Shanling EH3 Παρουσίαση.

Shanling EH3
Τιμή καταλόγου στην ελληνική αγορά γύρω στα 929 ευρώ.

1394a8499786ba8e7191dadd30fde727486.jpg


|Η απόφαση.| Ήλθε λοιπόν η ώρα για καινούργιο DAC για το Desktop. Η απόφαση πάρθηκε λίγο-πολύ αναγκαστικά εξαιτίας ζημιών στο υπάρχον επιτραπέζιο σύστημα, παρόλες τις δυσκολίες στον παρόντα χρόνο που δεν επιτρέπει πολλά ανοίγματα, προπάντων οικονομικά.

Παραθέτω τη σύνθεση του προηγούμενου Desktop set-up με την πεποίθηση ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πολλές καλές ιδέες και θα τους είναι χρήσιμο.

Προηγούμενο set-up
  • iFi Zen DAC v1. Όχι όμως έτσι απλά. Βελτιωμένο με τα:
  • iFi PowerX
  • iFi iDefender+
  • iFi iPurifier2
  • iFi DC Purifier2
Με όλες αυτές τις προσθήκες στην τροφοδοσία και τις βελτιώσεις στη μεταφορά του USB σήματος είμαι σε θέση να βεβαιωσω ότι το σύστημα έπαιζε πολύ πάνω από την κατηγορία του. (Ανέβαινε όμως έτσι πολύ και η τιμή του)! Και θεωρώ ότι έπαιζε πολύ καλά, ομολογουμένως.
Η κυρια χρησιμότητα του συστήματος ήταν και παραμένει: Να τροφοδοτεί τον εξαιρετικό ενισχυτή ακουστικών Rupert Neve RNHP και να οδηγεί (όχι πάντα, αλλά πολύ συχνά) ενεργά ηχεία.

Ο ανταγωνισμός. Ήλθε πάντως η ώρα της αλλαγής, ή οποία πρέπει να συνοδεύεται και από σχεδόν αναβάθμιση. Άρχισε λοιπόν η αναζήτηση του καινούργιου DAC. Στην κατηγορία υπάρχουν αρκετά και πολύ αξιόλογα μηχανήματα. Και η επιλογή έγινε ανάμεσα σε αυτά. Οικονομικά η μεταξύ τους απόσταση κυμαίνεται περίπου στο ±20%:
- iFi NEO iDSD 2​
- Fiio R7​
- Evesolo DMP-A6 (απλό/ή και Master)​
- SPL (ορισμένα μοντέλα από μία κατηγορία και πάνω).​
- Shanling EH3​
- Shanling EM5​
Επίσης με ενδιέφεραν και τα "επαγγελματικά" interfaces:
-Neve 88M και​
- Antelope Dicrete 8 Pro Synergy Core.​

Για να τα δει και να τα ακούσει κάποιος όλα από κοντά είναι πρακτικά αδύνατον, όποτε θα ληφθούν υπ' όψη κάποια κριτήρια. Δηλαδή: α) Με ενδιέφερε ιδιαίτερα η ποιότητα του μηχανήματος ως DAC.
β) Η καλή συνδεσιμοτητα και η δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη συλλογή ακουστικών μου.
γ) Δε με ενδιαφέρει και πολύ ή μάλλον με ενδιαφέρει ελάχιστα η λειτουργία ως Streamer. Η σύνδεση με υπολογιστή γι' αυτά με τα οποία ασχολούμαι και κάνω είναι υποχρεωτική. Οπότε οι δυνατότητες streaming είναι σε μεγάλο βαθμό περιττές, αν είναι σε βάρος των υπολοίπων.
Με αυτά τα δεδομένα αποκλείστηκαν iFi NEO iDSD 2 και Eversolo DMP-A6. Αποκλειστηκαν τα μοντέλα της SPL (ή οποία είναι πολύ καλή, αλλά για τις δικές μου ανάγκες στις πολύ ακριβότερες κατηγορίες τιμής, στα 2-3 χιλιάρικα και πάνω). Απορρίφθηκαν και τα επαγγελματικά interface για τον ίδιο λόγο.
Απέμειναν τα Fiio R7 και Shanling EH3 και Shanling EM5. Το Fiio R7 με την πλήρη Android λειτουργία ήταν πολύ δελεαστικό. Ως Android πάλι είναι κανονικός υπολογιστής. Θα υπάρχει υπολογιστής όμως έτσι και αλλιώς. Κατά συνέπεια γιατί να μη δοθεί το βάρος στην ποιότητα των υπολοίπων;
Για να είμαστε ειλικρινείς η εμπειρία μου με τη Shanling από τα μικρά φορητά DAC της (έχω το UA-2 και UP4) με προδιαθέτει πολύ θετικά.
Η επιλογή λοιπον ανάμεσα στα δύο:
Shanling EH3 ή Shanling EM5? Ποιό από τα δύο; Και μοιάζουν μεταξύ τους πάρα πολύ. Οικονομικά είναι περίπου στα ίδια χρήματα. Εξ αυτών το EH3 έχει μάλλον πιο σύγχρονα τσιπάκια ενώ το το EM5 είναι περισσότερο προσανατολισμένο προς το streaming. Από την άλλη μεριά το EH3 μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι τέσσερα ζεύγη ακουστικών ταυτόχρονα, Balanced και Unbalanced. Ότι πρέπει για τη συλλογή μου.

Ο κύβος ερρίφθη! :)

Υ.Γ. Στα επόμενα θα παρακολουθήσουμε μαζί το στήσιμο, τις δοκιμές και την αξιολόγηση του EH3, ενόσω θα προχωρούν σιγά-σιγά οι επιμέρους συνδέσεις και η λειτουργία του.
 
Ευχαριστώ για τις ευχές Βλαδίμηρε! :)
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ήδη πολύ θετικές.
Χρειάζεται πολλή δουλειά για να αξιοποιηθεί πλήρως και να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται! 🙃

Εδώ μπορούμε να διαβάσουμε ενδιαφέρον Review, με αρκετά καλή περιγραφή και συγκρίσεις.

(Συνεχίζεται... ->)
 
Αποσυσκευασία (Unboxing).
Το Shanling EH3 έρχεται με την συνηθισμένη για τα μηχανήματα συσκευασία που περιλαμβάνει όλα τα βασικά.
Δηλαδή χαρτοκιβώτιο εντός του οποίου βρίσκεται το μηχάνημα προστατευμένο για την ασφαλή μεταφορά του με το τυπικό φελιζολ που το σταθεροποιεί, με το νάϋλον περιτύλιγμα για προστασία από την υγρασία. Μέσα στη συσκευασία σε χωριστές θέσεις βρίσκονται επίσης:
  • Τηλεκοντρόλ για τον τηλεχειρισμό. Το τηλεκοντρόλ λειτουργεί με δύο μπαταρίες AAA. (Δεν παρέχονται στη συσκευασία).
  • Καλώδιο USB 2.0 τύπου A -> B για τη σύνδεση με υπολογιστή.
  • Καλώδιο τροφοδοσιας ρεύματος με ακροδέκτες Schuko και IEC. (Το τυπικό "μαύρο καλώδιο" δηλαδή).
  • Τα σχετικά ντοκουμέντα που αφορούν το μηχανημα, δηλαδή το εγχειρίδιο χρήσης (instractions manual), εγγύηση, κλπ.
Από θέση αρχής όταν συνδέουμε για πρώτη φορά ένα μηχάνημα, είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα καλώδια που παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία. Αυτό και έπραξα. Αν θα βάλουμε κάποια άλλα ποιοτικότερα και ακριβότερα καλώδια, θα το δούμε αργότερα, στο μέλλον.

Το τηλεκοντρόλ.​
20250619_004623.jpg

(Συνεχίζεται... ->)
 
Εν δράσει. Συνδέοντας για πρώτη φορά.
Εκ πρώτης όψεως απλό. Συνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας με το ηλεκτρικό ρεύμα στην πρίζα, συνδέουμε και το καλώδιο USB σε μίά ελεύθερη θύρα του υπολογιστή, συνδέουμε και ένα ζευγάρι ακουστικά.
Έπειτα πατάμε παρατεταμένα προς τα στην πρόσοψη περιλαμβάνει τα μέσα για 2-3 δευτερόλεπτα το μεγάλο περιστροφικό κουμπί που χρησιμεύει ως Volume για την ένταση του ήχου, ενώ όταν το πατάμε προς τα μέσα ως διακόπτης για την επιλογή των διαφόρων μενού και ρυθμίσεων.

Το μηχάνημα είναι φαινομενικά απλό. Στην πρόσοψη περιλαμβάνει τέσσερις υποδοχές για ακουστικά 2 balanced και 2 single ended που καλύπτουν κάθε είδους ακουστικών, τη μικρή έγχρωμη στρογγυλή (!) οθόνη ενδείξεων και τον πολύ λειτουργικό περιστροφικό διακόπτη Volume/On-Off/Menu.
Στην πάνω όψη του μηχανήματος εντός εσοχής βρίσκονται 5 πλήκτρα διακόπτες. Οι δύο πρώτοι από τα αριστερά ελέγχουν την εκάστοτε ενεργοποιούμενη είσοδο και λειτουργία. Οι τρείς επόμενοι είναι οι κλασσικοί Play/Pause, Forward/Fast Forward, Backwards/Fast Backwards.
Όπως ακριβώς σε οποιοδήποτε CD/Media player, διότι το EH3 είναι και Media Player.

20250619_000138.jpg

Ανάβω λοιπόν το μηχάνημα και περιμένω να δώ. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
To μηχάνημα πράγματι άναψε, η οθόνη έβγαλε μία σειρά φωτεινές ενδείξεις αλλά στα ...κινέζικα! :rolleyes:
Τρόμος. Πώς θα μπορούσα να αλλάξω γλώσσα ατα μενού, αφού δεν καταλάβαινα τίποτα από τις ενδείξεις πάνω στην οθόνη; Μετά από αρκετό παίδεμα ανακαλύπτω ένα εικονίδιο με το γρανάζι.
-Ά! Εδώ θα είναι ρυθμίσεις. Μετά από ψάξιμο βρίσκω άλλο ένα εικονίδιο που έμοιαζε με εικονίδιο κειμένου.
-Εδώ θα είναι οι γλώσσες! Ήταν. Και βρήκα τα αγγλικά. Επιτέλους!
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!
Όλα συνδεμένα, η είσοδος υπολογιστή ενεργή, ο υπολογιστής παίζει μουσική, αλλά ήχος τίποτα!
Και το τηλεκοντρόλ, ούτε αυτό λειτουργούσε!

Συμπέρασμα: Να διαβάζετε τα manual και να μην κάνετε τους έξυπνους!
Πίσω στα θρανία λοιπόν! Αφού τα γράφει το manual, γιατί βιαζόμαστε;
Πρέπει πρώτα από το μενού να ορίσουμε ποια θα είναι κάθε φορά η έξοδος του DAC.
Υπάρχουν τρεις επιλογές.
-Λειτουργία προενισχυτή (Pre-Out).​
-Έξοδος ενισχυτή (Line Out).​
-Ενισχυτής ακουστικών (Headphone Amp)​

Και το τηλεκοντρόλ απλά ήθελε να πατήσεις το κατάλληλο κουμπάκι για να λειτουργήσει.

Οι ρυθμίσεις έγιναν και όλα καλά. Οι δοκιμές άρχισαν.

Συνδεμένα τα Hifiman Deva Pro
20250619_001406.jpg


Συνδεμένα δύο ζευγάρια ακουστικών ταυτόχρονα (IEM's). Final B3 και Meze Rai Penta
20250619_004241.jpg


Πίσω όψη και συνδέσεις
20250619_011324.jpg

Σημαντική σημείωση. Το manual που έρχεται μαζί με τις συσκευή δεν είναι επαρκές. Εκτός από το παρεχόμενο υπάρχει και πρέπει να αναζητήσουμε το Advanced User Manual, της αδελφής συσκευής, του High End Shanling ET3 Dedicated Digital CD Transport, το οποίο είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται με το Shanling EH3 αξιοποιώντας την παρεχόμενη I²S σύνδεση. Το manual αυτό περιέχει τις οδηγίες για πολλές προχωρημένες λειτουργίες που είναι κοινές στις δύο συσκευές.

(Συνεχίζεται... ->)
 
Με υγεία και καλές ακροάσεις. Εντυπωσιακό μηχάνημα. (οι XLR out με κέρδισαν (y) ) Η θύρα που γράφει IIS-LVDS ή ΗS-LVDS δεν μπορώ να διακρίνω καλά, είναι HDMI; Τι κάνει άραγε;
Σε κάθε περίπτωση, να το ευχαριστηθείς μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.
 
Με υγεία και καλές ακροάσεις. Εντυπωσιακό μηχάνημα. (οι XLR out με κέρδισαν (y) ) Η θύρα που γράφει IIS-LVDS ή ΗS-LVDS δεν μπορώ να διακρίνω καλά, είναι HDMI; Τι κάνει άραγε;
Σε κάθε περίπτωση, να το ευχαριστηθείς μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.
Ευχαριστώ για τις ευχές! :)
Την αναλογική είσοδο με ένα ζεύγος RCA την πρόσεξες;
Από πλευράς συνδεσιμότητας έχει όλα όσα θα ήθελα και ακόμα περισσότερα.
Αν ο ήχος του ως DAC θα βρίσκεται στο ύψος των δικών μου απαιτήσεων θα φανεί. Αλλά τα πρώτα σημάδια είναι ήδη πολύ θετικά.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Η Shanling φτιάχνει μηχανήματα κατά οικογένειες που το ένα συμπληρώνει και απογειώνει το άλλο. Το αδελφάκι Shanling ET3 Dedicated Digital CD Transport είναι πειρασμός σε εποχή πολύ ισχνών αγελάδων. Όπως και αυτό της θυγατρικής Onix. Onix Zenith XST20: SACD & CD Transport. Βλ. και εδώ.
Αλλά το πάμε πολύ μακριά! :cool:
 
Εν δράσει. Με υπολογιστή (Windows 10).
Η σύνδεση και η λειτουργία με υπολογιστή είναι άψογη και χωρίς πρόβλημα.
Ως επιλογή εισόδου διαλέγουμε USB DAC (από τα πλήκτρα επιλογής στην άνω όψη του μηχανήματος, ή από το τηλεκοντρόλ). Ο υπολογιστής αναγνωρίζει αμέσως τη συσκευή και εγκαθιστά τους drivers των Windows. Την εμφανίζει ως "Ηχεία Shanling". Το Shanling EH3 υποστηρίζει το πρότυπο UAC2, πολύ πιο προηγμένο και κατάλληλο για ήχο υψηλής ανάλυσης σε σύγκριση με το πρότυπο UAC1 (UAC=USB Audio Class), το οποίο φθάνει μέχρι Sample Rate (ρυθμός δειγματοληψίας) 48 KHz/24 Bits. Είναι επαρκεστατο για ακρόαση CD (44,1 KHz/16 Bits) και κινηματογραφικών ταινιών και video (48 KHz/16 Bits), όχι όμως και για τα υπόλοιπα format υψηλής ανάλυσης.
Η εκάστοτε χρησιμοποιούμενη ανάλυση φαίνεται στη μικρή, αλλά πολύ φωτεινή και ευκρινή οθόνη κυκλικού σχήματος στην πρόσοψη του Shanling EH3.

Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε μόλις συνδέσουμε για λειτουργία με τα Windows είναι αυτή:

Το Default των Windows (48 KHz)
20250620_210712.jpg

Εκτός από το Sample Rate η μικρή οθόνη μας δίνει κι' άλλες πληροφορίες. Αν χρησιμοποιούμε το μηχάνημα ως ενισχυτή ακουστικών ή ως DAC, κλπ.

Στα Windows ο προεγκατεστημένος (default) ρυθμός δειγματοληψίας (Sample Rate) είναι τα 48 KHz/16 Bits. Επιπλέον τα Windows περιλαμβάνουν Resampler, ο οποίος μετατρέπει στα 48 KHz οποιοδήποτε σήμα κι' αν του βάλουμε στην είσοδο, είτε πρόκειται για CD (44,1 KHz/16 Bits), είτε για άλλο υψηλής ανάλυσης (π.χ. το δημοφιλές 96/24). Ακόμα χειρότερα θα περικόψει (truncate) τα επιπλέον Bits, αν υπάρχουν και θα τα μετατρέψει όλα σε 48/16!
Δηλαδή ένα ηχητικό σήμα 44,1/24 θα το κάνει 48/16. Αλλά το ίδιο θα κάνει και με σήμα 96/24. Κι' αυτό θα το μετατρέψει σε 48/16. Αυτός είναι ο διαβόητος μίκτης των Windows και εδώ οφείλονται πολλά προβλήματα στον ήχο, άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.
Αυτό δεν ισχύει σε περιβάλλον Mac ή Linux. Εκεί είναι καλύτερα τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη χωριστή συζήτηση.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να παρακάμψουμε το μίκτη και το προκαθορισμένο σύστημα ήχων των Windows. Και γίνεται με τη χρήση ειδικών drivers, κατάλληλων ειδικά για το DAC που χρησιμοποιούμε. Κάθε εταιρεία κατασκευής DAC που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να παρέχει τους κατάλληλους για τα μηχανήματα της ASIO drivers (ASIO = Audio System Input Output), οι οποίοι, εφ' όσον υποστηρίζονται και από τις άλλες εφαρμογές (Software Players) παρακαμπτουν εντελώς τα Windows. Περιττό να αναφέρω ότι η βελτίωση στον ήχο είναι σημαντική και άμεσα αισθητή. Η κατασκευάστρια εταιρεία οφείλει να συντηρεί και να ανανεώνει τους drivers, ειδικά όταν αλλάζουν τα Windows και κυκλοφορούν νέες εκδόσεις. Αυτή η συνέπεια στην υποστήριξη είναι που κάνει τις σοβαρές εταιρείες να ξεχωρίζουν.

Η Shanling παρέχει για τα μηχανήματα της τους αντίστοιχους drivers, τους οποίους κατέβασα και εγκατέστησα από το Support σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Έκανα επίσης και ενημέρωση του firmware της συσκευής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην v.1.6.

Μετά την εγκατάσταση των drivers είναι διαθέσιμο και λειτουργεί το Control Panel της Shanling που παρέχει διάφορες πληροφορίες και ελέγχει όταν χρειάζεται ορισμένες παραμέτρους.
Είναι αυτό:

Shanling Control Panel.
Shanling USB Audio Control Panel.png

Οι ASIO drivers της Shanling αναγνωρίζονται αμέσως και από το Foobar2000, στο οποίο έχουμε ήδη εγκαταστήσει το σχετικό plugin υποστήριξης ASIO. Η διαφορά στον ηχο είναι εμφανής. Με τη χρήση του τα ηχητικά αρχεία παίζουν στο format που είναι φτιαγμένα χωρίς τις μετατροπές που επιφέρουν οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows.

Εδώ παίζει αρχείο από CD στο σωστό Sample Rate (44,1 KHz).

Αρχείο από CD (44,1 KHz/16 Bits)
20250620_211458.jpg

Και εδώ βλέπουμε στην οθόνη επιπλέον πληροφορίες (τίτλος, καλλιτέχνης, format αρχείου, κλπ), όταν αυτά είναι διαθέσιμα από το αρχείο.

Τίτλος, format και λοιπές πληροφορίες για το αρχείο που παίζει (Metadata)
20250620_212648.jpg

Και εδώ παίζει αρχείο υψηλής ανάλυσης 96 KHz/24 Bits.

Αρχείο υψηλής ανάλυσης (96/24)
20250620_212255.jpg

Στη συνέχεια προχώρησα να ελέγξω, αν το Shanling EH3 παίζει αρχεία DSD natively, δηλαδή χωρίς να τα μετατρέψει προηγουμένως σε PCM.
Το Foobar δεν γνωρίζω αν το κάνει, ή τουλάχιστον δεν τα έχω καταφέρει ως τώρα. Δοκίμασα λοιπόν κάποιο άλλο πρόγραμμα για να το χρησιμοποιήσω ως Player. Αυτό:
TASCAM Hi-Res Editor | Windows & Mac DSD / WAV Editing Software.
Το πρόγραμμα προορίζεται για επεξεργασία και μετατροπή αρχείων DSD και PCM σε διάφορα format. Δεν είναι και ότι πιο κατάλληλο για κανονική χρήση Player, παίζει όμως τα αρχεία που θα του φορτώσουμε. Άρα μας κάνει γι' αυτό που θέλουμε: Να ελέγξουμε αν το Shanling EH3 παίζει τα αρχεία DSD natively.

tascam_hi-res_editor_p_main.jpg


Φόρτωσα λοιπόν ένα γνήσιο αρχείο DSD δικής μου ηχογράφησης σε Format DSD128 (ή αλλιώς στα 5,6448 MHz). Έπαιξε κανονικά. Και το αποτέλεσμα φάνηκε και στην οθόνη ενδείξεων του Shanling EH3.

Αρχείο DSD128 (=5.6448 MHz=5.644,8 KHz, 1 Bit).
20250621_012442.jpg

Το DAC βλέπει και αποκωδικοποιεί κανονικά το αρχείο χωρίς ενδιάμεσες μετατροπές.
Ακριβώς αυτό που θέλαμε!
Τέλεια.

Συμπεράσματα: Το Shanling EH3 λειτουργεί άψογα στη σύνδεση με υπολογιστή. Για την πλήρη αξιοποίηση του θα χρειαστεί η προσθήκη κάποιων προγραμμάτων ακόμα.
-Του JRiver ως Player, διότι εκτός των άλλων έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους ASIO drivers όχι μόνο κατά την αναπαραγωγή μουσικής, αλλά και κατά την αναπαραγωγή Video. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα έχουμε και στα video αντίστοιχη βελτίωση ήχου.​
-Του Audiogate της Korg. Εξαιρετικός Player με πλήρεις δυνατότητες αναπαραγωγής DSD αρχείων και επεξεργασίας τους.​

(Συνεχίζεται...->)
 
Δεν βλέπω να παίζει bit perfect σε pcm και ανησυχώ. Γιατί έτσι; Όλα 32bit είτε είναι 16 είτε είναι 24; Τι φταίει;
 
Δεν βλέπω να παίζει bit perfect σε pcm και ανησυχώ. Γιατί έτσι; Όλα 32bit είτε είναι 16 είτε είναι 24; Τι φταίει;
Το έχω δει. Εδώ είναι μάλλον bug στο software. Βugs υπάρχουν αρκετά. Και υποθέτω πως θα διορθωθούν με μεταγενεστερα firmware. Ενδεχομένως ίσως να εννοεί κάτι άλλο. Διότι περιλαμβάνει και αυτοτελή λειτουργία SRC.
DAC με πραγματικά 32 Bits, όπως ξέρεις δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα είχε λόγο S/N 192 dB (32x6=192), πράγμα αδύνατον, πολύ πέρα από τα όρια της σημερινής τεχνολογίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι πραγματικές επιδόσεις των A/D και DAC's δεν ξεπερνούν τα 21,5-22 Bits. Ούτε καν 24. Αν ήταν 24 ο λόγος S/N θα ήταν 144 dB (24x6=144). Και αυτό είναι επίσης πέρα από τα όρια της παρούσας τεχνολογίας. Τα όρια του καθορίζονται από το τσιπάκι που φοράει. ESS ES9039PRO. Να μην παίζει bit perfect αποκλείεται. Ένα διευκρινιστικό ερώτημα πάντως θα το υποβάλω στο support της Shanling για να ικανοποιηθεί η περιέργεια μας.
 
Το έχω δει. Εδώ είναι μάλλον bug στο software. Βugs υπάρχουν αρκετά. Και υποθέτω πως θα διορθωθούν με μεταγενεστερα firmware. Ενδεχομένως ίσως να εννοεί κάτι άλλο. Διότι περιλαμβάνει και αυτοτελή λειτουργία SRC.
DAC με πραγματικά 32 Bits, όπως ξέρεις δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα είχε λόγο S/N 192 dB (32x6=192), πράγμα αδύνατον, πολύ πέρα από τα όρια της σημερινής τεχνολογίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι πραγματικές επιδόσεις των A/D και DAC's δεν ξεπερνούν τα 21,5-22 Bits. Ούτε καν 24. Αν ήταν 24 ο λόγος S/N θα ήταν 144 dB (24x6=144). Και αυτό είναι επίσης πέρα από τα όρια της παρούσας τεχνολογίας. Τα όρια του καθορίζονται από το τσιπάκι που φοράει. ESS ES9039PRO. Να μην παίζει bit perfect αποκλείεται. Ένα διευκρινιστικό ερώτημα πάντως θα το υποβάλω στο support της Shanling για να ικανοποιηθεί η περιέργεια μας.

Μήπως είναι κουκουρούκου ο driver της Shanling και έχει μόνο fixed δειγματολειψία; Αυτά συνήθως σου δείχνουν με τι τροφοδοτούνται στην οθόνη τους. Δηλαδή δείχνουν τι παίρνουν ως σήμα.

DSD μικρότερου ή μεγαλύτερου samplerate δοκίμασες; Για να δούμε τι θα γράψει η οθόνη.
 
Μήπως είναι κουκουρούκου ο driver της Shanling και έχει μόνο fixed δειγματολειψία; Αυτά συνήθως σου δείχνουν με τι τροφοδοτούνται στην οθόνη τους. Δηλαδή δείχνουν τι παίρνουν ως σήμα.

DSD μικρότερου ή μεγαλύτερου samplerate δοκίμασες; Για να δούμε τι θα γράψει η οθόνη.
Το Sample Rate το αποδίδει με ακρίβεια και ανταποκρίνεται αμέσως σε κάθε αλλαγή.
Τα αρχεία με τα οποία το τροφοδοτώ τα γνωρίζω, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος. Ότι γράφει για το PCM μόνιμα 32 Bits μάλλον είναι αβλεψία του Software.
Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι DAC's που ξέρω -να μην πω όλοι- ανεξαρτήτως τιμής δεν αναγράφουν το βάθος σε Bits, μόνο το Sample Rate. Έχεις υπ' όψη κάποιο DAC που πραγματικά να τα δίνει και τα δύο;

Εν τω μεταξύ όταν υπάρχει η πληροφορία τη δίνει (πρόσεξε την 4η κατά σειρά φωτογραφία) και σε αυτήν περιέχονται και το Sample Rate και το βάθος σε Bit (16) και το format του αρχείου. Αλλά πρόκειται για πληροφορίες που παίρνει από την εφαρμογή Player (Foobar).
Γι' αυτό συμπεραίνω ότι η αναγραφή 32 Bits στο PCM είτε έχει κάποιο άλλο νόημα, είτε πρόκειται για bug που με αναβάθμιση του firmware θα διορθωθεί.

Η ιδέα να δοκιμάσω άλλα χαμηλότερα και υψηλότερα Sample Rates σε DSD είναι πολύ καλή και θα τη δοκιμάσω. Αν και δεν πιστεύω ότι θα προκύψει κάτι διαφορετικό...
 
Κάτσε, τι εννοείς όλοι οι DAC ανεξαιρέτως δεν αναγράφουν το βάθος των bits; Το DAC εδώ της δοκιμής το αναγράφει.

Το πιο πιθανό είναι να σου δείχνει τι λαμβάνει και να μην φταίει το DAC. Γι' αυτό και είτε έχει να κάνει με κάποιο fixed point του software αναπαραγωγής (foobar) είτε ο ίδιος ο driver δεν έχει τέτοια επιλογή, δηλαδή να δίνεται το πραγματικό βάθος bit κάθε αρχείου, αυτόματα και όχι με υποχρεωτική εφαρμογή των 32 bit.

Ναι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει και με τη δειγματοληψία στο DSD.