σχετικά με το volume knob

Όταν μάθεις ανάγνωση έλα να τα ξαναπουμε.

Διάβασε προσεκτικά, σκέψου με ότι έχεις και όπως μπορείς και μετά κάνε τις παρατηρήσεις σου σε ότι έχεις να πεις, γιατί με έχεις εκνευρίσει υπερβολικά και θα μου ξεφύγει ο έλεγχος στο γραπτό λόγο.

Όταν βάζεις το volume του ενισχυτή στο τέρμα, δίχνει 0db που σημαίνει μέγιστη ισχύς στο τελικό στάδιο ενίσχυσης. Εγω μήλησα για gain προενισχυτή 20db και όταν δίχνει -20db το volume τότε το άθρησμα κάνει 0db που σημαίνει μέγιστη ισχύς.

Last edited by a moderator:
Ge0rge και gdevelek, παρακαλώ να ησυχάσουμε λίγο, ανεξάρτητα με το τι γραφει ο καθένας. Το thread που ανοιξε ειναι ενδιαφέρον... Επικεντρωθείτε σ' αυτο κι αφηστε τις παρατηρησεις ο ενας στον αλλο.

Αυτά που αναφέρω παραπάνω είναι σε πλήρη συνέχεια με αυτά που έχω πει, είναι γραμμένα παντού στο thread

Ge0rge και gdevelek, παρακαλώ να ησυχάσουμε λίγο, ανεξάρτητα με το τι γραφει ο καθένας. Το thread που ανοιξε ειναι ενδιαφέρον... Επικεντρωθείτε σ' αυτο κι αφηστε τις παρατηρησεις ο ενας στον αλλο.

Μα δεν τον βλέπεις τι κάνει? Παραφράζει αυτά που γράφω για να καλύψει την ασχετοσήνη του.

busoni θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη σου, καθώς και όποιουδήποτε άλλου, στο θέμα...

εννοούσα το θέμα που μόλις προέκυψε, περί των -20 και +20 ντεσιμπέλ που δίνουν συνολικό κέρδος μηδέν ντεσιμπέλ....

το αρχικό θεμα που άνοιξα πιθανότατα δεν θα πάρει ξεκάθαρη απάντηση, είναι αρκετά θολό, το γνώριζα όταν το άνοιξα

Κοίτα, μια και, όπως λες έχεις γνωσεις ηλ.μηχ. δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι τη γνώμη μου για τα -20/ +20dB... :)

Επι του αρχικού θέματος διαφωνώ κάθετα ως προς την..θολούρα :flipout:
Ενα datasheet απο ποτενσιόμετρο δεν μπορουμε να βρουμε για να δουμε τι γινεται; Πάντως αυτο που λες για τις κλίμακες, ειναι αυτο που βλέπει ο χρήστης και μάλλον όχι η πραγματική κλίμακα του pot. Δεν ξέρω αν αυτα που δείχνουν dB δείχνουν όντως την κλίμακα του pot ή...κάτι αλλο.

εγώ δεν την χρειάζομαι τη γνώμη σου όντως, τη χρειάζεται όμως ο συμπαθής γε0ργιος

δεν έχω γνώσεις ηλ/μηχ, έχω πτυχίο ηλ/μηχ από το ΕΜΠ, καθώς κι ένα μάστερ από ΗΠΑ, έτσι για την ιστορία και τίποτε περισσότερο

δεν ξέρω πώς μπορούμε να βρούμε datasheet από ποτ, αν και είμαι βέβαιος πως κάποιοι επαγγελματίες ηλεκτρονικοί θα γράφουν εδώ... αν το δούν ίσως απαντήσουν, όχι γιατί με καίει βέβαια τόσο το θέμα, όσο για την περιέργεια, είχα έναν τεκνιξ με κλίμακα 0-20, αγόρασα πριν λίγα χρόνια τον rxv640 με τα ντεσιμπέλ, θα ήθελα να ξέρω πού "πατάω" κατ' αντιστοιχία

