Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς κινηματογράφου ή ευρύ κοινό

Αυτό άλλαξε ίσως τη δεκαετία του '70. Ποιος ξέρει, μπορεί να ξαναρθει η εποχή της πρωτοτυπίας.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Ναί Κώστα, τότε. Από τις αρχές της δεκαετίας του 60 για την ακρίβεια. Και όχι τυχαία. Οι άνθρωποι ήταν ακόμη συνεπείς στο όνομά τους: Ανω θρώσκοντες.
Είχαν εσωτερικές συγκρούσεις. Και προ πάντων ήταν σε σύγκρουση με τους καιρούς τους και τον κόσμο.
Και μετά, ήρθαν ...οι αγορές. Και το ...target group είναι πια οι μεταμοντέρνοι με τις σεροτονίνες. Για τον κόσμο των οποίων φροντίζουν ...άλλοι. :icon15: :damnyou:

Σημερα αυτοματοποιουμεθα. Εχουμε μπει και εμεις και τα γουστα μας σε "σειρες παραγωγης".
Ο ορος που χρησιμοποιειται επισημα εδω για παραδειγμα σε επιπεδο νομικο, η μαρκετινγκ ειναι "καταναλωση κουλτουρας" η "καταναλωση μουσικης".
Δηλαδη αν σε πιασουν να κατεβαζεις αοπο το νετ φιλμ στο γραμμα σου γραφει " διαπιστωθηκε οτι κανατε τοσα G καταναλωσης κουλτουρας"
Αν εισαι πελατης σε καποια πλατφορμα για δισκους σου γραφουν "καταναλωνετε μουσικη σε αυτο το επιπεδο"...

Τελος παντων, ο Ζαγγογιανης εχει δικιο οταν λεει οτι το 40 και 50 ειχαν βγει διαφορα Δρακουλες, Ταρζαν και Φρανκεσταϊν, ( και τι να πει κανεις για τους τρεις σωματοφυλακες) αλλα νομιζω ηταν αλλη προσεγγιση. Ηταν κλασσικα μυθιστορηματα και η καθε νεα προσπαθεια ηταν μια νεα φαση εικονογραφικης (κινηματικης βεβαια) αποδωσης. Σαν τα κλασσικα εικονογραφημενα κατι τετοιο που καποιος illustrator αποφασιζε να αποδωσει διαφορετικα.

Αυτο για το οποιο μιλαει ο Λυμπε μου φαινεται για κατι αλλο. Eνα processus μαρκετινγκ ελειψη πραγματικων νεων ιδεων και σεναριων.

Παντως δεν εχω δει καποιον μεχρι στιγμης να εχει σιχτιριασει τον Tim Burton....περιεργο...

Ισως να ειμαι ο πρωτος.

Eνα processus μαρκετινγκ ελειψη πραγματικων νεων ιδεων και σεναριων.

Ναί. Και κυρίως προσαρμοσμένο στους αποδέκτες του. Σ εκείνους που Αυτοί θεωρούν αποδέκτες, τέλος πάντων.
Ο Τρυφώ, ο Κιούμπρικ, ο Πέκινπα, ο Σλέσινγκερ, ο Γούντι Αλλεν των 70ς, ούτε σαν ταξιθέτες δεν θα έβρισκαν δουλειά.

Παντως δεν εχω δει καποιον μεχρι στιγμης να εχει σιχτιριασει τον Tim Burton....περιεργο...

Ισως να ειμαι ο πρωτος.

Τελειωμένος. Από το Willy Wonka και δώθε. Αν και, άμα δείς το παληό Willy Wonka -του 1971- θα διαπιστώσεις ότι είναι πριν και από αυτό (τελειωμένος).

Last edited:
Ναί. Και κυρίως προσαρμοσμένο στους αποδέκτες του. Σ εκείνους που Αυτοί θεωρούν αποδέκτες, τέλος πάντων.
Ο Τρυφώ, ο Κιούμπρικ, ο Πέκινπα, ο Σλέσινγκερ, ο Γούντι Αλλεν των 70ς, ούτε σαν ταξιθέτες δεν θα έβρισκαν δουλειά.

Ετσι πιστευω περιπου και εγω. Η οποια νεα Ιδεα ( με κεφαλαιο Ι ) θα θεωρουταν με πολυ καχυποψια απο την βιομηχανια του θεαματος (κακα τα ψεματα, αυτο που λεμε 7η τεχνη). Ισως επειδη εχουμε ( ο μεσος θεατης ) φτασει σε κατασταση κορεσμου. Σε ολα τα επιπεδα. Δεν ξερω... υποθεση κανω.

Σημερα βλεπουμε παπαδες και κανουμε ζαπινγκ περναμε στο επομενο. Παιρνω παραδιγμα τον εαυτο μου. Βλεπω τουλαχιστον 3 φιλμς τη βδομαδα.
Μπορει να μου αρεσουν, και να με εντυπωσιασουν αφανταστα. Αλλα δεν μου μενουν γιατι παραλληλα αλλα λενε τα ιδια πραγματα.

Μενω στο παραδειγμα των ταινων που εβαλες...Alien, Traispotting, Blade Ρunner. Εφαγα στραπατσο που το θυμαμαι ακομα, (ακομα και απο φιλμς σκηνοθετων που ειπα οτι δεν αγαπω), απο αυτα που βλεπω και θαυμαζω σημερα ακομα πιο τεχνολογικα τεχνικα και τελειοποιημενα, οχι...περιεργο ε ; Και μη μου πει κανεις "ειναι θεμα ηλικιας" :violent-smiley-030:

Και μη μου πει κανεις "ειναι θεμα ηλικιας" :violent-smiley-030:

Welcome to the club :ernaehrung004:
Λέω στους γυιούς μου "η κινηματογραφική βιομηχανία σας έχει καταδικάσει σε θάνατο από ανία. Είδα εγώ πιτσιρής το Star Wars και τα άλλα, τώρα τα βλέπετε εσείς, θα τα δούν και τα παιδιά σας και, μετά, και τα εγγονια σας..." :Banane0:

Τελειωμένος. Από το Willy Wonka και δώθε. Αν και, άμα δείς το παληό Willy Wonka -του 1971- θα διαπιστώσεις ότι είναι πριν και από αυτό (τελειωμένος).

Αυτο που κραταω αγαπημενο απο αυτον ειναι ο ψαλιδοχερης...ισως γιατι o τροπος του, μου θυμιζει David Lynch.

Αλλα αντε τον προσθετω και αυτον στην λιστα.

Γιατι το too much neogothic σκοτωνει τελικα το πραγματικο μπαροκ.
Γιατι η υπερβολικη παρωδία σκοτωνει το νοημα της σατυρας.
Γιατι η πολη επαναληψη σκοτωνει το οριτζιναλ

Λέω στους γυιούς μου "η κινηματογραφική βιομηχανία σας έχει καταδικάσει σε θάνατο από ανία. Είδα εγώ πιτσιρής το Star Wars και τα άλλα, τώρα τα βλέπετε εσείς, θα τα δούν και τα παιδιά σας και, μετά, και τα εγγονια σας..." :Banane0:

ΚΑΙ τα εγγόνια το βλέπουν. Φανατικά!!!!

Ισως να ειμαι ο πρωτος.

Εκτος απο το big eyes oλα τα αλλα ειναι..παραμυθια.Παιδικα παραμυθια :)

για να δούμε για πόσο καιρό ακόμα θα συζητάμε κάτι τέτοια.
Μετα τα Alien, Blade Runner και Star Was εσκασε και Trainspotting No.2 (Μαρτης 2017) με το οριτζιναλ καστ. Και βγαινει και Twin Peaks sequel σειρα.

Το Twin Peaks παντως σειρα ηταν και πριν :AFADF0:

Και ειναι καλο που την κανει παλι ο ιδιος σκηνοθετης οπως εκανε πχ το reboot του ΜΑDMAX και παλι ο ιδιος σκηνοθετης.

Το αν εχουν να πουν κατι αλλο ή το κανουν για τα φραγκα ή το κανουν για να ανανεωσουν το δημιουργημα τους μενει να το δουμε παντα.

Παντως για τους ρομαντικους να πω οτι ολοι κανουν κινηματογραφο για να ζησουν οχι για το εχουν ταμα στον Αγιο Παντελεημονα ετσι ?

Αν αυτη ειναι η δουλεια που τους προσφερεται αυτην κανουν ασχετα αν η καλλιτεχνικη τους φυση τους καθιστα στα ματια του κοινου ημιθεους. Δεν ειναι .

Last edited:
Ε και;
παραμυθία <αρχ. παραμυθία < παραμυθοῦμαι "παρηγορώ" - από το ετυμολογικό λεξικό.

Ε γιναμε παιδια με τον αρχοντα των δαχτυλιδιων και τον Χαρυ Ποτερ ¨) Eχει και ενα οριο η ηλικιακη καθοδος,το δικο μου συστημα τουλαχιστον εχει κοφτη :)

Eχει και ενα οριο η ηλικιακη καθοδος,το δικο μου συστημα τουλαχιστον εχει κοφτη :)

Κρίμα!!! είναι τόσο όμορφη αυτή η ηλικιακή κάθοδος, το να έχεις ένα λόγο να νιώθεις παιδί!

δεν χρειάζεσαι κόφτη γιατί η φλάντζα είναι ήδη καμένη, και μπορείς χωρίς ενοχές να απολαμβάνεις αυτό:

kaguya-main.jpg

Δεν ειναι βεβαιο αυτο.

Μετα το Willy Wonka εκανε το αριστουργηματικο για εμενα Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Και τωρα ετοιμαζει το Σκαθαροζουμη 2 .

Ειναι περιεργη στοφα ο Μπαρτον .

Εκει που λες παει συμβιβαστηκε και γυριζει τον πλανητη των πιθηκων τσουπ παει και γυριζει μετα το Big Fish.

Eιναι απο αυτους που ειναι εντελως απροβλεπτοι. Γεγονος ειναι οτι ειναι απο τους τρισμεγιστους παραμυθαδες του σινεμα.

Εγω πιστευω οτι το Χολυγουντ συνεχιζει ακαθεκτο.Και σε ογκο ταινιων και σε ποικιλια και σε ποιοτητα.O ευρωπαικος κινηματογραφος εχει χασει την αιγλη του παρελθοντος.Βεβαια αν καποιος εχει δει και καποιες χιλιαδε ταινιες..ερχεται και ο κορεσμος , δυσκολα τον εκπλησσει κατι.Μπορει να καταληξει σαν τους.. γκρανμαιτρ του σκακιου που μπορει να σταματησουν την παρτιδα στην 15 κινηση , γιατι εχουν διαβασει τοση θεωρια που ξερουν οτι ειναι ισοπαλια :) .

Παντως εγω δεν βιαζομαι να παρω το κεφαλι του Τιμ Μπαρτον.
Ειναι απο τους λιγους που εχουν κρατησει την ματια τους,επιμενοντας σε ενα δικο τους δρομο.και αν και περναει μια φαση μετριοτητας,παντα βρισκεις στιγμες μεγαλου παραμυθα.
Τυχαινει σε ολους αυτο (ακομα και μεγαλα μουσικα γκρουπ περασαν τετοιες φασεις).

Παντως εγω δεν βιαζομαι να παρω το κεφαλι του Τιμ Μπαρτον.
Ειναι απο τους λιγους που εχουν κρατησει την ματια τους,επιμενοντας σε ενα δικο τους δρομο.και αν και περναει μια φαση μετριοτητας,παντα βρισκεις στιγμες μεγαλου παραμυθα.
Τυχαινει σε ολους αυτο (ακομα και μεγαλα μουσικα γκρουπ περασαν τετοιες φασεις).

μαζί σου Πανούλη !:2thumb22sup:

Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια του Μπάρτον.Ακόμα και σήμερα βλέπω χαλαρά τον Ψαλιδοχέρη και το Sleepy Hollow (σαν παράδειγμα τα αναφέρω..)