Shunt Regulator by Salas

αλλαζοντας τα δυο απο τα 3 trident με salas πρωτη εκδοση irf9610 και εξοδο Bd140 με remote sensors εχασα σωμα σε μεσαιες μεσοχαμηλες.
ειχα panasonic fc 1800uf για Main filter και αλλαξα με nichicon fine gold 3300.
επειδη ολα τα αλλα αναλυση,μπασο,εικονα βελτιωθηκαν δε θελω να γυρισω στα tridents.
τι να πειραξω;
ολοι οι υπολοιποι πυκνωτες ειναι pnasonic fc Και fm.
να βαλω panasonic fc 4700uf?

Του Βιετναμέζου είναι; Τα remote τά έβαλες; Δύσκολα τα πράγματα για πολύ καλύτερα με αλλαγές παθητικών υλικών. Έχεις τίποτα 1.1 μαύρες πλακέτες;

ναι του quanghao η μικρη εκδοση 1.5-5volt.

σκεφτηκα οτι επειδη 1800uf ειναι λιγα οτι ισως να εφταιγε αυτο.

τα remote τα εχω βαλη και ρευμα 100ma με καταναλωση 13ma

δεν εχω 1.1.

δεν θελωι πολυ καλυτερα.

μικρη διαφορα ειναι.

λιγο σωμα μεσοχαμηλα εκει που ειναι οι αντρικες φωνες.

μηπως αν εκανα τον εξοδου απο 47uf 100uf?

Last edited:
Θά σού κόψει καί bandwidth καί ίσως χάσεις αλλού. Δοκίμασε, καί άν δέν κάνει καλό, βάλε MJE15031 πού είνα πιό βαριά transistor.

Επί του σχεδίου που σου παραθέτω (είναι έκδοσης 1.0 του Βιετναμέζου) σε ποιους πυκνωτές αντιστοιχούν οι δύο 1800uF που έβαλες;

attachment.php

Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Αυτό το Σαββατοκύριακο με παίδεψε η συγκεκριμένη τοπολογία στην έκδοση 12V R. Ενώ το αρνητικό τμήμα δούλεψε χωρίς πρόβλημα, το θετικό παρουσίαζε υψίσυχνη ταλάντωση σε συνθήκες πραγματικού φορτίου. Σαν Q1 χρησιμοποίησα IRF9610/IRF610 και σαν Q5 IRFP9240/IRFP240. Επίσης για Q8 2N5457(διαφορετικά πόδια από το BF245A που φαίνεται στο σχέδιο).
Στην αρχή νόμισα ότι ήταν λούπα γείωσης μια και από κάθε σκέλος έφευγαν δυο καλώδια τροφοδοσίας και δυο ζευγάρια senses, ένα για κάθε κανάλι. Τελικά μετά από διάφορες δοκιμές συνδεσμολογίας το πρόβλημα λύθηκε με την τοποθέτηση ενός πυκνωτή τανταλίου 10μF/35V μεταξύ του συν και του πλην στο σημείο τροφοδοσίας του ενός καναλιού(OPA604). Όταν δοκίμασα να βάλω άλλον ένα στο αντίστοιχο σημείο στο άλλο κανάλι, πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα. Ήθελε μόνο ένα στην μακρύτερη γραμμή μεταφοράς.

Attachments

Τό 1.2R είναι γιά έμπειρους σέ κατασκευές καί σέ παλμογράφους όπως έχω γράψει πολλές φορές, τώρα είδες τό γιατί, επίσης βλέπω είσαι έμπειρος.:idea:

Έμπειρος δεν μπορώ να το πω, πεισματάρης όμως μπορεί. Το πρόβλημα πρέπει να δημιουργείται όταν εκεί που καταλήγουν τα καλώδια υπάρχει κατευθείαν πυκνωτής. Στην δική μου περίπτωση υπάρχουν πυκνωτές 100μf +10nf μεταξύ του συν και της γείωσης και 100μf +10nf μεταξύ του πλην και της γείωσης ακριβώς πάνω σε κάθε OPA604. Το περίεργο είναι ότι δημιουργείται μόνο στο συν (σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει στο πλην σκέλος). Κοιτάζοντας παλαιότερα θέματα βρήκα ότι κάποιο παρόμοιο πρόβλημα είχε και ο Μανόλης (lemon) όταν τροφοδοτούσε το pga2311
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/86129-Shunt-Regulator-V-1-1-(rev-2)-by-Salas/page8 μήνυμα 77.

