Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Θα προσπαθήσω να το τσεκάρω, ίσως όταν έρθεις από εδώ για το άλλο θέμα να το δούμε κι αυτό...

Εν τω μεταξύ είμαι και λίγο καντέμης...δηλαδή οκ, όλα ωραία και καλά, λέω μιας που κατάλαβα λίγο κάποια πράγματα, ας δω και τα έτοιμα τα σάλας που είχα πάρει από φίλο, να δω αν είναι ρυθμισμένα καλά κλπ... ήξερα ότι είναι ρυθμισμένα γύρω στα 200mA για κάθε κανάλι του λεγκάτο, αλλά εγώ τα χρησιμοποιούσα στο κρος των ορίων και όχι στο λεγκάτο, ήξερα βέβαια ότι τραβάει λίγο λιγότερο το κρος από το λεγκάτο και θέλει την ίδια τάση , οποτε τα είχα βάλει πάνω άνετα και όντως έπαιζαν μια χαρά.
Λέω ας δω πόσο ρεύμα καταρχάς τραβάει πραγματικά το κάθε κανάλι κρος... συνδέω το πολύμετρο σε σειρά στα κλίμακα των 200mA...τίποτα...δεν είχα μεγαλύτερη κλίμακα, μόνο τα 10Α μετά. Ε, το βάζω εκεί μπας και τράβαγε παραπάνω και συνδέω και τελικά μου δείχνει 0,1Α. Μετράω και τάσεις κλπ και το κλείνω. Αποσυνδέω το πολύμετρο κ όταν το ξανανανάβω το τροφοδοτικο-κανάλι κρος, ανάβει κανονικά, με το 4ο λεντ πολύ δυνατά και τα άλλα 3 σβήνουν μετά από λίγα δευτερόλεπτα ενώ αρχίζει να μυρίζει το 2ο μοσφέτ και ζεμάταγε η ψύκτρα (μάλλον πάει αυτό)...τί μπορεί να έγινε και γιατί?

:flipout: Κάτι άλλο θα έκανες αλλιως είσαι μάλλον λίγο γκαντέμης

Last edited:
Αλέξανδρε σίγουρα έβαλες το πολυμετρο σωστά. Θέλω να πω ότι τα πολυμετρα συνήθως έχουν άλλες τρύπες για να μετράνε ένταση και άλλες για την τάση ,αντίσταση κλπ. Για να μετρήσουμε ένταση διακόπτουμε τοκυκλωμα που τροφοδοτούμε και συνδέουμε το + του πολυμετρου στην έξοδο + του τροφοδοτικού και το πλην του πολυμετρου στο + ακροδέκτη της συσκευής που πρόκειται να μετρήσουμε ένταση.
Το πλην του τροφοδοτικού συνδέεται κατευθείαν με το πλην της συσκευής.
Στο πολυμετρο επιλέγουμε την μέγιστη κλίμακα των αμπέρ και αν η τιμή μας το επιτρέπει, κατεβάζουμε κλίμακα για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Μερικά πολυμετρα έχουν άλλη υποδοχή για τα Αμπέρ και άλλη για τα μιλιαμπερ.
Και κάτι ακόμα , τα σενς τα είχες συνδεδεμένα όσο μέτραγες και που?

Υγ Μπορεί να γίνομαι μερικές φορές υπεραναλυτικός αλλά ας μην ξεχνάμε πόσοι άνθρωποι μας διαβάζουν. Πάντα εκτός από τα μέλη βλέπω και πολλούς επισκέπτες, καλό είναι να τα αναλύουμε λίγο τα τεχνικά θέματα.

όχι καλα τα είχα συνδέσει...ακόμα το ψάχνω...δε μπορώ να καταλάβω, ανάβει κανονικά, όλα καλά και μετά από λίγο σβήνουν τα 3 λεντ και ανεβαίνει η θερμοκρασία στο 2 μοσφέτ...

Last edited:
Τι γίνεται βρε Αλέξανδρε, βουντού κάνεις;
Εάν όλα είχαν συνδεθεί κανονικά, δεν είμαι σε θέση να σου δώσω απάντηση.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι τώρα ενώ στην αρχή ανάβει μετά από λίγο τα "κακαρώνει" (σαν προιόν ισχυρής ταλάντωσης μου κάνει).
Εδώ που έφτασες κάνε άλλη μια δοκιμασία.
Βάλε ένα πολύμετρο επάνω (ταυτόγχρονα) άναψε το σύνολο κανονικά και παρατήρησε την τάση.
Τι γίνεται την ώρα που τα "κακαρώνει", παίζει η τάση ή κάτι άλλο;

(Μετέπειτα προσθήκη) = Επίσης, τι έκδοση ήταν αυτά τα ρεγκ; Έκδοση 1.1 rev. 2.0 (μάλλον γιατί γράφεις 4 led) ή έκδοση 1.0?

Last edited:
Το κουλό είναι ότι είναι άψογο, τάσεις, ρεύματα, τα πάντα και παντού για όσο δουλεύει...τώρα ας πούμε το έχω 5 λεπτά άψογο, αλλά το περιμένω όπου να ναι...
Ξαναπέρασα μερικές κολλήσεις μπας και αν και δεν νομίζω, αλλά είναι σαν να μη κάνει καλή επαφή κάπου ας πούμε και να το χάνει ξαφνικά...τα σενς είναι μια χαρά...τι να πω...

εκδοση 1.0

οπα νομίζω το βρήκα...για να δω...

Last edited:
όχι δεν ήταν αυτό που νόμιζα, όμως όταν σβήνουν τα λεντάκια περνά όλη η τάση στο 1ο μοσφέτ...

1) Το molex πάνω στο ρεγκ είναι εντάξει; Κάνε ένα έλεγχο σύσφιξης καλωδίων...κοίτα μήπως τα καλώδια του sense έχουν ψιλοκοπεί...

2) όταν σβήνουν τα led, τι τάση εξόδου έχεις;

3) η πλακέτα είναι διάτρητη; Εάν ναι, την ώρα που συμβαίνει κάνε ένα κούνημα, μία στρέψη και στους δύο άξονες...

επειδή υπήρχε θέμα με τα μπλεξ όντως κι αυτό νόμιζα πως ήταν στην αρχή, τα έβγαλα τελείως και είναι κολλητά τώρα.

μια χαρά τάση εξόδου εχω, κανονικότατα...όμως το λεντ 1 και 2 έχει 1,5 βόλτ και το λ3 18 βόλτ, όση και το δευτερεύον δηλαδή...

το 3 δεν το πιασα τι εννοείς...

και το q2 έχει 3,6V, οκ δηλαδή, αλλά το q1 έχει 15,6V

Last edited:
Ξεκίνα να κάνεις ένα έλεγχο τάσης.
Το σχηματικό το έχεις, ξεκίνα μετά την ανόρθωση να μετράς, στην R1 στο πρώτο πόδι του 1ου led κ.ο.κ

Κάτσε γιατί γράφαμε μαζι...

Τάση έχεις εντάξει. Για πες μου καλύτερα πως μετράς τις τάσεις στα led, μετράς στις καθόδους;

Εννοούσα να κάνεις μία στρέψη κατά τον επιμήκη άξονα της πλακέτας, αριστερόστροφη και μετά δεξιόστροφη...την ώρα που συμβαίνει (μήπως και κάτι δεν πατάει καλά και είναι θέμα επαφών).

Άλεξ, πάω για ύπνο γιατί ξυπνώ νωρίς αύριο.
Κάνε έναν έλεγχο ξεκούραστος και μέτρα τα G&S των μόσφετ. Κοίτα και το σχηματικό και σημείωσε τις τάσεις σε διάφορα σημεία.
Θα μπω ξανά στο φόρουμ αύριο αργά το μεσημέρι...
Καλή συνέχεια.

Δεν κατάλαβα αν ανάβουν πλέον τα λεντ, σε μια κινέζικη πλακέτα μου έκανε τα ίδια κόλπα και τελικά είχε χαλάσει η διαδρομή στη πλακέτα ήθελε γεφύρωση...! Επίσης είχα υπερθέρμανση της 3w αντίστασης!

Last edited:
Τα 3 λεντ δεν ανάβουν καθόλου πλέον...δε μπορώ να καταλάβω, έχω διπλοτσεκάρει, σφίξει, ξανακολλήσει κτλ σενς, μοσφετ, φετ κλπ....μόνο να χει καεί κάτι νομίζω έχει μείνει σαν πιθανότητα...
Μανώλη με αναφορά στο 0 της εισόδου του τροφοδτικού, μετράω τάση 9-11V στα 3 λεντ στις καθόδους, το ίδιο και στον πρώτο πυκνωτή, στο πρώτο μοσφετ και 5V περίπου στο 2ο... η τάση εξόδου είναι 15, όσο θέλω δηλαδή.

Last edited:
Έχει καεί λέντ μήπως; Μέ μία 9βολτη μπατ. γρήγορα κοιτάς άν ανάβουν ένα ένα μέ απενεργοπoιημένο τό κύκλωμα, έτσι όπως είναι τοποθετημένα. Ή μέ πολύμετρο σέ θέση δίοδο αλλά πού μπορεί νά ανάβει καί λεντάκια. Ακόμα τέστ συνέχειας διαδρομών πρός αυτά σέ θέση Ω πολυμέτρου μέ τό μπίπ-μπίπ (continuity).

Έχω φτιάξει το 1V2RposMedium
R1 έβαλα 22 Ομ, αν ισχύει το 0.6\22=27mA
Στην είσοδο έχω 48 βολτ και στην έξοδο 37 βολτ,
Παρατήρησα ότι το IRFP9240 ζεσταίνεται πολύ εν αντιθέσει με το IRF9640το οποίο είναι σχεδόν ψυχρό
Έβαλα μια μικρή σχετικά ψύκτρα και τροφοδότησα τον προ. Δουλεύει πολύ καλά αλλά μετά απο 5 λεπτά περίπου το IRFP9240 ζεματάει. Το ίδιο γίνεται και χωρίς καθόλου φορτίο. Δικαιολογείται αυτό ή υπάρχει κάποιο λάθος?
1V2RposMedium.gif