SACD VS LP

Για ένα σωστό φιλόμουσο, η μικτή συλλογή είναι αναπόφευκτη.

Όπως κι ένας σωστός καλοφαγάς που τρώει απ' όλα, επιλεκτικά!
 
Αν ήταν τόσο απλό δεν θα είχαμε διαφορές ήχου σε κανένα CD/DVD...
Και το παστίτσιο μου αρέσει αλλά δεν κάθησα ποτέ μου να το μελετήσω σύμφωνα με τους νόμους της αστροφυσικής...
Αν έχω ακούσει κάτι θα πρέπει πρώτα να κάνω διατριβή πάνω του και μετά να πω ότι το άκουσα; :p Και οι διαφορές είναι κάτι που πραγματικά το έχω ακούσει... Αλλά τέσπα, δεν είναι αυτό το θέμα μας...

Τσιμισκή δεν παίζεσαι με τίποτα, μου φτιάχνεις το κέφι. Λ.Σ.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: SACD VS LP

Πόσα αυτιά έχει ο άνθρωπος και
αν γνωρίζεις το πολικό διάγραμμα καθώς και την διαδικασία σύλληψης
και επεξεργασίας των ήχων από το αυτί στον εγκέφαλο?
Αν μου δώσεις μιά απάντηση, τότε θα σου πω πως λειτουργεί ακριβώς το
τρικ με τον πολυκάναλο ήχο και πως μπορεί να εξωμοιωθεί από ενά απλό
δικάναλο στέρεο!!!

Τα αυτια ειναι δυο... οι κατευθυνσεις απειρες σε αξονα οριζοντιο και καθετο περιπου 180 μοιρων στο καθε αυτι... (περαν των ανακλασεων οπου ακουν και τις υπολοιπες μοιρες)...
Κατι που δυο ηχεια, ακομη και με την πιο τελεια επεξεργασια και αναπαραγωγη δε θα κανουν την ιδια σωστη δουλεια απο οτι 4 ηχεια τελεια "βαλμενα"... ή 8 ηχεια... ή 16... κλπ... με την αντιστοιχη επεξεργασια φυσικα...

Το τρυκ που λες... παραμενει τρυκ... οσο περισσοτερες πηγες παραγωγης ηχου εχεις... τοσο αυτο το τρυκ θα γινεται ολο και πιο αληθοφανες...
Το τι χρειαζετε για το minimum ωστε να επιτευχθει το τρυκ ειναι γνωστο... ειναι το δυκαναλο οπως ειπες... ομως αλλο το minimum και αλλο το "οτι καλυτερο"...

Ισως εχεις απλα μπερδεψει το consumer home cinema πολυκαναλο (dvd-audio) με το αυθεντικο πολυκαναλο των στουντιο που μπορει βεβαια (αν θελουν οι εταιριες) να παιχτει σε ενα home cinema ωστε να ακουσεις κατι απιθανο για ενα 2καναλο συστημα.
 
Θα ηθελα να σου θυμησω οτι ολα τα παραπανω τα εγραψα για αυτο...
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο ήχος που ακούμε είναι δικάναλος...
Και οχι για τα SACD ή DVDaudio που μερικες φορες οντως σε μεταφερουν σε μερη (αναμεσα πχ) αδιαφορα και κουραστικα για το αυτι οπως ειπες σε αλλο ποστ απλα και μονο για την ακουστικη εμπειρια του πολυκαναλου!
Το οτι ο ηχος που ακουμε ειναι δικαναλος το βρισκω τελειως λαθος και δεν αναφερθηκα σε καμια τεχνικη ή μεσο αναπαραγωγης... Απλα αν υπαρχουν τερατωδη λαθη στην θεωρια... τοτε η πραξη απλα θα ειναι ενα αστειο!

Σε μια προταση: Ο ηχος που ακουμε γυρω μας ειναι απειροκαναλος... τα αυτια ειναι δυο...!
 
eNeRGy, Δεν δύναμαι να σχολιάσω τις απαντήσεις σου!
Απλά δεν έχουμε κοινό σημείο αναφοράς, οπότε δεν μπορεί να συνεχιστεί
αυτού του είδους η συζήτηση! Χωρίς παρεξήγηση.-bye-
 
Αγαπητέ eNeRGy
Ο ήχος που ακούμε είναι τρισδιάστατος. Λ.Σ.
To ιδιο λεμε... οι διαστασεις του χωρου ειναι 3... οταν λεω απειροκαναλος (χρησιμοποιοντας την ιδια λεξη για να κοντραρω το 2καναλος) αφου εχουμε 3 διαστασεις και απειρα καναλια... αυτοματος ο ηχος ειναι τρισδιαστατος...!
 
Re: Απάντηση: SACD VS LP

eNeRGy, Δεν δύναμαι να σχολιάσω τις απαντήσεις σου!
Απλά δεν έχουμε κοινό σημείο αναφοράς, οπότε δεν μπορεί να συνεχιστεί
αυτού του είδους η συζήτηση! Χωρίς παρεξήγηση.-bye-

Καμια παρεξηγηση... απλα δεν καταλαβα το σημειο αναφορας σου!
 
Και ούτε θα το καταλάβεις αν δεν ξεκολλήσεις από το Home Cinema και τις
πολυκάναλες ''μούφες'', που κατά καιρούς πασάρονται σε εμάς, τους
καταναλωτές, γιά καθαρά εμπορικούς λόγους!!!
 
Re: Απάντηση: SACD VS LP

Και ούτε θα το καταλάβεις αν δεν ξεκολλήσεις από το Home Cinema και τις
πολυκάναλες ''μούφες'', που κατά καιρούς πασάρονται σε εμάς, τους
καταναλωτές, γιά καθαρά εμπορικούς λόγους!!!

Μα αυτο ακριβως σου ειπα παραπανω... δεν ασχολουμαι με αυτα!
Εσυ "με" πηρες λαθος... εγω σου μιλουσα γενικα για πολυκαναλο ηχο... ΠΧ ενα κομματι γραμενο για αναπαραγωγη σε 16καναλια (που εχω) δε θα μπορουσε να παιχτει σε τιποτα λιγοτερο απο 7.1 συστημα (χωρις την χρηση κεντρικου και sub) για να παρεις μια ιδεα... για στερεο ουτε για πλακα...
Πανω σε τετοιες εφαρμογες μιλουσα και οχι για τα consumeradika dvd-audio.

Το πολυκαναλο μπορει και εχει προοπτικες να γινει απιστευτο εργαλειο... αν θελουν καποιοι...
 
Ο.Κ, μόνο πού είναι ανεφάρμοστο γιά οικιακούς χώρους, εκτός αν μιλάμε
γιά Dedicated χώρους, όπου εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά και κυρίως
δεν έχεις να ανησυχείς γιά τυχών γκρίνιες και παντοφλιές από την σύζυγο!
Φαντάζεσαι ως πανελάκιας να έβαζα 3 ζευγάρια ''πόρτες'' στο σαλόνι, τι
πρόβλημα θα είχα? Εδώ ένα έχω και κατά καιρούς, υπάρχει κάποια σχετική
γκρίνια.
 
Τα προβλήματα φάσης στα 5 κανάλια πρέπει να είναι τόσο δυσεπίλυτα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές στην τοποθέτηση των ηχείων. Μπαίνουν 5 ίδια ηχεία σε συγκεκριμένες γωνίες ως προς τον ακροατή (0, 30, 100 μοίρες) κι όχι όπου λάχει ή με πειραματισμούς.
 
Μπορεί κανείς να εξηγήσει, πως είναι δυνατόν ένα ψηφιοποιημένο σήμα 96khz/24bit να μην αναπαριστά 100% το αναλογικό σήμα; Ουσιαστικά, και τα 48Khz/24bit αρκούν. Τα 16bit αποδείχτηκαν λίγα για να έχουν όλη τη δυναμική περιοχή και αυτό ήταν το πρόβλημα του CD. Και εδώ δε μιλάει το αυτί, μιλάει η επιστήμη, τα μαθηματικά εν προκειμένω.

Όλοι εσείς που εκθιάζετε τις αναλογικούρες του 1970 (λέγε με LP), θα πρέπει να μας εξηγήσετε που τα μαθηματικά κάνουν λάθος.

Διαφορετικά, το να ισχυρίζεται κανείς πως το LP είναι καλύτερο από μια ψηφιακή εγγραφή 96khz/24bit είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται πως ακούει καλύτερο ήχο βάζοντας ένα καλώδιο ρεύματος των 850 ευρώ πριν τον ενισχυτή του.

mp

Στη μουσική, όταν ένας κατασκευαστής αναφέρει ότι χρησιμοποιεί ένα 24bit d/a στη πραγματικότητα αυτό που λέει είναι ότι κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς και όχι ότι μπορεί να αναλύσει στα 24bit μία μουσική πληροφορία.
Στην πραγματικότητα, ζήτημα είναι τα περισσότερα dac να μπορούν να αναλύσουν έως 20bit μουσική πληροφορία.

Στους Multi-bit μετατροπείς υπάρχει μία αντίσταση που συνδέεται με την τρέχουσα πηγή για το κάθε bit. Κάθε αντίσταση έχει τη μισή τιμή την προηγούμενη. Οπότε η αναλογία εμφανίζεται κάπως έτσι: 1:0,5:0.25:0,125:0,0625 και ούτω καθεξής.
Έως ότου να διαιρέσουμε δύο χ 24 φορές, η θεωρητική αξία της τελευταίας αντίστασης είναι 0.000000119209289550781 της πρώτης.

Λόγω του ότι είναι φυσικά αδύνατο να υπολογίσεις αυτό τον τύπο με ακρίβεια, όλα τα multi-bit dac υποφέρουν από τη μη γραμμικότητα της σχέσης (παραμορφώνουν το σήμα). Αυτή η παραμόρφωση γίνεται μεγαλύτερη όσο προχωράμε από σημαντικά bit σε λιγότερο σημαντικά (μεγάλο στρίμωγμα λεπτομέρειας στο υπόβαθρο). Τυπικά γύρω στa 20 bit χάνεται η ικανότητα ανάλυσης της λεπτομέρειας.

Στη ροή των bit στο D/A το πρόβλημα ταιριάσματος του αντιστάτη είναι πολύ καλό και γραμμικό, χωρίς προβλήματα. Όμως το σήμα προς θόρυβο είναι είναι τραγικό (μόλις 6db). Η τεχνική, που ονομάζεται υπερδειγματοληψία, χρησιμοποιείται για να φέρει το σήμα προς θόρυβο σε αποδεκτά επίπεδα.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της υψηλής δειγματοληψίας συχνοτήτων έχει αποτέλεσμα στο στενό πλάτος του παλμού. Τα προβλήματα χρονισμού γίνονται τώρα σημαντικά, αυξήσεις ψηφιακού θορύβου και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Το σήμα είναι παραμορφωμένο και η ανάλυση, στις χαμηλού επιπέδου λεπτομέρειες, υποβιβάζεται.

Σήμερα στην Audio αγορά χρησιμοποιούν ζυγισμένη σχεδίαση 5 bit (π.χ. όλες οι τιμές αντιστάτη είναι ίδιες).
Η υπερδειγματοληψία συχνοτήτων είναι χαμηλή (π.χ. είναι λιγότερο τρωτό στα λάθη συχνότητας του ρολογιού). Αλλά, ΚΑΙ αυτή η σχεδίαση δεν είναι τέλεια!
Μικρότερες εναλλαγές τιμών στον αντιστάτη, μπορούν να αντιστρέψουν/επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση.
Ακόμα και η προσεκτική επιλογή ίδιων τιμών για τον αντιστάτη, μπορούν ν' αλλάξουν σαν τιμή λόγω της θερμοκρασίας ή της ηλικίας (γήρανση υλικών).

Για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, ο κάθε κατασκευαστής, χρησιμοποιεί τη δική του ανάπτυξη "αναλογίας" ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη ψηφιοποίηση της μουσικής.

Τίποτα δεν είναι τέλειο, έχουν πολλά ακόμα να ειπωθούν, να μελετηθούν, να επεξεργαστούν, να υλοποιηθούν σε αυτή τη ζωή όπως και στο χώρο του Audio που μας απασχολεί ;-)

Πηγές: Σεμινάρια από εταιρείες κατασκευής ψηφιακών μετατροπέων, στο χώρο του Audio και Audio Pro.

 
Αγαπητέ malakudi η μόνη μαθηματική διαφορά είναι ότι το θεώρημα Nyquist απαιτεί δείγματα άπειρης ακρίβειας (πραγματικούς αριθμούς) ενώ στην πράξη χρησιμοποιούνται ρητοί και δεν είναι διαθέσιμες όλες οι δυνατές τιμές, αλλά μόνο οι δυνάμεις του 2.
Αυτό το λένε οι μηχανικοί "σφάλμα κβάντωσης". Κατά πόσον δημιουργεί μετρήσιμες αποκλίσεις και σε τι είδους συναρτήσεις δεν ξέρω, κάποιο μέλος-μηχανικός ίσως μπορούσε να μας διαφωτίσει (το ημίτονο πάντως είναι υπεράνω κριτικής μετρητικά).

Διαφωτιστικά και αυτά που γράφει ο isoviths, υπάρχουν π.χ. και στα application notes των κατ/τών (analog, texas). Ίσως στις ατέλειες και ανακρίβειες ρολογιών, αντιστάσεων κλπ οφείλονται οι όποιες ηχητικές διαφορές- οι οποίες πάντως μετρητικά είναι ελάχιστες (πάντα με ημίτονο).

Ενας καλός μετατροπέας έχει π.χ 0,005% παραμόρφωση και ένας μέτριος 0,05%. Δεκαπλάσιο μεν, αλλά συνεχίζει να είναι αμελητέο.
 
Θέμη κατά τη γνώμη μου το βινύλιο ακούγεται σαφώς καλύτερα ασυζητητί. Μέχρι στιγμής κανένα ψηφιακό μέσω δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να παίξει καλύτερα από το αναλογικό, ούτε να το φτάσει.
Το αναλογικό είναι αυτό που με φέρνει πιο κοντά στον ήχο μιας συναυλίας με ακουστικά όργανα. Με κάνει και αισθάνομαι ότι είμαι ένα ανθρώπινο συναισθηματικό ον. Με εμπλέκει συναισθηματικά στο δρώμενο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όταν θέλουν κάποιοι να μας περιγράψουν το πόσο καλά ακούγεται ένα ψηφιακό, μας τονίζουν ότι ακούγεται 'σαν' αναλογικό 'σαν' βινύλιο.
Νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Όσο για παραμορφώσεις χρωματισμούς κλπ, απόρροια μετρήσεων και 'θεωριών', με αφήνουν αδιάφορο, γιατί το ζητούμενο είναι: τί με φέρνει πιο κοντά στον αληθινό ήχο;;;
Ποτέ δεν με άγγιξε η προπαγάνδα του "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ".
Αφού είναι τέλειος, τότε πώς είναι δυνατόν να βελτιώνεται;;;
Προτιμώ γενικά το μη τέλειο, αλλά που με εξυψώνει γιατί πραγματικά ομορφαίνει τη ζωή μου!
Οι διάφορες 'θεωρίες' και μετρήσεις, δυστυχώς λειτουργούν αρνητικά και ταλαιπορούν αρκετούς φίλους που έχουν χάσει το νόημα της βελτίωσης της ζωής τους μέσα από την ακρόαση αναπαραγόμενης μουσικής.
Δεν τη βρίσκω με το cd είπε κάποτε ο Neil Young. Λ.Σ.


+ 1.000.000

Συμφωνώ απόλυτα...:SFGSFGSF:
 
Απάντηση: Re: SACD VS LP

Φυσικά, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, όποια ουτοπία θέλουμε, υιοθετούμε, κατά το γούστο μας, και απολαμβάνουμε.
Θ.Ζ.

Με ουτοπίες ζεί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
Πολιτική,θρησκείες,δοξασίες,φρούδες ελπίδες...

Εδώ τουλάχιστον μιλάμε γι' ένα χόμπυ.
 
Γιώργο (MAC), όχι μόνο o Neil Young αλλά νομίζω και ο John Williams. Η δε σπουδαία σοπράνο Elizabeth Schwatzkopf είχε δημοσιεύσει στα Γαλλικά ολόκληρο άρθρο (όπως και ο Young) περι ψηφιακών ηχογραφήσεων. Μάλιστα δε, ως σύζυγος βασικού παραγωγού της ΕΜΙ και πρώην 'ιδιοκτήτή' της ορχήστρας Philharmonia, του Walter Legge, είχε επιπλέον και οικονομικό συμφέρον από τα ψηφιακά και όμως πήρε θέση κατά. Και δεν ήταν καν προοδευτικών πεποιθήσεων!! Λ.Σ.