σχετικά με το volume knob

Re: Απάντηση: σχετικά με το volume knob

Ok, ποιά ειναι η μέγιστη ταση εισόδου; Οχι τα 200mV στο παράδειγμα του Macmod;

ΣΙΓΟΥΡΑ όχι τα 200mV του Macmod, αστειεύεσαι;

αν θυμάμαι καλά στα cd players η μέγιστη τάση εξόδου άρα η μέγιστη τάση εισόδου στον ενισχυτή είναι περίπου 2 βολτ

μόλις κατέβασα το μάνουαλ του μάραντζ 8003 και βλέπω μέγιστη τάση εξόδου 2.3 βολτ ρμς

EDIT αυτό σημαίνει πως ο Χ κατασκευαστής ενισχυτών ΞΕΡΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ με τι τάσεις εισόδου θα παίξει, και συνεπώς μπορεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια να ρυθμίσει τον ενισχυτή έτσι ώστε με το ποτ τερματισμένο, να ΜΗΝ παραμορφώνει στην έξοδο

και αν τυχόν αναρωτιέσαι τι παίζεται με τα 2 βολτ και τα 2.3 βολτ, η διαφορά είναι μόλις 1.2 ντεσιμπέλ

τι καθόμαστε λοιπόν και κουβεντιάζουμε για μείον ΕΙΚΟΣΙ ντεσιμπέλ

Δεκτό....και ξαναρωτω τι ειναι τα dB στην ένδειξη.. Mήπως δεν ειναι το κέρδος αλλα είναι η θέση του ποτενσιομέτρου;

τα ντεσιμπέλ στην ένδειξη είναι η υπολειπόμενη απόσταση από το μέγιστο κέρδος, δηλαδή ένδειξη -10 ντεσιμπέλ σημαίνει πως το κέρδος δεν είναι π.χ. 75 ντεσιμπέλ (τυχαίο νούμερο) αλλά 75-10=65

Last edited:
Τώρα θα με κάνεται να ξανακάτσω.

Τα 200mV είναι η προδιαγραφή του ενισχυτή που λέγετε input sensitivity και είναι ξεχωριστή για την κάθε είσοδο που έχει. Υπάρχει input sensitivity για το CD in, για το tuner, για το DVD κτλ. για όλες τις εισόδους του ενισχυτή. Είναι στο manual και στα site των εταιρειών.

Και υπάρχει και η μέγιστη τάση rms των πηγών που είναι αυτή που αναφέρει ο gdevelek. Αυτά τα 2 νούμερα τα βάζουμε στο κλάσμα με τον λογάριθμο με το μεγαλύτερο αριθμό πάνω και με μονάδες mV και βρίσκουμε το gain του προενισχυτή.

Και αν το gain είναι 40db, τότε η μέγιστη ένταση έρχετε με το volume στα -40db

Δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί η ευαισθησία είσόδου του ενισχυτή ή το ρεύμα εξόσου της πηγής του να ήταν μικρά και γι' αυτό να τσίτωνε τον ενισχυτή συνέχεια χωρίς να τον ενοχλεί. Ή μπορεί ο ολοκληρωμένος ενισχυτής του να είχε παθητικό στάδιο προενίσχυσης, που δεν κάνει καμία προενίσχυση ουσιαστικά, παρά μόνο το ρεύμα της πηγής έφτανε στο τελικό στάδιο ενίσχυσης. Μπορεί επίσης και να μην άκουγε τις παραμορφώσεις.

όλα "μπορεί", εκτός από το να κάνεις λάθος...

Κοίτα το έχω ψάξει πάρα πολύ καλά. Και δεν το έψαξα τώρα κατά την διάρκεια της συζήτησης, αλλά έχει αρκετό καιρο. Τώρα τι άλλο να σου πω δεν ξέρω. Αν έχεις κάποια άποψη πες την.

@gdevelek, Λάθος διατύπωση... Εννοούσα οτι τα 200mV ειναι η μέγιστη ταση στο παράδειγμα του Macmod, όχι η μέγιστη ταση εισόδου σε ενισχυτή. Σωστή η παρατήρησή σου.

Το θέμα κλείνει προσωρινά, συνεχίζουμε αυριο.

Ξανάνοιξα το θέμα,με τον όρο του πολιτισμένου διαλόγου,χωρίς παραπέρα προσωπικές αντιπαραθέσεις.Σε πρώτη νέα τέτοια,το θέμα θα κλειδωθεί οριστικά.

ΣΙΓΟΥΡΑ όχι τα 200mV του Macmod, αστειεύεσαι;

αν θυμάμαι καλά στα cd players η μέγιστη τάση εξόδου άρα η μέγιστη τάση εισόδου στον ενισχυτή είναι περίπου 2 βολτ

μόλις κατέβασα το μάνουαλ του μάραντζ 8003 και βλέπω μέγιστη τάση εξόδου 2.3 βολτ ρμς

EDIT αυτό σημαίνει πως ο Χ κατασκευαστής ενισχυτών ΞΕΡΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ με τι τάσεις εισόδου θα παίξει, και συνεπώς μπορεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια να ρυθμίσει τον ενισχυτή έτσι ώστε με το ποτ τερματισμένο, να ΜΗΝ παραμορφώνει στην έξοδο

και αν τυχόν αναρωτιέσαι τι παίζεται με τα 2 βολτ και τα 2.3 βολτ, η διαφορά είναι μόλις 1.2 ντεσιμπέλ

τι καθόμαστε λοιπόν και κουβεντιάζουμε για μείον ΕΙΚΟΣΙ ντεσιμπέλ

.....................

Σε αυτό που αναφέρεις για τα Volt έχεις δίκιο, αλλά αυτό είναι για την πηγή και μόνο. Αυτό που μάλον δεν έχεις προσέξει είναι ότι υπάρχουν ενισχυτές που έχουν input sensitivity 200mV και άλλοι που έχουν 500mV. Εκεί παίζεται το παιχνίδι και όχι στην πηγή. Ένας τέτοιος ενυσχυτής είναι ο Advance Acoustic MAP305, o οποίος έχει 500mV input sensitivity αν θυμάμαι καλά στην είσοδο CD in.

Όλα έχουν να κάνουν με την κατασκευή ενος ενισχυτή και με την ποιότητα των υλικών του. Το στάδιο της προενύσχησης (όταν είναι βεβαίως ενεργό και κάνει μια μικρή ενίσχυση), εισάγει θόρυβο στον ήχο. Η διαφορά του θορύβου της προενίσχυσης με τον θόρυβο που ενδεχομένως να εισάγει το στάδιο της τελικής ενίσχυσης, είναι ότι ο θόρυβος από το στάδιο προενίσχυσης θα ενισχυθεί παραπάνω όταν μπεί στο τελικό στάδιο και άρα θα βγεί μεγαλύτερος στα ηχεία. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ένας προενισχυτής έχει περισσότερα-πολυπλοκότερα κυκλώματα μέσα απ' ότι ένας τελικός, οπότε ο θόρυβος που εισάγετε (αναλογικά πάντα με τα μεγέθη) είναι μεγαλύτερος. Αν ανεβάζοντας την ένταση του ενιχυτή σου μέχρι το τέρμα, χωρίς να βάλεις τίποτα να παίζει, ακούσεις από τα ηχεία σου ένα φύσιμα, αυτό το φύσιμα οφείλετε στην προενίσχυση σηνήθως και όχι στην τελική ενίσχυση. Αν κάνεις το ίδιο πράγμα σε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που έχει παθητικό στάδιο προενίσχυσης, θα ακούσεις την απόλυτη ησυχία. Τίποτα. Τα ηχεία θα είναι τελείως βουβά, όσο κοντά και να πας.

Υπάρχει το εξής debate μεταξύ των υποστιρικτών της ενεργιτικής και της παθητικής ενίσχυσης. Αυτή που κατασκευάζουν ενεργητικούς προενισυτές, λένε μεταξεί άλλων, ότι τα δυναμικά περάσματα της μουσικής είναι καλύτερα, γιατί το σήμα μπαίνει είδη ελαφρώς ενισχυμένο στο τελικό στάδιο και ότι έχουν μικρότερη παραμόρφωση όπως είπαμε και πριν και αυτοί που κατασκευάζουν με παθητική προενίσχυση, λένε ότι οι ενεργητικοί προενισχυτές εισάγουν θόρυβο στον ήχο. Πιασ' τ' αυγό και κούρευτο δηλαδή. Και τα δύο σωστά είναι, αλλά έγκυτε στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής.

Last edited:
Ge0rge, ας μην ανοίγουμε κι άλλα θέματα. Άσε τους παθητικούς κ.τ.λ. Ας παραμείνουμε στο αρχικό θέμα.

όπως γνωρίζουμε παλιότερα ήταν βαθμονομημένος από το 0 ως το 10

πολλά νέα μοντέλα είναι βαθμονομημένα σε αρνητικά decibel, από το μείον όσο θες, όπου δεν ακούγεται τίποτε, ως το μηδέν, όπου ο ενισχυτής είναι τερματισμένος και από τα ηχεία βγαίνουν κάθε λογής φίδια

μπορεί κανείς να πει λοιπόν, για παράδειγμα, πως η θέση 5 στην κλίμακα 0 ως 10, δηλαδή αυτό που λέμε παραστατικά "twelve o'clock", αντιστοιχεί, στην άλλη κλίμακα, στο -3 decibel, αφού πρόκειται για τη μισή ισχύ και στις δύο περιπτώσεις;

ρωτώ για να έχω μια εικόνα του πού θα είχα το volume αν είχα το "παλιό" σύστημα με την κλίμακα 0-10, δεδομένου ότι πολύ σπάνια υπερβαίνω το -30

όχι ιδιαίτερα ουσιαστική ερώτηση αλλά τέλος πάντων...

Τα ποτενσιομετρα που ειναι στο volume control ειναι λογαριθμικα.
Αυτο σημαινει οτι στο μεσον της διαδρομης τους (150 μοιρες απο τις 300 συνολικα) βρισκονται στο 20% περιπου της αντιστασης τους και οχι στο 50%.
Αν δηλαδη η ταση εξοδου το προηγουμενου σταδιου ειναι 2βολτ π.χ. τοτε ο τελικος με το ποτ στη μεση της διαδρομης, δεχεται το 20% τως τασης αυτης.

ΟΚ. Απλά το είδα σαν φυσική συνέχεια των όσων έγραψα και βασικά για να δείξω ότι το μεγάλο input sensitivity δεν είναι πάντα καλό λόγο θορύβου. Ο κάθε κατασκευαστής εν πάση περιπτώση, βρίσκει την χρυσή τομή μεταξύ θορύβου-παραμόρωσης και ότι άλλο στην κατασκευή.

Καλημέρα.

το περί λογαριθμικής κλίμακας το ξέρω, αυτό που ψάχνω είναι ποσοτικές λεπτομέρειες....

άρα μου λές πως στο twelve o'clock (στη μέσητης διαδρομής δηλαδή στις 150 μοίρες που λες) η ισχύς είναι πεσμένη κατά 20log(1/5)=14dB?

Απάντηση: Re: σχετικά με το volume knob

το περί λογαριθμικής κλίμακας το ξέρω, αυτό που ψάχνω είναι ποσοτικές λεπτομέρειες....

άρα μου λές πως στο twelve o'clock (στη μέσητης διαδρομής δηλαδή στις 150 μοίρες που λες) η ισχύς είναι πεσμένη κατά 20log(1/5)=14dB?

Οχι. Η ταση θα ειναι πεσμενη κατα 20log(0,2).
Για την ισχυ δεν ξερω ποσο θα ειναι. Εξαρταται και απο το φορτιο.
Ο τυπος παντως ειναι 10log(p1/p2) και οχι 20.

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel#Power

o τύπος είναι όντως 10log(p1/p2), αλλά εσύ μίλησες με όρους τάσης, όχι ισχύος, και η ισχύς είναι ανάλογη του τετραγώνου της τάσης, άρα το τετράγωνο "βγαίνει έξω" και γίνεται 20log(v1/v2)

μάλιστα βλέπω πως κάτι τέτοιο λέει και το λινκ που έβαλες, λίγο πάνω από το πρώτο "Examples" :a0210:

Η ερωτηση σου ειχε να κανει με ποτενσιομετρο, διεραιτη τασης δηλαδη, γι'αυτο και μιλησα για λογους τασης.
Απαντηση στην ερωτηση σου πηρες? Γιατι αυτο ειναι το ζητουμενο και οχι το ποιος ειπε τι και ποτε.

η απάντηση στην οποία καταλήγω (προσωρινά τουλάχιστον) είναι η εξής:

η κλίμακα τύπου 0-10 είναι λογαριθμική άρα στη μέση έχουμε όχι 0.5 της συνολικής τάσης εξόδου αλλά λογάριθμο του 0.5, δηλαδή 0.3 (δεν ξέρω πώς έβγαλες το 0.2)

για να πάμε σε κλίμακα ντεσιμπελ, κάνουμε και πάλι λογαριθμοποίηση, και πάμε σε 20*log(0.3), δηλαδή -10.46dB στη θέση twelve o'clock

νομίζω πως αυτή είναι η απάντηση

EDIT: όχι δεν μου αρέσει αυτή η απάντηση, ανακαλώ και το ψάχνω περισσότερο

Last edited:
καταλήγω:

με βάση το διάγραμμα, στη μισή διαδρομή (5/10):

0.1 --> 20log(0.1)= -20dB

στη θέση 4/10:

περίπου 0.08 --> 20log(0.08)= -22dB

στη θέση 6/10:

περίπου 0.15 --> 20log(0.15)= -16.5dB

...και λοιπά

Συμπέρασμα σε ψηφιακό ατέρμονο pot δεν μπορείς να βγάλεις.
Σε μένα π.χ. ο AV της Denon πηγαίνει μέχρι και τα +10DB (ή +12 δεν θυμάμαι τώρα)...
Όπως επίσης η βαθμονόμιση στο καντράν του δικού μου δεν είναι λογαριθμική. Κάθε click δίνει + 0.5db άσχετα αν βρίσκεσαι στα -50 db ή στα 0 db.

Και δεν νομίζω ότι ισχύει μόνο για τον δικό μου αυτό...

Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο...

δεν βλέπω τι συμφέρον έχει ένας κατασκευαστής να φτιάξει ενισχυτή που, στη μέγιστη θέση του ποτ, να παραμορφώνει, και μάλιστα να παραμορφώνει από τα -20 ντεσιμπέλ και πάνω!

η δικιά μου εμπειρία λέει ότι κάθε στοιχειωδώς σοβαρός κατασκευαστής φροντίζει ώστε, με τη μέγιστη τάση εισόδου και το ποτ τερματισμένο, η παραμόρφωση να είναι ελάχιστη, και να ξεκινά από τα περίπου -3 ντεσιμπέλ ή κάποιο άλλο πολύ μικρό νούμερο

Κοίτα...
Αν έχεις έναν ενισχυτή με ευαισθησία εισόδου 1V και ένα CD με έξοδο 2V θεωρητικά θα είχες μία θέση στο pot όπου στα peak θα έπαιρνες την ονομαστική ισχύ του ενισχυτή σου... Σωστά;

Λάθος! :slapface::violent-smiley-030::HTEHETH63::violent-smiley-008:

Στα πόσα DB peak είναι γραμμένα τα CD σου;
Είναι όλα ίδια και με peak στο 0 db;
Με την καμία!
Άρα ο κατασκευασταράς έχει φτιάξει π.χ. ένα CD που με σήμα από το transport στα 0 db θα σου βγάλει έξοδο 2V αλλά με CD που είναι γραμμένο με peak π.χ. στα -12 DB πόσα θα σου βγάλει; Οεο;

Για αυτό μπαίνει από την άλλη ο ενισχυτής με ευαισθησία στα 200mV π.χ. για να μπορεί να δώσει την πλήρη ονομαστική ισχύς ακόμη και με CD που έχουν peak στα -20 db άσχετα αν εσύ αναγκάζεσαι να ανεβάζεις το ποτενσιόμετρο πολύ πιο ψηλά... ;)