Returned from the dead...

Μπαμπινο ωραίο project.

Να ξέρεις είναι ξιφολογχη από Karabiner 98 kurz διαμετρήματος Mauser.

Εχω την ίδια κειμήλιο από τον κρητικό παππου μου που την είχε παρει, μεταξυ άλλων, από έναν Γερμανό στην μάχη της Κρήτης.

Τωρα με ενα λιπος θα διατηρησει την ελαστικοτητα του

Την πέρασα με γαλάκτωμα που μου έδωσαν για την περιποίηση του δέρματος των Sonus Faber. 😂
Μπορεί να μου ξεραθούν τα η ειπα αλλά η ξιφολόγχη θα κεντάει. 😝

Μπαμπινο ωραίο project.

Να ξέρεις είναι ξιφολογχη από Karabiner 98 kurz διαμετρήματος Mauser.

Εχω την ίδια κειμήλιο από τον κρητικό παππου μου που την είχε παρει, μεταξυ άλλων, από έναν Γερμανό στην μάχη της Κρήτης.

Σωστά Κυρ, ίδια είναι.
Τιμή σ’εναν άνθρωπο που, αν και δεν είχε καμία υποχρέωση, γύρισε από Αμερική που ήταν για να πολεμήσει!

Last edited:
Καλησπερα.

Ενα περιεργο εκ πρωτης ματιας ευρημα παρατημενο στην αυλη του χωριου τραβηξε την προσοχη μου. Παρατηρωντας προσεκτικοτερα ειδα οτι προκειται για την κεφαλη απο ενα ....ματσακονι, σιγουρα
αρκετων δεκαετιων. Στην οπη απο το σφυρακι υπηρχε ακομα υπολλειμα απο το στυλιαρι.

R0xoz6E.jpg

Κατασκουριασμενο μεν αλλα πληρως διατηρημενο στο σχημα του, χωρις φθορες στην ακμη και στην αιχμη του που ειναι μαλλον σκληρημενες με επεξεργασια.

KxTFMLb.jpg

Μικρο το σφυρακι, δεν ειχε και πολυ δουλεια.
Το εβαλα λοιπον για τρια 24ωρα σε ξυδι απο lidl, και εξαφανιστηκε κατ'αρχην ολη η σκουρια
αλλα εμφανιστηκαν αναπαντεχα απο κατω πυκνες και βαθιες λακουβιτσες οξειδωσης.
Ενα πραγμα σαν προιστορικο εργαλειο ητανε.

Εγινε μονο μια τυπικη λειανση με τον τροχο και το πολυφτερο γυαλοχαρτο
γιατι το mirror finish λογω της προχωρημενης οξειδωσης
δεν μπορουσε να εφαρμοστει οπως το ηθελα.

Το φινιρισμα ανελαβε ενα μαυρο βερνιρκοχρωμα της KRAFT.
Το καινουργιο στυλιαρι της PROFI ξανατριφτηκε και περαστηκε
δυο χερια βερνικι πολυουρεθανης. Αυτααααα.........

rPmgjgS.jpg

Last edited:
Επισκευη μεγαλου βαθμου δυσκολιας.

Μινι κοπιδι που χαλασε και που θα το πεταγα κανονικα αλλα ειπα να το ανοιξω ετσι για τη χαρα μιας και ειχα το ειδικο ανοιχτηρι εκει κοντα.
YSq20a0h.jpg

Το λινκ του πολυ χρηστικου και χρησιμου ανοιχτηριου ειναι εδω.

Τελικα ειδα οτι ειχε φυγει το ελατηριο, δεν ειχε σπασει οπως νομιζα.
xoMjd1Mh.jpg

Εδω ενα κοντινο της επανατοποθετησης του ελατηριου που δεν χρειαστηκε καν καποιο εργαλειο.
tTIqJnkh.jpg

Ετοιμο το no name αλλα πιστο και πολυτιμο κοφτακι που θα συνεχισει να ανοιγει με επιτυχια ολα τα πακετακια παραλαβων :)
v8woODAh.jpg

Η τελευταία αναπαλαίωση, που με κράτησε απασχολημένο αρκετό καιρό,
ήταν ένα χαλασμένο τσεκούρι από την αποθήκη του πεθερού μου.

