Σεισμός...

Απάντηση: Re: Σεισμός...

Προφανώς οι εμπειρικοί τεχνίτες, πέρα από το εξαιρετικό δούλεμα της πέτρας, εφήρμοζαν και εμπειρικούς και για αιώνες δοκιμασμένους τρόπους κατανομής των φορτίων. Δεν μιλάμε και για κολοσσιαίες κατασκευές, αλλά για διώροφα το πολύ τριώροφα. Ας μην υποτιμούμε την παραδοσιακή γνώση (εάν μιλάμε για γνώση και όχι το μακρύ και το κοντό καθενός που είπε να το παίξει μάστορας). Οι Μηνύες για παράδειγμα όταν έλεγξαν πριν 32 και βάλε αιώνες την Κωπαΐδα (κολλοσιαίο έργο που επαναλήφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα!) σίγουρα δεν είχαν κάποιον απόφοιτο του ΕΜΠ.

Σαν να λέμε ότι σε κάθε συμπλήρωση δήλωσης του Ν. 1599 απαιτείται να σε συμβουλέψει δικηγόρος, επειδή αυτή έχει έννομες συνέπειες. Ενώ συνήθως αρκεί να ξέρει κανείς πέντε γράμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σ αυτό που λέει ο Send είναι τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας (για να παινέψουμε και το σπίτι μας) κτισμένα με το εκφορικό σύστημα δόμησης . Εκεί κάθε σειρά λίθων της τοιχοποιίας εκφέρετο της προηγουμένης με αποτέλεσμα να συγκλίνουν στο ύψος της οροφής.
Καί είναι εκεί για 3.000 χρόνια.....χωρίς συνδετικό υλικό

No10.jpg

No30.jpg

No5.jpg

Απάντηση: Re: Σεισμός...

kokar με προλαβες ηθελα να το ποσταρω.ειναι διπλα απο την παραλια που παω καθημερινα για μπανιο.
φωτογραφία από το πόρτο κατσίκι στην Λευκάδα την ώρα του σεισμού.

attachment.php

Προφανώς οι εμπειρικοί τεχνίτες, πέρα από το εξαιρετικό δούλεμα της πέτρας, εφήρμοζαν και εμπειρικούς και για αιώνες δοκιμασμένους τρόπους κατανομής των φορτίων. Δεν μιλάμε και για κολοσσιαίες κατασκευές, αλλά για διώροφα το πολύ τριώροφα. Ας μην υποτιμούμε την παραδοσιακή γνώση (εάν μιλάμε για γνώση και όχι το μακρύ και το κοντό καθενός που είπε να το παίξει μάστορας). Οι Μηνύες για παράδειγμα όταν έλεγξαν πριν 32 και βάλε αιώνες την Κωπαΐδα (κολλοσιαίο έργο που επαναλήφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα!) σίγουρα δεν είχαν κάποιον απόφοιτο του ΕΜΠ.

Σαν να λέμε ότι σε κάθε συμπλήρωση δήλωσης του Ν. 1599 απαιτείται να σε συμβουλέψει δικηγόρος, επειδή αυτή έχει έννομες συνέπειες. Ενώ συνήθως αρκεί να ξέρει κανείς πέντε γράμματα.
Αγαπητέ Send,μακριά από μένα τα διάφορα ευχολόγια.Δεν θάβονται όλοι οι άνθρωποι στα ερείπια κολοσιαίων κατασκευών.Αλλωστε είναι(?) γνωστό ότι τα πολυόροφα κτίρια υποφέρουν από μακρινούς σεισμούς και τα χαμηλά από κοντινούς.Η παραδοσιακή γνώση δεν υποτιμάται αλλά οφείλει να συμπλεύσει με τους σύγχρονες κανόνες(ή και να τους συμπληρώσει).Για τους Μηνύες που αναφέρεις δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αφού τώρα το πρωτακούω.
Ξέρεις πολλούς να έχουν αποδημήσει εις Κύριον συμπληρώνοντας δήλωση???
Εγώ έκανα το αρχικό ποστ για να στηλιτεύσω ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ τη νοοτροπία.:HTEHETH63:

Εξάλλου και το Ρικομέξ και μηχανικό είχε και αρχιτέκτονα εάν ενθυμούμαι.
Άρα δεν είναι θέμα τόσο επίβλεψης από επιστήμονα, όσο εφαρμογής των κανόνων της οικοδομικής τέχνης. Το εάν οι κανόνες αυτοί είναι πολλές φορές πολύπλοκοι, είναι άλλο ζήτημα, πάντως δεν το επιλύει η τυπική υπογραφή ενός μηχανικού. Ξέρουμε πολλούς εξάλλου να είναι μέσα στην οικοδομή, πάνω από το κεφάλι των τεχνιτών?
Δυστυχώς σωστό.Σε κάθε κλάδο επαγγέλματος όμως υπάρχουν οι διαβαθμίσεις.Σε μια δημόσια συζήτηση θα πρέπει να προωθείται το ορθόν και όχι αυτό που επικρατεί.:ADFADF1:

Εγώ έκανα το αρχικό ποστ για να στηλιτεύσω ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ τη νοοτροπία.:HTEHETH63:

Να διευκρινήσω, δεν υποστήριξα τη νοοτροπία που εννοείς. Την εμπειρική δηλαδή και μόνο προσέγγιση μιας κατασκευής, που λέει τι "περίπου" οπλισμός χρειάζεται ή που "περίπου" να βάλουμε τις κολώνες, αλλά την παραδοσιακή προσέγγισης της κατασκευής (που είναι και άνευ αντικειμένου πλέον να το συζητάμε, καθώς έχει σχεδόν εκλείψει). Η τελευταία στηρίζεται σε πείρα αιώνων, στην οικοδομική "τέχνη" καθ' εαυτή, και έχει δοκιμαστεί στην πράξη (εξάλλου η επιστήμη στο πείραμα δεν στηρίζεται?). Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά "μαστόρια"

Θα προτιμήσω να στηριχθώ σε γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.Υποστηρίζω λοιπόν ότι θρηνούμε λίγα -σχετικά -θύματα (και αρκετές υλικές ζημιές που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν) απέναντι σε ένα πανίσχυρο και συχνό επισκέπτη του χώρου μας και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πρόοδο της επιστήμης (και το υψηλό επίπεδο των ελλήνων μηχανικών) και όχι σε παραδοσιακές τέχνες( που θα συμφωνήσω ότι τείνουν προς εξαφάνιση αλλά από την άλλη μόνο παραδοσιακή αξία πλέον έχουν)
ΥΓ Δεν μπορώ ούτε κατά διάνοια να χαρακτηρίσω παραδοσιακή τέχνη το οικοδόμημα του Παρθενώνα το οποίο αποτελεί λαμπρό επίτευγμα της Μηχανικής

Απάντηση: Ξυπνείστε σεισμός...

06:26 το πρωί, μόλις είχαμε ξυπνήσει με την γυναίκα μου και χουζουρεύαμε στο κρεβάτι βλέποντας τηλεόραση, όπου ξαφνικά αρχίσαμε να κουνιόμαστε και μάλιστα για μεγάλη διάρκεια της ώρας. :afraid:
Προσωπικά τον περίμενα τον σεισμό στην περιοχή μας, αφού μόνο σε εμάς δεν έκανε αυτόν τον καιρό και είμαστε κι εμείς πάνω στο σεισμικό τόξο...
Ας ελπίσουμε απλά να ήταν ο κύριος σεισμός. Το αστεροσκοπείο Θεσσαλονίκης έδωσε πριν από λίγο ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6.3° R σε εστιακό βάθος 70km.

Re: Ξυπνείστε σεισμός...

Πανο καλημέρα
Το ακούσαμε το πρωί στο ράδιο και το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε σένα.. Ελπίζω να μην είχατε προβλήματα με το σεισμο.. -bye-

Δυστυχώς ζουμε σε μια άκρως σεισμογενή χώρα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς..

Η αλήθεια είναι ότι είχε μεγάλη διάρκεια και ήταν χωρισμένος σε 2 μέρη, το οποίο 2ο ήταν και το δυνατότερο. Ευτυχώς που ήταν σε μεγάλο σχετικά εστιακό βάθος, διαφορετικά μπορεί να είχαμε χειρότερα...
Ο κουνιάδος μου πάντως έπεσε από το κρεβάτι στον ύπνο του :flipout:

Re: Ξυπνείστε σεισμός...

(Αν και παλιό το ποστ...)

1/Τα κτίρια δε σχεδιάζονται για να αντέξουν καθε μεγαλο σεισμό. Σχεδιάζονται σύμφωνα με ενα στατιστικό μοντέλο, ώστε να "αντέχουν" 95% των σεισμων που ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να συμβούν.

