Shunt Regulator by Salas

Χθες άκουσα ένα απλό τροφοδοτικό shunt με μία και μοναδική zener diode ως ημιαγωγός σταθεροποίησης της τάσης και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Λέτε να έφταιγε το Dimple ?

Μήπως πρέπει να πάμε σε blind test ?
 
Last edited:
Τα υποκειμενικά δεν ξεκαθαρίζονται ποτέ. Έχω διαβάσει τόσες πολλές ανέκδοτες αναφορές απο τότε που τα έδωσα, που το μόνο που έχω να πώ είναι πώς το στατιστικό πρόσιμο σχολίων είναι θετικό σε μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών άν αυτό έχει σημασία. Πάντως υπάρχουν μία σειρά λογικές αντικειμενικές επιλογές στις συγκεκριμένες σχεδιάσεις. Αυτό που δοκίμασες έιναι σταθεροποιητής, όχι ρυθμιστής, σωστός όρος. Αυτά που φτιάχνουν τα παιδιά έχουν 60-70dB κέρδος ανοιχτού βρόγχου, δηλαδή διορθώνουν, και 0.2-1 μιλιΩμ επίπεδη αντίσταση εξόδου για μεγάλο εύρος ζώνης ανάλογα το ρεύμα και την εκδοχή. Φαντάσου ένα ενισχυτή πολωμένο πάνω απο το μέσο αρκετές φορές (τάξη Α πολύ βαριά, με πηγή ρεύματος μάλιστα), και με αυτά τα χαρακτηριστικά, απλά είναι για DC, και Σ drive.
 
Last edited:
τελικά βρήκα panasonic fc στον Φανό, πηρα και μια 27Ω 10w αντίσταση και πλέον έφτασα στo ζητουμενο ρευμα, εισοδος 26v εξοδος 18v. Μένει να του βάλω την μεγαλύτερη ψήκτρα, καθως το δευτερο μοσφετ καιει αρκετα και να κανω μια δοκιμη διαρκείας.
 
Μέτρησες καθόλου θερμοκρασία πάνω στη ψύκτρα, γιατί θυμάμαι από τις φώτο σου, ότι δεν είχες βάλει τη μικρή ψύκτρα και του είχες δώσει περιθώριο για 200mA, έτσι;

Εάν πάντως δεν ξεπερνάς τους 50°C ή είσαι εκεί κοντά, άστο μια χαρά είσαι - φυσικά κάνε και μέτρηση με το πραγματικό φορτίο επάνω.
 
το περιθωριο ειναι κοντα στα 180ma και το δευτερο καιει περιπου 3.5W. Με αυτην που εχω επανω ξεπερναει ανετα τους 60-65 βαθμους σε 5 λεπτα
 
Όπως ήδη έχεις καταλάβει είναι αρκετή η θερμοκρασία. Σε πρωτύτερα μηνύματα είχε αναφερθεί ότι μια θερμοκρασία μέχρι 50, είναι καλά (αν και αντέχουν πολύ παραπάνω) κυρίως για θέματα αντοχής στο χρόνο.
 
Χθες άκουσα ένα απλό τροφοδοτικό shunt με μία και μοναδική zener diode ως ημιαγωγός σταθεροποίησης της τάσης και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Λέτε να έφταιγε το Dimple ?

Μήπως πρέπει να πάμε σε blind test ?

Γιώργο, μπορεί και το Dimple να έκανε τη διαφορά! Αλλά από τη μικρή εμπειρία που απέκτησα με αυτήν την κατηγορία σχεδίασης τροφοδοτικών, είναι αλλού κατασκευαστικά, μετρητικά και ακουστικά.

Λες να ετοιμάσουμε πάνω σε ένα απλό diy kit dac, 3-4 παραλλαγές του με διάφορα τροφοδοτικά - είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει σε πολλούς αυτή η εκδοχή.
Μια εκδοχή με κλασική τροφοδοσία των 78XX, μία αντίστοιχη ενισχυμένη χωρητικότητας πυκνωτών που συνήθως βάζουν πριν και μετά το regulator και τέλος δύο κυκλώματα Salas Shunt Regulator.
Υποχρεωτικά η αξιολόγηση με λίγο Dimple για καλύτερη αιμάτωση των τριχοειδών αγγείων της ακουστικής περιοχής!
 
νομιζω παιζει και ρολο και στο voltage drift που υπάρχει. Θα δοκιμασω και με την μεγαλη που φτιαχνω, να το αφησω αρκετη ωρα να δω που σταθεροποιείται, αλλιως απ οτι εχω διαβασει απο το diyA ο salas προτεινει να μειωθει η 27K
 
Εσύ τι τάση ζητάς να έχει αυτό που φτιάχνεις;
 
το φορτιο μεγιστο το υπολογίζω στα 20ma στα 18v, προς το παρον εχω μια 1Κ αντισταση. Το shunt ειναι στα 180ma και τροφοδοτείται με 26v
 
Αρκετά πολύ για να το έκανες μόνο με λέντ αντί για αντίσταση; Άν δεν χρειάζεται να είναι ρυθμιζόμενο για διάφορες εφαρμογές. Θα ήθελε 8-9 λέντ και το τρίμμερ στα 0 Ω. Αλλά δεν θα είχε ντρίφτ. Άν ενοχλεί βέβαια το ντρίφτ, γιατί σε κανα μισάωρο έρχεται με την θερμοκρασία. Εξαρτάται άν το κύκλωμα που τροφοδοτείς έχει σοβαρές ενοχλήσεις με την τιμή της τάσης ακριβώς.
 
δεν θεωρω οτι ο Β1 θα έχει προβλημα. To drift εχω την εντυπωση οτι σταματαει στο 10 λεπτο με ανοδο κοντα στα 0,5v αλλα ακομα δεν το εχω κοιταξει καλα γιατι δεν ηθελα να ζοριζω την μικρη αντισταση πτωσης τασης. Τωρα που εχω τα σωστα υλικα θα το δω με λεπτομερεια.
 
Για μόνο 0.5V στην περίπτωση του B1 δεν θα το κούραζα, παίζει σε πολλές τάσεις ο B1. Άσε που εκεί γίνεται 0.5V/2 γιατί το μοιράζει συμμετρικά με κέντρο την ουσιαστική γείωση που κάνει ο διαιρέτης τασης του B1.
 
λοιπον το drift ειναι στο 0,4 και στο 20 λεπτο παραμένει σταθερό. Απο θερμοκρασίες ειμαι σουπερ, στους 50 σταθερα. Εφτιξα μια ψυκτρα απο αλουμινογωνια η οποια θα ενωθει και στο πλαι του αλουμινενιου κουτιου οποτε θα πεσει και αλλο.
 
Είπα ότι άκουσα σταθεροποιητή τάσης με Zener δίοδο άκουσα, όχι ρυθμιστή.

Μιάς και το ανέφερες, υπάρχει μία δημοφιλής παρεξήγηση, την επαναλαμβάνει και ο Ινδός καθηγητής και στον τίτλο, και στον πράσινο πίνακα, και το λέει. Λένε πολλές φορές ''regulator'' ότι και να προσπαθεί να κρατά μία τάση σταθερή. Στα Ελληνικά το είπαν απο την αρχή σωστά ''σταθεροποιητής τάσης'', και εσύ το είπες καλά, για αυτό έγγραψα ''σωστός όρος''. Όπως και εδώ το λένε σωστά: http://www.ecelab.com/circuit-stabilizer-shunt.htm
Η σημαντική διαφορά ενός ''regulator'' από ένα ''stabilizer'', είναι ότι στο πρώτο υπάρχει εξωτερικός διορθωτικός βρόγχος με κέρδος, ενώ το δεύτερο στηρίζεται στην επάρκεια της αναφοράς (Zener, resistor Norton Zener, band gap diode, LED, etc.). Κύρια διαφορά στο αποτέλεσμα η πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εξόδου του δεύτερου. Θα δείτε και ανακατεμένους όρους μέσα στα ίδια κείμενα πολλές φορές, ή ακόμα και capacitor multipliers να τα αποκαλούν ''regs'' π.χ. τό TedyReg. Αυτά όμως είναι απλώς φίλτρα. Επίσης λένε regulators/stabilizers μεγάλα μηχανήματα για σταθερό AC σε εγκαταστάσεις. Βαβέλ.
 
Last edited:
Συμφωνώ απολύτως με τα ανωτέρω αγαπητέ Salas.
Αυτό που θα είχε ενδιαφερον να δούμε κάποια στιγμή είναι το πως μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά ενός προενισχυτή, ο οποίος υλοποιείται γύρω από έναν τελεστικό ενισχυτή με ανάδραση τάσης ως κύρια βαθμίδα ενίσχυσης,εάν μεταβάλλεται η αντίσταση ή αν θέλεις η σύνθετη αντίσταση εξόδου του τροφοδοτικού, μεταξύ 0,1 mΩ και 50Ω (ενδεικτικές τιμές). Θα μπορούσαμε να αλλάζουμε και τη σύνθετη αντίσταση εξόδου της τροφοδοσίας.
Επαναλαμβάνω ότι ο προενισχυτής υπό δοκιμή θα χρησιμοποιεί τελεστικό με ανάδραση τάσης.
 
Οταν θα έχουν κατασκευαστεί κάποια Salas shunt regulators θα με ενδιέφερε πολύ να γίνει και ένα συγκριτικό με άλλα είδη τροφοδοτικών.
Υπάρχει ένας προενισχυτής αναφοράς που έχει υλοποιηθεί με τελεστικούς OPA627 και μπορεί να λειτουργήσει με τροφοδοσία από +/-12V DC μέχρι +/- 18V DC. Λειτουργεί επίσης και με τροφοδοτικό μπαταρίας.
 
Οταν θα έχουν κατασκευαστεί κάποια Salas shunt regulators θα με ενδιέφερε πολύ να γίνει και ένα συγκριτικό με άλλα είδη τροφοδοτικών.
Υπάρχει ένας προενισχυτής αναφοράς που έχει υλοποιηθεί με τελεστικούς OPA627 και μπορεί να λειτουργήσει με τροφοδοσία από +/-12V DC μέχρι +/- 18V DC. Λειτουργεί επίσης και με τροφοδοτικό μπαταρίας.

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις έναν μόνοσου. Είναι εύκολη κατασκευή και σχετικά φθηνή. Ετσι ξεκίνησα και γω ενα για πλάκα και μόλις έκανα την σύγκριση Α/Β κόλλησα.......