Σύμφωνα με το IEC 62040-3 ένα Line interactive UPS προστατεύει από τα εξής:
Outage - blackouts ...
Sags / brownouts
dynamic overvoltage
undervoltage
overvoltage
http://www.aeg-ups-aust.com.au/news/NewUps.pdf
Από ότι κατάλαβα το πρότυπο ορίζει τους τύπους των ups, και αναφέρει και δυνητικούς τρόπους προστασίας. Υποθέτω ότι οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την υλοποίηση, και για αυτό υπάρχει και διαδικασία ελέγχου.
Δεν έχω το έγγραφο, εδώ όμως η άποψη της mge:
http://dl.irpdf.com/ebooks/Part10/www.irpdf.com(4508).PDF
disadvantages
- no real isolation of the load from the upstream distribution system.
- no regulation of the output frequency, which depends on the AC-input mains
supply.
- poor protection against spikes and overvoltages
- output-voltage conditioning is mediocre because the inverter is not connected in
series with the AC input. The standard speaks of "conditioned power" via a parallel
connection of the AC input and the UPS inverter. Conditioning is however limited due to
the reversible operation of the inverter.
- poor efficiency when operating on non linear loads.
Νομίζω ότι καλύπτει αρκετούς κινδύνους. Όσον αφορά τον συντελεστή ισχύος, δεν βλέπω και πάλι τον λόγο για το μούγκρισμα, ειδικά αν τροφοδοτηθεί με πιο καθαρό ημίτονο η τηλεόραση. Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει στο θέμα αυτό θα το εκτιμούσα.
Όχι πραγματικούς κινδύνους όμως. Με την συσκευή να δέχεται (εντός προδιαγραφών) 265V, πόσο περιμένεις να φτάσει η τάση στην Ελλάδα;
Ο λόγος για το μούγκρισμα, είναι το χαμηλής ποιότητας τροφοδοτικό. Το οποίο μουγκρίζει (σε χαμηλότερο βαθμό) ακόμα και με το ημίτονο της ΔΕΗ.
Από την στιγμή που ο θόρυβος είναι διαφορετικός, προέρχεται από το κύκλωμα του active PFC. Και εκεί υπεισέρχεται ο συντελεστής ισχύος. Υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί με άλλο ups (ακόμα και αν δεν βγάζει ημίτονο). Εξαρτάται από τον συντελεστή ισχύος ups + τηλεόρασης σε λειτουργία με μπαταρία.
Ειδικά για το θέμα του καθαρού ημιτόνου να διευκρινίσω ότι έχω χρησιμοποιήσει τέτοιο UPS σε βιομηχανικό πίνακα αυτοματισμού για την τροφοδότηση του PLC και των ρελέ του πίνακα και κανένα πηνίο των ρελέ δεν μουγκρίζει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά θα ήταν διαφορετική με ένα ups που δεν θα έδινε ημίτονο.