Πάντως ο τανταλίου σε αυτή την θέση έκανε την τροφοδοσία απίστευτα ήσυχη. Δεν ξέρω τι πρόσθεσε ή αφαίρεσε στον ήχο, αλλά δεν θα το δοκίμαζα έτσι κι αλλιώς μ’αυτή την ταλάντωση.

Γενικά δέν θέλει έξτρα μικρούς πυκνωτές πέραν τής αντιστάθμισης πού έχει, μπορεί νά τού αλλάξουν τόν τερματισμό καί να ενοχληθεί. Όταν βλέπει τσιπάκια μέ τοπικούς μπορεί νά ''μαλώνουν''. Ό Τανταλίου έχει ESR καί έφερε περιθώριο φάσης φαίνεται, έτσι δούλεψε κατά τό δοκούν.

Στέλιο το κύκλωμα που τροφοδοτούσες είχε κοινό (-) στην τροφοδοσία ή η γραμμές μεταξύ των δύο διαφορετικών τάσεων ήταν απολύτως χωριστές;

Έζησα άλλη μία φορά το ίδιο πρόβλημα - στο dac αυτή τη φορά (δεν το έχω αναφέρει στο φόρουμ) όπου υπήρχαν δύο τροφοδοσίες μία των +12V και μία των +5V (στην ουσία αυτή των +5V γινόταν μέσω του +12V).
Είπα να δοκιμάσω την νέα έκδοση και έφαγα τέτοια ταλάντωση που ψαχνόμουν τι στο καλό έφταιγε στο κύκλωμα - με τα πολλά έφαγα το dac και τώρα ψάχνω να βρω το τι έκαψα!
Ναι λοιπόν θέλει προσοχή και το κυριότερο συνεχώς ανίχνευση με παλμογράφο!
Όταν όμως το ολοκληρώσεις είναι πανδαισία!

Το κύκλωμα που τροφοδοτώ είναι +12/0/-12. Το πρόβλημα εμφανιζόταν όταν συνέδεες τα καλώδια τροφοδοσίας και τα αισθητήρια επάνω στους πυκνωτές του τελεστικού. Οταν το έκανες δοκιμή με αντίσταση δεν υπήρχε πρόβλημα. Οταν παρουσίαζε την ταλάντωση (κάποια Mz) και ακούμπαγες το δάχτυλο επάνω στο κόμβο C (Q7)+G,S(Q8) η ταλάντωση σταμάταγε. Τελικά αντί να ξηλώσω τους πυκνωτές του τελεστικού προτίμησα να βάλω εναν τανταλίου όπως περιέγραψα παραπάνω.

Κάπως έτσι ήταν και η περίπτωσή μου με το pga2311, υπήρχε πυκνωτής (μικρός 104) που έκανε τη ζημιά, μόλις αφαιρέθηκε η ταλάντωση εξαφανίσθηκε. Τελικά όλα αυτά δίνουν καλή εμπειρία για μελλοντικές περιπτώσεις.

Μολις γυρισα απο την ακροαση του βουβαλιου+legato τροφοδοτουμενο αποκλειστικα με Σαλλας.Οφειλω να δωσω τα συγχαρητηρια μου στον κ Σαλλα για τη δημιουργια του,το βουβαλι +legato απογειωθηκε ακουστικα,διαμορφωνοντας ενα τελειως ξεχωριστο ακουσμα.Η ικανοποιηση ειναι τετοια που με εβαλε σε σκεψεις για την αντικατασταση των trident με δυο Σαλλας.
Προσωπικη μου αποψη [υποκειμενικη φυσικα] οτι δεν εχετε ακουσει πραγματικα το βουβαλι +legato με τα placid bipolar που προσφερει ο αχλαδακιας,η σχεδιαση του Σαλλα το <πηγαινει αλλου>
Το μονο μεμπτο σημειο ειναι οτι δεν προσφερεται ολο το πακετο ,και ετσι υπαρχει ταλαιπωρια και εξοδα