Samsung nx1

Re: samsung nx1

άρχισα να ερωτεύομαι σιγά σιγά... η μετάβαση από την ΝΧ500 ήταν πανεύκολη και ως προς το μενού και ως προς τη θέση των κουμπιών.
Ο κιτ φακός μου φαίνεται πάρα πολύ καλός σε σημείο που απορώ μήπως κάτι δε βλέπω καλά. Ακόμα και τέρμα ανοιχτός στο f3.5 γράφει πολύ καλά. Μου θυμίζει τον panasonic 12-32 σε απόδοση.
Έκανα μερικές δοκιμές στο CAF χθες και έχω την αίσθηση ότι η Α6000 υπερέχει λίγο

Λογικό να ερωτευόσουν!!! Εδώ ενθουσιαζόμαστε με μηχανές και μηχανές δεν θα τρελενόμασταν με την nx1 που είναι τούμπανο παντού!!!
Πάντως κοίτα αν μπορείς να πάρεις τον samsung 16-50f2-2,8...όταν τον είχα στην nx300 ναι μεν δεν με βόλευε και ήταν κτήνος πάνω σε αυτήν, άλλα από ποιότητα απλά ήταν τρομερός....ο καλύτερος ζουμ φακός που είχα δει και δουλέψει και έχω δοκιμάσει πολλούς συμπεριλαμβανομένου και του Nikon 24-70f2.8, Olympuys 12-40f2,8...

Μόνιμα στο On το έχω το DIS

απ'ότι είδα με το DIS σου "τρώει" μερικά mm γιατί κροπάρει την εικόνα, έτσι δεν είναι? ξέρουμε πόσο Χ κροπάρει? Αν έχεις φακό με OIS δεν ξέρω αν έχει νόημα να έχεις και το DIS αναμμένο.

Απάντηση: Re: samsung nx1

να το πω και εδώ σοβαρή μηχανή χωρίς evf δεν υφίσταται, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε τίγκα ήλιο 330 μέρες τον χρόνο.....

Έτσι πίστευα κι εγώ αλλά βρήκα πως στην πράξη μια καλή οθόνη μειώνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Εξάλλου με ντάλα μεσημέρι σοβαρή φωτογραφία δεν υφίσταται, αν πιάσουμε τα αποφθέγματα :p

Σημαντικό είναι βέβαια να υπάρχει, πάντως δεν το βλέπω πια ως λόγο να αποκλείσω αυτομάτως ένα σώμα. Οι συνήθειες εξάλλου αλλάζουν....

απ'ότι είδα με το DIS σου "τρώει" μερικά mm γιατί κροπάρει την εικόνα, έτσι δεν είναι? ξέρουμε πόσο Χ κροπάρει? Αν έχεις φακό με OIS δεν ξέρω αν έχει νόημα να έχεις και το DIS αναμμένο.

Ελάχιστα κροπάρει. Ακόμη και με φακό με OIS βοηθάει το DIS.
Toυλάχιστον αυτό διαπιστώνω με τους δύο "S" φακούς.

Re: Απάντηση: Re: samsung nx1

Έτσι πίστευα κι εγώ αλλά βρήκα πως στην πράξη μια καλή οθόνη μειώνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Εξάλλου με ντάλα μεσημέρι σοβαρή φωτογραφία δεν υφίσταται, αν πιάσουμε τα αποφθέγματα :p

Σημαντικό είναι βέβαια να υπάρχει, πάντως δεν το βλέπω πια ως λόγο να αποκλείσω αυτομάτως ένα σώμα. Οι συνήθειες εξάλλου αλλάζουν....

Σωστά όσα λες, για αυτό είχα και την Sony A5100 που μου άρεσε και πολύ και δεν είχε ούτε σκόπευτρο, ούτε καλή οθόνη όπως η nx500...παρόλαυτα δεν θα έδινα πολλά λεφτά για μηχανή χωρίς σκόπευτρο και κυρίως θα την είχα σαν δεύτερη ή συμπληρωματική μηχανή.....

.παρόλαυτα δεν θα έδινα πολλά λεφτά για μηχανή χωρίς σκόπευτρο και κυρίως θα την είχα σαν δεύτερη ή συμπληρωματική μηχανή.....
Αδελφέ το έχουμε ακούσει τόσες φορές που το βλέπουμε πια στον ύπνο μας σαν εφιάλτη
με αόμματες μηχανές να μας κυνηγάνε για να μας πάρουν τα χρήματα μας.:twoguns:

Αδελφέ το έχουμε ακούσει τόσες φορές που το βλέπουμε πια στον ύπνο μας σαν εφιάλτη
με αόμματες μηχανές να μας κυνηγάνε για να μας πάρουν τα χρήματα μας.:twoguns:

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF: Καλό... έγραψες...

Η bmpcc που εχω χωρίς σκόπευτρο ειναι άχρηστη.
Η nx1 το χρειάζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Απλά πράγματα...

Δοκίμασέ την κι άλλο, δεν πέφτει γρήγορα. Προσωπικά δεν ξέμεινα από μπαταρία ακόμη. Καμία σχέση με α7s. Αλλά θα πάρω φυσικά μία δεύτερη μπαταρία...

Η αγορά της NX1 σε κάνει να νιώθεις ότι παίζεις στο χρηματιστήριο. Αυτό ισχύει πάντα στην Samsung. Σε όλα, σώμα, φακούς αξεσουάρ, οι τιμές παίζουν διαρκώς. Εκεί που βλέπεις μια τιμή χώμα την άλλη μέρα είναι στο Θεό...
Για μπαταρία, εκτός της γνήσιας, οι ιμιτασιόν είναι αξιόπιστες; Δεν έχω πάρει ποτέ και δεν ξέρω. Η τιμή της Samsung ED-BP1900 είναι... εκεί που λέγαμε πριν... στο Θεό. Βρήκα μία Jupio συμβατή με την ED-BP1900 και από τιμή... χώμα, ούτε το 1/3 της γνήσιας. Τις ξέρει κανείς; Μήπως να ρωτήσω τη μάνα τους;

χθες χρησιμοποίησα την ΝΧ1 σε βάπτιση συγγενικού προσώπου. Τελικά επέλεξα να παίξω με τον κιτ φακό, γιατί δεν ήμουνα σίγουρος για την εστιακή απόσταση, και τελικά δικαιώθηκα γιατί ήταν περίεργος και αυστηρός ο ιερέας, οπότε αναγκάστηκα να βάλω το τρίποδο σε απόσταση και να τραβήξω γύρω στα 50mm (ff eq). Παρόλο που ήταν σκοτεινή εκκλησία και είχε ένα μείγμα από κίτρινο φως (της εκκλησίας) και λευκό (του φωτογράφου) η μηχανή δεν προβληματίστηκε καθόλου και είχε τέλειο WB (auto) & exposure και μηδέν θόρυβο.
Για την ποιότητα εικόνας δεν το συζητάω, είδα μετά μερικά αποσπάσματα στην τηλεόραση (full HD) και έπαθα σοκ. ίσως να ευθύνεται λίγο και η τηλεόραση που τα κάνει να φαίνονται πιο τρισδιάστατα. Πάντως ήταν σα να βλέπεις ταινία. Φαντάζομαι ότι σε 4Κ τηλεόραση θα φαίνεται ακόμα καλύτερα.

Σε κάποιες λήψεις αναγκάστηκα να σηκώσω το 3ποδο στον αέρα κι εκεί διαπίστωσα πόσο καλή δουλειά κάνει το DIS σε συνεργασία με το ois του φακού. είναι σα να έχεις τη μηχανή σε gimbal χωρίς πλάκα.
Από υπερθέρμανση τίποτα, ούτε καν ζεστάθηκε η μηχανή.

δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω από την τελετή, εκεί, με τα φώτα, είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα

πάντως αν παρατηρήσει κανείς τη φωτογραφία που ανέβασα, διακρίνονται πολλές λεπτομέρειες, πχ. η εικόνα τέρμα δεξιά, οι εικόνες στον πολυέλαιο. ακόμα και τα χαρακτηριστικά του τύπου που κάθεται πίσω πίσω στο απόλυτο σκοτάδι και είναι και out-of-focus.
Και μιλάμε πάντα για βίντεο, όχι φωτογραφία, με τον φτηνό κιτ φακό των 150 ευρώ, και χωρίς καμία επεξεργασία. Έχει κάνει τρομερή δουλειά η samsung.

Φαίνονται αρκετές λεπτομέρειες όντως, ο επεξεργαστής σε συνδυασμό με τον αισθητήρα βγάζουν φοβερά αποτελέσματα.

στο άμεσο μέλλον θα τραβάμε μόνο βίντεο και θα διαλέγουμε το καρέ που θέλουμε

Πρώτη φορά σε μηχανή έχω δει την εικόνα να καθαρίζει και να βελτιώνεται πατώντας το rec, δηλαδή το βίντεο καρέ να ξεπερνά τη φωτογραφία σε χρώμα, κοντράστ και ευκρίνεια.

Εξηγείται βέβαια αυτό αφού το 4K βίντεο προκύπτει από full sensor readout και downscale από 6.5Κ σε 4Κ σε πραγματικό χρόνο με τον πολύ ισχυρό επεξεργαστή που ενσωματώνει η NX1.
Είναι σαν να παίρνεις μια φωτογραφία raw 28MP, να την επεξεργάζεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να την εξάγεις σε 8MP.

Παράδειγμα με τον φακό Samsung 30mm f/2 τέρμα ανοιχτό.
Πάνω καρέ 4Κ, κάτω δείγμα από φωτογραφία raw, 100% crop:

nx1-30mm-ca.jpg

Here's a 1:1 crop, as you can see the Samsung 30mm F2.0 has some chromatic aberration wide open in the raw (bottom image) but the video processor completely gets rid of it, which sharpens up the black text nicely. Best video processor ever in a stills camera.

http://www.eoshd.com/2014/12/samsung-nx1-4k-video-28mp-raw-still-can-tell/

Last edited:

Δεν ξέρω αν ισχύει άλλα ξαναεμφανίστηκαν φήμες για αποχώρηση της Sasmsung από τα φωτογραφικά ήδη, ελπίζω να μην ισχύει...άλλα δεν ξέρω όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά....πέρα από διαψεύσεις καλό είναι να ανακοινώσει και κανένα νέο σώμα ή φακό η samsung για να πάψουν οι φήμες...
http://www.mirrorlessrumors.com/very-bad-news-samsung-will-really-kill-the-nx-camera-system/

AΝ ισχύει η φήμη, το δυσάρεστο είναι που δεν θα δούμε μία NX1 mark2. Aν και δεν μπορώ να σκεφτώ τι παραπάνω από την NX1 θα μπορούσε να έχει, ειδικά μετά το πρόσφατο firmware που πρόσθεσε το DIS.
Κατά τα άλλα, ευτυχώς που πρόλαβα να πάρω ένα κομμάτι ΝΧ1. Δεν έχω χαρεί μηχανή περισσότερο από την NX1.
Mένει να βρω ένα ακόμη κομμάτι NX1 για δεύτερο/backup σώμα.

@CyberDEL
Τι νέα από τον Ιταλό resetdigitale; Θα κάνει παραδόσεις των παραγγελιών ΝΧ1;
Bλέπω ανέβασε τις τιμές τώρα στα 1099 το σώμα και 1949 με τον S κιτ, αλλά και πάλι δεν επιτρέπει να τις βάλεις στο καλάθι.