σχετικά με το volume knob

gdevelek

Established Member
4 July 2006
267
όπως γνωρίζουμε παλιότερα ήταν βαθμονομημένος από το 0 ως το 10

πολλά νέα μοντέλα είναι βαθμονομημένα σε αρνητικά decibel, από το μείον όσο θες, όπου δεν ακούγεται τίποτε, ως το μηδέν, όπου ο ενισχυτής είναι τερματισμένος και από τα ηχεία βγαίνουν κάθε λογής φίδια

μπορεί κανείς να πει λοιπόν, για παράδειγμα, πως η θέση 5 στην κλίμακα 0 ως 10, δηλαδή αυτό που λέμε παραστατικά "twelve o'clock", αντιστοιχεί, στην άλλη κλίμακα, στο -3 decibel, αφού πρόκειται για τη μισή ισχύ και στις δύο περιπτώσεις;

ρωτώ για να έχω μια εικόνα του πού θα είχα το volume αν είχα το "παλιό" σύστημα με την κλίμακα 0-10, δεδομένου ότι πολύ σπάνια υπερβαίνω το -30

όχι ιδιαίτερα ουσιαστική ερώτηση αλλά τέλος πάντων...
 
Θυμάμαι και αρκετά παλιά μοντέλα που είχαν ενδείξεις σε –db ακόμα και παλιούς marantz. Πολύ γενικά εάν μιλάμε για ενισχυτικά με ίδια ισχύ το knob θα το έχεις στραμμένο στο ίδιο σημείο.
 
ο δικός μου ενισχυτής (yamaha rxv640) έχει ψηφιακό Knob, δηλαδή γυρίζει όσο θες αριστερά-δεξιά, και απλά βλέπω την ένδειξη στο καντράν

δεν υπάρχει δηλαδή ένας περιστροφικός διακόπτης που ξεκινά από το "παρά εικοσιπέντε" και φτάνει ως το "και εικοσιπέντε"

άρα τι αντιστοίχιση υπάρχει;

π.χ. η θέση "-20 ντεσιμπέλ" σε ποια θέση θα βρισκόταν αν το ρυθμιστικό πήγαινε από παρά 25 ως και 25?
 
Το όλο θέμα είναι σχετικό γιατί εξαρτάται από την στάθμη εξόδου της πηγής, το συνολικό κέρδος του ενισχυτή (βασικά τα συγκεκριμένα dB αναφέρονται ακριβώς σε αυτό με τα 0dB να αναφέρονται στο μέγιστο κέρδος) και την ευαισθησία των ηχείων οπότε δεν υπάρχει κάποιο "πρέπει". Το ρυθμίζεις εκεί που αισθάνεσαι άνετα και ακούς τη μουσική σου.
 
φίλε μου το ερώτημά μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευαισθησία των ηχείων, ούτε με τη στάθμη εξόδου της πηγής, αλλά ΜΟΝΟ με το πώς κλιμακώνεται το κέρδος του ενισχυτή αυτού καθαυτού ως απομονωμένη συσκευή, στις δύο περιπτώσεις βαθμονόμησης

όσο για το "Το ρυθμίζεις εκεί που αισθάνεσαι άνετα και ακούς τη μουσική σου.", χαίρω πολύ, γιώργος -bye-
 
Έ τότε 20log(A/B) = C (dB)
A<=Β και εξαρτάται από τη θέση του ποτ
Β το κέρδος τάσης του ενισχυτή
C η ένδειξη των dB
Επιπλέον αν λάβουμε υπόψιν μας πως συνήθως τα κλασικά ποτ δεν είναι ακριβώς λογαριθμικά αλλά αποτελούνται από δύο γραμμικά τμήματα με διαφορετική κλίση το καθένα τότε απλά χάνεται η μπάλα στην αντιστοιχία μεταξύ ποτ βαθμονομημένου με κλίμακα από 1 ως 10 και ρυθμιστικού βαθμονομημένου με dB.-bye-
 
το γνωρίζω πως η απάντηση δεν είναι εύκολη, πρέπει κανείς να ξέρει τι γίνεται εσωτερικά καθώς γυρίζει το περιστροφικό
 
Κι εγω δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντιστοιχία, χωρίς να είμαι και σίγουρος.

Γενικά πάντως, ισχύει το παρακάτω:

Υπάρχει ο τύπος dB = 20 x log(V1 / V2)

όπου V1 είναι το output voltage της πηγής σου σε mV. Π.χ αν το CD player λέει στις προδιαγραφές του ότι έχει output voltage 2V, τότε βάζεις 2000mV και V2 είναι το input sensitivity του ενισχυτή στην συγκεκριμένη είσοδο που συνδέεις την πηγή σου.

Οπότε: dB = 20 x log(V1 / V2) => dB = 20xlog (2000/200) => dB = +20db

Το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι ο ενισχυτής σου θα δώσει την μέγιστη ισχύ του (π.χ. 2x100W) όταν βάλεις το volume στο -20db και από 'κει και πέρα.... το χάος!
 
Last edited:
Δεν πειράζει

Yπάρχουν άλλοι που συμφωνούν και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών στο MIT στην Αμερική αν το έχεις ακουστά και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στην Αγγλία.

http://www.phys.unsw.edu.au/jw/dB.html
http://www.ocw.cn/NR/rdonlyres/Elec...22-BEF2-47C4-A4BE-499279077036/0/decibels.pdf
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=58829
 
Last edited:
Αυτός ο τύπος δίχνει το Gain του ενισχυτή. Επομένως όταν το συνολικό Gain ενος ενισχυτή και μιας πηγής μαζί είναι 20db, τότε όταν έχεις το ρυθμιστικό του ήχου στο -20db, βγάζεις το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να βγάλει ένας ενισχυτής.
 
καημένε η λογαριθμική σχέση με την οποία ξεκίνησες σωστή είναι

μετά είναι που έχασες τη μπάλα κι άρχισες να βάζεις ό,τι να 'ναι σε αριθμητή και παρονομαστή

άσε, έχω και ένα χαρτί από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς του ΕΜΠ και ξέρω πέντε πράματα... μην το ζαλίζεις γουγκλάροντας...
 
Ενδιαφέρουσα η άποψή σου. Μπορείς να το εξηγήσεις αν θέλεις? Που ακριβώς έκανα λάθος?
 
τα λάθη σου καλό είναι να τα ανακαλύψεις μόνος σου, για να σου μείνουν καλύτερα

βάλε αριστερά τι έγραψες και δεξιά τι γκούγκλαρες, και ψάξτο
 
Δε ανοίγεις κανένα βιβλίο λεω 'γω και να αφήσεις τις εξυπνάδες?
 
Αυτός ο τύπος δίχνει το gain που υπάρχει μεταξύ 2 διαφορετικών τάσεων και το εκφράζει σε db. Το Gain λοιπόν που δημιουργείτε μεταξύ του ενισχυτή και της πηγής είναι αυτό που περιέγραψα και ακριβώς έτσι όπως το περιέγραψα.
 
κοίταξε να δεις

μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες:

- έγραψες πως ένας τελικός δεν χρωματίζει ποτέ τον ήχο και έχει επίπεδη απόκριση (έφαγες κράξιμο)

- έγραψες πως το να λέμε ότι ένας ενισχυτής έχει "φυσικές χροιές" είναι αντικειμενική κρίση, ενώ αντίθετα οι μετρήσεις ισχύος ή απόκρισης είναι υποκειμενικές (εκεί έπεσε γέλιο, όπως πιστεύω κατάλαβες)

- σήμερα επιμένεις πως δεν έχει καμία σημασία ως προς την πλήρωση ενός χώρου, αν ένα ηχείο έχει ένα ή δύο ή τρία γούφερ, τηρώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους όμοιες

- πριν λίγο μας έβγαλες συμπέρασμα πως η μέγιστη απόκριση ενός ενισχυτή είναι στα -20 ντεσιμπέλ αντί για τα 0 ντεσιμπέλ

τώρα, ποιός από τους δυό μας πρέπει να ανοίξει βιβλίο... άσε να το κρίνει το φόρουμ

θα σου προτείνω, αντί να μπαίνεις σε κάθε τόπικ και να κάνεις άκυρες προτάσεις, να περιοριστείς στο διάβασμα για λίγο καιρό... και αφού μάθεις πέντε πράγματα, ΤΟΤΕ μόνο να κάνεις το δάσκαλο

καλή χρονιά!!
 
Όλα αυτά που λες είναι άκυρα, μαζί με την διαίσθηση που είχες όπως είπες πριν λίγο ότι ένα ηχείο για 35 τετραγωνικά μέτρα πρέπει να έχει πολλά μεγάφωνα γιατί δεν γεμίζει τον χώρο διαφορετικά. Ποιά εξήγηση έδωσες; Διαίσθηση είπες. Μπράβο. Πολλά βιβλία διαβάζεις. Εγω τι εξήγηση έδωσα στην άποψή μου? Είναι γραμμένα όλα, όποιος θέλει τα διαβάζει και βγάζει τα συμπεράσματά του όπως πολύ σωστά είπες.

Όσο για τα υπόλοιπα δεν σχολιάζω, είναι όλα καταγεγραμμένα και όποιος θέλει διαβάζει και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Το έχω κάνει με τα 830post μου, με αυτά που έχω πει και με κάτι πολύ ποιό σημαντικό που λίγοι έχουν και εσύ δεν το έχεις σίγουρα. Με το να γυρίζω πίσω και να αναγνωρίζω τα λάθη μου όταν υπάρχουν, όσο έντονη και να ήταν η συζήτηση που είχε προηγηθεί.

Αυτά όλα είναι καταγεγραμμένα.

Τώρα τραγούδα μόνος σου.

Καλή χρονιά
 
Last edited by a moderator:
Αυτά για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν κάτι ποιο αναλυτικό που αφορά στο Gain και τον τύπο που ανέφερα πριν:

Το CD player όταν δουλεύει, δίνει ρεύμα στον ολοκληρομένο ενισχυτή, περνώντας όμως πρώτα από το στάδιο προενίσχυσης. Το στάδιο προενίσχυσης ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή, εκτός των άλλων δουλειών που κάνει, ενισχύει ελαφρώς το ρεύμα που παίρνει από την εκάστοτε πηγή και το παραδίδει στο τελικό στάδιο ενίσχυσης του ολοκληρωμένου ενισχυτή και από εκεί καταλήγει στα ηχεία. Αυτό το κάνουν οι ενεργητικοί προενισχυτές.

Υπάρχουν και οι παθητικοί προενισχυτές (passive preamplifiers) που δεν το ενισχύουν, αλλά αυτό είναι ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως υπάρχουν θετικά και αρνητικά των παθητικών και των ενεργητικών προενισχυτών.

Η μικρή ενίσχυση που κάνει λοιπόν το στάδιο προενίσχυσης είναι το input sensitivity της κάθε εισόδου ξεχωριστά, που αν ανοίξει κάπιος τις προδιαγραφές του ενισχυτή του το λέει. Το input sensitivity των εισόδων του ενισχυτή είναι κάτι σαν την ευαισθησία των ηχείων. Όσο μεγαλύτερο, τόσο ποιο δυνατά ακούει κάποιος έχοντας το ρυθμιστικό ήχου χαμηλά. Γι’ αυτό λέγετε και sensitivity εξάλλου.

Το CD player όμως, έχει και αυτό κάποιο ρεύμα που δίνει στον προενισχυτή.

Άρα έχουμε 2 διαφορετικά ρεύματα και 2 διαφορετικές τάσεις. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον συγκεκριμένο τύπο που ανέφερα παραπάνω, βρίσκουμε το gain σε db του σταδίου προενίσχυσης του ολοκληρωμένου ενισχυτή μαζί με την εκάστοτε πηγή (π.χ. το CD player).

Το volume το έχει φτιάξει έτσι ο κατασκευαστής, ώστε στα 0db να δίνει το μέγιστο ρεύμα το τελικό στάδιο ενίσχυσης, χωρίς να υπολογίσει την μικρή ενίσχυση που παίρνει το σήμα από το στάδιο προενίσχυσης. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Διότι, το κάθε CD player και η κάθε πηγή, είτε αυτό είναι ραδιόφωνο είτε οτιδήποτε, δίνουν διαφορετικό ρεύμα στον προενισχυτή. Κάποιο μπορεί να δίνει 2Volt, κάποιο άλλο 1.5Volt. Και αυτό αναφέρεται στις προδιαγραφές των CD player και ρων πηγών. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν το Volume του εκάστοτε ενισχυτή είναι βαθμονομημένο για να «μετράει» το ρεύμα του τελικού σταδίου ενίσχυσης.

Έτσι λοιπόν, υπολογίζοντας το gain από τις δύο τάσεις όπως είπα πριν, μπορεί να βρει κάποιος πόσο είναι το συνολικό gain του σταδίου προενίσχυσης. Και έτσι ξέρει κάποιος ότι αν για παράδειγμα το gain του σήματος στο στάδιο προενίσχυσης είναι 20db, τότε όταν το volume είναι στα -20db ο ενισχυτής δίνει την μέγιστη ισχύ που έχει σαν προδιαγραφή και αν ανέβει παραπάνω, αρχίζει η παραμόρφωση. Διότι και είναι πολύ απλό αυτό, αν προσθέσουμε το gain του σταδίου προενίσχυσης που έχουμε υπολογίσει (20db) και του σταδίου της τελικής ενίσχυσης που έχουμε το volume (-20db) το αποτέλεσμα είναι μηδέν db, άρα μέγιστη ισχύς.
 
Διότι και είναι πολύ απλό αυτό, αν προσθέσουμε το gain του σταδίου προενίσχυσης που έχουμε υπολογίσει (20db) και του σταδίου της τελικής ενίσχυσης που έχουμε το volume (-20db) το αποτέλεσμα είναι μηδέν db, άρα μέγιστη ισχύς.

μα δεν είναι απολαυστικός;

δεν ήξερε τι να κάνει με τα -20 ντεσιμπέλ που έβγαλε πριν, και έτσι επινόησε άλλα +20, ώστε να τα προσθέσει και να βγάλει άθροισμα μηδέν!!!

λοιπόν γε0ργιε πρόσεξέ με λίγο

με προσέχεις;

αν το συνολικό κέρδος προενισχυτή και τελικού ενισχυτή είναι μηδέν ντεσιμπέλ, όπως γράφεις παραπάνω, τότε το σήμα ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, είναι ακριβώς όσο ισχυρό ήταν βγαίνοντας από την πηγή και πριν την προενίσχυση

πάρτο από την αρχή λοιπόν, ψύχραιμα, χωρίς φόβο και πάθος