Σκληροτητα και αναλυση.

Παιδιά δεν ξέρω πόσο κατανοητό είναι αλλά εδώ συζητείται το κατά τη γνώμη μου σοβαρότεροτερο πρόβλημα στην αναπαραγωγή του ήχου! Δεν είναι καθόλου απλό και ασφαλώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ.

Κατ' αρχήν η σκληρότητα στον ήχο είναι μία απόκλιση από το φυσιολογικό, έτσι όπως όλοι το αντιλαμβανόμαστε με βάση την ακουστική μας εμπειρία και συνεπώς εξ' ορισμού είναι ένα είδος παραμόρφωσης, που πιθανότατα έχει άγνωστες και συνεπώς μή μετρήσιμες παραμέτρους. Είναι γνωστή η ιστορία με τη χρήση στο παρελθόν της αρνητικής ανάδρασης στους ενισχυτές με τέτοιο τρόπο που μείωνε μεν την αρμονική παραμόρφωση αλλά αύξανε την παραμόρφωση φάσης κάνοντας μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό, διότι η δεύτερη είναι πιό αντιληπτή απ' τον εγκέφαλο. Επίσης είναι γνωστό ότι στα ηχητικά συστήματα οι ανάγκες αλληλοσυγκρούονται. Δηλ. βελτιώνοντας μιά παράμετρο χαλάς μιά άλλη κλπ. κλπ. Σε μέγιστο βαθμό εκεί βρίσκεται η αξία ενός πραγματικά καλού μηχανήματος. Ανάλυση (κλπ.) χωρίς σκληράδες.

Πρακτικά τώρα αγαπητέ Bacousis και προσπαθώντας να βοηθήσω, καταθέτω τα εξής:

1) Κατά τη γνώμη μου επ' ουδενί δεν φταίει το καλώδιο ρεύματος, απλώς ανέδειξε ένα πρόβλημα που ήδη υπήρχε αλλά ήταν μασκαρισμένο. Εφ' όσον θα ήθελα να κρατήσω την επιπλέον ανάλυση που πήρα θα προχωρούσα στα επόμενα.
2) Αν και από την εμπειρία μου η βασική πηγή σκληρότητας είναι η ενίσχυση, θα ξεκινούσα αλλάζοντας ένα-ένα τα κομάτια της αλυσίδας μου με δανεικά, με εξακριβωμένα καλή συμπεριφορά στον τομέα αυτό. Έτσι θα εντόπιζα τον βασικό ένοχο. "Ζήτα και θα σου δοθεί" είπε ο Απόστολος Παύλος.
3) Αλλαγές στα καλώδια βοηθούν πολύ αλλά εκεί θα πήγαινα ασφαλώς μετά τον εντοπισμό του βασικού ενόχου, γιά το fine tuning.
4) Η περιποίηση του χώρου είναι επίσης πολύ σημαντική αλλά κάνουμε ότι μας παίρνει. Κάνε τις ανακλαστικές επιφάνεις (τοίχους, πατώματα κλπ) όσο μπορείς πιό ανάγλυφα (πίνακες, κουρτίνες , χαλιά, έπιπλα κλπ), με ασύμμετρο τρόπο.

Ωπ, τώρα είδα το προηγούμενο reply σου για το ποτενσιόμετρο του προενισχυτή. Μου έχει συμβεί. Αν δεν είναι σφραγισμένο δοκίμασε να το καθαρίσεις με ειδικό σπρέυ καθαρισμού επαφών ή ακόμα και σπρέυ τύπου WD40. Αν δεις βελτίωση προγραμμάτισε να το αλλάξεις σύντομα. Αλλά δεν γνωρίζω ποτενσιόμετρο που να´"ξίνησε" τόσο γρήγορα.

εδω ειμαστε, τι εγινε σε μια μερα...

παιδια περασα πολυ καλα μια ωρα τωρα που διαβαζω, απιστευτα πραματα, συγχαρητηρια...

συγνωμη που δεν μπορω να βοηθησω, αλλα....

kharma να ξερεις οτι δεν εχουν ολοι την οικονομικη δυνατοτητα να παρουν οτι πραγματικα θελουν, οπως πολλοι που την εχουν, δεν εχουν τη λοξα να δαπανησουν τεραστια ποσα για να μπουν σε περιπετειες.

