Σε αναζήτηση ενισχυτή....

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,885
Θεσσαλονίκη
Γεια σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιο μέλος έχει προσωπική εμπειρία από την
εταιρεία Onkyo.
Βρίσκω ενδιαφέροντες για τα χρήματα που διαθέτω τους παρακάτω ενισχυτές.
http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-8050-43158.html
http://www.eu.onkyo.com/en/products/a-9377-34773.html
Ειδικά ο πρώτος ραδιοενισχυτής έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά
με πολλές ψηφιακές εφαρμογές.
Μεταξύ ενός ραδιοενισχυτή και ενός στερεοφωνικού ενισχυτή στα ίδια
χρήματα και με τις ίδιες περίπου δυνατότητες υπάρχει διαφορά στην
ποιότητα του ήχου?
Ευχαριστώ.

Μαλλον ειμαι offtopic απλα επειδη και γω σημερα αγορασα ενισχυτη σε απιστευτη τιμη παραθετω τη συμβουλη του Tyler ? Durden που μου γνωστοποιησε την προσφορα και τον ευχαριστω πολυ που ισως σε ενδιαφερει:

να ενημερωσω οτι υπαρχει μια απιστευτη προσφορα στον Sony 1500ES o οποιος ηταν στο συγκριτικο τεστ του Σταματακου http://www.avmentor.gr/reviews/group...ps_2010_11.htm ο οποιος ειναι ψηφιακος ενισχυτης με ραδιοφωνο και μεχρι προτινος κοστιζε περι τα 600 ευρω. Αυτη τη στιγμη το μηχανημα μπορεις να το παρεις με 250

http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=10092451

Το πρωι οταν πηγα υπηρχαν ακομα 3 σε αποθεμα αλλα και να τελειωσουν ο υπαλληλος μου ειπε οτι θα μου τον εφερναν σε περιπου 20 μερες στην ιδια τιμη.

Απάντηση: Onkyo

Γεια σας.
εταιρεία Onkyo.
ποιότητα του ήχου?
Ευχαριστώ.

Καλησπέρα,
βασικά,σε τι χρηση προορίζεται ο ενισχύτης που θες να αγοράσεις,stereo, home cinema(μουσικη/ταινίες)?
Aπο πλευρα AV ,και οχι μόνο,βγαζει εκπληκτικα μηχανηματα, κάποτε έβγαζε και κατι θηριώδεις τελικούς!

Re: Onkyo

Γεια σας.
εταιρεία Onkyo.
ποιότητα του ήχου?

Ευχαριστώ.

παρε τηλ στην αντιπροσωπεια για να δεις αν εισαγονται τα εν λογω μοντελα. Το πρωτο μου ειναι παντελως αγνωστο. Το δευτερο ειναι της σειρας Α-9*** τις οποιας κανα 2 ενισχυτες που εχω ακουσει δεν ηταν κατι ιδιαιτερο, μαλιστα ο Α-95(κατι) ηταν και αρκετα "σκληρος".

Ο κλασσικος αντιστοιχος ενισχυτης εχει καλυτερη ποιοτητα ηχου λογω μικροτερης διαδρομης του σηματος που οφειλεται στο απλουστερο κυκλωμα λογω απουσιας ραδιοφωνου, καθως και καλυτερης τροφοδοσιας μιας που το τροφοδοτικο δινει ρευμα μονο στο ενισχυτικο κομματι. Στους ραδιοενισχυτες τροφοδοτει και το tuner.

Re: Απάντηση: Onkyo

Καλησπέρα,
βασικά,σε τι χρηση προορίζεται ο ενισχύτης που θες να αγοράσεις,stereo, home cinema(μουσικη/ταινίες)?
Aπο πλευρα AV ,και οχι μόνο,βγαζει εκπληκτικα μηχανηματα, κάποτε έβγαζε και κατι θηριώδεις τελικούς!

Γεια σου.
Προορίζεται αυστηρά και μόνο για στερεοφωνική χρήση , μόνο κλασσική μουσική
και ακρόαση από τα δυο μέτρα με ηχεία βάσης.
Η ψηφιακή ευκολία π.χ να παίζει FLAC όπως πχ. ο TX-8050 είναι ευπρόσδεκτη
αλλά όχι απαραίτητη αν ο σκέτος ενισχυτής βγάζει πολύ καλύτερο ήχο.

