Samsung NX500

Ευχαριστώ πολύ, μάλλον έχω αγχωθεί περισσότερο από ότι πρέπει με τα capital controls
Από την άλλη η σειρά ΝΧ, δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν, εκτός από εσάς, να ασχολείται με το σύστημα. Γι'αυτό και η γνωριμία, χάρηκα που κάποιοι ασχολούνται.

(Με οδήγησε εδώ ένα μέλος από κάποιο άλλο forum, τον ευχαριστώ και αυτόν!)

Έχω τον 18-55, τον 16-50pz, τον 12-24 τον περιμένω, 50-200, 30mm, (σκέφτομαι και τον fisheye κάποια στιγμή) αλλά χρησιμοποιώ πάρα πολύ Zenith/Pentax M42/Canon FD από τα παλιά μου σετ. Αν πήγαινα σε NX1 (λόγω form factor) και μπορούσα να αντέξω οικονομικά, θα πήγαινα σίγουρα για τους S. Αλλά προς στιγμήν, κάτσε να πάρω την ΝΧ500 πρώτα!

Χρησιμοποιώ από Panasonic GH4, Canon 5DIII έως Canon C300, Sony FS700 και διάφορες άλλες ενδιάμεσα, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κοιτάξει καν στο viewfinder για να δω τι λέει! Σχεδόν πάντα χρησιμοποιούμε εξωτερικά μόνιτορ μεγαλύτερα από τις οθόνες της κάθε μίας, και λόγω των διαφόρων παρελκωμένων (μεγάλα τριπόδια, σετ στήριξης ώμου, ράγες) τις περισσότερες φορές δεν είναι καν εφικτό. Από την άλλη βλέπω φίλους μου επαγγελματίες φωτογράφους που έχουν απόλυτη ανάγκη ένα καλό εικονοσκόπιο, αλλά δεν έχουν πάει σε mirrorless ακόμα, τώρα δειλά δειλά έχουν αρχίσει οι πρώτες Sony A7ii (είναι και η οικονομική συγκυρία, και ότι έχουν ήδη γυαλό Canikon).
Ερασιτεχνικά, ή κάποιες φωτογραφήσεις/δώρα(γάμους, βαφτήσια, γιορτές, social media photos) για κάναν φίλο, μία χαρά με καλύπτει η ΝΧ300.

Από τους φακούς της Samsung που προανέφερες δεν έχω μόνον τον 12-24 και τον 10 fisheye. Τον τελευταίο τον σκέφτομαι και εγώ. Ο 30ρης είναι πολύ καλός φακός με πολύ καλή οξύτητα αλλά για βίντεο δεν κάνει γιατί έχει αργό και θορυβώδη AF.

Διαβάζω πολύ καλά λόγια για τον Samyang 12mm 2f, αλλά προτίμησα τον 12-24 γιατί καλύπτει πολλά εστιακά μήκη κλασσικών prime (18-24-28-35). O 30άρης με NX300/NX500 είναι ένα πολύ καλό σετ, σούπερ compact και φορητό για να το έχει κάποιος μαζί του (χωράνε σε μία θήκη φακού από neoprene που έχω, και τον βάζω στη τσάντα μου αρκετά συχνά). Ο fish eye της Samsung φαίνεται αρκετά καλός, είναι πολύ φορητός επίσης. Είχα δοκιμάσει με τον γνωστό, φτηνό Zenith fish eye, αλλά ακόμα και με πολύ crop δεν είχε τίποτα ωφέλιμο να δώσει.

Ο 10αρης και ένας macro φακός είναι οι επόμενες αγορές μου. Δεν ξέρω ποιον θα πάρω πρώτο, μάλλον οποίον βρω σε καλή τιμή. Επίσης δεν έχω καταλήξει αν θα πάρω τον 60ρη macro της Samsung ή κάποιον άλλο, ίσως κάποιο MF μεταχειρισμένο με άλλη άρμοση και χρήση με αντάπτορα, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κοντά στα 100mm

Καλοί οι fisheye αλλά τους βαριέσαι εύκολα. Ελάχιστοι έχω δει να κάνουν κάτι με αυτούς πέρα από τη διασκέδαση των πρώτων ημερών. Σε φωτογραφία εννοώ.