αν ειχα το οικονομικο ελευθερο σιγουρα θα ειχα καλυτερο ηχο, δεν ειναι αυτο το θεμα.

αν ειχες Κharma ηχεια στα 24 σου... σκεψου οτι καποιος που ασχολειτε 30+ χρονια δεν θα τα αποκτησει ποτε.
σε καταλαβαινω γιατι στα 24 μου ειχα το δευτερο integrale (το πρωτο το εσπασα)....τι να παρω τωρα, δεν εχω λεφτα για ferrari και τις porsche τις βλεπω για αυτοκινητα της σειρας....ειναι αλλωστε (και μη μου πει κανεις καμια μ@λ@κι@).

φιλικα...

Φιλε μου φυσικα και ο καθενας εχει αυτο που μπορει. Και δικαιωμα του. Συμφωνω και επαυξανω.
Δεν μιλησα εγω για οικονομικα θεματα. Απλα ανεφερα την αποψη μου για ενα μηχανημα. Μην το πας αλλου.

Σκληρότητα κι ανάλυση.
Δυό λέξεις,δυό διαφορετικές έννοιες.
Γιατί να συνδέονται;

Σκληρότητα σημαίνει,ένα συναίσθημα που σε κάνει να δυσφορείς,σου "πληγώνει" τα αυτιά,σε κάνει να θέλεις να σταματήσεις να ακούς.Πρόκειται στην ουσία για παραμόρφωση.

Ανάλυση σημαίνει,ότι η πηγή σου διαβάζει,όλα όσα υπάρχουν στον δίσκο και τα παραδίνει στους υπόλοιπους κρίκους,οι οποίοι είναι σε θέση να αναπαράγουν όλη την πληροφορία.Αυτό είναι ευχάριστο.Δεν είναι;

Συμπερασματικά,το καλό και σωστά στημένο σύστημα πρέπει να τα "διαβάζει" όλα και να τα αναπαράγει φυσικά κι ευχάριστα.Αν δεν το κάνει,απλά πάς γι' άλλα...

Re: Απάντηση: Σκληροτητα και αναλυση.

Σκληρότητα κι ανάλυση.
Δυό λέξεις,δυό διαφορετικές έννοιες.
Γιατί να συνδέονται;

...

Συμπερασματικά,το καλό και σωστά στημένο σύστημα πρέπει να τα "διαβάζει" όλα και να τα αναπαράγει φυσικά κι ευχάριστα.Αν δεν το κάνει,απλά πάς γι' άλλα...

Eτσί..... απλά κοιτάς πρώτα μην φταίει και το ******* ρεύμα και είναι η πηγή του κακού... !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σκληροτητα και αναλυση.

Eτσί..... απλά κοιτάς πρώτα μην φταίει και το ******* ρεύμα και είναι η πηγή του κακού... !

Αμα το σύστημα δεν παίζει και...πλατινένια καλώδια να του βάλεις,δεν γίνεται τίποτα...

Αμα το σύστημα δεν παίζει και...πλατινένια καλώδια να του βάλεις,δεν γίνεται τίποτα...

Δε μιλάει γιά καλώδια ο Deminio, γιά conditioner κλπ μιλάει. Υπάρχουν περιοχές που στο δίκτυό τους υπάρχουν βιομηχανικές (και όχι μόνο) χρήσεις κι αυτές προκαλούν ένα σωρό προβλήματα στο ρεύμα της περιοχής. Κυρίως θόρυβο και μεγάλες πτώσεις τάσης. Απλό παράδειγμα: είχα έναν ARCAM A85, μόλις η τάση έπεφτε κάτω απ' τα 205V έκλεινε εντελώς (προστασία). Και συνέβαινε συχνότατα μέχρι που αποφάσισα και τον πούλησα. Οι ενισχυτές που δεν ενεργοποιούν προστασίες, με τί συνθήκες συνεχίζουν να λειτουργούν?
Ο Deminio έχει ιδίαν πείρα με προβλήματα στο ρεύμα, κυρίως θορύβου, και είδε γιατριά με το conditioner.

Η σκληράδα που ακούει τελευταία ο backousis σίγουρα δεν οφείλεται στην ποιότητα της παροχής της ΔΕΗ. Τα προβλήματα τέτοιου τύπου είναι περιοδικά και όχι μόνιμα. Εάν το πρόβλημα δεν οφείλεται τελικά στο ποτενσιόμετρο τότε θα μπορούσε να ήταν κάποια λάθος φάση σε ένα ή περισσότερα καλώδια ρεύματος ή ακόμα και λάθος φάση ρεύματος μέσα στον ενισχυτή. Πολυ πιθανότερο να είναι αυτό παρά οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με ρεύμα.

Οσον αφορά το θέμα της σκληράδας, αυτό είναι 100% παραμόρφωση ή ακόμα και παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης. Ολα είναι μετρήσιμα στοιχεία, δεν είναι υποκειμενικά.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι το περιβόητο στρώσιμο. Ποιος σας είπε ότι με το στρώσιμο ο ήχος γίνεται πάντα καλύτερος ? Αμ δε !!!

Last edited:
Re: Απάντηση: Σκληροτητα και αναλυση.

Η σκληράδα που ακούει τελευταία ο backousis σίγουρα δεν οφείλεται στην ποιότητα της παροχής της ΔΕΗ. Τα προβλήματα τέτοιου τύπου είναι περιοδικά και όχι μόνιμα. Εάν το πρόβλημα δεν οφείλεται τελικά στο ποτενσιόμετρο τότε θα μπορούσε να ήταν κάποια λάθος φάση σε ένα ή περισσότερα καλώδια ρεύματος. Πολυ πιθανότερο να είναι αυτό παρά οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με ρεύμα.

Οσον αφορά το θέμα της σκληράδας, αυτό είναι 100% παραμόρφωση ή ακόμα και παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης. Ολα είναι μετρήσιμα στοιχεία, δεν είναι υποκειμενικά.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι το περιβόητο στρώσιμο. Ποιος σας είπε ότι με το στρώσιμο ο ήχος γίνεται πάντα καλύτερος ? Αμ δε !!!

το πρωτο που πηγε το μυαλο μου ηταν λαθος φαση.

εψαξα ομως και ειναι ολες σωστες.

το ποτενσιομετρο το υποψιαζομαι γιατι αρχισε να κανη χρατς χρατς.

ο προ φοραη noble 50k αλλα δυσκολευομαι να βρω.

σκεφτομαι να βαλω alps αλλα μαλλον το noble ειναι καλυτερο.

ποια ειναι η γνωμη σου;

το πρωτο που πηγε το μυαλο μου ηταν λαθος φαση.

εψαξα ομως και ειναι ολες σωστες.

το ποτενσιομετρο το υποψιαζομαι γιατι αρχισε να κανη χρατς χρατς.

ο προ φοραη noble 50k αλλα δυσκολευομαι να βρω.

σκεφτομαι να βαλω alps αλλα μαλλον το noble ειναι καλυτερο.

ποια ειναι η γνωμη σου;

Αν μπορείς να βρεις ένα Alps black beauty θα ήταν ό,τι καλύτερο. Νομίζω ότι έχει σταματήσει η παραγωγή τους από την Alps εδώ και κάποια χρόνια. Ηχος αναλυτικός και ζεστός ταυτόχρονα χωρίς εξάρσεις που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Στο e-bay κυκλοφορούν κάτι κινέζικα αντίγραφα, μακρυά. Μόνο ο Τζωρτζάκης αν έχει ακόμα κανένα σε stock από παλαιότερη προμήθεια. Διαφορετικά βάλε ένα μπλε Apls αλλά και πάλι να είναι η κορυφαία σειρά. Επικοινώνησε καλύτερα με τον ίδιο .
Αλλη επιλογή είναι να βάλεις τυπου ladder της ELMA ή κάποιο παρόμοιο καλής ποιότητας. Στην ανάγκη της DACT. To θέμα της προενισχυσης είναι το σημαντικοτερο. Τελευταία έχω ανακαλύψει πολλά περίεργα φαινόμενα που οφείλονται σε κακή προενίσχυση. Κακή προενίσχυση είναι οτιδήποτε ξεφεύγει από το τέλειο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Σκληροτητα και αναλυση.

υποθετω οτι μπορω να βαλω 100κ αντι για 50κ;
γιατι βρηκα σε αξιοπιστο site.

