Samsung nx1

Re: samsung nx1

Ευχαριστώ.

Πρώτες εντυπώσεις πολύ θετικές, μετά το αρχικό σοκ του όγκου και του βάρους του συνδυασμού. 640γρ. το σώμα και 600γρ. ο 16-50/2-2.8, σύνολο 1.240γρ.
Βαρύτερος ο συνδυασμός τόσο σε αίσθηση όσο και κυριολεκτικά σε σύγκριση με την περσινή μου βιντεομηχανή, GH4 + PanaLeica 42.5/1.2 που ήταν περίπου στο κιλό.

Ο 16-50/2-2.8 μοσχάρι, με 72mm διάμετρο φίλτρου. Αθόρυβος και ταχύτατος όμως, με 30εκ. ελάχιστη απόσταση εστίασης, ουσιαστικά πέντε δάχτυλα απόσταση από το τέλος του hood, δίνοντας εύκολα ρηχό DOF χάρη στο f/2 στο ευρυγώνιο. Tο i-Function που πατώντας το έχεις άμεση πρόσβαση σε κυλιόμενο μενού ρυθμίσεων στην οθόνη πολύ πρακτικό. Το δαχτυλίδι της εστίασης στιβαρό και βουτυράτο.

H εκκίνηση της μηχανής άμεση, με τον μαλακό διακόπτη on-ff.
Στο σώμα της NX1 άριστη εντύπωση αφήνει το πιάσιμο χάρη στο χορταστικό γκριπ. Για πρώτη φορά σε mirrorless υπάρχει και πάνω οθονούλα.
Ποιότητα συναρμολόγησης/υλικών αναφοράς, με τα πλήκτρα και τους διακόπτες να εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Η κυρίως οθόνη AMOLED τι να λέμε, οθονάρα. Το μαύρο κατράνι. Χαίρεσαι να την κοιτάζεις, αλλά και την πατάς, αφού είναι αφής με απαράμιλλη αίσθηση στη χρήση. Θα μου κάνει μεγάλη ζημιά, με την έννοια ότι δεν θα αντέχω πια τις οθόνες των άλλων μηχανών. Το touch focus από το οποίο μπορείς να αποκολλήσεις το touch exposure είναι όλα τα λεφτά. Από εκεί που έχεις ένα κουτάκι-σημείο εστίασης, αν σύρεις το δάχτυλό σου πάνω του, δημιουργείται ξεχωριστό κουτάκι με το οποίο επιλέγεις σημείο για την έκθεση.

Συνολικά, είναι η μόνη μηχανή που μου άφησε τόσο θετική εντύπωση πριν καν το πρώτο κλικ.

το δαχτυλίδι εστίασης είναι ατερμονο ή έχει hard stops ?
Πόση περιστροφή χρειάζεται για να εστιάσεις από το άπειρο στο πιο κοντινό σημείο ? (κοινώς, κάνει για follow focus ?)

Απάντηση: samsung nx1

Μεγειές!
Πολύ θετικά τα σχόλια σου πριν το πρώτο κλικ.
Ανυπομονούμε για τις πρώτες εντυπώσεις σου και για την εικόνα.
Μου φαίνεται ότι θα κινήσει τα γρανάζια του ανταγωνισμού η samsung.

Re: Απάντηση: samsung nx1

Μεγειές!
Πολύ θετικά τα σχόλια σου πριν το πρώτο κλικ.
Ανυπομονούμε για τις πρώτες εντυπώσεις σου και για την εικόνα.
Μου φαίνεται ότι θα κινήσει τα γρανάζια του ανταγωνισμού η samsung.

Ηδη είναι δεύτερη σε πωλήσεις mirrorless πίσω από την Sony...και βάζοντας στην εξίσωση τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της sony δεν θα μου κάνει εντύπωση σε λίγα χρόνια και με μοντέλα όπως η nx1 η samsung να είναι ο κύριος παίκτης στην αγορά Mirroless παγκοσμίως....έχει τα resources έχει και την δύναμη και το βασικό ότι δεν στηρίζεται σε άλλους για αιθητήρες κλπ αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα....για την Nx1 τι να λέμε τώρα κατά την γνώμη μου ίσως η καλύτερη mirroless στην αγορά αυτή την στιγμή και η Samsung τώρα έχει αρχίσει να ζεσταίνεται.....!!!!

Ευχαριστώ Στάθη.

Γιάννη, focus by wire είναι, ατέρμονο δαχτυλίδι με 45μοίρες περιστροφή μέχρι το άπειρο. Δεν είναι φακοί αυτοί για follow focus.

Ευχαριστώ.

Γιάννη, έχει focus peaking και στη λήψη 4Κ, ενώ μεγέθυνση δεν βλέπω πουθενά στο βίντεο, ασχέτως ανάλυσης.
Και στη φωτογραφία η μεγέθυνση γίνεται χωρίς δυνατότητα μετακίνησης του μεγεθυμένου παραθύρου. Βέβαια πολύ εύκολα επιλέγεις με την οθόνη αφής διαφορετικό σημείο εστίασης μόλις τελειώσει ο χρόνος της μεγέθυνσης ή αφού σηκώσεις το δάχτυλο από το κλείστρο. Η μεγέθυνση είναι καθαρή, όχι με interpolation.