Τουλαχιστον μεχρι το 1975 χρησιμοποιηθηκε για το σχισιμο ξυλων για την ξυλοσομπα
που ζεσταινε την οικογενεια τους βαρεις βορειοελλαδιτικους επαρχιακους χειμωνες.

Προκειται για ένα μαλλον παραδοσιακα ελληνικο τσεκουρι που το συνανταμε
ως «λιάτα», ή τσεκουρόσφηνα, ή τύπου talabot, ή πολύ συχνά το βρισκουμε στα
ξενα sites ως greek axe.

Το πολυδουλεμενο εργαλειο ηταν σχεδον σε μη επισκευασιμη κατασταση, απελπιστικα
στομωμενο, και με βαρια αλλοιωμενη την καμπυλη της κοψης του.
(από αγαρμπα ακονισματα με λιμα)

Το στυλιαρι ηταν σε καλη κατασταση, και σιγουρα ηταν αλλαγμενο. (εγραφε επανω του με μαρκαδορο 400 δρχ)

Το καινουργιο για εμενα σε αυτη την αναπαλαιωση ηταν η εφαρμογη metal etching.

SCsR6gZ.jpg

SZ3uZjh.jpg

Tις καλυτερες και πιο εντυπωσιακες αναπαλαιωσεις κανεις και η τελευταια δεν αποτελει φυσικα εξαιρεση!!
Θαυμασια δουλεια για αλλη μια φορα!! (y)

Για πες για το metal eching, πως εκανες τη δουλεια ακριβως?
Τι βολταζ, με τι ακροδεκτες, ποιο υγρο, δωσε λεπτομερειες διαδικασιας γιατι εχουν ενδιαφερον!

Οπως ενδιαφερον παντα εχει να ακουσουμε δυο κουβεντες και για την διαδικασια φινιρισματος του μεταλλου. Το αστραψες το ατιμο :)

• Like
Reactions: skysound
Για το metal etching χρησιμοποιηθηκε η γνωστη απο το youtube μεθοδος με το αλατονερο,
τις μπατονετες με τα κροκοδειλακια, και δυο απλα τροφοδοτικα 12 volt.
Το ενα ηταν DC στα 2 αμπερ, για να γινει η χαραξη. (βαθους 0,30 εως 0,35 mm)
Το δευτερο ηταν AC στο 1 αμπερ, και ο ρολος του ηταν να δωσει το τελικο μαυρο χρωμα.
Η διαδικασια χαραξης δεν διηρκησε πανω απο μιση ωρα, το δε βαψιμο με AC ρευμα
εγινε πολυ γρηγορα.

Το ξεσκουριασμα εγινε στο ξυδι για 72 ωρες.
Το ξεχονδρισμα εγiνε με δισκο πολυπτερου γυαλοχαρτου 120 grid και λιμες.
Ακολουθησε παλι τροχος με velcro pad και γυαλοχαρτα απο 240 εως 1200 grid.
Μετα γυαλοχαρτο με το χερι μεχρι 5000 grid και τελος αλοιφουλα στον τροχο.

Στη φωτο πιο κατω φαινεται το βαθος και το χρωμα της χαραξης,
καθως και η κοψη του τσεκουριου.
Επισης και η απαραιτητη χειροποιητη θηκη δερματίινης καθως και
η στρογγυλη σταμπα της εταιρειας. (δυσαναγνωστη δυστυχως)

yC9QobJ.jpg

Εξαιρετική δουλειά, μπραβο σου!