Δεν θα στο συνιστούσα, γιατί το ποτενσιομετρο με την υψηλότερη αντίσταση εισόδου & εξόδου (μεταβλητής αντίστασης εξόδου) μπορεί να μην ταιριάζει στο κύκλωμα που ακολουθεί ή προηγείται του ποτενσιόμετρου. Καλύτερα να βρείς ένα ίδιο στα 50ΚΩ
Αν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση η σχεδίαση ενός προενισχυτή τότε όλοι οι προενισχυτές θα έπαιζαν καλά. Υπάρχουν προενισχυτές των 100 ευρώ και των 40.000 ευρώ. Μάντεψε ποιος μπορεί να παίζει καλύτερα.

Last edited:
Υπό πάρα πολλές προυποθέσεις ο των 100 ευρώ (ειδικά αν είναι DIY και
ψαγμένο σχέδιο - υλοποιήση - κατασκευή)! Πολύ ακραία κατάσταση πάντως
μιά τέτοια σύγκριση, υπό κανονικές συνθήκες δεν τείθεται καν θέμα γιά
σύγκριση!

σύγκριση!

Ε εντάξει...
Θα πρέπει ο ντιούης να είναι ο νέος Αϊνστάϊν και βάλε:Banane0:

Ε εντάξει...
Θα πρέπει ο ντιούης να είναι ο νέος Αϊνστάϊν και βάλε:Banane0:

Σχετικό είναι κι αυτό που λες, αφού ο K. Καραθοδωρής, ας πούμε ...

«Με το Θεώρημά του οδήγησε την μαθηματική επιστήμη στη νέα εποχή και με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που του επέβαλλε συστηματικά ο φίλος του, ο Αινστάιν, συνέβαλε στη θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητος. Δεν ήταν όμως μόνο λαμπρός επιστήμονας, ήταν κυρίως, μεγάλος Ελληνας, ο οποίος εκλήθη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Σμύρνης. Και την ώρα που οι υπόλοιποι επεδίωκαν να διασώσουν τη ζωή και τα υπάρχοντά τους, σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις του Βρετανού Αρμοστή, αυτός προσπαθούσε με τα χέρια του να μεταφέρει τα τελευταία βιβλία και τα τελευταία όργανα της Φυσικής από το Πανεπιστήμιο σε μια βάρκα, για να μπορέσει να τα επιστρέψει στην πατρίδα."

http://dontpanic.pblogs.gr/2006/11/k-karathodwrhs.html

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικό είναι κι αυτό που λες, αφού ο K. Καραθοδωρής, ας πούμε ...

«Με το Θεώρημά του οδήγησε την μαθηματική επιστήμη στη νέα εποχή και με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που του επέβαλλε συστηματικά ο φίλος του, ο Αινστάιν, συνέβαλε στη θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητος. Δεν ήταν όμως μόνο λαμπρός επιστήμονας, ήταν κυρίως, μεγάλος Ελληνας, ο οποίος εκλήθη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Σμύρνης. Και την ώρα που οι υπόλοιποι επεδίωκαν να διασώσουν τη ζωή και τα υπάρχοντά τους, σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις του Βρετανού Αρμοστή, αυτός προσπαθούσε με τα χέρια του να μεταφέρει τα τελευταία βιβλία και τα τελευταία όργανα της Φυσικής από το Πανεπιστήμιο σε μια βάρκα, για να μπορέσει να τα επιστρέψει στην πατρίδα."

http://dontpanic.pblogs.gr/2006/11/k-karathodwrhs.html

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Οκ.Εστω να είναι ο νέος Καραθεοδωρής λοιπόν.

σύγκριση!

Κανένας δεν επιχειρεί τέτοιου είδους συγκριτικά και για πολλούς λόγους.
Κανένας δεν πρόκειται να δεχθεί το αποτελεσμα στην απίθανη (?) περίπτωση που ο προενισχυτής των 100 ευρώ παίξει καλύτερα από έναν των 40.000 ευρώ. Κανένας από εμάς δεν είναι έτοιμος να δεχθεί κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον τα περιοδικά που προσπαθούν απεγνωσμένα να συντηρήσουν το μύθο. Κι οχι μόνο τα περιοδικά.

Last edited: