Re: Format Wars
To 80% είναι ο φωτισμός και οι φακοί. Και η επεξεργασία. Πέραν του φωτογράφου φυσικά.
Και όταν λέω φακοί, δεν εννοώ απαραίτητα τους τοπ ακριβούς. Εννοώ τους κατάλληλους για την περίπτωση. Ειδικά αν πρόκειται για ένα σετ φωτογραφιών και όχι απλά μια μεμονομένη. Αν δεν έχεις τα πάντα, και υπερευρυγώνιο, και στάνταρ, και πορτραίτο, και στανταρ ζουμ και τηλεφακό και macro, θα έλθει η στιγμή που απλά δεν θα μπορέσεις να βγάλεις ΚΑΘΟΛΟΥ τη φωτογραφία που θες, γιατί απλά δεν θα μπορείς.
Δηλαδή το πρόβλημα δεν θα είναι το 10% στην ευκρίνεια ή το "νευρικό" μποκέ ή η ελαφριά βινιέτα ή η γεωμετρική παραμόρφωση του μέτριου φακού, ή η μέτρια ευκρίνεια του m43 σε σχέση με της FF, αλλά ότι η φωτογραφία δεν θα υπάρχει καν, τουλάχιστο όπως την είχε ο φωτογράφος στο μυαλό του.
Επίσης η καλή γνώση του εξοπλισμού είναι αναντικατάστατη. Όλα τα συστήματα έχουν μειονεκτήματα, και όλοι οι φακοί, ακόμα και οι τοπ. Αν τα γνωρίζεις, θα βρεις τον τρόπο να τα παρακάμψεις. Αν όχι, θα την πατήσεις εκεί που δεν το περιμένεις.
Αντίστροφα, όλα τα συστήματα έχουν πλεονεκτήματα. Και οι φακοί τους επίσης. Αν τα γνωρίζεις καλά, μπορείς να τα εκμεταλευτείς κατά περίσταση και να πάρεις αποτέλεσμα.
Παράδειγμα - συμπέρασμα δικό μου. Εϊσαι στο Α σύστημα, και έχει και 5-6 φακούς σε όλες τις εστιακές. Θες να αναβαθμίζεις στο Β; Πάρα πολύ ωραία. Θα πρέπει να υπολογίσεις το κόστος ΚΑΙ των φακών. Και κάμποσο χρόνo να μάθεις να τα δουλεύεις όλα αυτά. Στην αρχή θα τραβάς χειρότερες φωτογραφίες σαν μέσο όρο γιατί δεν θα γνωρίζεις καλά τον εξοπλισμό. Εδώ 1 φακό μπορεί να πάρει μήνες να τον μάθεις ειδικά αν είναι ζουμ. Πόσο παραμορφώνει και που, πόσο διάφραγμα θέλει για ευκρίνεια, αντοχή σε χρωματικές εκτροπές, flare, πως είναι το μποκέ του, αν γράφει "sunstars" και με τι διάφραγμα, ακόμα και το χρώμα που δίνει ή την αποτελεσματικότητα της σταθεροποίησης αν έχει. Χίλια 2 μικρά πραγματάκια.
Έχω δει και έχω βγάλει φωτογραφίες με... θρυλικούς φακούς και σώματα που δεν πίστευα στα μάτια μου. Να πω για nikkor 24-70 που κάτω από τα 50mm οι άνθρωποι ήταν ...πεπονοκέφαλοι; Canon 70-200 II με out of focus περιοχές που και ένας Tamron των 150 ευρώ θα γελούσε μαζί τους; Canon 85mm L με ευκρίνεια ταλαιπωρημένου ζουμ 10Χ; Τokina υπερευρυγώνιους με χρωματικές εκτροπές που και ο πιο ανίδεος θα τις διέκρινε και τίγκα στο flare;
Όμως οι συγκεκριμένοι φακοί στα κατάλληλα χέρια και την εξοικίωση θα δώσουν μοναδικές φωτογραφίες, ειδικά για ζουμ φακοί. Αν δεν τους ξέρεις και πας σουνάμενος κουνάμενος να πάρεις αποτέλεσμα με τη μία επειδή έσκασες Χ ευρώ για τη νέα μηχανή και τον νέο φακό, ίσως βρεθείς προ εκπλήξεων.
Τα ίδια και με τα σώματα. Θυμάμαι όταν είχα αγοράσει την Ε-Μ1 πριν 2 χρόνια. Πάω χαρούμενος να βοηθήσω ένα φίλο σε μια φωτογράφιση βάπτισης με 2 σταθερούς. Τζίφος. Όχι το μωρό κινούμενο, ούτε τον παπά ακίνητο δεν μπορούσα να βγάλω. Την βάζω μέσα στο 10λεπτο. Όλα μου έφταιγαν, η εστίαση, το πιάσιμο, τα πάντα. Μετά σε φωτογράφηση που έκανε η γυναίκα μου, βγάζω κάμποσες σαν 2ος, της τις δίνω, τις ανοίγει στο lightroom, δεν ήξερε να δουλεύει τα αρχεία της, όλα άχρηστα τα έβγαλε. "Τι είναι αυτά ρε Νίκο, μια 1100D με τον κιτ φακό καλύτερες βγάζει, τι θόρυβος είναι αυτός 1μισι χιλιάρικο μηχανή, ούτε compact να ήταν!"
Από τότε δεν με άφηνε να τραβήξω ποτέ, και αν τραβούσα στα κλεφτά δεν τις άνοιγε καν! Ούτε απο περιέργεια! Μετά από κανα χρόνο και βάλε, χρειάζεται εκτάκτως να καλύψω με την Μ1 χρέη μοναδικού φωτογράφου για κανα 2ωρο, και μάλιστα σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για την μηχανή και τον φακό που φορούσα. Σε σκοτεινό μπαρ και με φλας για canon σε manual mode. Αναγκάστηκε λοιπόν να "ψαχτεί" στην επεξεργασία γιατί δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Έρχεται την άλλη μέρα με ένα ύφος απολογητικό. "Ρε συ Νίκο τι έγινε, κοίτα εδώ, 8000 iso και "ήλθε", καλύτερη και από FF μην σου πω!" Φυσικά ούτε "ήλθε" τίποτα κατά τύχη, ούτε ο αισθητήρας αυγάτισε, απλά εγώ είχα μάθει την μηχανή και η Μαρία πως συμπεριφέρονται τα αρχεία της!
P.S. Χρόνια πολλά φίλε!