παρε τηλ στην αντιπροσωπεια για να δεις αν εισαγονται τα εν λογω μοντελα. Το πρωτο μου ειναι παντελως αγνωστο. Το δευτερο ειναι της σειρας Α-9*** τις οποιας κανα 2 ενισχυτες που εχω ακουσει δεν ηταν κατι ιδιαιτερο, μαλιστα ο Α-95(κατι) ηταν και αρκετα "σκληρος"

Γεια σου Tyler.Έχουμε ξαναμιλήσει και στο AV site.Λοιπόν έχω πελαγώσει γιατί στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τίποτα σε Stock και είναι αδύνατο να ακούσω.
(μόνο τα Yamaha τα οποία θα ακούσω τις επόμενες μέρες)
Όσο αφορά τα Onkyo μίλησα με τον τεχνικό στην Αθήνα.Μου είπε ότι ο ΤΧ είναι πολύ καλός και πιο γλυκός από τον δεύτερο.
(τιμή Ελλάδας 600 ευρω - Αγγλίας 360-400 λίρες)
Εάν ξεχάσουμε τον ΧΖΤ ψάχνω για ένα σετ στα 700 περίπου ευρώ.
-Denon 710
-Yamaha 700
-Harman 980
-Onkyo ενισχυτής? + cd c 7030
-Marantz 6003 τα απέρριψα διότι στα χρήματά τους μου είπες και εσύ
και άλλα μέλη ότι βρίσκω καλλίτερα επίσης έχουν τα λιγότερα watt.
(το cd player της onkyo όπως και της marantz έχουν και έξοδο για ακουστικά
με ξεχωριστό headphone amplifier.)
Από NAD και Cambridge Audio δεν κατέχω και φυσικά είναι αδύνατο να ακούσω.
Από όλα τα παραπάνω στα χαρτιά καλύτερα φαίνεται να είναι το σετ της Denon.
Παρακαλώ βοήθεια γιατί στο τέλος θα μείνω με τα αρχαία Kenwood.
Έχω πελαγώσει και αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι πρέπει να ψωνίσω στα τυφλά (ή μάλλον στα κουφά...):confused:

(Ά παρένθεση!Όσο αφορά τους ραδιοενισχυτές όλα τα νέα μοντέλα υποστηρίζουν ότι έχουν τέλεια ποιότητα ήχου διότι έχουν
τεχνολογίες του στυλ Direct Amp - Only amp mode - receiver Bypass κλπ)

Last edited:

Καλωσήρθες peter_kalymnos!

Ποιά ηχεία θα κληθεί να οδηγήσει ο ενισχυτής?

Γιατί να ξεχάσεις τον XTZ, όπως γράφεις?..Δεν έχει καμμιά σχέση
με τους υπόλοιπους που αναφέρεις..Και φυσικά δεν χρειάζεται να ψωνίσεις στα κουφά!

Δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος που σε κάνει να θες ενισχυτή εδώ και τώρα, χωρίς ψάξιμο και ακροάσεις, αλλά είναι λανθασμένη τακτική.Ειδικά αν σκεφτείς
οτι τον θες για κάμποσα χρόνια, μια βιαστική επιλογή θα σε οδηγήσει αργότερα
σε αντικατάσταση, με ότι συνεπάγεται αυτό...

Αυτό για την "τέλεια ποιότητα ήχου" τέλος, που αναφέρουν τα διαφημιστικά φυλλάδια, το αφήνω ασχολίαστο....

τα denon ειναι λαμπρα και λιγο "σκληρα" αν σ'αρεσει αυτη η αποψη στον ηχο, τα CA επισης λαμπρα υψηλα.
Τα Nad ειναι αρκετα γλυκοηχα και οχι λαμπρα με καλη οδηγηση και σουπερ χαμηλο.
Τα Yamaha ειναι value for money, αρκετα καθαρα, λιγο τσιμπημενες υψηλες και βαρυ χαμηλο. Τα harman στα (ΗΚ-980) ειναι πολυ ισορροπημενα, ουδετερα χωρις τονισμο ακρων με ποιοτικα κυκλωματα κλπ.