2/Τα κτίρια δε σχεδιάζονται ώστε να μην παθαίνουν τίποτα σε έναν σοβαρό σεισμό. Σχεδιάζονται ώστε να καταρρέουν έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Σκεφτείτε κάτι ανάλογο με τα αυτοκίνητα που κυριολεκτικα διαλύονται σε περιπτωση συγκρουσης ωστε να απομειωθει το τρανταγμα.
Βεβαια πλήρης αντιστοιχια δεν υφίσταται, αφου δεν πρεπει να καταρρεουν, πρεπει ομως να υπόκεινται πολλαπλές (και στην καλυτερη περιπτωση επιδιορθωσιμες) ζημιές, έτσι ώστε να μη φτάσουν στο σημείο να σπάσει πλάκα και πλακώσει κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουν και κατασκευάζουν κτίρια με πρωτόγονες μεθόδους και υλικά... Απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, να χρησιμοποιείται ακόμα μπετόν αντί για ελαφρά σύγχρονα υλικά. Φτιάχνουν ένα κτίριο πχ 100.000 κιλών για να στηρίξει ένα μικρό κλάσμα του βάρους του και με ένα σεισμό το ίδιο το βάρος αφενός προκαλεί την πτώση του κτιρίου (λόγω αδράνειας) αφετέρου καταστρέφει και σκοτώνει ότι φιλοξενεί... Καταστροφικά χαζό κατά τη γνώμη μου για τα σημερινά δεδομένα...

απο Ηράκλειο Κρήτης ακούστηκε πάρα πολύ δυνατός.

αφού ξύπνησα ακόμα και εγώ μπορείτε να φανταστείτε.

Καλά, δεν είναι δα και τόσο πρωτόγονες οι μέθοδοι. Το μπετόν είναι αρκετά πρόσφατο υλικό. Θα συμφωνήσω βέβαια ότι οι σιδηροκατασκευές, για παράδειγμα, είναι πιο ελκυστικές, αλλά τίθεται και θέμα τεχνογνωσίας. Οι Αμερικάνοι και οι Γιαπωνέζοι έχουν τους ουρανοξύστες ψωμοτύρι. Οι Έλληνες μηχανικοί -τουλάχιστον αυτοί που ασχολούνται με αστικά κτίρια- έχουν μικρή εξοικείωση με το σίδερο.

Τα περί αδράνειας είναι ανακριβή.

Σε σεισμογενείς περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα,... οι κατασκευές των σπιτιών είναι αντισεισμικές και πλήρως εξοπλισμένες με σιδερόβεργες. Κι επειδή γνωρίζω πάρα πολλούς μηχανικούς εδώ στο νησί ξέρω ότι για να γίνει σοβαρή ζημιά πρέπει να γίνει Η καταστροφή. Περισσότερο για εμένα οι σεισμοί είναι θέμα ψυχολογικό, όπου σε τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα της φύσης δεν είναι τίποτα!!! Ασε που πρέπει να στηρίζεις και τα γυναικόπαιδα που φοβούνται... Είμαστε σαν τα μυρμήγκια πραγματικά :frown:

παιδιά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η ποσότητα του σιδηρού οπλισμού που τοποθετήτε τώρα είναι 4πλάσια απο αυτήν πριν απο 15-20 χρόνια.

Εδώ είναι και το γκουβέρνο τι ρόλο παίζει.

Αλλά εδώ δεν ασχολούνται με την αντισεισμική θωράκιση γενικώς και το τι θα γίνει με τις υφιστάμενες κατασκευές.Ενας μεγάλος αριθμός κτιρίων,είναι γύρω στα 45-50 χρόνια πρίν κατασκευασμένα.Σ' αυτό το χρονικό διάστημα,τα μπετά έχουν γίνει...παξιμάδι...

Last edited:

Αλλά εδώ δεν ασχολούνται με την αντισεισμική θωράκιση γενικώς και το τι θα γίνει με τις υφιστάμενες κατασκευές.Ενας μεγάλος αριθμός κτιρίων,είναι γύρω στα 45-50 χρόνια πρίν κατασκευασμένα.Σ' αυτό το χρονικό διάστημα,τα μπετά έχουν γίνει...παξιμάδι...

αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι.
οι παλιές κατασκευές.
δυστυχώς μόνο με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη μπορεί να γίνει κάτι.

Re: Απάντηση: Ξυπνείστε σεισμός...

To μπετο σαν υλικο αποκτα το 100% της αντοχης του μεσα σε περιπου 70 με 100χρονια.

Απο εκει και περα, αρχιζει σιγα-σιγα και χανει τις ιδιοτητες του.

Πάνο διάβασα κ εγώ τώρα το πρωί για τον σεισμό κ σε σκέφτηκα...ελπίζω να μην έχετε τίποτα μικροζημιές στο σπίτι...

Οχι Μιχάλη, ευτυχώς δεν είχαμε τίποτα. Βέβαια η γυναίκα έτρεξε να δει αν τα swarowski της είναι όλα εντάξει...:slapface: