SET και μετρήσεις

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις

Έχοντας κάποιες παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές σου, που με έκαναν να αναθεωρήσω αρκετά στερεότυπα, πρότεινα την συγκριτική ακρόαση διαφορετικών συστημάτων σε παρεϊστικη παρουσίαση, κυρίως γιατί πολλοί δεν ξέρουμε ποιόν ιδιαίτερο ήχο αγάπησε και υπερασπίζεται ο κάθε συνομιλητής μας. Αν έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε το αγαπημένο μας κομμάτι παιγμένο από μηχανήματα διαφορετικής φιλοσοφίας, θα γίνει πιο σαφές γιατί ο καθένας προτιμάει ό,τι προτιμάει. Αν ένα σύστημα αναδυκνείει ή εξαφανίζει κάτι αυτό θα ακουστεί απ' όλους φαντάζομαι, ειδικά στα γνωστά τους κομμάτια.
Είναι τουλάχιστον κουραστικό να υπερασπιζόμαστε μηχανήματα και τεχνολογίες, όταν όλοι νομίζω ότι στοχεύουμε στον ίδιο ακριβώς στόχο, την μουσική απόλαυση. Αντί για αντιπαράθεση μετρήσεων και απόψεων μπορούμε να περάσουμε σε συγκριτική παράθεση ακουσμάτων.
Από εκεί και πέρα συνυπολογίζοντας κι ότι ο καθένας μας έχει και κάπως διαφορετική καμπύλη ευαισθησίας στα αυτιά του, άλλα μουσικά γούστα κλπ. πιστεύω ότι θα αποδεχθούμε ευκολότερα την διαφορετικότητα τόσο σε επιλογές μουσικής όσο και μηχανημάτων...
εεεετσι.......
 
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι Full Range λέγεται το οποιοδήποτε ηχείο που προσπαθεί με μια μονάδα να αποδώσει όλο το συχνοτικό εύρος και όχι οποιοδήποτε ηχείο με αυτήν την συχνοτική απόκριση...
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

πολυ σωστα το θετεις!
αν πρεπει να υπερασπιζομαστε κατι , αυτο ειναι η μουσικη απολαυση.

ισως να ακουγεται παραξενο οτι ενας φτηνος παλιος nad μπορει να δινει μεγαλυτερη ακουστικη απολαυση αν τον ταιριαξεις με το καταλληλο φτηνο ηχειο , απο ενα συστημα 5 -10 φορες ακριβοτερο!!

Ένας nad 3020, κι αργότερα ένας musical fidelity A1 μου είχαν δώσει πολύ μουσική για τα λεφτά τους. Τα επόμενα μηχανήματά μου (rotel) αν και αρκετά ανώτερα σε προδιαγραφές, ποτέ δεν τα χάρηκα το ίδιο... Δοκίμασα έναν λαμπάτο προενισχυτή ΜF και μ' άρεσε η διαφορά στον ήχο, αλλά τότε δεν άντεχα την τιμή του...
Δυστυχώς τώρα συχνά δεν αντέχω να ακούσω μουσική, για άσχετους με το θέμα μας λόγους...

σιγουρα δεν θα εχει την αναλυση του ακριβου, σιγουρα θα υπολειπεται σε εκταση συχνοτητων και σιγουρα θα υπολειπεται σε αισθηση του λαιφ.
αλλα η απολαυση που μπορει να δινει το ακουσμα του μπορει να ειναι αρκετα μεγαλυτερη, οπως αναφερε και ενας συναδελφος.

Σπούδασα ηλεκτρονικά και περίμενα να ακούω σύμφωνα με την θεωρία. Πράγμα που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και βοηθάει να αποφευχθούν λάθη. Κάποιες εντυπωσιακές εξαιρέσεις στον κανόνα με κάνουν όμως να αναρωτιέμαι για το ποιά θεωρία ίσως μου ξέφυγε... Και υπάρχουν αρκετές εκδοχές, από άρτιες αρμονικές μέχρι περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια στο εσωτερικό της λάμπας κλπ. αλλά ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη...

νομιζω οτι αυτο που λειπει απο πολλους ειναι η ακουστικη εμπειρια.
αν ολοι ειχαν αρκετη, θα εβρισκαν πιο ευκολα το δρομο τους.

Ακουστική εμπειρία μπορεί να υπάρχει τεράστια, αλλά όχι κατ' ανάγκη στο είδος που αναφέρεται ο συνομιλητής... Και φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο κουφός είναι ή πόσο διαφορετικά ακούει! ;)
Αν μοιάζει ανόητο να κατηγορήσουμε έναν τυφλό γιατί δεν βλέπει, είμαστε πια τόσο μακριά απ' το να διαφωνούμε με κάποιον που ακούει διαφορετικά;

Άλλο πρόβλημα τι θεωρούμε σαν ιδανικό πρότυπο. Πόσοι έχουμε εμπειρία πώς ακούγεται η μουσική μας live και κατά προτίμηση και unpluged?
Ακόμα δυσκολότερα πόσοι ευτυχίσαμε να ακούσουμε αγαπημένες μας φωνές ζωντανά; Η διαφορά στα ακούσματα είναι πια τόσο μεγάλη που ίσως εξηγεί γιατί αρκετοί μουσικοί δεν πολυνοιάζονται για hi-fi, θεωρώντας ότι είναι τόσο λάθος που δεν αξίζουν τον κόπο οι όποιες διαφορές ποιότητας...

κατι ακομα που μου εχει κανει εντυπωση, ειναι οτι αρκετοι γνωστοι και φιλοι, εχοντας επενδυσει σε καποιο ακριβο μηχανημα ή και σχημα, δεν μπορουν να αποδεχτουν τα λαθη των συστηματων τους και πολλες φορες επιμενουν να βελτιωνουν το λαθος και οχι να ξεκινησουν ρηξικελευθα απο την αρχη οπως θα ηταν προτιμοτερο.
και δεν θελουν να παραδεχτουν το λαθος τους στον εαυτο τους, ισως για να μην παραδεχτουν το λαθος τους και στους αλλους....

Αν είμαστε πεισμένοι (με οποιονδήποτε τρόπο) ότι έχουμε καλά μηχανήματα, αγωνιζόμαστε να τα βελτιώσουμε με λεπτομέρειες και όχι αλλάζοντάς τα.
Όμως δεν νομίζω ότι διστάζουμε και τόσο να αναβαθμιστούμε ή να διαφοροποιηθούμε όταν ακούσουμε το καλύτερο... Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι αφορμή για αναβάθμιση ψάχνουμε!

εχω ενα φιλο ο οποιος εχει ενα πανακριβο προ και τελικο που προσπαθει να ελεγξει κατι πανακριβα ηχεια-τερατα. δεν εχει σκασιμο στο μπασο, παροτι μπασο εχει αφθονο. δεν ξερω αν το εκφραζω σωστα. ισως η σωστη φραση να ειναι : δεν εχει ελεγχο στο μπασο, παροτι το μπασο του ειναι πεντακαθαρο.
ισως να φταιει και ο χωρος του.
και εχει δωσει του κοσμου τα λεφτα σε πηγες, σε καλωδια, σε εξωτικα phono, αντι να κανει το αυτονοητο, να πουλησει το υπεροχο κατα τα αλλα ηχειο του και να παρει το μικροτερο αδερφακι του τουλαχιστον.
πιστευω οτι ετσι θα ακουγε καλυτερα με δεδομενο οτι ο χωρος του δεν ειναι ιδανικος.
και ας εχανε λιγο απο τους τονους αναλυσης που διαθετει το συστημα του.
αλλιως, θα επρεπε να πουλησει τον ακριβο τελικο του και να παρει το μεγαλυτερο αδερφακι του με διπλα βατ. (μαλλον αυτο θα κανει)

Σωστά μηχανήματα σε λάθος χώρο (ή σε λάθος συνδυασμό) είναι συχνό πρόβλημα δυστυχώς...
Όπως και σωστά αυτοκίνητα με λάθος οδηγό! :flipout:

ο φιλος αυτος δεν υπολειπεται σε ακουστικη εμπειρια, ισα - ισα που εχει ακουσει παρα πολλα για χρονια. αλλα εχει κολλησει σε ενα λαθος ταιριασμα.

Ελπίζω να ξεκολλήσει απ' το ταίριασμα και να κολλήσει σε αγαπημένες του μουσικές!

ισως τελικα το ζητουμενο σε ενα συστημα να ειναι η ισορροπια και το ταιριασμα παρα το οτιδηποτε αλλο

Το ζητούμενο μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Για μένα π.χ. ο χώρος είναι σημαντικός και ενοχλητικά παραγνωρισμένος παράγοντας... Για άλλον πρωτεύει η πηγή, για άλλον το ηχείο κλπ. Κι όλοι έχουν πάρα πολύ καλά επιχειρήματα να στηρίξουν τις απόψεις τους.
Τι ψάχνουμε όμως? Ποιός έχει το μεγαλύτερο δίκαιο, ή πώς θα ευχαριστηθούμε περισσότερο την μουσική μας;
Συχνά μένω με την εντύπωση ότι προσπαθούμε να τρίψουμε την απόλυτη αλήθεια μας στην μούρη όσων διαφωνούν, και νοιώθω να είναι κρίμα να κυνηγάμε τη δόξα του "νικητή" σε τέτοιες μάχες, καταλήγοντας σε πύρρειο νίκη, χωρίς περισσότερους φίλους και καλύτερη διάθεση να χαρούμε μαζί την μουσική μας.
Ίσως φυσικά και να κάνω μεγάλο λάθος, μιας και ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικούς στόχους.
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι Full Range λέγεται το οποιοδήποτε ηχείο που προσπαθεί με μια μονάδα να αποδώσει όλο το συχνοτικό εύρος και όχι οποιοδήποτε ηχείο με αυτήν την συχνοτική απόκριση...

Αυτο λεγεται Full range μεγαφωνο.
Full range ηχειο λεγεται αυτο που εχει αποκριση συχνοτητας 20-20.000ΗΖ
 
Ok αν και το ζήτημα σίγουρα θα μπορούσε να συζητηθεί πολύ περισσότερο πράγματι έχετε δίκιο...
Είναι πάντως σχετικό το ποιο ηχείο έχει τέτοια απόκριση!
 
ηλια δεν μπορω να διαφωνησω με οσα λες.

με αφορμη ομως αυτο που εγραψες:

"Άλλο πρόβλημα τι θεωρούμε σαν ιδανικό πρότυπο. Πόσοι έχουμε εμπειρία πώς ακούγεται η μουσική μας live και κατά προτίμηση και unpluged?
Ακόμα δυσκολότερα πόσοι ευτυχίσαμε να ακούσουμε αγαπημένες μας φωνές ζωντανά; Η διαφορά στα ακούσματα είναι πια τόσο μεγάλη που ίσως εξηγεί γιατί αρκετοί μουσικοί δεν πολυνοιάζονται για hi-fi, θεωρώντας ότι είναι τόσο λάθος που δεν αξίζουν τον κόπο οι όποιες διαφορές ποιότητας..."

τουλαχιστον εγω δεν εχω ευχαριστηθει ηχητικα καμια συναυλια απο οσες εχω παει.
πας για το χαβαλε, πας για τη παρεα ή για το λαιφ του γεγονοτος, ομως δεν μπορω να πω οτι τουλαχιστον εγω εχω ευχαριστηθει μουσικα-ηχητικα απολυτα. εχω ευχαριστηθει βεβαια για αλλους λογους οπως ειπα.

και τουτο γιατι σε μια συναυλια, θες τα μηχανηματα (ηχεια-ενισχυτες), θες ο χωρος, θες ο κοσμος που ή θα μιλαει ή θα τραγουδαει και αυτος, θες το οτι οι τραγουδιστες σκεφτονται "αντε να τελειωσω" πολλες φορες, δεν σου δινουν αυτο που μπορουν. ασε τα φαλτσα:flipout:


σε ενα εξαιρετικο συστημα ομως, αυτο που ακους ειναι δημιουργημενο σε εξαιρετικες συνθηκες (στουντιο), με καλες επεξεργασιες απο μηχανικους του ηχου, με προσεγμενη εκτελεση απο τον καλλιτεχνη κλπ.

αν λοιπον μπορεσεις να εχεις ενα (εξαιρετικο) συστημα αναπαραγωγης που να μπορει να δωσει σε εσενα αυτο που υπαρχει μεσα στο δισκο , τοτε νομιζω οτι δυσκολα μπορεις να ακουσεις λαιφ σαν αυτο!
(με εξαιρεση ακουσματα σε επιπεδο "παρεας")


θυμαμαι σε μια εκθεση εναν εξαιρετικο κρελλ (350) να παιζει με απιστευτο τροπο πανω σε ουτοπια. (αντιθετα οι μεγαλυτεροι μονομπλοκ 700
δεν επαιζαν καλα πανω στα γκραντ ουτοπια).
το ακουσμα ηταν λαιφ τουλαχιστον για τα δικα μου αυτια και για τις τοτε εμπειριες μου, αλλα ταυτοχρονα η ηχογραφηση ηταν και αυτη δημιουργημενη κατω απο τελειες συνθηκες.

με αυτο θελω να πω, οτι αν καποιος μπορει να προσομοιαζει με ενα καλο ηχοσυστημα την πραγματικοτητα, τοτε πολλες φορες μπορει να ακουει ετσι καλυτερα απο λαιφ....:coool:
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Αυτο λεγεται Full range μεγαφωνο.
Full range ηχειο λεγεται αυτο που εχει αποκριση συχνοτητας 20-20.000ΗΖ

εξυπακουεται οτι μιλουσα για μεγαφωνο :coool:
 
Παιδια ολα σχετικα ειναι.Αμα ηταν τοσο απολυτα θα ειχαμε ολοι set και full range ΜΕΓΑΦΩΝΟ.:)...Μπορει η λαμπα να ειναι και στο cd player, η στην προενισχυση δεν χρειαζεται να στερηθεις τοσα αλλα πραγματα.
 
Ρε συ Internet ,τι ειναι αυτα που γραφεις ?
Υπηρξες ποτε μεσα σε στουντιο την ωρα που γινοταν ηχογραφηση,εμπεδωσες τις αρμονικες των οργανων ποιες ηταν εκεινη την στιγμη,πηρες το cd η τον δισκο απο αυτη την παραγωγη χρησιμοποιωντας τον σαν "εργαλειο" για να μπορεις να κρινεις ποιος ενισχυτης και ποιος οχι, βγαζει τις σωστες αρμονικες?
Φιλε πρεπει να εισαι το μοναδικο φαινομενο απιστευτης ακουστικης μνημης στον κοσμο.
Γιατι αν δεν εισαι... προσεχε λιγακι αυτα που γραφεις ,γιατι στο κλαμπ δεν εχει μονο νεους στο χομπυ.
 
Παιδια ολα σχετικα ειναι.Αμα ηταν τοσο απολυτα θα ειχαμε ολοι set και full range ΜΕΓΑΦΩΝΟ.:)...Μπορει η λαμπα να ειναι και στο cd player, η στην προενισχυση δεν χρειαζεται να στερηθεις τοσα αλλα πραγματα.

Όλα είναι σχετικά με την έννοια της κολοκυθόπιτας. Επειδή ήμουν δοκιμαστής, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεώνω κανένα να ακούσει ό,τι ακούω. Αλλά επειδή είμαι και χομπίστας όπως όλοι εδώ, έχω κάθε δικαίωμα να αναφέρω τι προτιμώ για να ακούω μουσική.
Εν τω μεταξύ, επειδή υπάρχει μια τάση γενίκευσης, θα ξαναπώ ότι το σχήμα SET/full range είναι μεν το αγαπημένο μου αλλά σχεδόν πάντα συντηρώ και ένα σύστημα με μόνιτορ ηχεία και σχετικά υψηλή ισχύ, κατά προτίμηση λαμπάτη ή Tripath. Αν, μάλιστα, είχα τον χώρο και την οικονομική άνεση, θα προτιμούσα να έχω τρία συστήματα των 20 χιλιάδων παρά ένα των 60.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο, αυτός δεν φαίνεται μόνο από την κρουστική απόκριση, η οποία σε τελική ανάλυση είναι μια διέγερση που δεν υπάρχει στη μουσική. Αντίθετα, οι σύνθετες κυματομορφές της μουσικής που αναλύονται σε σειρές ημιτόνων θέτουν προβλήματα φάσης στα συστήματα αναπαραγωγής που είναι αδύνατο να επιλυθούν πλήρως για όλη την αρμονική ακολουθία. Από τις προσεγγίσεις στη γεωμετρία των πολύδρομων ηχείων, στα phase splitter, στις φορτίσεις του χαμηλού, στα ζυγισμένα κυκλώματα, πάντα κάτι μένει που είναι μεν "ασήμαντο" μετρητικά αλλά που μπορεί να επηρεάζει σοβαρά την αληθόφάνεια του ήχου.
Αλλά το θέμα της φάσης, μιας έννοιας που εμπεριέχει το χρόνο, αποτελούσε ανέκαθεν σημείο διαφωνίας αφού άλλοι το θεωρούν ασήμαντο και άλλοι σημαντικό.
 
Κυριοι αυτα που γραφονται σε αυτο το θεμα περι σωστων η μη σωστων μετρησεων,κατα την γνωμη μου ειναι απιστευτες μπουρδες.
Κανεις δεν γεννηθηκε με κληρονομια τις εμπειριες.
Τις εμπειριες για να τις αποκτησεις πρεπει να πληρωσεις ,να ιδρωσεις και να εχεις ανοιχτο μυαλο,οχι μονο για το χομπυ του καθενος ,αλλα για οτιδηποτε στην ζωη του.
Θα μου πει δηλαδη κανενας οτι επειδη η συντριπτικη πλειοψηφια των λαμπατων ενισχυτων μετρανε "λαθος" οτι,οι Lamm δεν παιζουν καλα επειδη μετρανε σωστα? μην τρελαθουμε κιολας.
To ακουσμα κυριοι ανηκει στις αισθησεις ,οι αισθησεις δημιουργουν συναισθηματα, δυστυχως ομως αυτες διαφερουν απο ανθρωπο σε ανθρωπο.
Καθιστε λοιπον και ακουστε οτι σας ενδιαφερει ,κλειστε τα αυτια σας για το αν αρεσει η οχι σε αλλους ,δεν θα ζησουν οι αλλοι με το οποιο μηχανημα σκεφτεστε να αποκτησετε, εσεις θα ζησετε.
Και συγνωμη που θα το πω αλλα,μερικοι εχετε καταντησει γραφικοι,ποτε σας φταινε οι δημοσιογραφοι του χωρου, ποτε τα ιδια τα περιοδικα,ποτε οι αντιπροσωποι ενω φταιτε εσεις που δεν εχετε καταλαβει οτι,την πιττα και το μαχαιρι το εχετε εσεις και μονον εσεις γιατι εισαστε ανθρωποι και εχετε κριση.
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

τουλαχιστον εγω δεν εχω ευχαριστηθει ηχητικα καμια συναυλια απο οσες εχω παει.
πας για το χαβαλε, πας για τη παρεα ή για το λαιφ του γεγονοτος, ομως δεν μπορω να πω οτι τουλαχιστον εγω εχω ευχαριστηθει μουσικα-ηχητικα απολυτα. εχω ευχαριστηθει βεβαια για αλλους λογους οπως ειπα.

και τουτο γιατι σε μια συναυλια, θες τα μηχανηματα (ηχεια-ενισχυτες), θες ο χωρος, θες ο κοσμος που ή θα μιλαει ή θα τραγουδαει και αυτος, θες το οτι οι τραγουδιστες σκεφτονται "αντε να τελειωσω" πολλες φορες, δεν σου δινουν αυτο που μπορουν. ασε τα φαλτσα:flipout:

Εκτός απ' τις συναυλίες, υπάρχουν και μαγαζιά με μικρά μουσικά σχήματα που παίζουν unpluged, από jazz μέχρι και ρεμπέτικα. Τα ακούσματα μπορεί να είναι πολύ κοντινά και απαραμόρφωτα, στερημένα ηλεκτρικής παρέμβασης. Αν παίζει ένα πιάνο, ένα βιολί, ένα σαξόφωνο κοντά σου, ακούς ήχο που η αναπαραγωγή του στο σαλόνι απέχει σε ενοχλητικό βαθμό.

σε ενα εξαιρετικο συστημα ομως, αυτο που ακους ειναι δημιουργημενο σε εξαιρετικες συνθηκες (στουντιο), με καλες επεξεργασιες απο μηχανικους του ηχου, με προσεγμενη εκτελεση απο τον καλλιτεχνη κλπ.
αν λοιπον μπορεσεις να εχεις ενα (εξαιρετικο) συστημα αναπαραγωγης που να μπορει να δωσει σε εσενα αυτο που υπαρχει μεσα στο δισκο , τοτε νομιζω οτι δυσκολα μπορεις να ακουσεις λαιφ σαν αυτο!

Η αλυσίδα που περιγράφεις μπορεί να χαλάσει απ' τον όποιο πιο αδύνατο κρίκο. Αν το συγκρίνεις φυσικά με συναυλιακό ήχο, φυσικά κι έχεις δίκαιο.

(με εξαιρεση ακουσματα σε επιπεδο "παρεας")

Πολλές οι μουσικές, πολλές οι παρέες... :)

θυμαμαι σε μια εκθεση εναν εξαιρετικο κρελλ (350) να παιζει με απιστευτο τροπο πανω σε ουτοπια. (αντιθετα οι μεγαλυτεροι μονομπλοκ 700
δεν επαιζαν καλα πανω στα γκραντ ουτοπια).
το ακουσμα ηταν λαιφ τουλαχιστον για τα δικα μου αυτια και για τις τοτε εμπειριες μου, αλλα ταυτοχρονα η ηχογραφηση ηταν και αυτη δημιουργημενη κατω απο τελειες συνθηκες.

Το εντυπωσιακό ηχητικό αποτέλεσμα σε εκθεσιακό περιβάλλον είναι το μάλλον εύκολο της υπόθεσης. Όλα μπορούν να κανονιστούν να είναι όσο καλύτερα γίνεται. Αν το ίδιο σύστημα στον χώρο μας με την μουσική μας παίξει αρκετά διαφορετικά, δεν θα είναι και κάτι ασυνήθιστο. Εκεί είναι το πρόβλημα...

με αυτο θελω να πω, οτι αν καποιος μπορει να προσομοιαζει με ενα καλο ηχοσυστημα την πραγματικοτητα, τοτε πολλες φορες μπορει να ακουει ετσι καλυτερα απο λαιφ....:coool:

Αυτός είναι ο στόχος, αλλά όπως είπαμε εξαρτάται απ' το μέτρο σύγκρισης του live...

Βγήκαμε εκτός θέματος όμως... :offtopic:

Μένω με την εντύπωση ότι οι μετρήσεις του SET, και του όποιου αντίστοιχου μηχανήματος θα δώσουν μια τεχνική εικόνα του χαρακτήρα του. Η ακουστική του αξιολόγηση προφανώς διαφέρει απ' τα αναμενόμενα, και καλό θα ήταν να υπάρχει προσωπική ακουστική εμπειρία, πριν από κρίσεις και αντιδικίες βασισμένες σε θεωρητικά μοντέλα.
Ακόμα και σε αρκετά πιο ξεκάθαρα τεχνικά θέματα δύσκολα εξηγείται γιατί ένα CD transport μπορεί να παίζει τόσο διαφορετικά από ένα άλλο, όταν η θεωρία λέει ότι δίνουν την ίδια παλμοσειρά από 0 και 1. Πόσο μάλλον σε αναλογικά ενισχυτικά... Μιας και το ποθητό ηχητικό αποτέλεσμα θα το απολαύσουμε με τα αυτιά μας, ίσως βολεύει να τα χρησιμοποιήσουμε και σαν βασικό στοιχείο αξιολόγησης των όποιων σχετικών επιλογών μας...
 
Last edited:
Εκτός απ' τις συναυλίες, υπάρχουν και μαγαζιά με μικρά μουσικά σχήματα που παίζουν unpluged, από jazz μέχρι και ρεμπέτικα. Τα ακούσματα μπορεί να είναι πολύ κοντινά και απαραμόρφωτα, στερημένα ηλεκτρικής παρέμβασης.

ακριβως αυτο εννοουσα με το "επιπεδο παρεας".

εχεις δικιο. με τα αυτια ακουμε, οχι με μετρητικα οργανα...:cool4:

τι να το κανεις αν ενας ενισχυτης μετραει τελεια αλλα μουσικη δεν παιζει? -bye-

οποτε πολυ σωστα το θετεις!
 