Κατά την αναπαραγωγή, απόλαυση η λειτουργία touch. Swipe για εναλλαγή φωτό. Με διπλό πάτημα ανοίγει η φωτογραφία full-size. Με pinch αυξομειώνεται το μέγεθος και προσφέρεται και δυνατότητα άμεσου crop του ορατού πλαισίου.

Προσφέρει έλεγχο απόκρισης AF και ταχύτητας εναλλαγής AF στο βίντεο, ακόμη και fade in και out!
Το focus peaking λειτουργεί μόνο όταν ενεργοποιείς το MF assist, κάτι που με τη σειρά του ακυρώνει το touch focus.
Με βλέπω να μη χρησιμοποιώ το FP, αφού προτιμώ το touch focus, ειδικά με την ομαλή εναλλαγή AF που προσφέρει η μηχανή, σίγουρα πιο ομαλή από αυτή που μπορεί να γίνει με το χέρι με το βαρύ δαχτυλίδι του συγκεκριμένου focus-by-wire φακού. Με χειροκίνητο φακό θα άλλαζε το πράγμα.

Κάτσε να δεις που σε κάποιο προσεχές update θα ενσωματώσει και λειτουργίες τηλεφώνου η samsung...

Ο έλεγχος απόκρισης και ταχύτητας μετατόπισης του AF δεν λειτουργεί με όλους τους φακούς. Εξαιρούνται οι φακοί:

KLW2cU.jpg

Πάντως από το μέγεθος που βλέπω στις φωτογραφίες και από το βάρος θα την θεωρούσα εμφανισιακά πιο πολύ dslr μηχανή παρά mirroless.

Ναι, και το σώμα και ο φακός πατάνε σε χωράφια DSLR. Όγκος και βάρους ξεφεύγουν από αυτό που έχουμε συνηθίσει με τις mirrorless.

Τα 15fps οπλοπολυβόλο, αλλά με σιγαστήρα. Δεν ενοχλεί καθόλου ο θόρυβος, γαζώνει σαν καλή ραπτομηχανή.

Απάντηση: Re: samsung nx1

πολυ καλη επιλογη μηχανής Γιάννη, :SFGSFGSF: με γειές κι απο μένα,

Απάντηση: samsung nx1

Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά,ωραία μηχανή...να την ευχαριστηθείς,καλορίζικη.

Μεγιες! Κρίμα που τέτοιο μηχάνημα δεν έρχεται Ελλάδα.
Αν βρεις χρόνο και δοκιμάσεις AF-C απόδοση πες μας να μας λυθεί η απορία 🙋

Δε θεωρώ τυχαία την κινηση της samsung.
Σίγουρα μελέτησε την ελληνική αγορά και είδε ότι δεν την συμφέρει να εισάγει την nx1.
Στο κάτω κάτω πόσες θα πουλούσε σε όλη την Ελλάδα 10-20 το πολύ αφού πια οι πιο ψαγμένοι στους οποίους και απευθύνεται η μηχανή κοιτάνε και σε εκτός της χώρας μας αγορές.

Δε θεωρώ τυχαία την κινηση της samsung.
Σίγουρα μελέτησε την ελληνική αγορά και είδε ότι δεν την συμφέρει να εισάγει την nx1.
Στο κάτω κάτω πόσες θα πουλούσε σε όλη την Ελλάδα 10-20 το πολύ αφού πια οι πιο ψαγμένοι στους οποίους και απευθύνεται η μηχανή κοιτάνε και σε εκτός της χώρας μας αγορές.

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Αν αγοράσεις gadget απο την ίδια εταιρεία συνήθως έχεις πιο ολοκληρωμένες λύσεις που επικοινωνούν μεταξύ τους. Κάποια εφαρμογή κτλ με τα οποια η εταιρεια προσπαθει να σε κανει να χρησιμοποιειες μονο τα προιοντα της.
Οπότε την μηχανή θα την εφερνε για να παρω και το ταμπλετ που περναει αμεσως τις φωτογραφιες μεσα, το κινητο και το smartwatch που χρησιμοποιειται σα τηλεχειριστηριο, την τηλεοραση που μπορει και παιζει μεσω WiFi τις φωτογραφίες, με τηλεοραση 4Κ που εχει αποκωδικοποιητη H.265 μεσα της και παιζει αμεσως τα βιντεο της NX1, κτλ κτλ
Χάνει που δεν φέρνει τη μηχανή όχι μόνο από τις πωλήσεις για την κάμερα αλλά από τις πωλήσεις που θα είχε αν μου πρόσφερε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον.

Π.χ. εγώ που έχω Sony κινητο και Sony φωτογραφικη σκεφτομαι να παρω μια Sony οθόνη (τηλεοραση) διοτι σε αντιθεση με τις LG και τις Panasonic ειδα οτι για πλακα επικοινωνουν μεταξυ τους με ενα κουμπι.