Samsung nx1

Re: samsung nx1

622γρ. και 10εκ.μήκος με 8,1εκ. διάμετρο ο 16-50/2-2.8.

915γρ. και 15,4εκ. μήκος με 8,1εκ. διάμετρο ο 50-150/2.8.

865γρ. η NX1+battery grip+2 μπαταρίες.

2,4 κιλά το συνολικό βάρος.

Το 1,1 κιλό του συνδυασμού NX1+16-50/2-2.8 χάνεται χάρη στο πολύ καλό κράτημα και την εργονομία της μηχανής, και σε μικρό τσαντάκι χάνεται και ο όγκος.
Και η GH4+Nocticron 42.5/1.2 που είχα πριν παρόμοιο βάρος/όγκο είχε.

Με τον 50-150/2.8 + battery grip είναι που ξεφεύγει η κατάσταση. Αλλά, δεν νομίζω ότι θα με αποθαρρύνει αυτό. Ειδικά στην τιμή που προσφέρεται τώρα ο φακός.

Η εμπειρία χρήσης της ΝΧ1 είναι απολαυστική. Υπολογίζοντας και το κορυφαίο της βίντεο, άνετα μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη μηχανή που έχει περάσει από τα χέρια μου.

...................................................................................................

Η εμπειρία χρήσης της ΝΧ1 είναι απολαυστική. Υπολογίζοντας και το κορυφαίο της βίντεο, άνετα μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη μηχανή που έχει περάσει από τα χέρια μου.

αν υποθέσουμε ότι το βίντεο δεν σε ενδιαφέρει, πως θα την έκρινες μόνο ως φωτογραφική; ρωτάω απλά από περιέργεια

Με την προσθήκη του 50-150/2.8 στην NX1 και μετά την παραλαβή της α7r δεν νομίζω ότι θα ξαναδεί τον ήλιο ποτέ η α7s, στο ρόλο δηλαδή που της αρμόζει ως μηχανή υψηλών iso.

Για εξωτερικές λήψεις φωτό/βίντεο σε φως ημέρας πραγματικά υβριδική μηχανή είναι περισσότερο η NX1+16-50/2-2.8.
Με πραγματικά υβριδική εννοώ:
1. άμεση εσωτερική λήψη 4Κ, χωρίς ούτε καν να χρειάζεται να μπεις σε video mode όπως με την GH4
2. λήψη 4Κ με full sensor readout, χωρίς 4K crop
3. ικανό focus tracking σε λήψη 4Κ
4. ταχύτητα/εργονομία σε λήψη φωτό και βίντεο
4. 28MP αισθητήρας

Η ΝΧ1 είναι υβριδική μηχανή. Περιορίζοντάς την σε καθαρά φωτογραφική χρήση, της στερούμε το δυνατότερό της ατού.

Καθαρά για φωτογραφία καλύτερο αρχείο και μεγαλύτερη ευελιξία ως σύστημα θα πάρεις με D750 με απόλυτα κριτήρια.
Τον ανταγωνισμό από m4/3 και aps-c mirrorless τον κοιτάζει στα μάτια η NX1.
Oι ff α7 ξεπερνούν την NX1 σε επιμέρους τομείς η καθεμία.

Αν δεν μιλήσουμε με απόλυτα κριτήρια, άνετα καλύπτεται κανείς στη φωτογραφία με την ΝΧ1.

Για υβριδική χρήση φωτό/βίντεο, ουσιαστικός ανταγωνιστής (λόγω εσωτερικής λήψης 4Κ) είναι η GH4, η οποία όμως πλέον υστερεί σημαντικά έναντι της ΝΧ1 εξαιτίας του 4Κ crop, του μικρού ασθητήρα m4/3 των 16MP, του ουσιαστικά ανύπαρκτου C-AF σε λήψη 4Κ και του κυριολεκτικά ανύπαρκτου AF σε αργή κίνηση.

NX1 Overview Training Tutorial - Tony Northrup
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Την είχε την αδυναμία της η NX1 στο lowlight AF. Με τη νέα αναβάθμιση λογισμικού αυτό φαίνεται να είναι παρελθόν. Ιδιαίτερα αισθητή η βελτίωση!

Στα σκοτάδια, με το AF assist light η επιβεβαίωση εστίασης είναι μόνιμα πράσινη, σαν να μην αλλάζεις σημείο εστίασης.
Χωρίς το assist light, εκεί που ψάρευε πριν, τώρα είναι γρήγορη και σταθερή η εστίαση χωρίς ψάρεμα.

Προστέθηκε και έξτρα επιλογή για αργή κίνηση 100p σε εύκολο σημείο του μενού, που μάλιστα επιτρέπει και ήχο!
Δεν γίνεται in-camera η προεπισκόπηση της αργής κίνησης. Για κάτι τέτοιο εξακολουθούν να υπάρχουν οι ρυθμίσεις ταχύτητας σε άλλο σημείο του μενού.

Για 4Κ πήρα την NX1 και όλο περισσότερο 1080 τραβάω, χάρη στην πολύ ποιοτική αργή κίνηση της NX1 που έχει και AF.
Τώρα όχι μόνο με AF αλλά και με ήχο!

Για γενική χρήση δεν το συζητώ, η NX1 είναι top.

Σε ταξίδι-εκδρομή-μη φωτογραφική βόλτα κτλ. την NX1+16-50/2-2.8 αρπάζω και τίποτε άλλο. Έφτασα να την παίρνω μαζί μου πιο πολύ και από την GR, και στο τέλος την έδωσα! Τα ποσοστό των keepers είναι σαφώς υψηλότερο με την NX1.
To σύστημα που διατηρώ ταυτόχρονα με τις α7s και α7r το σώζουν οι φακοί που έχω. Αν ήμουν μόνο με κάποιον κιτ, π.χ. FE28-70, όντως θα αράχνιαζε!

Η ευκολία/απόλαυση κατά τη χρήση της NX1 είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μηχανή είχα μέχρι τώρα, είτε DSLR είτε mirrorless.

Last edited:

Για γενική χρήση δεν το συζητώ, η NX1 είναι top.

Σε ταξίδι-εκδρομή-μη φωτογραφική βόλτα κτλ. την NX1+16-50/2-2.8 αρπάζω και τίποτε άλλο. Έφτασα να την παίρνω μαζί μου πιο πολύ και από την GR, και στο τέλος την έδωσα! Τα ποσοστό των keepers είναι σαφώς υψηλότερο με την NX1.
To σύστημα που διατηρώ ταυτόχρονα με τις α7s και α7r το σώζουν οι φακοί που έχω. Αν ήμουν μόνο με κάποιον κιτ, π.χ. FE28-70, όντως θα αράχνιαζε!

Η ευκολία/απόλαυση κατά τη χρήση της NX1 είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μηχανή είχα μέχρι τώρα, είτε DSLR είτε mirrorless.

Δεν είσαι ο πρώτος που τα λέει αυτά...φίλος μου από Αγγλία που την έχει την μηχανή μου λέει τα καλύτερα για αυτή και επίσης μου επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι η καλύτερη και ποιο ολοκληρωμένη μηχανή που έχει δουλέψει και έχει δουλέψει πάρα πολλές!!! Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το ''κομπλεξικό'' dpreview της έδωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει δώσει ποτέ σε mirroless!!! Αμα έχεις τα χρήματα και θέλεις μια μηχανή για όλα αυτή είναι η nx1....δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.....

Είναι διαμάντι η μηχανή, δεν διαφωνεί κανείς πιστεύω.

Τα μόνα μειονεκτήματα είναι το service και η μεταπωλητική αξία, η samsung από ότι έχω παρατηρήσει βγάζει πολύ συχνά σε προσφορά τις μηχανές της και ρίχνει σχετικά σύντομα την τιμή τους σε σχέση με άλλες εταιρίες.

Είναι διαμάντι η μηχανή, δεν διαφωνεί κανείς πιστεύω.

Τα μόνα μειονεκτήματα είναι το service και η μεταπωλητική αξία, η samsung από ότι έχω παρατηρήσει βγάζει πολύ συχνά σε προσφορά τις μηχανές της και ρίχνει σχετικά σύντομα την τιμή τους σε σχέση με άλλες εταιρίες.

Ναι αυτό όμως δεν ισχύει με την nx1....η τιμή της δεν πέφτει εύκολα και για να πέσει θα πρέπει να υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά με τα ίδια χρήματα....και αυτά που κάνει η nx1 δεν τα κάνει καμία μηχανή σε αυτά τα χρήματα.....όταν θα βρεθεί μηχανή που να κάνει ότι κάνει η nx1 με φτηνότερη τιμή τότε θα δούμε και πτώση της τιμής της nx1.....

Ενα μέρος του προβλήματος με την πτωση της τιμης σε ορισμένα μοντέλα ήταν η υπερδιογκομένη αρχική τιμή. Η NX30 ξεκίνησε πάνω απο χιλιάρικο χωρίς να δίνει κατι ξεχωριστό. ΔΕν μπορούσε να πουλήσει ουτε κομάτι με αυτή την τιμή. Ηταν επόμενο να πέσει γρήγορα σε επίπεδα εμπορεύσιμα δηλ κάπου στο μισό. Βέβαια η κατρακύλα την έφτασε και στα 300 !!.

Με την NX1 η αρχική τιμή ηταν πλήρως δικαιολογημένη για τα χαρακτηριστικά της και τον ανταγωνισμό. Ενα φυσιολογικο -20% στις street τιμές είναι κάτι που συμβαίνει με όλες τις μηχανές και κάπου εκεί είναι τώρα μετα ενα οχτάμηνο .. και όσο ο ανταγωνισμός υστερεί δεν βλέπω να πέφτει άλλο, άλλωστε είναι και πρωτοφανής η υποστήριξη με βελτιωμένα firmware .... ο tzo μπορεί να βρεί να μας πεί ποσο πουλιέται σε 2ο χέρι ..

Η ΝΧ500 επίσης ξεκίνησε σε λογική τιμή .. βέβαια έχει πιο πολύ ανταγωνισμό στην κατηγορία της .

Αυτό βλέπω σαν παράδειγμα ότι ακολουθείται η πολιτική, την nx500, που ξεκίνησε από 700 και πλέον υπάρχει και με 540 τόσο σύντομα. Προφανώς ισχύει αυτό που λες Ηλία, υπερεκτιμημένες που φτάνουν την σωστή τιμολόγηση αφού δεν έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον, αυτό σίγουρα δεν ισχύει στην nx1.