To ακουσμα κυριοι ανηκει στις αισθησεις ,οι αισθησεις δημιουργουν συναισθηματα, δυστυχως ομως αυτες διαφερουν απο ανθρωπο σε ανθρωπο.
Καθιστε λοιπον και ακουστε οτι σας ενδιαφερει ,κλειστε τα αυτια σας για το αν αρεσει η οχι σε αλλους ,δεν θα ζησουν οι αλλοι με το οποιο μηχανημα σκεφτεστε να αποκτησετε, εσεις θα ζησετε.

:SFGSFGSF:
 
Ρε συ Internet ,τι ειναι αυτα που γραφεις ?
Υπηρξες ποτε μεσα σε στουντιο την ωρα που γινοταν ηχογραφηση,εμπεδωσες τις αρμονικες των οργανων ποιες ηταν εκεινη την στιγμη,πηρες το cd η τον δισκο απο αυτη την παραγωγη χρησιμοποιωντας τον σαν "εργαλειο" για να μπορεις να κρινεις ποιος ενισχυτης και ποιος οχι, βγαζει τις σωστες αρμονικες?
Φιλε πρεπει να εισαι το μοναδικο φαινομενο απιστευτης ακουστικης μνημης στον κοσμο.
Γιατι αν δεν εισαι... προσεχε λιγακι αυτα που γραφεις ,γιατι στο κλαμπ δεν εχει μονο νεους στο χομπυ.

Δεν έχουν σχέση τα δικά σου σχόλια με αυτά που έγραψα εγώ . Μήπως απαντάς σε κάποιον άλλο ;

Τα συμπεράσματα τα δικά μου είναι, εν συντομία :

1) Οι μετρήσεις στα περιοδικά του ειδικού χώρου για μένα πρέπει να γίνονται από ηλεκτρονικούς μηχανικούς εξειδικευμένους στο audio και με ικανές τεκμηριωμένες εμπειρίες.

2) Η μέτρηση ενός ενισχυτή χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε και το ηχείο στην μέτρηση είναι σχεδόν άχρηστη. Μόνο ενδεικτική μπορεί να είναι μια τέτοια μέτρηση και το ίδιο ισχύει και για ένα ενισχυτή που οδηγεί μια καθαρή ωμική αντίσταση.

3) H αρμονική παραμόρφωση δεν έχει σχέση με τον πλούτο των αρμονικών συχνοτήτων που αναπαράγει ένα σύστημα. Η αρμονική παραμόρφωση είναι παραμόρφωση, μια απόλυτα μετρήσιμη παράμετρος, τηρουμένων των σωστών κατά περίπτωση συνθηκών μέτρησης.

4) Η παραμόρφωση στο audio θα έπρεπε κανονικά να είχε χαμηλό κόστος και όχι τόσο υψηλό. Εκτός κι αν μιλάμε για ένα, ίσως και μοναδικό, ηχητικό εφέ ή αν θελεις ηχητικό χαρακτήρα. Αυτό το δέχομαι.

5) Ενας SET ενισχυτής (προ ή τελικός ) δεν αναπλάθει ούτε αναδεικνύει αρμονικές, απλώς έχει το χάρισμα (για άλλους ελάττωμα) να τις παραμορφώνει περισσότερο από έναν ίσης αξίας τρανσιστοράτο push-pull. Οσο ποιο πολύ ζορίζεται το SET τόσο ποιο πολύ μεγεθύνεται το φαινόμενο της παραμόρφωσης. Προσοχή δεν αναφέρομαι σε σοβαρά SET όπως λ.χ τον CARY 1610. Εδώ τα αποθέματα ενέργειας είναι τεράστια όσο τεράστια είναι και τα 40 περίπου χιλιάρικα που ζητάει.

6) Δεν υπάρχει περίπτωση αναπλασης χαμένων φυσικών αρμονικών μιας ηχογράφησης. Αν δεν είναι μέσα στο CD ή στο βινύλιο, έχααες, όποιον ενισχυτή και ηχείο να χρησιμοποιήσεις.

7) Αυτό που οι περισσότεροι απολαμβάνουν και ονομάζουν γλύκα ή μουσικότητα δεν έχει σχέση με το πόσο πιστό (hi Fidelity) είναι το σύστημα σε σχέση πάντα με το περιεχόμενο της ηχογράφησης. Οταν ένας ενισχυτής μετράει υψηλή παραμόρφωση δεν υπάρχει περίπτωση να μένει πιστός στην ηχογράφηση. Προσθέτει παραμόρφωση στο σήμα (και στο σχήμα) χρωματίζοντας το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται δηλαδή περί μουσικού εφέ και τίποτα περισσότερο. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο προσομοίωσης του φαινομένου και με DSP.

8) Πολλά από αυτά τα θέματα τα εξετάζει και η ψυχοακουστική.


Υ.Γ Georgepyr, εάν θέλεις και νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις, θα σε παρακαλούαα να καταθέσεις τα δικά σου επιχειρήματα με την ανάλογη τεκμηρίωση. Διαφορετικά μπορείς να μιλάς όσο θες για γλύκες , εμπειρίες και μηχανήματα όπως άλλωστε κανουν και πολλοί άλλοι.
 
Last edited:
ιντερνετ αν εχεις δικιο, τοτε γιατι κανενα dsp απο τον A/V μου δεν μου δινει αυτο το συναισθημα?
αυτη τη διαφανεια?

και γενικοτερα, κανενα dsp δεν μου εχει δωσει κατι αναλογο.

μαλιστα αν τυχη να ακουσω καποιο μουσικο dvd απο το πολυκαναλο βαζω την λειτουργια direct. ειναι καλυτερα απο dsp....

επειδη εξακολουθω να ακουω με τα αυτια και οχι με μετρητικα οργανα που μετρουν ρευμα, η δικη μου προσωπικη αποψη, ειναι οτι αλλο η μουσικη ενος ηχοσυστηματος και αλλο η τεχνολογικη του αρτιοτητα.

ξερεις, σκεπτομαι μηπως ενας ongaku μετραει πιο ασχημα απο ενα primer ας πουμε και γελαω...
 
ιντερνετ αν εχεις δικιο, τοτε γιατι κανενα dsp απο τον A/V μου δεν μου δινει αυτο το συναισθημα?
αυτη τη διαφανεια?

και γενικοτερα, κανενα dsp δεν μου εχει δωσει κατι αναλογο.

μαλιστα αν τυχη να ακουσω καποιο μουσικο dvd απο το πολυκαναλο βαζω την λειτουργια direct. ειναι καλυτερα απο dsp....

επειδη εξακολουθω να ακουω με τα αυτια και οχι με μετρητικα οργανα που μετρουν ρευμα, η δικη μου προσωπικη αποψη, ειναι οτι αλλο η μουσικη ενος ηχοσυστηματος και αλλο η τεχνολογικη του αρτιοτητα.

ξερεις, σκεπτομαι μηπως ενας ongaku μετραει πιο ασχημα απο ενα primer ας πουμε και γελαω...

Δεν αναφέρθηκα κατ' αρχάς σε οποιοδήποτε DSP και φυσικά ούτε σε αυτό που έχεις εσύ στο σπίτι σου.

Εννούσα προφανώς ότι με ένα custom DSP κάπιοιος και μετά από έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να προσομοιώσει ένα συγκεκριμένο άκουσμα και γιατί όχι ακόμα και τον μουσικό χαρακτήρα ενός SET. Θα δούμε .
 
απο dsp....

επειδη εξακολουθω να ακουω με τα αυτια και οχι με μετρητικα οργανα που μετρουν ρευμα, η δικη μου προσωπικη αποψη, ειναι οτι αλλο η μουσικη ενος ηχοσυστηματος και αλλο η τεχνολογικη του αρτιοτητα.

Μόνο η τεχνολογική αρτιότητα μετράει, απλώς ακόμα δεν υπάρχει τέτοιο μηχάνημα.

Ο ενισχυτής τάσης οφείλει να ενισχύει την τάση που λαμβάνει στην είσοδο και να την διατηρεί στην έξοδο επάνω σε οπιοδήποτε σύνθετο φορτίο αυτός κληθεί να οδηγήσει με μηδενικές
απώλειες.

Αλλο πράγμα η παρτιτούρα και άλλο η μαστούρα, το έχουμε ξαναπεί αυτό παλαιότερα καθώς επίσης και το ότι μετά από 4-5 ποτά όλα ίδια ακούγονται
 
Last edited: