SACD VS LP

Mία κατάθεση:Δηλώνω κατηγορηματικά και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι ο πολυκάναλος ήχος μου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αδιάφορος!

Εάν η ρεαλιστική αναπαραγωγή ενός μουσικού συμβάντος είναι το ζητούμενο για σένα - υποθέτω ότι είναι - τότε η ακρόαση ενός σωστά στημένου πολυκάναλου συστήματος SACD είναι επιβεβλημένη έστω και για ακαδημαϊκούς - και μόνον - λόγους.

Επιπρόσθετα θα απαντηθεί και το αρχικό σου ερώτημα.

Δυστυχώς, η έλλειψη επαρκούς δισκογραφίας αντάξιας της επένδυσης για ένα πολυκάναλο συστήμα SACD είναι σοβαρό αντικίνητρο.

Last edited:
Re: Απάντηση: SACD VS LP

Πρός το παρόν, και με βάση την προσωπική μου εμπειρία, ένα σωστά στημένο πολυκάναλο σύστημα SACD είναι ότι πλησιέστερο στην ζωντανή μουσική.

Βασίλη μου δεν αρκεί το σωστά στημένο αλλά και το σωστό πολυκάναλο σύστημα.
Το σωστό σύστημα είναι μόνον αυτό-όπως και το μόνιτορ σύστημα της ηχογράφησης-που αποτελείται αυστηρά από 5 ή περισσότερα ίδια ηχεία.
Το σωστά στημένο είναι αυτό στο οποίο ο ακροατής βρίσκεται στο κέντρο
το κύκλου των ηχείων σε φτιαγμένο ακουστικά χώρο.
Ποιός μπορεί να τα έχει αυτά σπίτι του και πόσες αληθινά σωστές και καλές πολυκάναλες ηχογραφήσεις -μουσικής όχι φιλμ- ξέρεις να κυκλοφορούν.
Το SACD σαν φορμά είναι πολλές κλάσεις πάνω από το RedBook όπως και το 24/96 και αρκεί το στέρεο για να πάρεις όλη την πληροφορία χώρου που χρειάζεσαι για την αληθοφάνεια το συμβάντος.
Θ.Ζ.

Λουκά πες μου γιατί μία ηχογράφηση 24/96 της Classic records πρέπει να ακούγεται καλύτερα από βινύλιο σε σχέση με το αντίστοιχο DVD Audio?
Μήπως φταίει το DVD -Α player ή προτιμάς να την ακούς με τους χρωματισμούς του πικάπ?
Σέβομαι τα βινύλια από αναλογικές μήτρες, ας μην υπερβαίνουμε τα όρια όμως και μιλάμε για βινύλια από ψηφιακές μήτρες σε σχέση με το πρωτογενές υλικό γιατί θα καταντήσουμε γραφικοί.

Θέμη κατά τη γνώμη μου το βινύλιο ακούγεται σαφώς καλύτερα ασυζητητί. Μέχρι στιγμής κανένα ψηφιακό μέσω δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να παίξει καλύτερα από το αναλογικό, ούτε να το φτάσει.
Το αναλογικό είναι αυτό που με φέρνει πιο κοντά στον ήχο μιας συναυλίας με ακουστικά όργανα. Με κάνει και αισθάνομαι ότι είμαι ένα ανθρώπινο συναισθηματικό ον. Με εμπλέκει συναισθηματικά στο δρώμενο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όταν θέλουν κάποιοι να μας περιγράψουν το πόσο καλά ακούγεται ένα ψηφιακό, μας τονίζουν ότι ακούγεται 'σαν' αναλογικό 'σαν' βινύλιο.
Νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Όσο για παραμορφώσεις χρωματισμούς κλπ, απόρροια μετρήσεων και 'θεωριών', με αφήνουν αδιάφορο, γιατί το ζητούμενο είναι: τί με φέρνει πιο κοντά στον αληθινό ήχο;;;
Ποτέ δεν με άγγιξε η προπαγάνδα του "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ".
Αφού είναι τέλειος, τότε πώς είναι δυνατόν να βελτιώνεται;;;
Προτιμώ γενικά το μη τέλειο, αλλά που με εξυψώνει γιατί πραγματικά ομορφαίνει τη ζωή μου!
Οι διάφορες 'θεωρίες' και μετρήσεις, δυστυχώς λειτουργούν αρνητικά και ταλαιπορούν αρκετούς φίλους που έχουν χάσει το νόημα της βελτίωσης της ζωής τους μέσα από την ακρόαση αναπαραγόμενης μουσικής.
Δεν τη βρίσκω με το cd είπε κάποτε ο Neil Young. Λ.Σ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολυκάναλος ήχος δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα, τόσο σε συνδυασμό με εικόνα, (γιατί θα έπρεπε να έχουμε ολογράφημα όπως περιγράφεται από τον Ντήναχ στο βιβλίο του "η κοιλάδα των ρόδων"), όσο και σε ακρόαση ήχου χωρίς εικόνα, πολύ απλά γιατί δεν αναπαριστούμε ήχους της φύσης που έρχονται από παντού αλλά την ορχήστρα που παίζει σε συγκεκριμένη θέση στον χώρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: SACD VS LP

Βασίλη μου δεν αρκεί το σωστά στημένο αλλά και το σωστό πολυκάναλο σύστημα.
Το σωστό σύστημα είναι μόνον αυτό-όπως και το μόνιτορ σύστημα της ηχογράφησης-που αποτελείται αυστηρά από 5 ή περισσότερα ίδια ηχεία.
Το σωστά στημένο είναι αυτό στο οποίο ο ακροατής βρίσκεται στο κέντρο
το κύκλου των ηχείων σε φτιαγμένο ακουστικά χώρο.

Θέμη συμφωνώ απόλυτα, τα ανωτέρω είχα υπ´όψιν μου όταν έγραφα για "σωστά στημένο πολυκάναλο SACD".

Ποιός μπορεί να τα έχει αυτά σπίτι του και πόσες αληθινά σωστές και καλές πολυκάναλες ηχογραφήσεις -μουσικής όχι φιλμ- ξέρεις να κυκλοφορούν.

Προσωπικά γνωρίζω ελάχιστους που διέβησαν τον Ρουβικώνα και αφιέρωσαν έναν χώρο για ένα σωστά στημένο πολυκάναλο SACD.

Το πρόβλημα της ανεπαρκούς δισκογραφίας είναι δεδομένο. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές δισκογραφικές εταιρείες που υποστηρίζουν το πολυκάναλο SACD ( πχ. Pentatone ).

....αρκεί το στέρεο για να πάρεις όλη την πληροφορία χώρου που χρειάζεσαι για την αληθοφάνεια το συμβάντος.
Θ.Ζ.

Θέμη, η γνώμη σου έχει τεράστια βαρύτητα για προφανείς λόγους αλλά ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα από αυτήν !

Με βάση την - περιορισμένη - εμπειρία μου, το πολυκάναλο SACD είναι πιο ρεαλιστικό από το αντίστοιχο δικάναλο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολυκάναλος ήχος δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα,

Εχεις ακούσει πολυκάναλο SACD ; Ποιό και σε τί συνθήκες ;

Πώς τεκμηριώνεις την "ακράδαντη πίστη" σου ;

Last edited:
Θέμη κατά τη γνώμη μου το βινύλιο ακούγεται σαφώς καλύτερα ασυζητητί. Μέχρι στιγμής κανένα ψηφιακό μέσω δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να παίξει καλύτερα από το αναλογικό, ούτε να το φτάσει.
Το αναλογικό είναι αυτό που με φέρνει πιο κοντά στον ήχο μιας συναυλίας με ακουστικά όργανα. Με κάνει και αισθάνομαι ότι είμαι ένα ανθρώπινο συναισθηματικό ον. Με εμπλέκει συναισθηματικά στο δρώμενο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όταν θέλουν κάποιοι να μας περιγράψουν το πόσο καλά ακούγεται ένα ψηφιακό, μας τονίζουν ότι ακούγεται 'σαν' αναλογικό 'σαν' βινύλιο.
Νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Όσο για παραμορφώσεις χρωματισμούς κλπ, απόρροια μετρήσεων και 'θεωριών', με αφήνουν αδιάφορο, γιατί το ζητούμενο είναι: τί με φέρνει πιο κοντά στον αληθινό ήχο;;;
Ποτέ δεν με άγγιξε η προπαγάνδα του "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ".
Αφού είναι τέλειος, τότε πώς είναι δυνατόν να βελτιώνεται;;;
Προτιμώ γενικά το μη τέλειο, αλλά που με εξυψώνει γιατί πραγματικά ομορφαίνει τη ζωή μου!
Οι διάφορες 'θεωρίες' και μετρήσεις, δυστυχώς λειτουργούν αρνητικά και ταλαιπορούν αρκετούς φίλους που έχουν χάσει το νόημα της βελτίωσης της ζωής τους μέσα από την ακρόαση αναπαραγόμενης μουσικής.
Δεν τη βρίσκω με το cd είπε κάποτε ο Neil Young. Λ.Σ.