σου παραθετω καποια χαρακτηριστικα τους μηπως διευκολυνω. Δεν χρειαζεται να παρεις ομοσταυλες συσκευες. Εγω θα πηγαινα σε αυτο το cdplayer το οποιο και εχω στην κατοχη μου και το αγορασα μετα απο ακροασεις http://www.skroutz.gr/c/247/cd_players_and_recorders.html?keyphrase=pioneer+pd-d6 και σε ενισχυτικα θα πηγαινα σε HK, Nad ή Yamaha.

Βεβαιως σου ξαναλεω οτι για μενα ουσιαστικη αναβαθμιση ειναι να πας σε μια κατηγορια τιμης κοντα στου ΧΤΖ οπου εκει με ενα σμπαρο 2 τριγωνια: σουπερ ενισχυτικο και οχι εισαγωγικο μοντελο, που αξιοποιει και απογειωνει την ψηφιακη σου πηγη

Αυτο για τους ραδιοενισχυτες καλο, αλλα η υπαρξη του κυκλωματος και της διαφορας τροφοδοσιας παραμενει, οποτε τα κουμπακια αυτα...

Ελπιζω να βοηθησα, δυστυχως δεν μπορω να παρω την ευθυνη της επιλογης σου, το πως ακουμε ειναι εντελως υποκειμενικο και αυτο κανει το χομπι μαγικο. Αν ακουσεις Yamaha και σ'αρεσουν παρτα, τουλαχιστον εκει θα εχεις μια καποια ιδεα απο πριν κατοπιν ακροασης και δεν θα χεις το ψυχολογικο.

Last edited:

Παιδιά ευχαριστώ πολύ.
Σίγουρα δεν θέλω να κάνω βιαστική αγορά και χωρίς να ακούσω αλλά είπαμε οτι
στην συμπρωτεύουσα το demo του δικάναλου ήχου είναι πρακτικά ανύπαρκτο.
(α ρε που είναι οι εποχές του Κάστρο στην Τσιμισκή που είχε τα πάντα!)
Τον ραδιοενισχυτή τον ξεχνάω δεν με νοιάζει.
Ο λόγος που ψάχνω για κάτι ομόσταυλο είναι όπως διάβασα το καλύτερο
ματσάρισμα αντιστάσεων κλπ.(και ίσως εμφάνιση και ευκολία χειρισμού)
Για τον ΧΖΤ ψήνομαι αλλά διάβασα ότι είναι στεγνός και ξερός ενισχυτής.
Από όλα τα παραπάνω πιο πιστεύεται ότι έχει πιστότερη και πιο κοντινή αναπαραγωγή στην αρχική εικόνα της πηγής?
Επίσης λόγω κλασσικής μουσικής με ενδιαφέρει πάρα πολύ το soundstage
ώστε στην συμφωνική μουσική να μπορώ να έχω βάθος και πλάτος.
Τα ηχεία μου είναι AudioSpectrum S-20 βάσης τα οποία και λέω προς το παρών να κρατήσω. (είναι πολύ καλά στην κατηγορία τους.)
Το Pioneer πολύ ωραίο στη ίδια σειρά έχει και ενισχυτή λέει τίποτα?
Δεν είναι καλύτερα ένα player αυτής της τιμής από το DAC του ΧΖΤ?
@Tyler Ο Harman έχει όντως ποιοτικά custom υλικά? γιατί στο site δεν λέει
τίποτα για τροφοδοτικά-πυκνωτές και απο κοντά που είδα ένα A/V της ίδιας
σειράς είναι πολύ πλαστικούρα.
Και πάλι ευχαριστώ ελπίζω να μην σας κουράζω...

αγοραζοντας ομοσταυλα μηχανακια δεν πετυχαινεις καποιο ματσαρισμα ηλεκτρικων στοιχειων κλπ, αυτο με την αισθητικη ειναι σεβαστο. Ο ΧΤΖ δεν ειναι στεγνος και ξηρος ενισχυτης, αυτο που ειχε σχολιαστει διπλα ειναι οτι με ATC το αποτελεσμα ειναι λιγο ξηρο και στεγνο.

Ενας ενισχυτης, οσο καλυτερη αναλυση, εστιαση, ελεγχο κλπ εχει, αυτο εχει σαν αποτελεσμα και στη στερεφωνικη του εικονα, στο βαθος και το πλατος. Εδω οι πιο σοβαρες υλοποιησεις εχουν το πανω χερι και ο ΧΤΖ ειναι μπροστα.

Τα ηχεια σου ηταν πολυ καλα στην κατηγορια τους τοτε.

Το Pioneer εχει τον αντιστοιχο Α-Α6 ολοκληρωμενο, νομιζω το ειπα και διπλα, ειναι ο μονος γιαπωνεζικος στα χρηματα αυτα που μου αρεσε ο ηχος του, αλλα δεν εχει ισχυ τετοια που απαιτουν τα ηχεια σου για να παιξουν σωστα.

Το DAC του ΧΤΖ φερνει τον ηχο στο επιπεδο μιας καλης πηγης της κατηγοριας τιμης αυτης, το δοκιμασα συνδεοντας ενα καλο dvdp και τα αποτελεσματα εντυπωσιακα. Επισης ο καλος μου φιλος wahrheit42, οταν του λεγα να τον παρει για το dac του, ηταν δυσπιστος, οταν συνδεσαμε πανω το Macbook του και ακουσαμε σε αντιπαραθεση με κ χωρις DAC, ειχε μεινει αναυδος. Βλεπεις ο ανθρωπος ειχε στα χερια διαφορα dacs κατα καιρους, με λιγοτερο διακριτα αποτελεσματα στον ηχο του.
Ο Harman ειναι ενας ενισχυτης που ειναι πολυ καλη σχεδιαση για τη εισαγωγικη κατηγορια που κινειται. Και δεν μιλω για το απεξω αλλα για το απομεσα. Απεξω ναι ειναι λιγο διαφορετικος με αυτο το γκρι-μαυρο που πλαστικιζει στο ματι, αλλα απο κοντα ειναι εντυπωσιακος.

Για μενα "hold your horses" που λενε οι Αμερικανοι, παγωσε το λιγο και κατεβα καποια στιγμη Αθηνα για ακροασεις.

Last edited:

Tyler η βοήθεια σου είναι ανεκτίμητη και σε ευχαριστώ πολύ.
Νομίζω ότι στην κατηγορία που θέλω να κινηθώ με έχεις καλύψει.
Προς το παρόν θα ακούσω ότι βρω στην Θεσσαλονίκη και χωρίς να βιάζομαι θα πάρω μια απόφαση.
Θα ήταν ευχής έργο να με βγάλει ο δρόμος Αθήνα αλλά φαντάζει απίθανο.

αν δεν το χεις κανει ακομη, περνα μια βολτα απο τα Media Markt, συνηθως εχουν demo yamaha σειρας A-S και Harman Kardon. Να σαι καλα, καλη αναζητηση και καλες ακροασεις ευχομαι.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να ακούσω τους Yamaha AS-700 και AS-500
σε συνδυασμό με το CDS-700 και διάφορα ηχεία που είχαν στο κατάστημα
και ραφιού και μεγάλες κολώνες ένα που συγκράτησα ήταν Tannoy.
Μεγάλη απογοήτευση....
Ξεκινήσαμε με τον μεγάλο και άκουσα κλασσικά κομμάτια δικής μου επιλογής και εγγραφής όλων των ειδών.
Τα ακούσματα έγιναν σε Source Direct Mode.
Συμπεράσματα - Χαμηλά στα δύσκολα σημεία πολύ μουντά και μπουκωμένα
σε σημείο θολώματος.Τα μεσαία αδιάφορα χωρίς γεύση και τα υψηλά τσιμπούσαν.
Ναι μεν στα υψηλά θα τον χαρακτήριζα καθαρό αλλά και ενοχλητικό.
Το γενικό συμπέρασμα θολό και συγκεχυμένο και αυτό που μου έκανε την χειρότερη εντύπωση είναι η πλήρης έλλειψη πλαστικότητας και χαρακτήρα.
Αποτέλεσμα ψυχρό (όπως η εποχή μας...) και χωρίς καμία μουσικότητα.
Ο AS-500 λίγο πιο ισορροπημένος χωρίς ενοχλητικές εξάρσεις στα άκρα και λίγο πιο γλυκός και μουσικός αλλά σε καμία περίπτωση καλύτερος από το παλιόσκυλο τον Kenwood.
Φαντάζομαι ότι με κάποιο καλύτερο και εξειδικευμένο ταίριασμα ηχείων θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αλλά η γενική εντύπωση παραμένει η ίδια.
Τώρα ξέρω κάποιοι και δίκαια θα μιλήσουν για υποκειμενικό και συνηθισμένο αυτί και συμφωνώ ως ένα σημείο αλλά η γενική εικόνα συνήθως είναι αντικειμενική.
Οι παραπάνω ενισχυτές κατά την γνώμη μου αδυνατούν να αποτυπώσουν την πολυπλοκότητα και τον χαρακτήρα έργων όπως π.χ του φινάλε της πρώτης
συμφωνίας του Mahler που άκουσα.
Συνεχίζεται λοιπόν η αναζήτηση και θα εκτιμούσα πιο εξειδικευμένες προτάσεις τώρα που έγινα πολύ πιο σαφής ως προς το τι ψάχνω.
Ελπίζω πως ο σύγχρονος ήχος δεν χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα-αδιαφορία-
και απλά αψεγάδιαστη διεκπεραίωση.
Τέλος να πω ότι η εξυπηρέτηση στον Νάκα στην Πλαστήρα είναι υποδειγματική και ο υπεύθυνος υπερβάλει εαυτόν.Συγχαρητήρια.

Η αναζήτηση συνεχίζεται...
Σήμερα άκουσα και τα δύο τελευταία ενισχυτικά σε Demo που μπόρεσα να βρω Θεσσαλονίκη.
-DENON PMA 710 + cd yamaha + ηχείο JBL δαπέδου - κλασσικός ενισχυτής πολύ καθαρός χωρίς εξάρσεις και ακραία συμπεριφορά και αρκετά μουσικός με καλή λεπτομέρεια.Καλός για τα αυτιά μου αλλά όχι για να αντικαταστήσω τον παλιό
-MARANTZ PM 7003 + CD 6003 (ηχεία δαπέδου μάρκα δεν συγκράτησα) - λιγότερο λαμπρός από τον Denon μια ιδέα πιο μπουκωμένος στο χαμηλό και πιο
γλυκός και μουσικός μου φάνηκε αρκετά συμπαθής.

Και εδώ λοιπόν φθάνω στα λόγια του Tyler και διαπιστώνω ότι με 400-500 για
ενισχυτή καλλίτερα να κρατήσω αυτόν που έχω.
Αποφάσισα λοιπόν αφού θα είναι για πολλά χρόνια η κατοχή του νέου ενισχυτή
να ανέβω όσο μπορώ και να πάω στα 700-800 ευρώ.
Παρακαλώ ακούω προτάσεις για τα Spectrumaκia μου και κλασσική μουσική
Μετά από ψάξιμο και διάβασμα κατέληξα στα παρακάτω μοντέλα
-XTZ
-MARANTZ 7004
-DENON 1510
-CAMBRIDGE AUDIO 650A
-NAD 365BEE
-Ο YAMAHA A-S1000 αξίζει το χιλιάρικο?Διαβάζω διφορούμενες κριτικές

Παρακαλώ όσοι γνωρίζεται κάτι για τα παραπάνω ή έχετε άλλη πρόταση βοηθήστε διότι είναι αδύνατο να τα ακούσω και απίθανο να κατέβω Αθήνα.
Και πάλι ευχαριστώ.

Tyler :worshippy:
Ο leema ξεφεύγει πάρα πολύ ο xindak δεν με τραβάει και ο Roksan πάρα πολύ
ενδιαφέρον.
Από XTZ - NAD - Roksan - (δεν σε προλαβαίνω) - Creek
ποιος είναι πιο πιστός στην πηγή χωρίς περιττές παρεμβάσεις? (σαν να λέμε ο AKG των ενισχυτών?)

υπαρχει προσφορα στο site www.stepcom.gr ο Leema Pulse II σφραγισμενος, παρε τηλεφωνο και θα με θυμηθεις...

στο δευτερο σου ερωτημα θα απαντησω με ενα μικρο προλογο. Αυτο που συμβαινει ειναι οτι εχει "συνηθισει" η ψυχοσυνθεση σου τον γλυκο, στρογγυλο, θολο ηχο του Kenwood και δυσκολευεσαι στα δεδομενα των τωρινων ενισχυτων. Ο Kenwood λοιπον δεν ειναι αυτο που λεμε ουδετερος ενισχυτης που δεν εισαγει χαρακτηρα στο μουσικο θεμα, ειναι το αντιθετο. Επειδη τα τωρινα μηχανηματα ειναι πιο αναλυτικα και "ανοιχτα", αυτη η στρογγυλαδα δεν υπαρχει γιαυτο σου ακουγονται καπως κλινικα. Ειναι θεμα συνηθειας. Οι Xindak κακως δεν σε τραβανε γιατι οι υλοποιησεις και τα υλικα που χρησιμοποιουνται ειναι περα απο την κατηγορια που κινουνται, καθως και ο ηχος. Απο αυτους ο Nad ειναι ενα κλικ πιο "σκοτεινος" κατα τ'αλλα θα ξεκινουσα απο τον Roksan και μετα ΧΤΖ κλπ

Last edited:

Συμφωνώ με τον πρόλογο έχεις δίκιο.Ας πούμε ότι ψάχνω αυτό το Neutral sound που διαφημίζει η Yamaha (το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν ακούω τώρα με τον Kenwood) και ότι απεχθάνομαι ενισχυτές που ενισχύουν αφύσικα το χαμηλό(π.χ δεν μπορώ να ακούω το κονταμπάσσο να σκούζει χωρίς λόγο ή τα τύμπανα να καλύπτουν ότι άλλο ακούγεται εκείνη την στιγμή) και να τσιρίζει χωρίς λόγο το υψηλό.
Δευτέρα θα πάρω τηλ όσο για το Xindak διαβάζω καλά λόγια αλλά στις φωτογραφίες δεν μου άρεσε η συναρμογή των υλικών στο εσωτερικό...
Θα μελετήσω τα μοντέλα στο διαδίκτυο και επανέρχομαι.

Να ξερεις οτι το πως ακους το χαμηλο εχει να κανει με την τοποθετηση του ηχειου, το χωρο, τη στηριξη κλπ. Εχεις τοποθετημενα τα S20 σε μασιφ βασεις με αποσταση 30+ cm απο τον πισω τοιχο, και παραπανω απο τους πλαινους? Αν δεν, κανε πρωτα αυτο κ θα δεις ατακα, μπουμαρισμα τελος κλπ. Και μετα κοιταζεις τον χρωματισμο που εισαγει ενας ενισχυτης.

Η Yamaha εχει ενα εμπορικο τσιτατο για να σου τυπωνεται στο κεφαλι. Natural sound δεν σημαινει τιποτα, ασε που τα yamaha δεν ειναι αυτο που λες ουδετερα..

Αν δεν σ'αρεσαν τα xindak σε συναρμογη που λες (το οποιο δεν φαινεται απο φωτο), καλυτερα μην δεις φωτο απο τους αλλους ενισχυτες που συζηταμε...:HTEHETH63: χαχαχχα. Το αντιθετο συμβαινει..

Και κατι τελευταιο. Οταν ακους ενισχυτες με αλλα ηχεια και σε αλλο χωρο καθε φορα, απλα δεν ειναι δυνατον να ακουσεις το χαρακτηρα των ενισχυτων γιατι ο χαρακτηρας καθοριζεται περισσοτερο απο τα ηχεια και τον εκαστοτε χωρο. Αν παρεις τον A-S700 που ακουσες κ δεν σ'αρεσε και τον πας σπιτι σου που ολες οι παραμετροι ειναι ακριβως ιδιες, τοτε θα ακουσεις τη διαφορα απο τον Κεν, και μπορει να σου πεσουν και τα σαγονια. Δυστυχως με αυτον τον τροπο, και με διαβασμα απο ιντερνετ, παλι στην τυχη θα αγορασεις. Και δυστυχως ουτε εγω βοηθαω..

ψυχραιμια, χαιρετω

Last edited: