Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

το άλλαξα γιαψυχολογικούς λόγους όταν διαπίστωσα πριν ότι το είχα βάλει ανάποδα....
το άλλαξα και με καινούργιο...

αυτά τα τριμεράκια πόσων στρφών είναι?
ατέρμονα είναι?

κάτι δεν πάει καλά τότε...
έχω την εντύπωση ότι 20 στροφές τις έχω εξαντλήσει...

έβγαλα και την R103 εντελώς (την βραχυκύκλωσα) για να δώσω μόνο με το τριμερ....
Πάλι εκεί στα 5.02 βία βία 5.07 δίνει.
Δεν έχει εύρος...

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

το άλλαξα γιαψυχολογικούς λόγους όταν διαπίστωσα πριν ότι το είχα βάλει ανάποδα....
το άλλαξα και με καινούργιο...

αυτά τα τριμεράκια πόσων στρφών είναι?
ατέρμονα είναι?

Σου είχα απαντήσει στα γρήγορα...μετά είδα τι γράψατε.
Σωστά είπες όπως και ο dade, ότι και ανάποδα να τη βάλεις, δεν θα αλλάξει κάτι εφόσον τα μόνα που αλλάζουν είναι τα άκρα, και η ανάποδη περιστροφή δεν είναι σίγουρη.
Όταν γυρνάς το τριμέράκι και φθάνει στα άκρα του, ακούς ή αισθάνεσαι καλύτερα ένα μικρό "τικ".
Να έχεις πέσει στην περίπτωση δύο χαλασμένων, το θεωρώ απίθανο, εφόσον τα γυρνάς και δεν αλλάζει κάτι άλλο συμβαίνει.

Σε ένα 5άρι αρνητικό μου είχε συμβεί το ίδιο, αλλά όχι με τεχνητό φορτίο (εδώ λειτουργούσε κανονικά), στο πραγματικό επάνω και μετά από πολύ παίδεμα, βρέθηκε ότι ταλάντωνε υπερβολικά και δεν δούλευε με τίποτα.
Τώρα σε σένα το να ταλαντώνει υπερβολικά με τεχνητό φορτίο ή έχει γίνει κάπου χοντρό λάθος ή βάζεις τελείως λάθος φορτίο τεχνητής αντίστασης που δεν το νομίζω γιατί το έχεις υπολογίσει, έτσι;

η τάση στην R101 είναι κάπου 3.2
η αντίσταση 10άρα
δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι 360 αφού θέλω 360 mA?

H τάση πάνω στην R101 προέρχεται από τη συνολική των 4 led που έβαλες, μείον τη τάση του Vgs του Mosfet σε ένα συγκεκριμένο ρεύμα ηρεμίας. Εφόσον έχεις πτώση τάσης πάνω στην R101 3.2V και η αντίσταση είναι 10άρα...μιλάμε για 320mΑ ρεύμα, ιδανικό για μία συσκευή που δεν καταναλώνει πάνω από τα 250mA max.

Εάν είναι διαπιστωμένη η ανάγκη σου για 360mA, αναθεώρησε την τιμή της R101.

Τώρα για το τεχνητό φορτίο....5,25V/0.36A≈14-15Ω - έχεις βάλει 16Ω οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην τιμή του τεχνητού φορτίου...αλλού είναι το πρόβλημα!

Last edited:
Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

H τάση πάνω στην R101 προέρχεται από τη συνολική των 4 led που έβαλες, μείον τη τάση του Vgs του Mosfet σε ένα συγκεκριμένο ρεύμα ηρεμίας. Εφόσον έχεις πτώση τάσης πάνω στην R101 3.2V και η αντίσταση είναι 10άρα...μιλάμε για 320mΑ ρεύμα, ιδανικό για μία συσκευή που δεν καταναλώνει πάνω από τα 250mA max.

Εάν είναι διαπιστωμένη η ανάγκη σου για 360mA, αναθεώρησε την τιμή της R101.

Τώρα για το τεχνητό φορτίο....5,25V/0.36A≈14-15Ω - έχεις βάλει 16Ω οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην τιμή του τεχνητού φορτίου...αλλού είναι το πρόβλημα!

υπολογίζω 290 στη συσκευή και άλλα 60-70 γύρω στα 360.

για το τεχνητό φορτίο, 5.5 βόλτ θέλω, οπότε καλά είναι το 16...

Ναι από τεχνητό φορτίο είσαι μια χαρά...μη το παιδεύεις από εκεί.

Από ότι βλέπω και εάν τα έχω υπολογίσει σωστά, έχεις πέσει σε IRF9610 με μεγάλο Vgs...περίπου 5,2 εάν υπολογίσουμε ότι τα 4 πράσινα led δίνουν αρθροιστικά 8,4V, οπότε 8,4V-Vgs=3.2V...Vgs=8.4-3.2=5.2 για αυτό και σου "τρώει" ρεύμα ή θα κατεβάσεις και άλλο την R101 για να μεγαλώσεις το ρεύμα ή θα αλλάξεις το IRF9610 για να μειωθεί η Vgs. Αυτά αφορούν το ρεύμα που ρώτησες γιατί είναι μικρότερο από τα αναμενόμενα 360mA.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα η αντίσταση που χρειαζόσουν για R103+105 είναι συνολικά γύρω στα 330 Ohm, δηλ. μια 270άρα σταθερή και τα λοιπά με ένα 100άρι τρίμμερ όλα θα ήταν μια χαρά, με την προυπόθεση ότι τα 2 led που έβαλες είναι κόκκινα (που είναι από ότι είδα) και είναι τάσης 1,9V.
Από ότι διαβάζω έπαιξες από τα 330 βάση + τριμεράκι δηλ. είχες το άνω όριο και υψηλότερα..... θέλει ψάξιμο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκ

έβγαλα και την R103 εντελώς (την βραχυκύκλωσα) για να δώσω μόνο με το τριμερ....
Πάλι εκεί στα 5.02 βία βία 5.07 δίνει.
Δεν έχει εύρος...

Μήπως τελικά δεν επαρκεί το ρεύμα που έχεις; Βλέπω ότι βραχυκύκλωσες την R103 που σημαίνει ότι μειώθηκε η συνολική τιμή αντίσταση και τρίμερ και η τάση δεν έπεσε που λογικά θα έπρεπε...για δοκίμασε λοιπόν να μειώσεις την τιμή της R101!

το τρίμερ είναι 1Κ βέβαια
θα μειώσω την R101, αλλά περιμένω και μεγαλύτερο μτς...

Έχει 320mA καί ζητάει 344mA. Απλά τά πράγματα, δέν βγαίνουν τά νούμερα. Μέ 20Ω φορτίο θά παίξει ώς έχει, καί βγαίνει κοντά στήν κατανάλωση πού θά έχει τό κύκλωμα πελάτης. Αργότερα κάνει καί τήν 10Ω 8.2Ω νάχει πλουσιότερο έξτρα.

δηλαδή απλά να βάλω πιό μικρή αντίσταση?
και γιατί δεν ήρθε με αυτήν που είναι η θεωρητική?

(να υποθέσω ότι από την θεωρία στην πραξη υπάρχει η γνωστή μεγάλη απόσταση....)

Γιατί θεώρησες ένα ψευδοφορτίο όσο όλο τό διαθέσιμο ρεύμα καί όχι όσο τό ρεύμα τής κατανάλωσης τής εφαρμογής. Έτσι τό εξάντλησες. Το ψευδοφορτίο είναι γιά να εξομοιώνει τίς απαιτήσεις τού πραγματικού. Νά βάλεις μεγαλύτερο dummy.

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Γιατί θεώρησες ένα ψευδοφορτίο όσο όλο τό διαθέσιμο ρεύμα καί όχι όσο τό ρεύμα τής κατανάλωσης τής εφαρμογής. Έτσι τό εξάντλησες. Το ψευδοφορτίο είναι γιά να εξομοιώνει τίς απαιτήσεις τού πραγματικού. Νά βάλεις μεγαλύτερο dummy.

ωπ
το ρεύμα της κατανάλωσης της εφαρμογής είναι 290 (σύμφωνα με κατασκευαστή)
είπα να του δώσω 350. (άλλα 60)
υπολόγισα με το 350 το ψευδοφορτίο και έβαλα 15.7=16Ω
πού είναι το λάθος

Με βάση τι κατανάλωση υπολόγισες την R301?

Πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει ο μτς σου;

από το εξελ
με 290 για το σκέτο βουβάλι + 60 περιθώριο =350
δεν υπολόγισα μια οπτική και ένα λεντ πρόσοψης.
Αλλά ακόμα δεν παίζει με την dummy.
το εξέλ λέει 10Ω με 4 λεντ.

ο μτς νομίζω δίνει γύρω στο αμπερ

Αν υπολόγισες R301 για 350mA, το τεχνητό φορτίο έπρεπε να το υπολογίσεις για 290mA. Εκεί γίνεται η στραβή (όπως είπε και ο φίλτατος Salas).

Δεν ξανακάνεις τις πράξεις λίγο πιο "πλούσια"; Θα σου έλεγα να υπολογίσεις R301 για κατανάλωση τουλάχιστον 400mA, και γενικά υπολογισμούς με 3 LED αντί για 4 (για να μην πυρακτώνει η R301).

Έτσι θα έχεις αρκετό περιθώριο και για οπτικές και LED. Όπως είσαι τώρα αν συνδέσεις 2-3 ψιλολόγια θα το φας όλο το shunt current σου και θα πέφτει η τάση (όπως καλή η ώρα..).