Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις
πολυ σωστα το θετεις!
αν πρεπει να υπερασπιζομαστε κατι , αυτο ειναι η μουσικη απολαυση.
ισως να ακουγεται παραξενο οτι ενας φτηνος παλιος nad μπορει να δινει μεγαλυτερη ακουστικη απολαυση αν τον ταιριαξεις με το καταλληλο φτηνο ηχειο , απο ενα συστημα 5 -10 φορες ακριβοτερο!!
Ένας nad 3020, κι αργότερα ένας musical fidelity A1 μου είχαν δώσει πολύ μουσική για τα λεφτά τους. Τα επόμενα μηχανήματά μου (rotel) αν και αρκετά ανώτερα σε προδιαγραφές, ποτέ δεν τα χάρηκα το ίδιο... Δοκίμασα έναν λαμπάτο προενισχυτή ΜF και μ' άρεσε η διαφορά στον ήχο, αλλά τότε δεν άντεχα την τιμή του...
Δυστυχώς τώρα συχνά δεν αντέχω να ακούσω μουσική, για άσχετους με το θέμα μας λόγους...
σιγουρα δεν θα εχει την αναλυση του ακριβου, σιγουρα θα υπολειπεται σε εκταση συχνοτητων και σιγουρα θα υπολειπεται σε αισθηση του λαιφ.
αλλα η απολαυση που μπορει να δινει το ακουσμα του μπορει να ειναι αρκετα μεγαλυτερη, οπως αναφερε και ενας συναδελφος.
Σπούδασα ηλεκτρονικά και περίμενα να ακούω σύμφωνα με την θεωρία. Πράγμα που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και βοηθάει να αποφευχθούν λάθη. Κάποιες εντυπωσιακές εξαιρέσεις στον κανόνα με κάνουν όμως να αναρωτιέμαι για το ποιά θεωρία ίσως μου ξέφυγε... Και υπάρχουν αρκετές εκδοχές, από άρτιες αρμονικές μέχρι περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια στο εσωτερικό της λάμπας κλπ. αλλά ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη...
νομιζω οτι αυτο που λειπει απο πολλους ειναι η ακουστικη εμπειρια.
αν ολοι ειχαν αρκετη, θα εβρισκαν πιο ευκολα το δρομο τους.
Ακουστική εμπειρία μπορεί να υπάρχει τεράστια, αλλά όχι κατ' ανάγκη στο είδος που αναφέρεται ο συνομιλητής... Και φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο κουφός είναι ή πόσο διαφορετικά ακούει!

Αν μοιάζει ανόητο να κατηγορήσουμε έναν τυφλό γιατί δεν βλέπει, είμαστε πια τόσο μακριά απ' το να διαφωνούμε με κάποιον που ακούει διαφορετικά;
Άλλο πρόβλημα τι θεωρούμε σαν ιδανικό πρότυπο. Πόσοι έχουμε εμπειρία πώς ακούγεται η μουσική μας live και κατά προτίμηση και unpluged?
Ακόμα δυσκολότερα πόσοι ευτυχίσαμε να ακούσουμε αγαπημένες μας φωνές ζωντανά; Η διαφορά στα ακούσματα είναι πια τόσο μεγάλη που ίσως εξηγεί γιατί αρκετοί μουσικοί δεν πολυνοιάζονται για hi-fi, θεωρώντας ότι είναι τόσο λάθος που δεν αξίζουν τον κόπο οι όποιες διαφορές ποιότητας...
κατι ακομα που μου εχει κανει εντυπωση, ειναι οτι αρκετοι γνωστοι και φιλοι, εχοντας επενδυσει σε καποιο ακριβο μηχανημα ή και σχημα, δεν μπορουν να αποδεχτουν τα λαθη των συστηματων τους και πολλες φορες επιμενουν να βελτιωνουν το λαθος και οχι να ξεκινησουν ρηξικελευθα απο την αρχη οπως θα ηταν προτιμοτερο.
και δεν θελουν να παραδεχτουν το λαθος τους στον εαυτο τους, ισως για να μην παραδεχτουν το λαθος τους και στους αλλους....
Αν είμαστε πεισμένοι (με οποιονδήποτε τρόπο) ότι έχουμε καλά μηχανήματα, αγωνιζόμαστε να τα βελτιώσουμε με λεπτομέρειες και όχι αλλάζοντάς τα.
Όμως δεν νομίζω ότι διστάζουμε και τόσο να αναβαθμιστούμε ή να διαφοροποιηθούμε όταν ακούσουμε το καλύτερο... Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι αφορμή για αναβάθμιση ψάχνουμε!
εχω ενα φιλο ο οποιος εχει ενα πανακριβο προ και τελικο που προσπαθει να ελεγξει κατι πανακριβα ηχεια-τερατα. δεν εχει σκασιμο στο μπασο, παροτι μπασο εχει αφθονο. δεν ξερω αν το εκφραζω σωστα. ισως η σωστη φραση να ειναι : δεν εχει ελεγχο στο μπασο, παροτι το μπασο του ειναι πεντακαθαρο.
ισως να φταιει και ο χωρος του.
και εχει δωσει του κοσμου τα λεφτα σε πηγες, σε καλωδια, σε εξωτικα phono, αντι να κανει το αυτονοητο, να πουλησει το υπεροχο κατα τα αλλα ηχειο του και να παρει το μικροτερο αδερφακι του τουλαχιστον.
πιστευω οτι ετσι θα ακουγε καλυτερα με δεδομενο οτι ο χωρος του δεν ειναι ιδανικος.
και ας εχανε λιγο απο τους τονους αναλυσης που διαθετει το συστημα του.
αλλιως, θα επρεπε να πουλησει τον ακριβο τελικο του και να παρει το μεγαλυτερο αδερφακι του με διπλα βατ. (μαλλον αυτο θα κανει)
Σωστά μηχανήματα σε λάθος χώρο (ή σε λάθος συνδυασμό) είναι συχνό πρόβλημα δυστυχώς...
Όπως και σωστά αυτοκίνητα με λάθος οδηγό!
ο φιλος αυτος δεν υπολειπεται σε ακουστικη εμπειρια, ισα - ισα που εχει ακουσει παρα πολλα για χρονια. αλλα εχει κολλησει σε ενα λαθος ταιριασμα.
Ελπίζω να ξεκολλήσει απ' το ταίριασμα και να κολλήσει σε αγαπημένες του μουσικές!
ισως τελικα το ζητουμενο σε ενα συστημα να ειναι η ισορροπια και το ταιριασμα παρα το οτιδηποτε αλλο
Το ζητούμενο μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Για μένα π.χ. ο χώρος είναι σημαντικός και ενοχλητικά παραγνωρισμένος παράγοντας... Για άλλον πρωτεύει η πηγή, για άλλον το ηχείο κλπ. Κι όλοι έχουν πάρα πολύ καλά επιχειρήματα να στηρίξουν τις απόψεις τους.
Τι ψάχνουμε όμως? Ποιός έχει το μεγαλύτερο δίκαιο, ή πώς θα ευχαριστηθούμε περισσότερο την μουσική μας;
Συχνά μένω με την εντύπωση ότι προσπαθούμε να τρίψουμε την απόλυτη αλήθεια μας στην μούρη όσων διαφωνούν, και νοιώθω να είναι κρίμα να κυνηγάμε τη δόξα του "νικητή" σε τέτοιες μάχες, καταλήγοντας σε πύρρειο νίκη, χωρίς περισσότερους φίλους και καλύτερη διάθεση να χαρούμε μαζί την μουσική μας.
Ίσως φυσικά και να κάνω μεγάλο λάθος, μιας και ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικούς στόχους.