Η θέση του ποτενσιομέτρου ώστε να αποδόσει ο ενισχυτής την μέγιστη ισχύ του
είναι σχετική με το τι σήμα δέχεται στην είσοδο ο ενισχυτής και μόνο.
Αν πχ ο ενισχυτής είναι υπολογισμένος ,με σήμα 200mvrms στην είσοδό του,
να αποδίδει την μέγιστη ισχύ του με το ποτενσιόμετρο της έντασης στο τέρμα
και με τα ρυθμίστικά τονικότητας στην θέση φλατ (εκτός αν δεν έχει τέτοια),
αυτό σημαίνει ότι με ένα σήμα 2Vrms, Η αντίστοιχη θέση του ποτενσιομέτρου θα είναι η θέση των -20dB. Προσοχή όμως, το παράδειγμα αφορά εργαστηριακή μέτρηση και ημιτονικά σήματα σταθερού πλάτους. Με την μουσική ή με τις ταινίες, τα πράγματα διαφέρουν αρκετά μιάς και εκεί το πλάτος δεν είναι σταθερό, καθώς περιλαμβάνει π.χ κρέσσεντο ή εκρήξεις.
Επομένως πρακτικά ή εύρεση της βέλτιστης θέσης του ποτενσιομέτρου βρίσκεται είτε με την ύπαρξη μόνιμα συνδεδεμένου Βαττόμετρου στην έξοδό
του, είτε πρακτικά με το σημείο το οποίο στα δυναμικά, κάνει την εμφανισή
της η παραμόρφωση. Απλά είναι τα πράγματα, δεν χρειάζονται ούτε καυγάδες
ούτε ''κορώνες'' !!!!

Γενικά θα ήθελα κι εγω κάποιες γνώμες από κάποιους που γνωρίζουν ως προς το θέμα που ανέπτυξα, γιατί ο μόνος που έχει δώσει ολοκληρωμένη απάντηση μέχρι τώρα με επεξηγήσεις είμαι εγω και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός αντίλογος.

Αν γνωρίζει κάτι οποιοσδήποτε, παρακαλώ να το καταθέσει. Η συγκεκριμένη άποψη που εξέφρασα έχει ξαναζυζητηθεί εν μέρη στο forum. Ήταν κάτι που δεν γνώριζα και το έψαξα όταν αναφέρθηκε. Προσπάθησα να βρω το thread αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς είναι και δεν μπορώ να ψάξω όλο το forum, γι' αυτό παρακαλώ ξανά, χωρίς όμως γενικότητες και αερολογίες να καταθέσει όποιος γνωρίζει την άποψή του και να την τεκμηριώσει φυσικά, αλλιώς δεν μετράει. Το να λέει κάποιος δεν συμφωνώ, χωρίς αιτιολογία και να εκνευρίζει παραφράζοντας αυτά που έχουν γραφτεί και να κοροϊδεύει είναι άκυρο.

Re: Απάντηση: σχετικά με το volume knob

αυτό σημαίνει ότι με ένα σήμα 2Vrms, Η αντίστοιχη θέση του ποτενσιομέτρου θα είναι η θέση των -20dB. Προσοχή όμως, το παράδειγμα αφορά εργαστηριακή μέτρηση και ημιτονικά σήματα σταθερού πλάτους. Με την μουσική ή με τις ταινίες, τα πράγματα διαφέρουν αρκετά μιάς και εκεί το πλάτος δεν είναι σταθερό, καθώς περιλαμβάνει π.χ κρέσσεντο ή εκρήξεις.
Επομένως πρακτικά ή εύρεση της βέλτιστης θέσης του ποτενσιομέτρου βρίσκεται είτε με την ύπαρξη μόνιμα συνδεδεμένου Βαττόμετρου στην έξοδό
του, είτε πρακτικά με το σημείο το οποίο στα δυναμικά, κάνει την εμφανισή
της η παραμόρφωση. Απλά είναι τα πράγματα, δεν χρειάζονται ούτε καυγάδες
ούτε ''κορώνες'' !!!!

Ευχαριστώ.

:grinning-smiley-043

Ο Macmod νομιζω οτι το ανέλυσε μια χαρα.
Όλα ξεκινούν όχι απο το κέρδος του ενισχυτή, αλλα απο την ισχύ εξόδου του, μια και αυτή θέτει το όριο για το πού θα φτάσει ο ενισχυτής. Αν πχ δίνει 25W ανα κανάλι, τοτε χρειάζεται 10V στην έξοδο κάθε καναλιού(10^2 / 4 = 25...ok, για 4ωμο ηχείο :P ). Eπομένως, με είσοδο 2V θέλουμε gain 5, με είσοδο 1V θέλουμε gain 10, αρα στην δευτερη περιπτωση το pot θα παει ψηλότερα.

Τωρα, τι ακριβώς γίνεται με τις κλίμακες πάνω στο περιστροφικό του ποτενσιομέτρου δεν ξέρω...

Να συμπληρώσω ότι η ανάλυση που έκανα είναι με βάση τους πίνακες των προδιαγραφών που δημοσιεύουν οι κατασκευαστές. Φαίνεται εξάλλου από αυτά που έγραψα.

αυτό σημαίνει ότι με ένα σήμα 2Vrms, Η αντίστοιχη θέση του ποτενσιομέτρου θα είναι η θέση των -20dB.

δεν βλέπω τι συμφέρον έχει ένας κατασκευαστής να φτιάξει ενισχυτή που, στη μέγιστη θέση του ποτ, να παραμορφώνει, και μάλιστα να παραμορφώνει από τα -20 ντεσιμπέλ και πάνω!

η δικιά μου εμπειρία λέει ότι κάθε στοιχειωδώς σοβαρός κατασκευαστής φροντίζει ώστε, με τη μέγιστη τάση εισόδου και το ποτ τερματισμένο, η παραμόρφωση να είναι ελάχιστη, και να ξεκινά από τα περίπου -3 ντεσιμπέλ ή κάποιο άλλο πολύ μικρό νούμερο

αυτό φυσικά δεν ισχύει με κάτι μίνι συστήματα που παραμορφώνουν πάρα πολύ νωρίς, εξάλλου εκεί αν ψάξει κανείς τα σπεκς βλέπει π.χ. 2*20wrms, 1% distortion, ενώ στα σοβαρά συστήματα η παραμόρφωση είναι της τάξης του 0.01%

μάλιστα, όχι με υποθέσεις αλλά πρακτικά, θυμάμαι παλιά ένα ποστ μέλους που έγραφε πως με τον ενισχυτή του είχε διαρκώς την ένταση στα μείον πέντε ντεσιμπέλ για να ακούσει στις εντάσεις που ήθελε, και δεν παραπονιόταν για παραμόρφωση, απλά τον ενοχλούσε που τσίτωνε διαρκώς τον ενισχυτή του

σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα στο τόπικ ήταν "σε τι θέση του ποτ βγάζει τη μέγιστη ισχύ ο ενισχυτής, τελεία", και όχι "σε ποιά θέση αρχίζει να παραμορφώνει"

η δικιά μου εμπειρία λέει ότι κάθε στοιχειωδώς σοβαρός κατασκευαστής φροντίζει ώστε, με τη μέγιστη τάση εισόδου και το ποτ τερματισμένο, η παραμόρφωση να είναι ελάχιστη, και να ξεκινά από τα περίπου -3 ντεσιμπέλ ή κάποιο άλλο πολύ μικρό νούμερο

Ok, ποιά ειναι η μέγιστη ταση εισόδου; Οχι τα 200mV στο παράδειγμα του Macmod;

μάλιστα, όχι με υποθέσεις αλλά πρακτικά, θυμάμαι παλιά ένα ποστ μέλους που έγραφε πως με τον ενισχυτή του είχε διαρκώς την ένταση στα μείον πέντε ντεσιμπέλ για να ακούσει στις εντάσεις που ήθελε, και δεν παραπονιόταν για παραμόρφωση, απλά τον ενοχλούσε που τσίτωνε διαρκώς τον ενισχυτή του

Δεκτό....και ξαναρωτω τι ειναι τα dB στην ένδειξη.. Mήπως δεν ειναι το κέρδος αλλα είναι η θέση του ποτενσιομέτρου;

Δεν έχω να προσθέσω κατι άλλο. Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα που είπα κι εγω και χρησιμοποιεί απλά τα νούμερά μου.

Εσυ δεν είπες τίποτα όμως. Γιατί?

Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου, όσο ποιό χαμηλά είναι το ποτενσιόμετρο, τόσο μικρότερη είναι και η παραμόρφωση του ενισχυτή, γιατί το σήμα κερδίζει σε τάση από το στάδιο της προενίσχυσης και δεν χρειάζετε να δώσει πολύ ρεύμα το τροφοδοτικό. Αυτή είναι η λογική και γι´αυτό έχει σημασία η ευαισθησία εισόδου.

Το ότι ξεκινάει όμως η παραμόρφωση από τα -20db και πάνω (στο δικό μας παράδειγμα) έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, που ίσως λέγονται πικνωτές και κάποια άλλα κυκλώματα μέσα στον ενισχυτή που δεν αντέχουν παραπάνω ρεύμα απ' όσο έχουν σχεδιαστεί να πέρνουν. Μέχρι ένα σημείο λοιπόν η παραμόρφωση πάνω από τα -20db δεν έχει να κάνει με το τροφοδοτικό, γιατί αυτό έχει κάποια αποθέματα ρεύματος μέχρι να τερματήσει κάποιος το ρυθμιστικό του ήχου. Αλλά το ποιό πιθανό είναι αν κάποιος δοκιμάσει να το τερματήσει, να πάρει στα χέρια άλλα κομμάτια του ενισχυτή, μαζί με τα ηχεία και στο τέλος, αν προλάβει και λειτουργεί ακόμα φυσικά και το τροφοδοτικό.

Είναι η ίδια λογικη με την ευαισθησία των ηχείων.

Πάω για ύπνο. Καληνύχτα.

.....μάλιστα, όχι με υποθέσεις αλλά πρακτικά, θυμάμαι παλιά ένα ποστ μέλους που έγραφε πως με τον ενισχυτή του είχε διαρκώς την ένταση στα μείον πέντε ντεσιμπέλ για να ακούσει στις εντάσεις που ήθελε, και δεν παραπονιόταν για παραμόρφωση, απλά τον ενοχλούσε που τσίτωνε διαρκώς τον ενισχυτή του.....

Δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί η ευαισθησία είσόδου του ενισχυτή ή το ρεύμα εξόσου της πηγής του να ήταν μικρά και γι' αυτό να τσίτωνε τον ενισχυτή συνέχεια χωρίς να τον ενοχλεί. Ή μπορεί ο ολοκληρωμένος ενισχυτής του να είχε παθητικό στάδιο προενίσχυσης, που δεν κάνει καμία προενίσχυση ουσιαστικά, παρά μόνο το ρεύμα της πηγής έφτανε στο τελικό στάδιο ενίσχυσης. Μπορεί επίσης και να μην άκουγε τις παραμορφώσεις.

Last edited:
Το ότι ξεκινάει όμως η παραμόρφωση από τα -20db και πάνω (στο δικό μας παράδειγμα) έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, που ίσως λέγονται πικνωτές και κάποια άλλα κυκλώματα μέσα στον ενισχυτή που δεν αντέχουν παραπάνω ρεύμα απ' όσο έχουν σχεδιαστεί να πέρνουν. Μέχρι ένα σημείο λοιπόν η παραμόρφωση πάνω από τα -20db δεν έχει να κάνει με το τροφοδοτικό, γιατί αυτό έχει κάποια αποθέματα ρεύματος μέχρι να τερματήσει κάποιος το ρυθμιστικό του ήχου. Αλλά το ποιό πιθανό είναι αν κάποιος δοκιμάσει να το τερματήσει, να πάρει στα χέρια άλλα κομμάτια του ενισχυτή, μαζί με τα ηχεία και στο τέλος, αν προλάβει και λειτουργεί ακόμα φυσικά και το τροφοδοτικό.

Ρε φιλαρακι Ge0rge...ανοίγεσαι πολύ και το μπερδεύεις... Αστο :) Το παράδειγμα του Macmod απλά δειχνει τη ρύθμιση του ποτενσιομέτρου σε σχέση με τη στάθμη εισόδου της πηγής. Οι παραμορφώσεις που λες ειναι άλλη υπόθεση... Μην το συζητησουμε...