Η μαυρη δερματίνη με το κορδόνι που έχεις βάλει στο στιλιάρι μου φέρνει στο μυαλό ινδιάνικό πολεμικό όλπλο που είναι έτοιμο να παρει το σκάλπ του καουμποϊ 😁

• Like
Reactions: skysound
Η συγκεκριμένη πρέσα δικτύου είναι σίγουρα δεκαετίας και αρχίζουν και λιώνουν τα χερούλια
Πώς θα το αποκαταστήσετε ;;
προς το παρόν τα αφαίρεσα γιατί κολλάνε στα χέρια σουIMG_20220201_160230.jpg

Νομιζω οτι το καλυτερο ειναι να προσπαθησεις να καθαρισεις τα χερουλια με ασετον.
Δεν νομιζω να μπορεσει να καθαρισει με το νεφτι, το πετρελαιο η το οινοπνευμα, αλλα δοκιμασε τα επισης.

Αν για καποιο λογο δεν κανεις δουλεια, δες για καινουρια πενσα απο 6-7 ευρω. Νομιζω οτι ερχεται πιο φτηνα απο τις ειδικες ταινιες για χειρολαβες.

Δυστυχώς έχεις στο ένα άκρο τον μηχανισμό κλειδώματος που παλινδρομει αλλιώς θα μπορουσες ανέξοδα να περασεις πολλαπλα στρώματα θερμοσυστελομενου επάνω και να κανεις χερουλια.
Στο ένα άκρο μόνο μπορεί να εφαρμοστεί.

αν βαλεις θερμοσυστελομενο βαλε αυτο που εχει κολα απο μεσα

αν και ειναι προσωρινη λυση (μερικων χρονων) τριψε τα μανισια χερουλια με πανι βρεγμενο σε νεφτι...θα αφιαρεσει το πολυμερισμενο στρωμα πλαστικου

Ειναι ωραιο να επισκευαζεις πραματα, δεν το συζηταμε.
Εαν ομως το κοστος του αντικειμενου που επισκευαζεις ειναι καποια ελαχιστα λεπτα του ευρω και το βρισκεις παντου...τοτε το πραμα σοβαρευει.

Παξιμαδι συνδεσης 6μμ το οποιο σωθηκε απο βεβαιο θανατο. Βγηκε λιγο πιο κοντο απο το χειρουργειο, αλλα ειναι βαρβατο και σαλευει!
JkEfJHal.jpg

Το αναζωογονημενο παξιμαδακι ειναι αυτο το σενιο, το μπροστινο που λαμπιριζει.

Τhe story
Ειχε σπασει μεσα στο παξιμαδι ενα αξονακι και κανονικα πετας το παξιμαδι και βαζεις αλλο, εκτος αν εισαι τσιπης η 'αρρωστος' 😷
Ομως μιλησε η σπαθοσεγα με την σπεσιαλ λαμα καρβιδιου και εγινε μια περιμετρικη κοπη στο ετοιμοθανατο κορμακι του παξιμαδιου.
lYc3kdLh.jpg

Mετα την κοπη το αξονακι ξεβιδωθηκε ευκολα απο το παξιμαδι
JwEmDN7h.jpg

oJPfalzh.jpg

Κανονικα επρεπε να σωσω και το μικρο παξιμαδακι αλλα νομιζω οτι θα ηταν υπερβολη :)

Επειδη η κοπη δεν ηταν ισια, το παξιμαδακι ηρθε στα ισια του στο διδυμο τροχουδακι της Proxxon.
WeCCUPxh.jpg

Kαι εδω το πριν και το μετα
o3xT0eql.jpg

Κερδισα περιπου 2.5 λεπτα του ευρω...
...τα οποια βεβαια υπερβαινουν κατα πολυ σε κοστος οχι μονο τον κοπο και τον χρονο που χρειαστηκε, αλλα και την φθορα των εργαλειων και των αναλωσιμων που ενεπλακησαν στην διασωση. Θα το ξανακανα? Hell yes!! 😂