Λουκά ο Neil Young "κάποτε" ήταν δικαιολογημένος να το λέει με ψηφιακές
μετατροπές των 14bits. Σήμερα όμως που τα 98% των ηχογραφήσεων γίνονται στα 24bits και σε υψηλές συχνότητες, εξήγησέ μου αυτό που σε ρώτησα:γιατί πρέπει να τις κάνω αναλογικές για να τις ακούσω κατά τις ορέξεις των πικάπ, κεφαλής, βραχίονα και phono stage την στιγμή που μπορώ να έχω το πρωτότυπο υλικό στον σκληρό μου δίσκο στην δειγματοληψία που γράφτηκε?
Εξαίρεση αν γράφεται συγχρόνως και αναλογική μήτρα που θα καταλήξει σε βινύλιο.
Δυστυχώς η ομορφιά και η συγκίνηση βγαίνουν μόνον από βινύλια Α' κοπής του τότε και μόνον από τις τότε αναλογικές μήτρες νέες και ωραίες.
:operator:

Λουκά ο Neil Young "κάποτε" ήταν δικαιολογημένος να το λέει με ψηφιακές
μετατροπές των 14bits. Σήμερα όμως που τα 98% των ηχογραφήσεων γίνονται στα 24bits και σε υψηλές συχνότητες, εξήγησέ μου αυτό που σε ρώτησα:γιατί πρέπει να τις κάνω αναλογικές για να τις ακούσω κατά τις ορέξεις των πικάπ, κεφαλής, βραχίονα και phono stage την στιγμή που μπορώ να έχω το πρωτότυπο υλικό στον σκληρό μου δίσκο στην δειγματοληψία που γράφτηκε?
Εξαίρεση αν γράφεται συγχρόνως και αναλογική μήτρα που θα καταλήξει σε βινύλιο.
Δυστυχώς η ομορφιά και η συγκίνηση βγαίνουν μόνον από βινύλια Α' κοπής του τότε και μόνον από τις τότε αναλογικές μήτρες νέες και ωραίες.
:operator:
Θέμη δεν υποστηρίζω τις ψηφιακές ηχογραφήσεις. Ούτε όταν αναφέρομαι σε βινύλια εννοώ τα 'ψηφιακά βινύλια'.
Η δισκοθήκη μου περί τους 20000 δίσκους LP απαρτίζεται κυρίως από αυθεντικές κοπές εποχής. Έχω φυσικά και μεταγενέστερα και ψηφιακής ηχογράφησης.
Ελπίζω να τελειώσω σύντομα το σχετικό βιβλίο που γράφω, τον πρώτο τόμο μάλλον, όπου εκεί εξηγώ τα πάντα για την αξία αυτών των ερμηνειών αλλά και εκτυπώσεων.
Δεν υπάρχουν σήμερα και πολλά που να αξίζουν, οπότε ικανοποιούμε και με το παραπάνω με την χρυσή εποχή 1954-1980 της δισκογραφίας. Το ίδιο ισχύει για όλα τα είδη μουσικής.
Σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ λίγα που θα με ενδιέφεραν σε κλασσική, τζαζ και ροκ. Κάποια λίγα τα αγοράζω σε cd γιατί θέλω να τα ακούσω. Δυστυχώς θλίβομαι αφάνταστα. Τό ίδιο αισθάνομαι και για πολλούς αναλογικούς δίσκους της δεκαετίας του 70 [Ο Ζαρατούστρα με Κάραγιαν σε DG. Τί θλιβερές χροιές!! Προδρομος του ψηφιακού ήχου!!
Έχω τονίσει και άλλοτε ότι σήμερα, χάριν του CD, μπορεί κανείς να φτιάξει μια εξαιρετική αναλογική δισκοθήκη μιας και πωλούνται χιλιάδες δίσκοι από κόσμο που έφαγε τη φώλα του "Τέλειος ήχος για πάντα". Λ.Σ.

Που πάει το μέλλον της δισκογραφίας;
lacie.jpg

LINN RECORDS ON HARD DISK
1900 ευρώ για 117 άλμπουμ κλασικής μουσικής, από τα οποία τα 34 σε ποιότητα studio master (24/88 ή 24/96) και τα υπόλοιπα σε cd quality (16/44). Η τιμή περιλαμβάνει και τον εξωτερικό σκληρό δίσκο!

Φίλε, όταν βλέπεις μιά συναυλία ή ακούς μιά ορχήστρα, είσαι απέναντι από
την σκηνή και όχι πάνω και στο κέντρο της σκηνής! Μη μου πείς γιά τις
ανακλάσεις γιατί συλλαμβάνονται κανονικότατα από τα στέρεο μικρόφωνα
και αποδίδονται κανονικότα και από ένα δικάναλο στέρεο.

Αν ξαναδιαβασεις τι εγραψα θα καταλαβεις οτι η αντιδραση μου ηταν στο οτι "ακουμε δικαναλα"...
Τα αυτια, τα τυμπανα, τα ακουστικα νευρα, ο εγκεφαλος κανει μια πολυ πιο πολυπλοκη διαδικασια απο δυο μικροφωνα αντιθετως τοποθετημενα...

Ετσι με οσα μικροφωνα και οσες επεξεργασιες, μονο 2 ηχεια δεν ειναι ικανα να αναπαραγουν το τι γινεται σε μια συναυλια παρα μονο να μιμηθουν καπως την ολη ηχητικη κατασταση... (προσωπικη αποψη, κακη μιμηση)
Το αν σου αρεσει (εσενα ή καποιον αλλον) περισσοτερο, επισης δεν εχει καμια επαφη με την πραγματικοτητα... γιατι ειναι απλη επεξεργασια και τιποτα παραπανω το πολυκαναλο... (τον ιδιο αριθμο μικροφωνον χρησιμοποιουν στις ιδιες θεσεις...)

Ευτυχως οι σπουδες μουσικης στο εξωτερικο καλυπταν και τετοια θεματα αγνωστα για τους ειδημονες της ελληνικης Hi end επικρατειας...

Μπορει η καλυτερη ακροαση να γινοταν με 16 ή 30 ή 100 ηχεια διαφορων χαρακτηριστικων και διαφορων θεσεων... σιγουρα δεν ειναι εφικτο στο σπιτι... αλλα τα πολυκαναλα απο μια ΣΩΣΤΗ (και οχι εντυπωσιακη home cinema) επεξεργασια (και οχι ηχογραφηση γιατι ολες πολυκαναλες γινονται) μπορουν να αναπαραγουν την πραγματικοτητα πολυ καλυτερα απο 2 ηχεια...
Και οχι να σε βαλουν στο κεντρο της ορχηστρας... αυτο ειναι φυσικα λαθος... αλλα να σε βαλουν στο κεντρο της αιθουσας που εγινε η ηχογραφηση... Δηλαδη στο καλυτερο σημειο που θα ακουγες το live...
Αυτο προσφερει το πολυκαναλο audio ή καλυτερα αυτο θα επρεπε να προσφερει... και ευχομαι με το πολυκαναλο DTS-Μaster Audio να του δουμε και στην πραξη!

Μπορεί κανείς να εξηγήσει, πως είναι δυνατόν ένα ψηφιοποιημένο σήμα 96khz/24bit να μην αναπαριστά 100% το αναλογικό σήμα; Ουσιαστικά, και τα 48Khz/24bit αρκούν. Τα 16bit αποδείχτηκαν λίγα για να έχουν όλη τη δυναμική περιοχή και αυτό ήταν το πρόβλημα του CD. Και εδώ δε μιλάει το αυτί, μιλάει η επιστήμη, τα μαθηματικά εν προκειμένω.

Όλοι εσείς που εκθιάζετε τις αναλογικούρες του 1970 (λέγε με LP), θα πρέπει να μας εξηγήσετε που τα μαθηματικά κάνουν λάθος.

Διαφορετικά, το να ισχυρίζεται κανείς πως το LP είναι καλύτερο από μια ψηφιακή εγγραφή 96khz/24bit είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται πως ακούει καλύτερο ήχο βάζοντας ένα καλώδιο ρεύματος των 850 ευρώ πριν τον ενισχυτή του.

mp

Μα είστε σοβαροί? Πιστεύετε ότι τα δύο ηχεία που αναπαράγουν την φωνή του τραγουδιστή ταυτόχρονα είναι πιο ρεαλιστικά από την φωνή που ακούγεται απευθείας από την σημειακή πηγή δηλαδή το κεντρικό ηχείο? Ρε πάτε καλά???? :fight:

Αλλά τι λέω, 2 ηχεία δεν καταφέραμε να στήσουμε σωστά και για όλα μας φταίνε τα καλώδια, φανταστείτε τι γίνεται με τα 5 + ένα .:eviltongue:

Μπορεί κανείς να εξηγήσει, πως είναι δυνατόν ένα ψηφιοποιημένο σήμα 96khz/24bit να μην αναπαριστά 100% το αναλογικό σήμα;

Το 96/24 είναι δειγματοληψία. Δεν αντιστοιχεί στο 100% του αναλογικού σήματος αλλά σε ένα κομμάτι αυτού, ικανού (θεωρητικά) να περιγράψει το όλον.
Κάτι σαν να κάνεις δημοσκόπηση με ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων αλλά ποτέ το 100% του πληθυσμού και περιμένεις να έχεις εικόνα για το 100%.
Πρακτικά αδύνατον.
Αν ήταν τόσο απλό δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για transport CD αξίας μεγαλύτερης των 20 ευρώ.

Διαφορετικά, το να ισχυρίζεται κανείς πως το LP είναι καλύτερο από μια ψηφιακή εγγραφή 96khz/24bit είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται πως ακούει καλύτερο ήχο βάζοντας ένα καλώδιο ρεύματος των 850 ευρώ πριν τον ενισχυτή του.

Άσχετο... Τόσο μεγάλη εντύπωση σου έκανε πια η αγγελία;
Εγώ μπορεί να λέω απλά ότι ένα πικάπ έχει διαφορετικό ήχο από το CD (δεν μπορώ να πω πιο είναι πιο καλό αλλά το πιο μου αρέσει) αλλά διαφορές στα καλώδια ρεύματος ακούω...

Μα είστε σοβαροί? Πιστεύετε ότι τα δύο ηχεία που αναπαράγουν την φωνή του τραγουδιστή ταυτόχρονα είναι πιο ρεαλιστικά από την φωνή που ακούγεται απευθείας από την σημειακή πηγή δηλαδή το κεντρικό ηχείο?

Όχι μάνα μου, πλάκα κάνουμε...
Σε όλα τα CD σου ο τραγουδιστής είναι καρφωμένος στη μέση;
Εμένα πάλι όχι... Μάλιστα μερικές φορές τραγουδάνε πάνω από ένα άτομο και δεν είναι ο ένας στο κεφάλι του αλλουνού...

Ρε πάτε καλά???? :fight:

3:41 λέω... Σύμφωνα με το ρολόι του forum μια χαρά πάω...

Απάντηση: Re: Απάντηση: SACD VS LP

Αν ξαναδιαβασεις τι εγραψα θα καταλαβεις οτι η αντιδραση μου ηταν στο οτι "ακουμε δικαναλα"...
Τα αυτια, τα τυμπανα, τα ακουστικα νευρα, ο εγκεφαλος κανει μια πολυ πιο πολυπλοκη διαδικασια απο δυο μικροφωνα αντιθετως τοποθετημενα...

Ετσι με οσα μικροφωνα και οσες επεξεργασιες, μονο 2 ηχεια δεν ειναι ικανα να αναπαραγουν το τι γινεται σε μια συναυλια παρα μονο να μιμηθουν καπως την ολη ηχητικη κατασταση... (προσωπικη αποψη, κακη μιμηση)
Το αν σου αρεσει (εσενα ή καποιον αλλον) περισσοτερο, επισης δεν εχει καμια επαφη με την πραγματικοτητα... γιατι ειναι απλη επεξεργασια και τιποτα παραπανω το πολυκαναλο... (τον ιδιο αριθμο μικροφωνον χρησιμοποιουν στις ιδιες θεσεις...)

Ευτυχως οι σπουδες μουσικης στο εξωτερικο καλυπταν και τετοια θεματα αγνωστα για τους ειδημονες της ελληνικης Hi end επικρατειας...

Μπορει η καλυτερη ακροαση να γινοταν με 16 ή 30 ή 100 ηχεια διαφορων χαρακτηριστικων και διαφορων θεσεων... σιγουρα δεν ειναι εφικτο στο σπιτι... αλλα τα πολυκαναλα απο μια ΣΩΣΤΗ (και οχι εντυπωσιακη home cinema) επεξεργασια (και οχι ηχογραφηση γιατι ολες πολυκαναλες γινονται) μπορουν να αναπαραγουν την πραγματικοτητα πολυ καλυτερα απο 2 ηχεια...
Και οχι να σε βαλουν στο κεντρο της ορχηστρας... αυτο ειναι φυσικα λαθος... αλλα να σε βαλουν στο κεντρο της αιθουσας που εγινε η ηχογραφηση... Δηλαδη στο καλυτερο σημειο που θα ακουγες το live...
Αυτο προσφερει το πολυκαναλο audio ή καλυτερα αυτο θα επρεπε να προσφερει... και ευχομαι με το πολυκαναλο DTS-Μaster Audio να του δουμε και στην πραξη!

Θα σου δώσω μιά απάντηση με ερώτηση! Πόσα αυτιά έχει ο άνθρωπος και
αν γνωρίζεις το πολικό διάγραμμα καθώς και την διαδικασία σύλληψης
και επεξεργασίας των ήχων από το αυτί στον εγκέφαλο?
Αν μου δώσεις μιά απάντηση, τότε θα σου πω πως λειτουργεί ακριβώς το
τρικ με τον πολυκάναλο ήχο και πως μπορεί να εξωμοιωθεί από ενά απλό
δικάναλο στέρεο!!! Τις άλλες όλες τεχνικές ή εκπαιδευτικές συστάσεις μου,
δεν χρειάζεται να τις αναφέρω, δεν με ενδιαφέρει ούτε ο εντυπωσιασμός,
ούτε η αυτοπροβολή, η ουσία με ενδιαφέρει και η γνώση κάποιου που
γνωρίζει πως και γιατί λειτουργούν κάποια πράγματα!

Γιάννης.

Όχι μάνα μου, πλάκα κάνουμε...
Σε όλα τα CD σου ο τραγουδιστής είναι καρφωμένος στη μέση;
Εμένα πάλι όχι... Μάλιστα μερικές φορές τραγουδάνε πάνω από ένα άτομο και δεν είναι ο ένας στο κεφάλι του αλλουνού...
quote]

Όλα αυτά με ένα κεντρικό γίνονται ακόμα καλύτερα.

Διότι πως να το κάνουμε για να ακουστεί το κεντροδεξιά πρέπει να έχεις σημείο αναφοράς το κέντρο και όχι το αριστερό ηχείο...

Αν μου επιτρέπετε μία μικρή παρέμβαση, (γιατί όντως νοιώθω να συνθλίβομαι από τον όγκο των γνώσεων που έχετε η υπονοείτε ότι έχετε πολλοί από εσάς), τελικά αν κάποιος θέλει για πρώτη φορά να μπεί στον "χορό" και είναι αποφασισμένος να μην υποκύψει στις σειρήνες που θέλουν να τους αφιερώσει τα έσοδά του, οπότε πρόκειται να αγοράσει ΜΟΝΟ ένα μέσον, τι κάνει? Αγοράζει PICK UP η SACD? Kαι τι από τα δύο παίζει καλλίτερα?

Διότι πως να το κάνουμε για να ακουστεί το κεντροδεξιά πρέπει να έχεις σημείο αναφοράς το κέντρο και όχι το αριστερό ηχείο...

Σε ένα καλά στημένο στερεοφωνικό σύστημα δεν χρειάζεσαι κεντρικό ηχείο. Με λίγο ψάξιμο θα ακούσεις ακριβώς που βρίσκεται ο τραγουδιστής και στους 3 άξονες. Εντάξει, στο ύψος μιλάμε για ελάχιστη διαφορά αλλά στους άλλους δύο άξονες δεν έχεις πρόβλημα.

Αγοράζει PICK UP η SACD? Kαι τι από τα δύο παίζει καλλίτερα?

Ανάλογα με το πόσους "δίσκους" θέλεις να αγοράσεις και το τι περιμένεις από αυτό.
Αν περιμένεις να ακούσεις πολυκάναλο ήχο από το SACD σου δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα χαλάσεις πολλά λεφτά και στο τέλος θα απογοητευτείς από το πλήθος των πολυκάναλων SACD που κυκλοφορούν στην αγορά.
Αν απλά θέλεις να ακούς δικάναλα, το SACD είναι μία καλή λύση, αφού παίζει και CD, οπότε μπορείς να στήσεις καλή δισκοθήκη.
Από εκεί και πέρα, αν γουστάρεις το τρέξιμο, το ψάξιμο και τη διαφορετική νοοτροπία αγοράς, όπου πας σε ένα μαγαζί, σου βάζουν το δισκάκι που διάλεξες να το ακούσεις, έχεις την όλη ιεροτελεστία του "ακούω μουσική" κλπ πας για πικάπ...

Αλλά τα MP3 σου από που θα τα ακούς τότε; :flipout:

Από ποιότητα ήχου άσε... Μόνο εσύ θα αποφασίσεις ποιος ήχος σου αρέσει!