Re: Απάντηση: Samsung NX500

Οι μόνοι που παίρνουν fisheye σαν 2ο-3ο φακό είναι αυτοί που κάνουν κάλυψη συναυλιών και club (2 φίλοι μου που το κάνουν επαγγελματικά πήραν 24-70 και μετά fisheye), κατά τα άλλα είναι για πολύ συγκεκριμένη χρήση. Ο συγκεκριμένος Samsung έχει αρκετά καλή τιμή για αυτό που είναι (είναι και τόσο μικρός που έχει νόημα για κάποια extreme φωτοβόλτα, στο ΟΑΚΑ ας πούμε, με τις αψίδες Καλιατράβα) , οπότε αν κάποιος έχει καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών του, η επόμενη κίνηση είναι macro/fisheye, ανάλογα τι προτιμάει ο καθένας. Ανάλογα τι macro κάνεις CyberDEL, αν κάνεις έντομα, φύση και τέτοια, καλό θα ήταν να έχει autofocus, αν κάνεις σταθερά θέματα, προιόντα, καταλόγους, ένας MF μπορεί να σου δώσει περισσότερο φωτογραφικό "χαρακτήρα", και εξοικονόμηση χρημάτων. Εγώ κάνω πολύ αρχιτεκτονική - τοπία, και περιμένω τον 12-24 με πάρα πολύ μεγάλη ανυπομονησία!

Και ποιος Samsung δεν έχει παραμορφώσεις; 4,3% ο 16ρης, 3,6% ο 20ρης, ακόμη και ο 30ρης το έχει ένα 1,2%. Προφανώς δεν το έχουν στις προτεραιότητές τους οι άνθρωποι, ας ειν' καλά οι αυτόματες διορθώσεις, κι ας σου κλέβουν και κανένα mm.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ανάλογα τι macro κάνεις CyberDEL, αν κάνεις έντομα, φύση και τέτοια, καλό θα ήταν να έχει autofocus, αν κάνεις σταθερά θέματα, προιόντα, καταλόγους, ένας MF μπορεί να σου δώσει περισσότερο φωτογραφικό "χαρακτήρα", και εξοικονόμηση χρημάτων. Εγώ κάνω πολύ αρχιτεκτονική - τοπία, και περιμένω τον 12-24 με πάρα πολύ μεγάλη ανυπομονησία!

Πρακτικά ποτέ σε πραγματικό μάκρο (από 1:2 και κάτω) δεν χρησιμοποιείται το AF. Το κύριο ζόρι σε έναν χειροκίνητο μάκρο φακό δεν είναι η εστίαση, η οποία γίνεται ούτως ή άλλως χειροκίνητα, αλλά το μη αυτόματο διάφραγμα και η συχνά (ανάλογα τη μηχανή βέβαια) κουκουρούκου φωτομέτρηση. Και μόνη η κίνηση του κλεισίματος του διαφράγματος σε αποσπά και σε κουνάει αρκετά, είναι αρκετά άβολο για λήψεις στο χέρι. Από τρίποδο ασφαλώς δεν σε πειράζει τίποτε από αυτά.

Αλήθεια είναι αυτό, αλλά δεν το κάνει μόνο η Samsung, είναι γενικό φαινόμενο στις μέρες μας, δυστυχώς η ψηφιακή επανάσταση μας κάνει και λίγο "τεμπέληδες", ακόμα και στη κατασκευή φακών! Τυχαίο παράδειγμα, ένας prime Canon που περιμένεις τα καλύτερα, EF 28 mm f/2.8 IS USM έχει 1.53%, (και ο 1.8 ακόμα περισσότερο), ένας φακός σε διπλάσια τιμή από τους pancake 16,20,30, χωρίς να είναι γρηγορότερος και φυσικά πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος και βάρος. Στα mFT έχω διαβάσει χειρότερα! Ποιό πολύ με ανησυχεί η Χρωματική απόκλιση (chromatic aberration), και γενικά ο ποιοτικός έλεγχος προιόντων, φαίνεται ότι βγαίνουν από τα εργοστάσια χύμα. Μπορώ να ζήσω με μειονεκτήματα τα οποιά γνωρίζω, και αγοράζω τον φακό με αυτά, αλλά να μην ξέρεις τι περιμένεις αυτό είναι το ανησυχητικό, και εκεί χάνει λίγο η Samsung νομίζω. Δεν ξέρω πολλά από macro, από εποχή φιλμ έχω να τραβήξω, μόνο με κάποιες βιντεοκάμερες σε εταιρικά βίντεο έχω ξανακάνει. Πάντως με παλιούς φακούς και αντάπτορες δεν είχα πρόβλημα στο νετάρισμα μέχρι στιγμής (εκτός από 2 παλιούς zoom, που ήταν πολύ κακής ποιότητας ούτως ή άλλως), αν βρεις κάτι σε καλή τιμή μπορεί και να αξίζει.

Δεν είναι θέμα "τεμπελιάς", αλλά προτεραιοτήτων. Και όπως φαίνεται στη Samsung είναι τελευταία στις προτεραιότητές τους η παραγωγή σωστά διορθωμένων φακών.

Από εκεί και πέρα, άλλο παραμόρφωση 1-1,5% που είναι αναμενόμενη -μην πω και λίγη- σε ευρυγώνιο φακό (αλλά σε καμία περίπτωση σε νορμάλ φακό) και άλλο παραμορφώσεις του 4 και βάλε %. Τις πρώτες μπορεί και να μην χρειαστεί να κάνεις τον κόπο να τις διορθώσεις στο PP, στις δεύτερες κάθε μία φωτογραφία που βγάζεις δεν θα γίνεται να μην έχει διόρθωση. Διόρθωση που σημαίνει κομμένο κάδρο -άρα τα mm που πραγματικά παίρνεις δεν είναι όσα διαφημίζονται- αλλά και -ανάλογα τις διορθώσεις- σοβαρή πτώση ευκρίνειας, αφού διόρθωση σημαίνει πρακτικά κροπ και τέντωμα.

Τώρα για την Canon μάλλον ατυχές παράδειγμα διάλεξες για σύγκριση. Η Canon ίσως προσέχει περισσότερο από οποιονδήποτε κατασκευαστή τις παραμορφώσεις των φακών της. Μπορεί να βγάλει η Samsung φακό όπως ο 22ρης EF-M (ημιευρυγώνιος) με 0,0293% (καλά διαβάζεις) μαξιλαροειδή; Ο οποίος είναι πιο φθηνός και από τους φακούς που προανέφερες. Μπορεί να βγάλει υπερευρυγώνιο όπως ο 10-18 (ο φθηνότερος ευρυγώνιος ζουμ που κυκλοφορεί) με μόλις 1,9% παραμόρφωση στο ευρυγώνιο άκρο; Γιατί, για να τους βγάζει έτσι η Canon, μάλλον γίνεται από ό,τι φαίνεται.
Γιατί λοιπόν η Canon τον βγάζει κάτω από 2% και η Φούτζι πχ κοντά στο ....5% (φακό που πουλάει για rectilinear, όχι για fisheye!)

Κοίταξε ''send'', έπιασες τώρα την Canon που είναι τρομερή σε φακούς και το κυριότερο δεν είναι ότι φτιάχνει καλούς φακούς, και άλλοι το κάνουν αυτό, άλλα ότι φτιάχνει πολλούς καλούς φακούς που είναι (οι περισσότεροι) και σε λογικές για να μην πω χαμηλές τιμές....

Είτε σε νήμα Sony μπαίνουμε είτε σε Samsung, την ανάλυση της υπεροχής των Canon φακών διαβάζουμε.

Aς βγάλει κι ένα σώμα αντάξιο η Canon, να πάρουμε και τους φακούς της.

Μέχρι τότε καλοί είναι και οι Samsung.

Απάντηση: Re: Samsung NX500

αλλη δυσκολια κατασκευης ενος ευρυγωνιου σε μηχανη με καθρεπτη και αλλη σε ακαθρεπτη, επισης αλλη δυσκολια σε ακαθρεπτη 1῾ και αλλη σε ακαθρεπτη FF, οσοι καταλαβαν καταλαβαν, δεν ειναι το καταλληλο νημα για περαιτερω αναλυση...

και κατι αλλο που γραφτηκε μεταξυ αλλων καναδυοφορες, μην διαβαζετε μονο δοκιμαστε αν αυτα που γραφονται ισχύουν και μετα εκφερετε γνωμη ....

Το τελευταίο που είπες κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, αλλά ποιος είναι αυτός που έχει την πολυτέλεια να κάνει δοκιμές και αν κάποιος φακός δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του να τον αλλάζει και να παίρνει άλλον; Ελάχιστοι μπορούν, οι υπόλοιποι ακολουθούμε την άποψη κάποιων άλλων και ο θεός βοηθός, ειδικά αν οι γνώσεις μας, όπως στη δική μου περίπτωση, είναι περιορισμένες. Γιαυτό και εγώ θα δουλέψω πρώτα αρκετά με ένα industar 50mm m42 που έχω σε συνδυασμό με extension tubes και αργότερα βλέπουμε...

Re: Απάντηση: Samsung NX500

80% των λήψεων με NX500 και 20% λήψεις με άλλη μηχανή χωμένες ανάμεσα δεν νομίζω ότι αποδεικνύει κάτι. Και από κινητό να χώσεις επιλεκτικά σύντομες λήψεις ανάμεσα μπορεί να μην το αντιληφθεί ο θεατής.

Κι ακόμη πιο δύσκολο να βγουν συμπεράσματα αν αυτές οι σύντομες παρείσακτες λήψεις είναι από ακριβότερη μηχανή ως κριτήριο της ποιότητας της εικόνας που δίνει η φτηνή.

Προτιμώ τις συγκρίσεις Α/Β.

Εξάλλου η NX500, και ακόμη περισσότερο η NX1, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι σε άμεση σύγκριση με άλλες μηχανές.

Σήμερα είχα ένα γυρισματάκι με A7ii και τη NX300 σαν, δεν ξέρω, την παίρνω πάντα μαζί έστω για φωτογραφίες πλατώ, αλλά μάλλον θα παίξουν κάποια πλανάκια της. Ο σένσορας της Sony εντυπωσιακός, αλλά όχι και τόσο πολύ (HD τραβάγαμε και ίσως να φταίει και ο κιτ φακός), εργονομικά χάλια, μενού ότι να'ναι, το Display είχε μία επιλογή τελείως minimal, μία με 134352 εικονίδια, ήθελες 5 λεπτά να τα δεις όλα ένα-ένα, και μία επιλογή dSLR style, δεν το έψαξα παραπάνω στα μενού, δεν είχα και χρόνο, κατανάλωση μπαταρίας αρκετή, ΙΒΙS πολύ καλό (όχι καλύτερο από Olympus, αλλά δουλεύει, είναι και full frame) αλλά τρομερή αύξηση κατανάλωσης. Εργονομία/Μενού/Κατανάλωση είναι κάποια από τα dealbreaker χαρακτηριστικά της. Επίσης ακριβοί φακοί, σώματα, γρήγορη απαξίωση και στο ότι δεν θεωρώ απαραίτητο το full frame (για video). Αυτά, έτσι επειδή είναι φρέσκια η εμπειρία, από βδομάδα θα δω στο post τι συμβαίνει, αλλά το σημερινό με κάνει να ανυπομονώ να αγοράσω τη ΝΧ500 ακόμα περισσότερο, ελπίζω να συνδιαστεί με την άφιξη του 12-24 που παρήγγειλα. Πληροφοριακά, έχει κάποιος αυτόν τον φακό;

Όσο για το αποπάνω βιντεάκι, το ανέφερα για όποιον ήθελε να το δει για την ειρωνία του θέματος. Προφανώς η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που τραβάς φωτογραφίες (ή βίντεο), αλλά αυτοί που δίνουν 4 χιλιάρικα για την Α7Rii (και μην ξεχνάτε τις μπαταρίες, σήμερα είχαμε +300ευρό μπαταρίες για την Α7ii) δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν με κάτι ποιο λογικό; Φυσικά ο καθένας κάνει ότι θέλει, αλλά δεν μπορώ να μην γελάσω όταν βλέπω πιτσιρικάδες, που για απλά events εγώ παίρνω καμία GH4, και αυτοί νοικιάζουν RED, και το κακό είναι ότι τα αποτελέσματα τα βλέπεις αργότερα στο ίντερνετ..τέσπα, φτιάχνουν την καριέρα τους, και καλά κάνουν, απλώς είναι αστείο να νοικιάζεις RED για να υποδεχτείς έναν μέτριο DJ στο Ελ Βενιζέλος για 15 λεπτά. Επίσης πολλά videoclip γυρίζονται με Red(περισσότερα)/Alexa (λιγότερο) και έπειτα παίζονται στο MAD και Mtv Greece για να το δουμε στρετσαρισμένο στις 40-50-60άρες τηλεοράσεις μας, και τις κάμερες τις πληρώνουν για ενοικίαση, τα μεροκάματα όμως δεν τα βλέπεις ποια ούτε με κυάλια. Κάποια πράγματα είναι περισσότερο αστεία από άλλα, και ειδικά αυτά που δεν έχουν σοβαρές προεκτάσεις, αλλά ακόμα και αυτά τα γελεία, πρέπει να τα παίρνουμε με τη σοβαρότητα που τους αναλογεί.

Πολύ χάλια ο 16-50pz, είχα καλύτερη άποψη (τον χρησιμοποιώ αρκετά συχνά). Μπορεί να φταίει ότι δεν έχω τον S!
Και στις φωτογραφίες έχει τόση διαφορά; Πάντως ο S stepped down, λογικά θα φτάνει σε μέγιστη οξύτητα, ενώ ο pz θα φτάνει στο 5.6 (δεν ξέρω ακριβώς, αλλά έχω δει διαφορά με κάνα 2 stop κάτω).