Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Re: Απάντηση: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Οκ,τώρα το έπιασα.
:a0210:

Μάλλον τώρα το έχασες. :)
Μιλάμε για διαφορά φάσης μεταξύ των κυματομορφών ρεύματος μεταξύ των δύο τυλιγμάτων. Η μία κυματομορφή ακολουθεί την άλλη αλλά σε διαφορετικό χρόνο.

Εγώ το έπιασα ;

Εσύ άσε... :)
Το θέμα είναι ότι το δευτερεύον είναι ήδη συνδεδεμένο στο κύκλωμα όπως προτείνει ο κατασκευαστής (του Μ/Σ). Επιβάλλεται όπου χρησιμοποιούνται δύο τυλίγματα δευτερεύοντος (για συμμετρικά legs τροφοδοσίας) να είναι και αυτά συμφασικά μεταξύ τους αλλά και με το πρωτεύον. Το μόνο που μένει είναι να παίξουμε με τη πολικότητα στο πρωτεύον ώστε να συμπέσουν οι φάσεις στα δύο τυλίγματα (Π/Δ). Η όλη ιστορία είναι η σωστή μεταφορά ισχύος (=VxI) από το πρωτεύον στο δευτερεύον.

Έχουμε ένα μετασχηματιστή 2 επι 6 βολτ για το dac του Βασίλη. Τι πρέπει να κάνουμε για να συνδεθεί σωστά και το πρωτεύον αλλά και τα δύο δευτερεύοντα;

Αν εξαιρέσουμε την ιδιαιτερότητα σύνδεσης στη πλακέτα (μιλώ για τη σύνδεση με τον πυκνωτή στις επαφές DC), τότε θα πρέπει τα δύο δευτερεύοντα να συνδεθούν παράλληλα (σε φάση, όπως προτείνεται από τον κατασκευαστή) και να παίξετε με την πολικότητα του πρωτεύοντος. Αφήστε το φις εκεί που σας ακούγεται καλύτερα. Είναι το πιο εύκολο.

Meta 1.JPGmeta.JPG

Εδώ είναι και το σχηματικό και τα στοιχεία του δικού μου.
Εγώ τώρα έχω στο 1 την φάση,στο 4 τον ουδέτερο (2 και 3 βραχυκυκλωμένα.)
Στα δευτερεύοντα,6 και 7 πάνε στο AC και 5 και 8 ενωμένα στο (-) του DC.
Σωστά;Βγαίνει άκρη;

Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Αν εξαιρέσουμε την ιδιαιτερότητα σύνδεσης στη πλακέτα (μιλώ για τη σύνδεση με τον πυκνωτή στις επαφές DC), τότε θα πρέπει τα δύο δευτερεύοντα να συνδεθούν παράλληλα (σε φάση, όπως προτείνεται από τον κατασκευαστή) και να παίξετε με την πολικότητα του πρωτεύοντος. Αφήστε το φις εκεί που σας ακούγεται καλύτερα. Είναι το πιο εύκολο.

Συμφωνώ απόλυτα, είναι η καλύτερη λύση που έχετε.
Για όσους μπερδεύονται με το πως θα βρουν το σωστό στο πρωτεύων...η μέθοδος της χαμηλότερης επαγωγικής τάσης είναι νομίζω η καλύτερη.

Φτιάξτε ένα απλό καλώδιο όπου στο φις σούκο δεν θα συνδέσετε καθόλου τη γείωση.
Συνδέστε το στο dac.
Με ένα πολύμετρο ελέξγτε τη μέτρηση μεταξύ σασί dac (κάπου που να κάνει σώμα, όχι σε βαμμένο σημείο) και γείωσης μπρίζας (προσέξτε αναφέρομαι σε μπρίζα).
Κάντε άλλη μία μέτρηση αντιστρέφοντας την τοποθέτηση του σούκο στη μπρίζα.

Η χαμηλότερη τιμή που ισοδυναμεί στη χαμηλότερη επαγωγική τάση, είναι και η σωστή φορά.

Τώρα εάν δείτε ότι η χαμηλότερη τιμή πάρθηκε με ανάποδη θέση του σούκο (δηλ. το καφέ καλώδιο του σούκο να μην αντιστοιχεί στη φάση της μπρίζας), απλά αντιστρέψτε τη φορά στο πρωτεύων και θα είστε και ΟΚ στην τοποθέτηση του σούκο στη μπρίζα).

Τέλος να αναφέρω ότι η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα μικρού αίγλης δίπλα στο IEC της εισόδου, είναι η καλύτερη λύση για ανίχνευση λάθους στη φορά φάσης, δίχως το πονοκέφαλο να μετράς συνέχεια με δοκιμαστικό για το που είναι η φάση.

Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Φτιάξτε ένα απλό καλώδιο όπου στο φις σούκο δεν θα συνδέσετε καθόλου τη γείωση.........

0.03V AC στα ίσια,0.04V AC ανάποδα.
Μια χαρά είμαι,δεν το πειράζω ολότελα.:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Τέλος να αναφέρω ότι η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα μικρού αίγλης δίπλα στο IEC της εισόδου, είναι η καλύτερη λύση για ανίχνευση λάθους στη φορά φάσης, δίχως το πονοκέφαλο να μετράς συνέχεια με δοκιμαστικό για το που είναι η φάση.

Αυτό IMHO είναι και η καλύτερη ιδέα.

Φαντάζομαι εννοείς λαμπίτσα νέον συνδεδεμένη εσωτερικά μεταξύ φάσης και γείωσης, έτσι;

Αν ανάβει, όλα καλά. Αν δεν ανάβει, είναι λάθος το φις στην πρίζα.

Κάτι τέτοιο σκοπεύω να βάλω και μέσα στο βουβάλι μου, μόνο που θα βγάζει error στην οθόνη όταν η φάση είναι λάθος και δεν θα αφήνει καν το μηχάνημα να ανάψει. :p

Εφόσον βρούμε το πρωτεύον το δευτερεύον το συνδέουμε όπως να είναι σε ένα κύκλωμα τροφοδοτικού ή κάποιος από τους δύο πόλους πρέπει να είναι συγκεκριμένος για το πλην-γείωση και ο άλλος ο θετικός; ρωτάω γιατί έχω και άλλη μια τροφοδοσία για το usb αλλά γενικός για να ξέρουμε σε μελλοντικές κατασκευές.

Ευχαριστώ

Re: Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Αυτό IMHO είναι και η καλύτερη ιδέα.

Φαντάζομαι εννοείς λαμπίτσα νέον συνδεδεμένη εσωτερικά μεταξύ φάσης και γείωσης, έτσι;

Αν ανάβει, όλα καλά. Αν δεν ανάβει, είναι λάθος το φις στην πρίζα.

Κάτι τέτοιο σκοπεύω να βάλω και μέσα στο βουβάλι μου, μόνο που θα βγάζει error στην οθόνη όταν η φάση είναι λάθος και δεν θα αφήνει καν το μηχάνημα να ανάψει. :p

Νομίζω το αντίθετο. Να ανάβει όταν είναι λάθος η φάση. Τουλάχιστον έτσι το έχουν οι κατασκευαστές hi end.

Δημήτρη, λαμπάκι αίγλης εννοούσα είναι το ίδιο με αυτό που έχουν τα δοκιμαστικά κατσαβίδια, αλλά σίγουρα γίνεται και με νέον εφόσον και αυτά λειτουργουν στα 230Vac.
Το πως θα συνδεθεί είναι θέμα επιλογής, αλλά τουλάχιστον τα αίγλης πάνε σε ουδέτερο-γείωση, γιατί εάν μείνουν μόνιμα αναμένα έχουν την τάση να καίγονται. Προσωπικά χρησιμοποιώ αίγλης μέσα σε κόκκινη στρογγυλή θήκη, οπότε το κόκκινο συνειρμικά δηλώνει κίνδυνο και το έχω πάνω στον ουδέτερο, με το που ανάβει = λάθος φάση, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Το εφαρμόζω πλέον σε όλες τις κατασκευές μου που η φάση μετρά. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να εφαρμοστεί εσωτερικά σε φίς σούκο, αν καταφέρετε να βρείτε λαμπάκι μινιόν.

Last edited:

Πρωτεύον (P1 & P2)

Δευτερεύον (S1 & S2)

Ασχολήθηκα το απόγευμα για να βρώ την σωστή πολικότητα του μετασχηματιστή,σύμφωνα με το παραπάνω σχηματικό και κάποιες μέθοδοι που αναφέρθηκαν σε προηγούμενα πόστ,λοιπόν τα αποτελέσματα μου είναι τα εξής:
Επειδή ο μετασχηματιστής που χρησιμοποιώ έχει δύο τυλίγματα στο δευτερεύων,με κοινό ακροδέκτη,μετρώντας την τάση σύμφωνα με την μεθοδολογία του παραπάνω σχηματικού στο ένα τύλιγμα μέτραγα 225V και στο άλλο 238V.
Όταν άλλαζα την φορά του φις οι μετρήσεις δεν άλλαζαν σαν τιμές αλλά σε διαφορετικά τυλίγματα,δηλαδή δεν μπόρεσα να μετρήσω και στα δύο δευτερεύοντα τυλίγματα κάτω απο 230V.
Είναι φυσιολογικό αυτό;
Τι σημαίνει αυτό δηλαδή;Ότι δεν μπορούν να είναι συμφασικά και τα δύο τυλίγματα του δευτερεύοντος με το πρωτεύων;
Μετά μέτρησα με το πολύμετρο διαφορά δυναμικού πάνω στο σασί,χωρίς την γείωση επάνω,και είχα μιά μέτρηση 2,5V και με την ανάποδη φορά του φίς 4,8V.
Ετσι βρήκα και την σωστή θέση της φάσης πάνω στα φίς προτιμώντας φυσικά την θέση με τα λιγότερα Volt.
Επίσης παρατήρησα και το εξής περίεργο,στην θέση του φίς με τα 2,5V πάνω στο σασί είχα 4,8V πάνω στο rca socket και όταν άλλαζα την φορά του φίς είχα τις ανάποδες μετρήσεις,δηλαδή 4,8V πάνω στο σασί και 2,5V πάνω στο rca.
Γιατί συνέβαινε αυτό;Δεν έπρεπε να παίρνω τις ίδιες μετρήσεις και πάνω στο σασί και πάνω στο rca;
Την φάση πάντως την άφησα στην θέση όπου είχα την μικρότερη τάση πάνω στο σασί και όχι στο rca.
Τώρα ακούω εδώ και αρκετές ώρες με πολύ ευχάριστο ήχο στα αυτιά μου και όσο πάει και στρώνει το ''εργαλείο'' φέρνοντας και τις υψηλές συχνότητες εκεί που πρέπει έτσι ώστε να απολαμβάνω τα ψηφιακά μουσικά μου αρχεία όπως ποτέ άλλοτε.
Βέβαια η τελειοποίηση του project ''mambo dac'' θα συνεχιστεί και στο ηχητικό κομμάτι με diy καλώδιο ρεύματος και interconnect και στο οπτικό κομμάτι με γράμματα πάνω στις προσόψεις μπρός και πίσω και με ποδαράκια αντικραδασμικά από κάτω.
Θα ''πέσουν'' και οι αντίστοιχες φωτό όταν θα είναι έτοιμα.:music-smiley-005:

Πολλά δεν είναι 2,5 και 4,8;
Εγώ μετράω 0,03 και 0.04.
Δεν ξέρω,ρωτάω μπας κι έχω κάνει καμιά κουλαμάρα.

Πολλά δεν είναι 2,5 και 4,8;
Εγώ μετράω 0,03 και 0.04.
Δεν ξέρω,ρωτάω μπας κι έχω κάνει καμιά κουλαμάρα.
Δεν νομίζω ότι είναι πολλά αν συγκρίνω και με μετρήσεις που έχω πάρει απο τα άλλα μηχανήματα που έχω και σε κάποιο άλλο μηχάνημα συμφορουμίτη.
Απεναντίας οι μετρήσεις οι δικές σου μου φαίνονται πάρα πολύ μικρές,ιδανικές θα έλεγα.
Κάποιος φίλος,πιό έμπειρος απο εμάς,ίσως μας βοηθήσει με την γνώμη του.
Αναμένουμε.

Δεν νομίζω ότι είναι πολλά αν συγκρίνω και με μετρήσεις που έχω πάρει απο τα άλλα μηχανήματα που έχω και σε κάποιο άλλο μηχάνημα συμφορουμίτη.
Απεναντίας οι μετρήσεις οι δικές σου μου φαίνονται πάρα πολύ μικρές,ιδανικές θα έλεγα.
Κάποιος φίλος,πιό έμπειρος απο εμάς,ίσως μας βοηθήσει με την γνώμη του.
Αναμένουμε.

Ας ξαναμετρήσω πάλι καλού-κακού (τέταρτη φορά).
V AC με την γείωση στην πρίζα μονωμένη είπαμε,έτσι;

Ας ξαναμετρήσω πάλι καλού-κακού (τέταρτη φορά).
V AC με την γείωση στην πρίζα μονωμένη είπαμε,έτσι;

Τα ίδια.
Μέτρησα και επάνω στα RCA,και στο σασί,και στην ίδια την γείωση του Mambo στο σασί,σε τρύπες από βίδες,αναμμένο,σβηστό,όλα.
0,01-0,03.
Τσεκάρισα και το πολύμετρο στα δευτερεύοντα και σε έναν άλλο μετασχηματιστή που τον έχω μόνιμο για να δοκιμάζω,κλπ.
Τσεκάρισα επίσης με την υψηλή,γειώσεις,ουδέτερους,φάσεις στις πρίζες και το καλώδιο.
Δεν το ψάχνω άλλο,μου λείπει όταν το δοκιμάζω και δεν παίζει.:thrasher: