Εν δράσει. Με υπολογιστή (Windows 10).
Η σύνδεση και η λειτουργία με υπολογιστή είναι άψογη και χωρίς πρόβλημα.
Ως επιλογή εισόδου διαλέγουμε USB DAC (από τα πλήκτρα επιλογής στην άνω όψη του μηχανήματος, ή από το τηλεκοντρόλ). Ο υπολογιστής αναγνωρίζει αμέσως τη συσκευή και εγκαθιστά τους drivers των Windows. Την εμφανίζει ως "Ηχεία Shanling". Το Shanling EH3 υποστηρίζει το πρότυπο UAC2, πολύ πιο προηγμένο και κατάλληλο για ήχο υψηλής ανάλυσης σε σύγκριση με το πρότυπο UAC1 (UAC=USB Audio Class), το οποίο φθάνει μέχρι Sample Rate (ρυθμός δειγματοληψίας) 48 KHz/24 Bits. Είναι επαρκεστατο για ακρόαση CD (44,1 KHz/16 Bits) και κινηματογραφικών ταινιών και video (48 KHz/16 Bits), όχι όμως και για τα υπόλοιπα format υψηλής ανάλυσης.
Η εκάστοτε χρησιμοποιούμενη ανάλυση φαίνεται στη μικρή, αλλά πολύ φωτεινή και ευκρινή οθόνη κυκλικού σχήματος στην πρόσοψη του Shanling EH3.
Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε μόλις συνδέσουμε για λειτουργία με τα Windows είναι αυτή:
Το Default των Windows (48 KHz)
Εκτός από το Sample Rate η μικρή οθόνη μας δίνει κι' άλλες πληροφορίες. Αν χρησιμοποιούμε το μηχάνημα ως ενισχυτή ακουστικών ή ως DAC, κλπ.
Στα Windows ο προεγκατεστημένος (default) ρυθμός δειγματοληψίας (Sample Rate) είναι τα 48 KHz/16 Bits. Επιπλέον τα Windows περιλαμβάνουν Resampler, ο οποίος μετατρέπει στα 48 KHz οποιοδήποτε σήμα κι' αν του βάλουμε στην είσοδο, είτε πρόκειται για CD (44,1 KHz/16 Bits), είτε για άλλο υψηλής ανάλυσης (π.χ. το δημοφιλές 96/24). Ακόμα χειρότερα θα περικόψει (truncate) τα επιπλέον Bits, αν υπάρχουν και θα τα μετατρέψει
όλα σε 48/16!
Δηλαδή ένα ηχητικό σήμα 44,1/24 θα το κάνει 48/16. Αλλά το ίδιο θα κάνει και με σήμα 96/24. Κι' αυτό θα το μετατρέψει σε 48/16. Αυτός είναι ο διαβόητος μίκτης των Windows και εδώ οφείλονται πολλά προβλήματα στον ήχο, άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.
Αυτό δεν ισχύει σε περιβάλλον Mac ή Linux. Εκεί είναι καλύτερα τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη χωριστή συζήτηση.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να παρακάμψουμε το μίκτη και το προκαθορισμένο σύστημα ήχων των Windows. Και γίνεται με τη χρήση ειδικών drivers, κατάλληλων ειδικά για το DAC που χρησιμοποιούμε. Κάθε εταιρεία κατασκευής DAC που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να παρέχει τους κατάλληλους για τα μηχανήματα της ASIO drivers (ASIO = Audio System Input Output), οι οποίοι, εφ' όσον υποστηρίζονται και από τις άλλες εφαρμογές (Software Players) παρακαμπτουν εντελώς τα Windows. Περιττό να αναφέρω ότι η βελτίωση στον ήχο είναι σημαντική και άμεσα αισθητή. Η κατασκευάστρια εταιρεία οφείλει να συντηρεί και να ανανεώνει τους drivers, ειδικά όταν αλλάζουν τα Windows και κυκλοφορούν νέες εκδόσεις. Αυτή η συνέπεια στην υποστήριξη είναι που κάνει τις σοβαρές εταιρείες να ξεχωρίζουν.
Η Shanling παρέχει για τα μηχανήματα της τους αντίστοιχους drivers, τους οποίους κατέβασα και εγκατέστησα από το Support σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Έκανα επίσης και ενημέρωση του firmware της συσκευής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην v.1.6.
Μετά την εγκατάσταση των drivers είναι διαθέσιμο και λειτουργεί το Control Panel της Shanling που παρέχει διάφορες πληροφορίες και ελέγχει όταν χρειάζεται ορισμένες παραμέτρους.
Είναι αυτό:
Shanling Control Panel.
Οι ASIO drivers της Shanling αναγνωρίζονται αμέσως και από το Foobar2000, στο οποίο έχουμε ήδη εγκαταστήσει το σχετικό plugin υποστήριξης ASIO. Η διαφορά στον ηχο είναι εμφανής. Με τη χρήση του τα ηχητικά αρχεία παίζουν στο format που είναι φτιαγμένα χωρίς τις μετατροπές που επιφέρουν οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows.
Εδώ παίζει αρχείο από CD στο
σωστό Sample Rate (44,1 KHz).
Αρχείο από CD (44,1 KHz/16 Bits)
Και εδώ βλέπουμε στην οθόνη επιπλέον πληροφορίες (τίτλος, καλλιτέχνης, format αρχείου, κλπ), όταν αυτά είναι διαθέσιμα από το αρχείο.
Τίτλος, format και λοιπές πληροφορίες για το αρχείο που παίζει (Metadata)
Και εδώ παίζει αρχείο υψηλής ανάλυσης 96 KHz/24 Bits.
Αρχείο υψηλής ανάλυσης (96/24)
Στη συνέχεια προχώρησα να ελέγξω, αν το Shanling EH3 παίζει αρχεία DSD natively, δηλαδή χωρίς να τα μετατρέψει προηγουμένως σε PCM.
Το Foobar δεν γνωρίζω αν το κάνει, ή τουλάχιστον δεν τα έχω καταφέρει ως τώρα. Δοκίμασα λοιπόν κάποιο άλλο πρόγραμμα για να το χρησιμοποιήσω ως Player. Αυτό:
TASCAM Hi-Res Editor | Windows & Mac DSD / WAV Editing Software.
Το πρόγραμμα προορίζεται για επεξεργασία και μετατροπή αρχείων DSD και PCM σε διάφορα format. Δεν είναι και ότι πιο κατάλληλο για κανονική χρήση Player, παίζει όμως τα αρχεία που θα του φορτώσουμε. Άρα μας κάνει γι' αυτό που θέλουμε: Να ελέγξουμε αν το Shanling EH3 παίζει τα αρχεία DSD natively.
Φόρτωσα λοιπόν ένα γνήσιο αρχείο DSD δικής μου ηχογράφησης σε Format DSD128 (ή αλλιώς στα 5,6448 MHz). Έπαιξε κανονικά. Και το αποτέλεσμα φάνηκε
και στην οθόνη ενδείξεων του Shanling EH3.
Αρχείο DSD128 (=5.6448 MHz=5.644,8 KHz, 1 Bit).
Το DAC βλέπει και αποκωδικοποιεί κανονικά το αρχείο χωρίς ενδιάμεσες μετατροπές.
Ακριβώς αυτό που θέλαμε!
Τέλεια.
Συμπεράσματα: Το Shanling EH3 λειτουργεί άψογα στη σύνδεση με υπολογιστή. Για την πλήρη αξιοποίηση του θα χρειαστεί η προσθήκη κάποιων προγραμμάτων ακόμα.
-Του
JRiver ως Player, διότι εκτός των άλλων έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους ASIO drivers όχι μόνο κατά την αναπαραγωγή μουσικής, αλλά και κατά την αναπαραγωγή Video. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα έχουμε και στα video αντίστοιχη βελτίωση ήχου.
-Του
Audiogate της Korg. Εξαιρετικός Player με πλήρεις δυνατότητες αναπαραγωγής DSD αρχείων και επεξεργασίας τους.
(Συνεχίζεται...->)