Σινεμά ή σπίτι;

Που προτιμάτε να δείτε ταινία;

• Στο σινεμά (size does matter)

Votes: 9 21.4%
  • Στο σπίτι (με την ησυχία μου, με τα καλό A/V σύστημα)

Votes: 33 78.6%

• Total voters
    42
Στο σπίτι ψήφισα και γω που έχω ένα υποτυπώδες σύστημα ήχου αλλά πιστεύω ότι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι όσοι ψηφισαμε έτσι έχουμε δει ταινία στο σπίτι που θα ευχόμαστε να είχαμε δει στο cinéma

Εκτός και αν έχεις το σινεμά σπίτι σου, οπότε παραμένει ως έχει η ψήφος :p

Σινεμά (δηλαδή μεγάλη αίθουσα, 500+ ίντσες οθόνη, βραδινή έξοδο, χωρίς πιτζάμες και παντόφλες, να δεις κόσμο, να σκάσει κάνα χειροκρότημα ή χοντρό γέλιο ανά την περίσταση κλπ) κανείς δεν έχει σπίτι του. Και τελικά μόνο αυτά είναι λόγος για να πας σινεμά, στα τεχνικά ακόμα και ένα σπίτι με μεγάλη τηλεόραση και αξιοπρεπές πολυκάναλο σύστημα υπερέχει.

Οπότε κι εγώ ψηφίζω και τα δυο, για διαφορετικό λόγο το καθένα.

Μπηκα πρωτη φορα σε αιθουσα συνοδευομενος (στην ηλικια των 10, δεν γινοταν αλλιως)
στο Gone in 60 seconds (την ταινια του 1975, την αρχικη) ............ ΔΕΝ εκστασιαστηκα ! Το αντιθετο !!!
O θειος μου ηταν διαρκως ανησυχος, κοιτουσε συνεχεια το ρολοϊ του και περιστρεφοταν στην καρεκλα του.
Εαν ηταν απο αυτην την πρωτη φορα, ο κινηματογραφος θα με ειχε χασει ............ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, τελεσιδικα.

Ομως, ξαναμπηκα τον Σεπτεμβριο του 1977 ......... δεν χρειαζεται να πω σε ποια ταινια !!!!
Ο Γαμος ................ ηταν αστραπιαιος, παθιασμενος και αμετακλητος. Ειχα ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΘΕΙ. :love:
Οτι καγκουριλικι και αν μαζευοταν μπροστα μου (που μαζευοταν πολυ περισσοτερο απο το σημερινο) ....
ειχα παντα την επιλογη ..... να παω ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ. Οποιαδηποτε αλλη μερα που ο κοσμος θα ταν λιγοτερος.
Και αν η ταινια σου αρεσε ..... μπορουσες να βρεις μερα να την ξεκοκκαλισεις με την υσηχια σου. ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ.
Τωρα βεβαια, αντιλαμβανομαι οτι βαρυνατε/βαρυναμε με τα χρονια ..... και δεν παμε δευτερη φορα.
Ουτε τα σημερινα σουπερ-μαρκετ cineplex ειναι καπου κοντα (πρεπει να παρεις αμαξι για να πας) αλλα
ουτε σου επιτρεπουν να κατσεις δυο (και τρεις) παραστασεις ..... ΑΠΑΝΩΤΑ. Γινονταν τετοια πραγματα ?
ΓΙΝΟΝΤΑΝ !

Ο κινηματογραφος για μενα ηταν ΔΥΟ θεασεις της ιδιας ταινιας. Να το ξαναγραψω ?
Σταματησα τις διπλες θεασεις >>>ΜΟΝΟ<<< μετα το στραπατσο της εγχειρησης στον O4-I1 και τα συνεπακολουθα.
Δηλαδη πριν 19 χρονια. Αλλιως ....... θα σας εβαζα multiple choice ερωτησουλες που θα πηδαγατε απο τα μπαλκονια.
Ομως, ο κινηματογραφος για μενα (οπως εχω ξαναγραψει) ειναι ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ. Ειναι η προσελευση σε εναν ναο,
η μοκετα που σε τυλιγει απο παντου, το υψος μιας αιθουσας που δεν μπορει να βρεθει σε κανενα διαμερισμα,
η αναπαυτικη θεσουλα (που δεν ηταν παντα αναπαυτικη), η θρησκευτικη κατανυξη ενος κοσμου που προσερχονταν
ως ποιμνιο προς προσευχη ..... και φυσικα η τεραστια οθονη. Πολλα μπορουν να ειπωθουν με τις 150 ιντσες στα 3 μετρα,
και τα 8 μετρα πανι στα 10 μετρα αποσταση ........ δεν θα μπω σ'αυτο το τριπακι. Ο κινηματογραφος με κερδισε !
Το μονο που προσδοκω δεν ειναι ενα True IMAX παντου ..... αλλα ...... ΕΝΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΠΑΝΤΟΥ ..... σε καθε γειτονια
(την εφαγα την γλαροσουπιτσα μου, το ξερω, και ηταν και ξινη).

Planetarium experience.jpg

Last edited:
Σινεμά (δηλαδή μεγάλη αίθουσα, 500+ ίντσες οθόνη, βραδινή έξοδο, χωρίς πιτζάμες και παντόφλες, να δεις κόσμο, να σκάσει κάνα χειροκρότημα ή χοντρό γέλιο ανά την περίσταση κλπ) κανείς δεν έχει σπίτι του. Και τελικά μόνο αυτά είναι λόγος για να πας σινεμά, στα τεχνικά ακόμα και ένα σπίτι με μεγάλη τηλεόραση και αξιοπρεπές πολυκάναλο σύστημα υπερέχει.

Οπότε κι εγώ ψηφίζω και τα δυο, για διαφορετικό λόγο το καθένα.

Βραδινή έξοδο: Προτιμώ φαγητό, ποτάκι, χορό.
Πιτζάμες: δεν φοράω ποτέ :D
να δω κόσμο: που επιθυμώ, όχι το κάθε καρυδιάς καρύδι με IQ ραδικιού που κάνει σαν ούγκανο
χειροκρότημα: βλέπω Friends σε επανάληψη
Εικόνα: μεγάλη, με γκρίζα μαύρα, με υπότιτλους (μπλιαχ!) και με το ανάγλυφο του πανιού να φαίνεται (δεν ξέρω στο IMAX πλέον αν είναι οκ με το νέο πανί, στην πρώην VMAX/Sphera φαινόταν κάργα... και ήταν σε κακή κατάσταση γενικότερα
Ήχος: καλός, αλλά με όχι τόσο καλό μπάσο

Ευχαριστώ αλλά προτιμώ:
Βαθύ μαύρο, υψηλό contrast, δίχως υπότιτλους, δίχως να φαίνεται το χάλια πανί, με τούμπανο ήχο και στο μπάσο, δίχως ουρακοτάγκους που κραυγάζουν σαν παιδάκια στο Minecraft, με όποια αμφίεση θέλω, με όποια παρέα θέλω, και με τις συνθήκες που θέλω υπό τον έλεγχο :)

Στο σινεμά γιατί θα συνδιαστεί με ταινία που κάνει πρεμιέρα και ακολουθεί κοινωνικοποίηση after σε συνέχεια της εξόδου (κανά ποτάκι κανά μεζεδοπωλείο) συζητώντας για την ταινία.

Σε ποιον δεν αρέσει αυτό;

Στο σπίτι έχω καλύτερη εικόνα, ήχο και άνεση. Αλλά υστερεί στο socializing το σπίτι.

Εάν δεν μπει και τρίτη επιλογή "και στα δυο", εγώ δεν βλέπω το νόημα να ψηφίσω.
Μα ακριβώς αυτό το νόημα έχει το poll.
Αν είχα επιλογή και τα δύο δεν θα είχε κανένα νόημα το θέμα. Γι αυτό έγραψα δύσκολη απόφαση.

• Like
Reactions: takisot
27" tablet και κάτι μπορεί να κάνεις.

Στα λοιπά, η αίσθηση του μεγέθους (αφού ξεφεύγεις από τις 100") έχει να κάνει με το viewing angle σου (το οποίο μπορεί να χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερο του προτεινόμενου, αν έχεις αρκετή περιφερειακή όραση, δεν έχουμε όλοι την ίδια).

Προφανώς και η 120αρα που είναι ένα νούμερο που μπαίνει συχνά σε σπίτια θα φανεί μικρή αν μου πας και βάλεις τον καναπέ στα 5μ και 6μ που θέλουν μερικοί :D
Όταν στα 2 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου βλέπεις ΤΑΒΑΝΙ τελειώνει οποιαδήποτε αίσθηση , ας βλέπεις σε 120" κι από το ένα μέτρο. Τι viewing angle και green horses 😁
Η χαοτική διάσταση μιας αίθουσας και την αίσθηση όπως την αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος, δεν συγκρίνεται με κανένα σπίτι. Δυστυχώς.

Όπως έχω γράψει πριν πολλά χρόνια , αν είχα χοντρά φράγκα, πρώτα θα αγόραζα μια κινηματογραφική αίθουσα και μετά θα την εξόπλιζα με τα δικά μου γούστα.
Κάτι γραφικες καταστάσεις που βλέπω καλώδια χιλιάδων ευρώ και μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δωματιάκια τα θεωρώ τουλάχιστον αστεία, διότι λείπει το βασικό συστατικό: ο μεγάλος χώρος. Και κινηματογράφος = μεγάλος χώρος πρώτα απ' όλα.

Είναι σαν να λεμε F1= πίστα. Κάποια πράγματα είναι αλληλένδετα, πως να το κάνουμε τώρα.

Το νόημα είναι να ΜΗΝ φθάνει η όραση σου να βλέπεις τίποτα άλλο πέραν της οθόνης.
και αυτό δεν λύνεται ακόμα και αν βάλεις 1000" οθόνη σε αίθουσα. Λόγω ύψους ακόμα και 1η σειρά να κάτσεις, θα βλέπεις την "εξέδρα".

Τέλος πάντων, περί ορέξεως... άλλος την βρίσκει με μπριζόλες, άλλος με ροφούς και άλλος με μπρόκολο και άλλος με πικάπ.

Γιατί διαβάζω για καγκουρες και οτι δεν βλέπεις καλά.
Έχετε πάει σε μη πολυσινεμα που συνήθως πάνε μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία .αρα μειωμένα περιστατικά.

Γενικά και στα 2 μπορείς να δεις ταινια
Για κωμωδίες ειναι καλύτερο το σινεμα
Για κοινωνικές νομίζω και τα 2
Για περιπέτειες με ήχο και λοιπα εφέ
Αν έχεις σπίτι που μπορει να δώσεις ένταση χωρίς προβλημα οκ αλλα νομιζω δύσκολο ενώ τηλεόραση η προτζεκτορα εύκολοτερο

άλλος την βρίσκει με μπριζόλες, άλλος με ροφούς και άλλος με μπρόκολο και άλλος με πικάπ.
Τούτη η ταβανόπροκα ήτω για τον @vlad66 ...Δε χωρεί αμφιβολία περί τούτου...:p

Μα ακριβώς αυτό το νόημα έχει το poll.
Αν είχα επιλογή και τα δύο δεν θα είχε κανένα νόημα το θέμα. Γι αυτό έγραψα δύσκολη απόφαση.
Για να το πάμε και κινηματογραφικά είναι πολύ δύσκολη η απάντηση, ότι και να επιλέξεις θα είναι μεγάλη θυσία με αυτό που θα χάσεις για αυτό που δεν θα επιλέξεις, είναι σαν την εκλογή της Σόφης που η Μέριλ Στρίπ επέλεξε ένα από τα 2 παιδιά της για να ζήσει....χοντρή απώλεια ότι και αν επιλέξεις!!!

Στο σπιτι γιατι, οπως ο Pontios, μενω Γαλλια. Και τα τελευταια χρονια σε καθε "εξοδο" ημουν στα ορια. Φοβαμαι οτι το σινεμα μπορει να συνεπεσει για μενα ειτε με φυλακη ειτε στην εντατικη απο μαχαιρωμα και οτι συνεπαγεται. Η αναιδεια, η προκλητικοτητα και παραβατικοτητα και οαμαδικα πλεον, εχουν φτασει κοκκινο σε καθε μπλοκμπαστερ. Αναρωτιεμαι αν πληρωνουν για να μπουν.

Υποτιτλους οχι. Εχουμε συνηθισει τους ηθοποιους που κλασσικα αποδιδουν τον καθε αμερικανο ηθποποιο.

Μονο κανα θρησκευτικο εργο θα παω πλεον να δω στο σινεμα. Η κανα τυπου Μπελα Ταρρ Τερενζ Μαλικ η Ταρκοφσκυ, που ουσιαστικα ειναι το ιδιο (θρησκευτικο).

Αναλογως παντα , μερικες ταινιες προτιμω να τις δω στο cinema σε ειδικες αιθουσες οπως η ταινια ντουκιμαντερ για τους metallica , εικονας και ηχου φοβερος στο cinema , τωρα μετα παιδια παιδια , 14 12 και 10 που να πας σινεμα φευγουν αρκετα . Οποτε σπιτι .

Στο σπιτι γιατι, οπως ο Pontios, μενω Γαλλια. Και τα τελευταια χρονια σε καθε "εξοδο" ημουν στα ορια. Φοβαμαι οτι το σινεμα μπορει να συνεπεσει για μενα ειτε με φυλακη ειτε στην εντατικη απο μαχαιρωμα και οτι συνεπαγεται. Η αναιδεια, η προκλητικοτητα και παραβατικοτητα και οαμαδικα πλεον, εχουν φτασει κοκκινο σε καθε μπλοκμπαστερ. Αναρωτιεμαι αν πληρωνουν για να μπουν.
Τόσο πολύ χάλια έχει γίνει στη Γαλλία; Να φοβάσαι να πας ένα σινεμά ή μένεις σε κακόφημη περιοχή;

Υ.Γ. μεταγλωττισμένο δεν βλέπω που να με πληρώνεις. Ναι το ξέρω ότι αποδίδουν πολύ καλά αλλά δεν γίνεται να βλέπεις τον Darth Vader να μιλάει γαλλικά, γερμανικά κλπ Απλά δεν γίνεται.
Μάλλον συνήθεια είναι για τους ξένους, αλλά την θεωρώ κακή συνήθεια που αλλοιώνει τις ταινίες.

Υ.Γ. μεταγλωττισμένο δεν βλέπω που να με πληρώνεις. Ναι το ξέρω ότι αποδίδουν πολύ καλά αλλά δεν γίνεται να βλέπεις τον Darth Vader να μιλάει γαλλικά, γερμανικά κλπ Απλά δεν γίνεται.
Μάλλον συνήθεια είναι για τους ξένους, αλλά την θεωρώ κακή συνήθεια που αλλοιώνει τις ταινίες.
Θα συμφωνήσω μέχρι κεραίας.

Στο θέμα μας τώρα.
Είχα ξεκινήσει να ξενερώνω από τότε που (πιλοτικά;) είχε ξεκινήσει να κόβεται το διάλειμμα. 10ετία του 90. Τότε που η εικόνα της τηλεόρασης ήταν αστεία. Ο ήχος βέβαια πάντα στεκόταν με αξιώσεις απέναντι σ' αυτόν του σινεμά, Αλλά ως εκεί. Θυμάμαι κάποιες αίθουσες μιλούσαν για DOLBY SURROUND που μόνο αυτό δεν ήταν. Θυμάμαι κάποια φορά που είχα πάει να ρωτήσω γιατί δεν είναι πολυκάναλος ο ήχος και μου είχε απαντήσει ότι δεν δουλεύει πάντα, μόνο στις σκηνές που υπάρχει δράση. Περίμενα όλη την ταινία μπας και αλλά δεν...
Μετά ήρθαν οι εξελίξεις που όλοι γνωρίζουμε και σιγά - σιγά απομακρύνθηκα. Ήρθε και ο πολυκάναλος ήχος στο σπίτι, η εικόνα έγινε αξιοπρεπής πλέον (φράγκα να έχεις να πληρώνεις ίντσες) οπότε προτιμώ το σπίτι. Και ας μου λείπει το σινεμά. Μου λείπει το διάλειμμα που μιλούσαμε για ό,τι είχαμε δει στο πρώτο μέρος παρέα με τα καρκινοσωληνάκια μας ( κοινώς τσιγάρα) και αν ταίριαζε πεταγόμασταν από την "Αλκυονίδα" στο "STUDIO" και στο καπάκι και για καμία μεταμεσονύχτια για να έρθει να δέσει. 3 ταινίες χωρίς αυτοκίνητο, ήταν λίγο δύσκολο εκείνα τα χρόνια. Αργά και που «καθότανε».
Ψηφίζω λοιπόν σπίτι επειδή είναι αδύνατον να νιώσω πάλι κάτι τέτοιο.
Φυσιολογικά τα πάντα προχωράνε, αλλάζουν. Για καλό; Θα δείξει.