Sharpening στο φωτοσοπ

Καλά εσύ το 'χασες το μέτρο εντελώς.
Με μπιμπίκια προσπαθούσες να τη βγάλεις την κοπέλα;

Σου φαινονται υπερβολικα πειραγμενες? Περα απο τα νουμερα, σαν αποτελεσμα....??

Δεν κοιτατε να κανετε καλα την εστιαση ρε σεις καλυτερα και μετα να δειτε το sharpening ?

Aυτη η κοπελα που βλεπω πιθανοτατα ειναι φλου και το σημειο εστιασης ειναι καπου κοντα στην μυτη της ή και πιο μπροστα απο αυτην.

Εγω σχεδον παντα δεν το χρησιμοποιω. Λατρευα και λατρευω μια προσεκτικη εστιαση που βγαζει ματι. Βοηθουν και οι φακοι φυσικα.

Μεγαλη αληθεια... σαν το καλο φως και την σωστη εστιαση δεν υπαρχει... αλλα οπως ειπα και στο πρωτο μηνυμα, λογω τεχνολογιας και μονο, ενα πειραγμα χρειαζεται... εδω το ψαχνω σε μια "καθημερινη" φωτογραφια (πχ ειναι με βαρια συνεφια και 400iso), οπως πολλες που τραβαμε και θελουμε να τις κρατησουμε και να τις βελτιωσουμε κατα το δυνατον...

Καλά εσύ το 'χασες το μέτρο εντελώς.
Με μπιμπίκια προσπαθούσες να τη βγάλεις την κοπέλα;

Και εσυ μην κρυβεσαι... για πες ποιο/ποια φιλτρα χρησιμοποιεις, ποτε και που και πως.... :ears:

Απάντηση: Re: Sharpening στο φωτοσοπ

Mονο σε resize γιατι πρεπει.

Αλλα στο κανονικο αρχειο σχεδον ποτε.

Aντί να πείς ότι το ξεχνάς (ηλικία βλέπεις :D ) λές όλα αυτά ωρέ;

Πλάκα κάνω..:flipout:

Εάν έχεις φακούς ξυράφια όπως ο 70-200 f/4 και ο 24-70 που έχει ο Ναθαναήλ, το sharpening είναι μάλλον υπερβολή.
Να φερω ενα παράδειγμα, τον Sigma 15-30 που τυγχάνει να τον έχουμε και οι τρείς ( Kosh, Send κι εγώ πάνω σε σώματα 5D) έχει απίστευτη μα απίστευτη οξύτητα στο κέντρο, τόση που θές να τον μαλακώσεις λίγο!
Στα άκρα χάνει λίγο βέβαια .....αλλά για τα 180 που τον πήρα almost new....

Re: Απάντηση: Re: Sharpening στο φωτοσοπ

Εάν έχεις φακούς ξυράφια όπως ο 70-200 f/4 και ο 27-70 που έχει ο Ναθαναήλ, το sharpening είναι μάλλον υπερβολή.
Να φερω ενα παράδειγμα, τον Sigma 15-30 που τυγχάνει να τον έχουμε και οι τρείς ( Kosh, Send κι εγώ πάνω σε σώματα 5D) έχει απίστευτη μα απίστευτη οξύτητα στο κέντρο, τόση που θές να τον μαλακώσεις λίγο!

Αυτο συμβαινει σε πορτραιτα φανταζομαι ή και σε τοπια ? Το να θελεις να μειωσεις την οξυτητα λεω...

Εδω εβαλα μεν πορτραιτο, αλλα αναφερομαι σε ολους τους τυπους φωτογραφισης...

Επισης φανταζομαι αναφερεσαι σε φωτογραφιση σε ιδανικες συνθηκες, με τριποδο, ακινητο μοντελο, καλο φωτισμο κτλ.... στις υπολοιπες τι κανεις?

Ειδικα εσυ με λεπτομερειες παρακαλω....:award::music-smiley-005:

Κι όμως για λήψεις στο χέρι αναφέρομαι!
Εννοείται βέβαια πως το τρίποδο είναι εκείνο που σιγουρεύει την ακινησία της μηχανής, αλλα με εξάσκηση αποκτάς εμπειρία και μπορείς να πάρεις καθαρές εικόνες.
Σημαντικό να ρυθμίζεις την αναπνοή σου με σύντομες μεσαίες εισπνοές/εκπνοές, μετά απο 8 δευτερόλεπτα αρχίζει η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, άρα και το τρέμουλο.
Επίσης σημαντικό, πρέπει να έχουμε ηρεμία, το να τραβάμε φωτογραφίες λαχανιασμένοι απο την πορεία ή και το τρέξιμο.....μιλάμε για πολλά ρίχτερ κούνημα.
Δεν πρέπει να κουβαλάμε στα χέρια βαριά πράγματα, δοκιμάστε να τα αφήσετε κάτω και να πιάσετε τη μηχανή. Εδώ έχουμε πολλά μποφώρ!!
Άλλος παράγοντας είναι η υπογλυκαιμία, οπότε, το έχουμε ξαναπεί: σοκολατίτσα, καραμελίτσα, ακόμη καλύτερα μια κουταλιά μέλι.

Αυτά τα λίγα για το "βιολογικό" sharpening.:D
Για το βιομηχανικό τα είπαν τα παιδιά παραπάνω!

Σου φαινονται υπερβολικα πειραγμενες? Περα απο τα νουμερα, σαν αποτελεσμα....??

Και τα νουμερα είναι υπερβολικά, και το αποτέλεσμα.

Γενικά για μικρή ακτίνα χρησιμοποιείς μεγάλη δόση και αντίστροφα.
Συνήθως για πάνω απο 100 ενταση είναι προτιμότερο κάτω απο 1 ακτίνα.
Εννοείται πάντα στο τελικό μέγεθος μετά το resampling.
Ισχύει με μικρή απόκλιση και για USM και για smart sharpening accurate.

H τεχνική USM-HiRaLoAm (high ratio low amount) π.χ. 34, 8, X, ουσιαστικά είναι Local contrast-edge enhasement και κάτι τέτοιο κάνει και το clarity στο ACR.

Το smart sharpening accurate είναι decomvolution, ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει restoration λεπτομέρειας που έχει χαθεί. Ομως κανονικά πρέπει να είναι γνωστο το comvolution για να κάνεις decomvolution. Tέτοιους αλγόριθμους χρησιμοποιούν στο Χαμπλ αλλά εκεί ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται (εχουν μοντελοποιήσει τις PSF - point spread functions) και τα αποτελέσματα είναι έξοχα.

Στο photoshop προσπαθούν να μαντέψουν και δίνουν δυο εκδοχές μια για motion blur και μια γενική (gaussian).

Νομίζω οτι το smart sharpening μπερδεύεται απο τον θόρυβο και τον αναδεικνύει περισσότερο απο το USM. Αλλά οταν ο θόρυβος είναι ελάχιστος το decomvolution σκίζει.

Απο δοκιμές (στο CS4) είδα οτι οταν το motion blur δεν ειναι εμφανές ή οταν δεν έχει ορισμένη διεύθυνση (οταν λέμε οτι κουνάμε την μηχανή η κίνηση αυτή είναι ακατάστατη ... σαν τρελη μονογραφή) το gaussian δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Λογικό αφου το θόλωμα ειναι αποτέλεσμα συνδυασμού motion blur, diffraction, διασπορα-θαμβωση απο τα κρυσταλλα, antialiasing φιλτρο, αραιη δειγματοληψια ...

Eγω οταν έχω ορεξη χρησιμοποιώ διπλό sharpening πρώτα smart μικρή ακτίνα μετρια δυναμη (π.χ. 89, 0,8, Χ) και καπάκι USM HiRALoAm. Aνάλογα με τις ανάγκες της κάθε φωτο βέβαια. Και πάντα στο τέλος της επεξεργασίας και στο τελικό μέγεθος.
Ξεχασα και κατι σχετικό. Πολλές φορές ωφελει στο ζωντάνεμα το midtone contrast (καπου 21) στο hilights/shadows με μηδεν στα shadows highlights

Βέβαια και στην αρχή της επεξεργασίας χρειάζεται το λεγόμενο capture sharpening. Αυτό στα RAW μονο, στο ACR ή και στα Jpeg που τραβάω με ρύθμιση soft (και αυτες τις περνάω απο ACR).
Χρησιμοποιώ (στο CS4, ACR 5.7) λιγότερο απο το default sharpening (π.x. 13 αντι 25, r=<1) μεσαίο δυνατό detail (34 -55 - 89) και μια δόση clarity (13 - 21- 34).

Διάβασα οτι στο ACR 6.X οταν βάλεις το detail στο τέρμα τότε χρησιμοποιείται αποκλειστικά αλγόριθμος decomvolution ... αξιζει μια δοκιμή, και με δυνατες ρυθμίσεις και με νορμαλ.

Tέτοιους αλγόριθμους χρησιμοποιούν στο Χαμπλ

Τι ειναι το Χαμπλ?

Νομίζω οτι το smart sharpening μπερδεύεται απο τον θόρυβο και τον αναδεικνύει περισσότερο απο το USM. Αλλά οταν ο θόρυβος είναι ελάχιστος το decomvolution σκίζει.

Αρα λες σε φωτο με θορυβο παμε με unsharp mask και σε φωτο χωρις, παμε με smart sharpening...?

Απο δοκιμές (στο CS4)

Το εβαλες? Σου εχω δουλεια... πολλη δουλεια... :smash:

Eγω οταν έχω ορεξη χρησιμοποιώ διπλό sharpening

Το εχω διαβασει σε αρκετα φορα... δειχνει να εχει αποτελεσμα...

Βέβαια και στην αρχή της επεξεργασίας χρειάζεται το λεγόμενο capture sharpening.

Κυκλοφορησαν και σχετικα προγραμματα πχ Nik Pro Sharpen... δεν ερχεται σε αντιθεση με το οτι το sharpening πρεπει να γινεται στο τελος? Μετα και το όποιο ρισαιζ? Όσο ελαφρυ και να ειναι...?

Διάβασα οτι στο ACR 6.X οταν βάλεις το detail στο τέρμα τότε χρησιμοποιείται αποκλειστικά αλγόριθμος decomvolution ... αξιζει μια δοκιμή, και με δυνατες ρυθμίσεις και με νορμαλ.

Θα το δοκιμασω....

Θα το δοκιμασω....

- Χαμπλ ... το διαστημικό τηλεσκοπιο.

- Κάποιος συμφορουμίτης είδε το ανάποδο. Εξαρτάται απο το αρχείο και τις ρυθμίσεις. Δοκίμασε ρυθμίσεις και με τα δυο και βγάλε συμπέρασμα. Παίζει ρόλο ποσος είναι ο θόρυβος και τι είδους, σημειακός ή κηλιδωτός ...

Εγώ στο Rawtherapy κόβω τις κορυφές (impulse denoise) και μειώνω το κοντραστ στην συχνότητα του θορύβου (η δευτερη -μεσοχαμηλή- απο τις 4 μπάντες που έχει το ρυθμιζόμενο "contrast by detail levels" του RT) ενω το αυξάνω στις υπόλοιπες προοδευτικά. Μου μένει έτσι ένα grain λεπτο που μου αρέσει (αν πετύχει). Εφαρμόζω και RL decomvolution για restoration ..

Μάλλον ξέφυγα λιγο στο grain ... για παρουσίαση στην οθόνη ... για εκτύπωση 200dpi μάλλον καλό θα είναι

attachment.php

- Δεν το έβαλα ... CS4 λέμε ... και έχω μπλέξει και με το Rawtherapy ...

- Δοκίμασες το διπλό sharpening ??

- Δεν έρχεται σε αντίθεση, άλλη δουλειά η μία άλλη ή άλλη. Το capture sharpening είναι απόπειρα restoration του θολώματος που προκαλεί το antialiasing φιλτρο βασικά. Και καλύτερα να γίνεται αρχη αρχη πριν αρχίσουν οι μετατροπες κοντραστ - κορεσμού κλπ.
Ενα μέρος capture sharpening το εφαρμόζουν τα εμπορικά προγράμματα RAW κρυφά μέσα στη διαδικασία μετατροπής σε RGB αλλά είναι μικρή δόση. Αν δείς τελείως απείραχτο RAW (στο DCRAW π.χ.) θα πάθεις ναυτία (λέμε τώρα).
Το capture sharpening που καλείται να εφαρμόσει ο χρήστης είναι συμπληρωματικό ωστε να αντιμετωπίσει στη σωστή (ελαφριά πάντα) δόση τα θολώματα antialiasing, OOF, diffraction ...
Aλλά αν πρόκειται να μην γίνει resampling ούτε βαριές αλλαγές (διορθωση προοπτικής, βινιέτα, παραμορφώσεων) μπορεί να είναι και το μοναδικό sharpening που θα χρειαστεί.

Attachments

• nosharpRTH2.jpg
    nosharpRTH2.jpg
    187.3 KB · Views: 180
Last edited:
Πως ξερετε ποσο ειναι υπερβολικο ομως κ ποσο οχι αν δεν ξερετε το image size που θα τυπωθει η εικονα?

Σωστά,
υπερβολή είναι για την παρουσίαση στην οθόνη στο δεδομένο μέγεθος. Στην εκτύπωση με τουλάχιστον 2Χ dpi σε σχέση με την οθόνη αλλάζει το πράγμα. Είναι και το dithering που θα εισάγει η τεχνολογία ψεκασμου. Σηκώνει (πολύ πιο) δυνατές ρυθμίσεις.
Γιαυτό λέμε sharpening στο τέλος προσαρμοσμένο στην τελική παρουσίαση (μέγεθος, dpi, μεσο).

Πολυ ενδιαφερον θεμα...
Εγω συνηθως αποφευγω το PS γιατι τραβω αποκλειστικα nef και τα καλυτερα αποτελεσματα(μακραν μαλιστα) τα περνω με το captureNX2.
Καποτε το παρακανα με το sharpening, τον τελευταιο καιρο το εχω μετριασει-καπως:cool4:
Βεβαια σε αυτο βοηθησαν και τα καλα κρυσταλλα που απεκτισα(με αιματηρες οικονομιες :behead:).
Γενικα παντως ακολουθω την πεπατημενη..
"Φτιαχνω" την φωτογραφια για την διασταση που θελω και εφαρμοζω το sharpening στο τελος.
Γενικα αποφευγω την επεξεργασια (γιατι ΔΕΝ ξερω να κανω κιολας!!)
Με την D700 αφιωρονομε πια πολυ περισσοτερο στην φωτογραφια αυτη καθε αυτη ('θεμα', 'συνθεση')..'ζητηματα' οπως εστιαση, εκθεση, WB με απασχολουν ολο και λιγοτερο γιατι ξερω οτι ειναι 'εκει'....
Παντως ενα πολυ καλο προγραμματακι ειναι και το focus magic. Απλο και καλο.

Re: Απάντηση: Sharpening στο φωτοσοπ

μεγάλο θέμα...

κατ' αρχάς είναι πολύ σημαντικό ως προς το sharpening, ο τύπος αρχείου που τραβάμε. το raw χρειάζεται πολύ περισσότερο απ' ότι το jpg που είναι ήδη sharpened από τον επεξεργαστή της κάμερας μας.

Αληθεια? Εγω νομιζα οτι με raw εχουμε το τελειο sharpening...

Μπορει καποιος να μου εξηγησει τι σημαινει π.χ "Unsharp mask 250/1,5/2" ??

Εγώ χρησιμοποιώ κυρίως το smart sharpen για τις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά συνήθως κάνω sharpen μόνο στο resizing με δύο βήματα. Αν η φωτογραφία δεν έχει σωστό focus δεν προσπαθώ να την σώσω με επεξεργασία. Το μόνο που κάνω στις περισσότερες είναι smart sharpen με 75/0.1/gaussian, ανάλογα και την περίπτωση βέβαια. Σε περιπτώσεις με θολό background (όπως η φωτογραφία που ανέβασες) το εφαρμόζω μόνο στα νεταρισμένα.

Μηπως υπαρχει κανενας οδηγος για sharpening για lightroom(κατα προτιμηση στα ελληνικα)?

Re: Απάντηση: Sharpening στο φωτοσοπ

Μπορει καποιος να μου εξηγησει τι σημαινει π.χ "Unsharp mask 250/1,5/2" ??

Ειναι οι τιμες που βαζεις στις 3 ρυθμισεις που σου παρεχει το φιλτρο unsharp mask...