Σκέψη για αγορά DSLR Canon 450D

Πωλειται DSLR CANON 450D, αγορασμενη πριν 26 μερες, με το κουτι της, ολα τα χαρτια και το φακο του κιτ.

Γιατι παμε για αναβαθμιση φακου γιατι ο 18-55 ειναι καπακι και μετα με τον καλο φακο το σωμα θα υστερει.
:rifle:

Mη μασας... τις δικές μου τις είχε πει...... mp3 :slapface: (οχι οτι δεν ήταν βεβαια) :flipout::flipout::flipout::flipout:

Μάθε την πρώτα, και αξιοποίησε τον φακό (τον IS έχεις ή τον απλό), και μετά προχωράς σε φακούς.
Ούτως ή άλλως ο φακός του κιτ είναι για να ξεκινήσεις. Μπορείς βέβαια να κάνεις μια τρύπα στο καπάκι της μηχανής και να βγάζεις φωτογραφίες pinhole εάν είσαι μάστορας!

IS ειναι ο φακος.

Μονο με αυτον τη δινουν.

Εμένα αυτές οι 5 μου φαίνονται μία χαρα...
Δεν είδα τις υπολοιπες βέβαια και για να λέει ο send αυτά που λέει κάτι θα ξέρει...
Άλλα μια συμβουλή απο κάπιον που πολύ πρόσφατα ασχολήθηκε με την φωτογραφία (ούτε χρόνο δεν έχω...) και στην αρχή και εμένα βάθος πεδίου και λοιπά μου ήταν κινέζικα.
Δίαβασε την θεωρία. Τί ειναι το κάθε πράγμα (διάφραγμα, ταχύτητα, iso) ώστε να καταλάβεις την επίδραση που έχει το καθένα στο τελικό αποτέλεσμα.
Μετά θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις και εσύ γιατί βγήκε κάτι όπως βγήκε.

Θα βρώ κάποια λινκ πολύ χρήσιμα και θα τα ποστάρω σε λιγο.

Το βρήκα. Ειναι απο το digital photography School Blog.
Είναι πολύ χρήσιμα. Τα περιγράφουν απλά και έχουν και φωτογραφίες με παραδείγματα. Διαβασε την σειρά που λέει introduction for... και μετά προχωρας και στα υπόλοιπα.

http://digital-photography-school.com/blog/digital-photography-tips-for-beginners/

Εννοείται πως δεν το ρώτησα για τον Send και τις διάφορες παρατηρήσεις που κάνει και σίγουρα κάτι ξέρει παραπάνω!

Ρώτησα για να μαθαίνω και εγώ σιγά σιγά να διακρίνω τις λεπτομέρειες.:grandpa:

Οχι ρε δεν το έλεγα για σένα. Και εγω με αυτές τις 5 δεν βρήκα κάτι λάθος...
απλα ο send είδε και τις άλλες. Αν τις βλέπαμε και εμεις μπορέι να κρίναμε τα ίδια.
Αν και έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε τον μεγάλο... :p hehe

Οχι ρε δεν το έλεγα για σένα. Και εγω με αυτές τις 5 δεν βρήκα κάτι λάθος...
απλα ο send είδε και τις άλλες. Αν τις βλέπαμε και εμεις μπορέι να κρίναμε τα ίδια.
Αν και έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε τον μεγάλο... :p hehe

Εδω ειναι και οι αλλες, αν δεν εχεις πολυ αργη συνδεση δε θα συσκολευτεις.

Πατας εκει που λεει FREE και περιμενεις μερικα δευτερολεπτα μεχρι να ξεκινησει.

http://rapidshare.com/files/142814770/IMG_0793.zip.html

"Μεγάλο"?
Ρε σταματήστε θα μας πάρουν με τις πέτρες!

Η 4η είναι και ανεστίαστη, και κουνημένη. Ας μην ξεχνάμε πως η σταθεροποίηση είναι οπτική, θέλει έναν μικρό χρόνο. Ακούμε τα οπτικά καθώς κουνιούνται, θέλει εξάσκηση η χρήση του (διάβασε τις οδηγίες).
Το exif λέει πως είναι τραβηγμένη με ταχύτητα 1/50 στα 39mm (ισοδύναμο με 62μμ). Αυτά εάν δεν είχε ενεργοποιηθεί το IS και δεν έχουμε σταθερότητα στο χέρι (ή εάν τραβάμε με live view) και δεν στηρίζουμε σωστά τη μηχανή, αγκώνας κολλητά στο σώμα κλπ), είναι λίγα. Να ξέρετε ότι όσο αυξάνονται τα mp, τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες θέλουμε για να πιάσουμε την απόλυτη ευκρίνεια του αισθητήρα (ακριβώς γιατί τα photosites είναι μικρότερα και πιο πυκνά, άρα πιο ευαίσθητα στη μεταβολή θέσης).
Ένα εξασκημένο σταθερό χέρι μπορεί να είναι -σε μικρά ή μέτρια εστιακά μήκη- πιο αποτελεσματικό από κάποιον που μόλις πήρε μηχανή με σταθεροποίηση.

Κατά τα λοιπά, νομίζω κάνεις ένα βασικό σφάλμα: έχεις πάρει μία πολύ καλή μηχανή, μεγάλη προφανώς αναβάθμιση από ό,τι είχες, και νομίζεις ότι έτσι θα βγάλεις αυτομάτως άψογες φωτογραφίες. Όμως η φωτογραφία είναι πρωτίστως φως, κάδρο κλπ. Ό,τι και να πάρεις, ντάλα μεσημέρι δεν θα έχεις κολλακευτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή μην περιμένεις όπου στρέψεις τη μηχανή να έχεις αμέσως και αυτομάτως αποτέλεσμα.
Οι φωτογραφίες του μεσημεριού βγαίνουν με σκληρό κόντραστ και αδιάφορα χρώματα, οπότε είναι αυτονόητο πως θέλουν λίγη "βοήθεια" στην επεξεργασία (ή μετατροπή του raw).

Ανεβάζω δύο τροποποιημένα δείγματά σου.

Το πρώτο, resize από γενναίο crop (έμεινε το 1/3 της εικόνας) με λιγάκι πουσάρισμα στα χρώματα. Υπόψιν έγραψε πολύ πληροφορία, και χρειάστηκε γενναία συμπίεση για να πιάσει το όριο του σέρβερ.
attachment.php

Το δεύτερο, 100% crop με ελαφρύ sharpening.
Φαίνονται βέβαια οι χρωματικές εκτροπές του φακού (οι μωβ γραμμές, φυσικό είναι να φαίνονται πιο έντονα στο 100% όσο ανεβαίνουν τα mp). Δεν τα πάει και τόσο άσχημα πια για τέτοιο αισθητήρα.

attachment.php

Attachments

• Sample1.jpg
    Sample1.jpg
    152.7 KB · Views: 146
  • Sample2.jpg
    Sample2.jpg
    136.6 KB · Views: 145
Last edited:
Θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας για κάποιους φακούς για να έχω μιά εικόνα ώστε να ετοιμάζομαι σιγά-σιγά.

Λοιπόν για πορτραίτα είμαι μεταξύ 2:
Canon EF 50mmf/1.8 II και Canon EF 85mmf/1.8 USM

Αυτός τι λέει για γενικής χρήσης;
Sigma AF 24-60mm f/2.8 EX DG

Για tele τώρα έχω μπερδευτεί λίγο. Έχω δει αυτούς:
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Sigma AF 18-200mm f3.5-6.3 DC OS
Tamron AF-XR 28-300mmF/3.5-6.3 LD

Επίσης θέλω να ρωτήσω για κάποιους Canon που έχω βρει οι οποίοι είναι αρκετά φτηνοί και μου έκανε εντύπωση.
πχ Canon EF 75-300mmf/4-5.6 USM (195 ), Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (223 ), Canon EF 90-300mmf/4-5.6 USM (171 ) και Canon EF 55-200mmf/4-5.6 USM (190 )

Γιά πείτε μου τη γνώμη σας....

Τον 24-60/2.8 τον έχω, οπτικώς είναι πολύ καλός (κυρίως προς το τέλε και εάν τον κλείσεις ελαφρώς μόνο). Στην αυτόματη εστίαση σε πολύ κοντινές αποστάσεις και χαμηλό φωτισμό είχα ένα πρόβλημα, σε σημείο να νομίζω ότι κολλάει (πραγματικά για να ξεκολλήσει ανακάλυψα πως πρέπει να εστιάσω πρώτα κάπου πιο μακρυά και να ξαναδοκιμάσω!).
Αλλά η συζήτηση είναι μάλλον θεωρητική, δεν υπάρχει νομίζω πια στην αγορά, στο τέλος της διάθεσής του βέβαια ήταν πραγματική ευκαιρία (240 ευρώ!) για αυτά που προσέφερε (στάνταρ ζουμ πλήρους φορμά από 24mm με σταθερό 2.8, ούτε με σφαίρες τέτοια τιμή).

Για πορτραίτο εάν μπορείς οικονομικώς πάρε τον 85/1.8. Και για 50ρη, ομοίως, τον 50/1.4 (κάπου στα 350 παίζουν).

Για τηλεφακό κάνε οικονομίες και πάρε τον EF 70-300/4-5.6is, κάπου στα 500, με σταθεροποίηση και εξαιρετικός οπτικά. Αξίζει. Αλλιώς και ο νέος 55-250is ακούω πως δεν είναι καθόλου άσχημος, ειδικώς για τα λεφτά του. Τους λοιπούς τους προσπερνάς. Ο Sigma 18-200OS είναι καλούτσικος για all around με σταθεροποίηση (πχ σε ταξίδι που θέλεις μόνο έναν φακό) αλλά μέχρι εκεί.

send ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.
Άρα για γενικής χρήσης (σε κάτι οικονομικό) τι προτίνεις;

Για πορτραίτο δηλ. χρειάζομαι και τον 85ρη και τον 50ρη;

send ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.
Άρα για γενικής χρήσης (σε κάτι οικονομικό) τι προτίνεις;

Για πορτραίτο δηλ. χρειάζομαι και τον 85ρη και τον 50ρη;

Νομιζω οτι για αρχη αν παρεις δευτερο φακο, θα πρεπει να ξεκινησεις απο εναν μεγαλο μεχρι 250-30mm.

Για πορτρετα μπορεις να την κανεις τη δουλεια και με τον 18-55, εξαλλου στα πορτρετα μεγαλυτερο ρολο παιζει ο φωτισμος και το ... μοντελο.

Στην ιδια θεση με σενα ειμαι πανω κατω και καπως ετσι το σκεφτομαι.

Νομιζω οτι για αρχη αν παρεις δευτερο φακο, θα πρεπει να ξεκινησεις απο εναν μεγαλο μεχρι 250-30mm.

Για πορτρετα μπορεις να την κανεις τη δουλεια και με τον 18-55, εξαλλου στα πορτρετα μεγαλυτερο ρολο παιζει ο φωτισμος και το ... μοντελο.

Στην ιδια θεση με σενα ειμαι πανω κατω και καπως ετσι το σκεφτομαι.

Αν πρόκειται για πορτρέτα σε εξωτερικούς χώρους, εκεί χρειάζεται ο φακός να έχει πολύ ανοιχτό διάφραγμα (π.χ. το πολύ 2.8) έτσι ώστε να θολώσει το φόντο και να αναδείξει το πορτρέτο. Έτσι όλοι οι φακοί με μικρότερη εστιακή από 200 με κλειστό διάφραγμα (π.χ. 4.5, 5.6, 6.3) δεν μπορύν να ξεφοντάρουν το θέμα τους από το φόντο. Επίσης το πώς θολώνει το φόντο είναι ένα θέμα. ΟΙ περισσότεροι φακοί έχουν κακό ξεφοντάρισμα (άσχημο). Λίγοι είναι οι πραγματικά καλοί φακοί. ΟΙ canon 50 1.4, 85 1.8 είναι δυο από αυτούς.

Οι φθηνοί ζουμ όχι....

Όταν μιλάμε για (κλασικό) πορτραίτο, εννοούμε πρόσωπο ή πρόσωπο/μπούστο που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου, με φλου τα υπόλοιπα. Το πορτραίτο θέλει ανοικτά διαφράγματα, σε σημείο να είναι εστιασμένα τα μάτια (πάντα εκεί εστιάζουμε σε πορτραίτο) και η μύτη, αλλά να αρχίζουν να φλουτάρουν τα αυτιά, το πηγούνι κλπ.

Διαφορετικά "πορτραίτο" βγάζω και με 20ρη φακό, δεν παίζει τόσο ρόλο το εστιακό μήκος. Όταν μιλάμε όμως για φακό "πορτραίτου", αναφερόμαστε στην κλασική έννοια του όρου, φακό δεδομένου εστιακού μήκους με ικανότητα για έντονο ξεφοντάρισμα. Παλιά (στο φορμά 35mm) οι κατεξοχήν και συνηθέστεροι φακοί πορτραίτου ήταν οι 80-85ρηδες και οι 135ρηδες.
Πχ ένας 85/1.8 και ένας 135/2.8, ακόμη και να τους κλείσεις λιγάκι (λιγάκι μόνον όμως), ξεφοντάρουν το θέμα μας υπέροχα.

Ένας φακός πορτραίτου πρέπει να έχει οξύτητα στο κέντρο και από ανοικτός, τα άκρα ενδιαφέρουν από λίγο έως καθόλου. Συνήθως ανοικτοί δεν έχουν τόσο σκληρό γράψιμο, πράγμα που είναι επιθυμητό, καθώς το πολύ μεγάλο κόντραστ και οξύτητα δεν κολλακεύουν κάθε μοντέλο. Συχνά μάλιστα χρειάζεται και φιλτράκι diffuser.

Για παράδειγμα, αυτό το πορτραίτο του γιού μου έχει τραβηχθεί με τον "κλασικό πορτραίτου" ρωσικό Helios 40-2 85/1.5 κλεισμένο στο f/2.8.
Όταν μιλάμε για "πορτραίτα" σε τέτοια, περίπου, καδραρίσματα αναφερόμαστε, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ούτε το "πορτραίτο" με fisheye, ούτε και το μακρυνό πορτραίτο με 300ρη.
attachment.php

Last edited:
Αν πρόκειται για πορτρέτα σε εξωτερικούς χώρους, εκεί χρειάζεται ο φακός να έχει πολύ ανοιχτό διάφραγμα (π.χ. το πολύ 2.8) έτσι ώστε να θολώσει το φόντο και να αναδείξει το πορτρέτο. Έτσι όλοι οι φακοί με μικρότερη εστιακή από 200 με κλειστό διάφραγμα (π.χ. 4.5, 5.6, 6.3) δεν μπορύν να ξεφοντάρουν το θέμα τους από το φόντο. Επίσης το πώς θολώνει το φόντο είναι ένα θέμα. ΟΙ περισσότεροι φακοί έχουν κακό ξεφοντάρισμα (άσχημο). Λίγοι είναι οι πραγματικά καλοί φακοί. ΟΙ canon 50 1.4, 85 1.8 είναι δυο από αυτούς.

Οι φθηνοί ζουμ όχι....

Nα κανω μια χαζή ερώτηση (σαν αρχάριος μαλλον δικαιούμαι)
Ειναι τεχνικά δυσκολο να εχουμε και καθαρή ανάδειξη του πορτραίτου αλλά και να μην "θολώνει¨το background ; Το λεω γιατι οντως οι περισσότρες φωτογραφιες που βλεπουμε από πορτραίτα δινουν αυτο το φλου φόντο πισω από το μοντέλο. Η απλά εχει επικρατήσει αυτό το στύλ φωτογράφησης πορτραιτων;

Και κατι ακομα ; Για πορτραιτα χρησιμοποιουμε τα ειδικά προγράμματα που εχουν ολες (φανταζομαι ) οι DSLR ή καλύτερα παιζουμε με προεραιότητα διαφράγματος ;