σχετικά με το volume knob

ως προς το ποτ: δεν με ενδιαφέρει πώς πάνε τα βήματα στο ατέρμονο αλλά μόνο η καθαρή ένδειξη σε ντεσιμπέλ, καθώς και τα βήματα στο 0-10 παλιού τύπου ποτ, συνεπώς πιστεύω πως έχω βρει τη σωστή απάντηση παραπάνω

τα υπόλοιπα που γράφεις δεν καταλαβαίνω πώς επηρεάζουν το θέμα του τόπικ, πάντως CD με peak στα -12 και στα -20 δεν νομίζω να έχω στη συλλογή μου, με -3 όμως πιθανότατα έχω, ίσως και με -5

Μα... Για αυτό το pot που έχεις δεν μιλάμε;
Ατέρμονο που απλά σου βγάζει την ένδειξη στο καντράν; :blink:

Μπερδεύτηκα...

ο δικός μου ενισχυτής (yamaha rxv640) έχει ψηφιακό Knob, δηλαδή γυρίζει όσο θες αριστερά-δεξιά, και απλά βλέπω την ένδειξη στο καντράν

ναι αλλά δεν με ενδιαφέρει πώς μεταβάλλει την ένταση καθώς γυρίζει, απλά με ενδιαφέρει να "μεταφράσω" την ένδειξή του σε ένδειξη "παλιού" ποτ, πράγμα που πιστεύω πως πέτυχα

Tα κλασικά λογαριθμικά ποτενσιόμετρα δεν είναι ακριβώς λογαριθμικά αλλά αποτελούνται από δύο γραμμικά τμήματα.
Για παράδειγμα εδώ φαίνεται ξεκάθαρα.
Άρα ανάλογα με τον κατασκευαστή και τις επιλογές που έχει κάνει έχουμε και μια διαφορετική απάντηση για το ίδιο ερώτημα.
Η μόνη λύση αν υπάρχει ανάγκη για ακριβή συσχετισμό είναι το "μέτρημα" με πολυμετράκι αλλά και πάλι είναι ΛΑΘΟΣ.
Όσο για τις ευασθησίες το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι πως στα μη επαγγελματικά δεν υπάρχει σίγουρα κάποιος ξεκάθαρος κανόνας-προδιαγραφή οπότε κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων τι θα συνδεθεί στον (προ)ενισχυτή του απότε δεν γίνεται να αποκλείουμε το ενδεχόμενο του κλιπαρίσματος.
Τέλος τα 0 dB που συνηθίζουν να έχουν ως ένδειξη της μέγιστης στάθμης οι (προ)ενισχυτές με ψηφιακό (έλεγχο του) ποτ ίσως θα έπρεπε να αναφέρονται ως 0 dBFS (full scale) για να αποφεύγονται και οι παρεξηγήσεις. :grandpa: