Σκόπευση HellasSat 2

Βασίλης 07

AVClub Enthusiast
18 June 2006
904
Προσπάθησα σήμερα να πετύχω λήψη από τον συγκεκριμένο δορυφόρο αλλά μάταια :slapface:.Τον ψάχνω βάζοντας στον δέκτη συχνότητα 12647 H 30000.Το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής μου είναι 38,46 και σύμφωνα με το manual του μοτέρ προκύπτει Elevation Angle 52 & Dish Braket Angle 24 (αλλά το έχω βάλει 30 γιατί εκεί πετυχαίνω λήψη των Astra 1Ε,Hotbird).Διακρίνεται κάποιος λάθος στην εγκαταστασή μου ?

Απάντηση: Αδύνατη η σκόπευση του Hellas Sat.Κάνω κάτι λάθος ?

Έκανα έρευνα και με αυτή την συχνότητα αλλά τίποτα.

Αν ο δεκτης σου εχει και δυνατοτητα USALS χρησιμοποιησε την και θα δεις φως. Συνηθως κανουν πολυ καλη δουλεια.
Απλα θυμισου να ορισεις ενα δορυφορο σαν reference point (κυριως Hotbird)
Απο κει και μετα ειναι παιχνιδακι. Απλα διαλεγεις δορυφορο και το μοτερ καθεται αν οχι ακριβως επανω του παρα μα παρα πολυ κοντα. Μετα γυρνας αν θελεις παλι σε disect και κανεις μικρορυθμισεις αν και συνηθως καθεται πολυ καλα πανω στο τοξο.
Ψαξε το δεκτη στα χαρακτηριστικα υποστηριξης του μοτερ αν εχει USALS και αν ναι προχωρα!
Νικος

Last edited by a moderator:

Ευχαριστώ Νίκο για την συμβουλή.

Έβαλα USALS και τελικά το μοτέρ έδωσε εντολή και έφερε το κάτοπτρο στο σημείο που υποτίθεται πώς είναι η θέση του Hellas Sat.Το θέμα είναι όμως πώς από την στιγμή που άλλαξα σε USALS από DiSEqC ο δέκτης δεν εμφανίζει καθόλου τις μπάρες για το σήμα (κόκκινες/πράσινες).Έτσι γίνετε και πρέπει τώρα να αλλάξω πάλι σε DiSEqC 1,2 ?

Από εδώ http://www.stab-italia.com/maps.php βρήκα τα εξής:

LAT: 38.5 N
LONG: 23.6 E
Dish Elevation:
HH90/90S = 38.9
HH100/120 = 23.9

Τα 2 πρώτα τα έδωσα στον δέκτη στην κάρτα του Hellas Sat (ελπίζω να έκανα το σωστό).Τα άλλα 2 αφορούν την κλίση του κατόπτρου και υποθέτω πώς πρέπει να βάλω κλίση 23,9 (τώρα είναι στις 28).

ΥΓ:Ως σημείο 0 στο μοτέρ να βάλω τον Hotbird ή τον Astra 1E με τον οποίο συμπίπτει ο Νότος ?

για σημειο 0 θα βαλεις τον ASTRA 23.5,εκει θα κεντραρεις το πιατο

Ελπιζω να ελυσες το γριφο.
Δυστυχως δεν μπορω να σε βοηθησω γιατι δεν εχω γνωσεις για αλλο ,ηχανημα. Εχω HUMAX 2000HD και ο μονο που κανω ειναι να αλλαξω σε USALS και δινω εντολη για καναλι. Το πιατο καθεται απιθανα καλα στο τοξο. Βεβαια δεν εχεις εκει την δυνατοτητα μικρορυθμισεων οπως οταν ο δεκτης ειναι σε DiSEqC 1,2 οποτε ειναι φυσικολογικο να μην εχεις τις μπαρες.
Δεν βαζω τιποτα αλλο στο δεκτη παρα μονο γεωγραφικο μηκος και πλατος. Αυτα θεωρω οτι ειναι αρκετα. Τουλαχιστο αυτα ζητα ο δικος μου. Σε ενα Maxx που εχω σημπληρωματικα μου ζητα και reference point οποτε εκει κανω save οταν ειμαι στον Hotbird. Απο κει και μετα παω το πιατο οπου θελω παντα με εξαιρετικη επιτυχια. Το μονο πραγμα που δεν κανεις ποτε μα ποτε ειναι να κνινεις το πιατο με αερα.
Νικος

Για τον αέρα δίκιο έχεις αλλά τώρα μου ήρθε η όρεξη και έχω φάει αρκετό κρύο και αέρα τα απογεύματα :slapface: Το μοτέρ έχει μια απόκλιση από τον Νότο 0,2-0,3 μοίρες (θα το ρυθμίσω σήμερα μάλλον που έχει καλοκαιρία). Το θέμα είναι ότι τώρα είτε βάζω USALS είτε DiSEqC 1,2 το μοτέρ προσπερνά τους Hotbird - Astra 1E και "κάθεται" λίγο πιό κεί όπου βέββαια δεν υπάρχει σήμα.Προσπαθώ manual όταν έχω δώσει ρύθμιση DiSEqC 1,2 να μείνει το κάτοπτρο στο σημείο που έχω σήμα, αλλά μόλις βγώ από το μενού και πάω στα κανάλια το μοτέρ μετακινείται :furious3: .Κανονικά σε DiSEqC 1,2 δεν έπρεπε το μοτέρ να κινείται και χειροκίνητα ?

Επεξεργασία:
Τελικά χθές κατάφερα και έφερα το μοτέρ καρφί στο Νότο.Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο.Ενώ όταν σκοπεύω τον Astra 1E το μοτέρ λέει 0, όταν βάζω επιλογή στον δέκτη USALS οι άλλοι δορυφόροι δεν έχουν την ίδια ακρίβεια αλλά υπάρχει μια απόκλιση 0,2-0,3 μοιρών.Να το αφήσω ή να μετακινήσω λίγο την βάση του μοτέρ ?

Re: Αδύνατη η σκόπευση του Hellas Sat.Κάνω κάτι λάθος ?

Για να κάνεις σωστή εγκατάσταση, πρώτα θα γυρίσεις το μοτέρ στον δορυφόρο που έχεις πιο κοντά στον νότο (23,5) και ΜΕΤΑ θα συντονίσεις το πιάτο. Έτσι θα δεις ότι το μοτέρ δε θα σου δείχνει 0, αλλά 0,κάτι. Είναι η διαφορά που παρατηρείς τώρα.
Εσύ από ότι κατάλαβα είχες το μοτέρ στο 0 όταν σκόπευσες τον δορυφόρο.

Απάντηση: Re: Αδύνατη η σκόπευση του Hellas Sat.Κάνω κάτι λάθος ?

Για να κάνεις σωστή εγκατάσταση, πρώτα θα γυρίσεις το μοτέρ στον δορυφόρο που έχεις πιο κοντά στον νότο (23,5) και ΜΕΤΑ θα συντονίσεις το πιάτο. Έτσι θα δεις ότι το μοτέρ δε θα σου δείχνει 0, αλλά 0,κάτι. Είναι η διαφορά που παρατηρείς τώρα.

Τί εννοείς μετά θα συντονίσω το πιάτο, πάνω-κάτω ή δεξιά αριστερά ? το πιάτο το έχω δέσει στο μοτέρ και δεν το πειράζω καθόλου (εκτός από την κλίση βέββαια).

Εσύ από ότι κατάλαβα είχες το μοτέρ στο 0 όταν σκόπευσες τον δορυφόρο.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι όταν λέω στο δέκτη "go to 0" σε αυτή την θέση να πετυχαίνει τον Astra 1E (23,5).Από αυτά που έχω διαβάσει έτσι πρέπει να γίνει.Το θέμα είναι όμως μετά με USALS γιατί έχω απόκλιση 0,2,-0,3 ? Μήπως αυτό είναι το σύνηθες ?

Re: Απάντηση: Re: Αδύνατη η σκόπευση του Hellas Sat.Κάνω κάτι λάθος ?

Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι όταν λέω στο δέκτη "go to 0" σε αυτή την θέση να πετυχαίνει τον Astra 1E (23,5).Από αυτά που έχω διαβάσει έτσι πρέπει να γίνει.Το θέμα είναι όμως μετά με USALS γιατί έχω απόκλιση 0,2,-0,3 ? Μήπως αυτό είναι το σύνηθες ?

1. Βάλε στο δέκτη τις δικές σου συντεταγμένες για το USALS. Βρες τις συντεταγμένες σου από www.dishpointer.com (χρησιμοποιεί google maps) ή ακόμα καλύτερα αν έχεις κάποιο gps, με το gps
2. Ζήτα να πάει το moter στη θέση 0. Σιγουρέψου πως σε αυτή τη θέση η γραμμή μοτέρ lnb είναι ακριβώς κάθετη στην ευθεία που ορίζεται από την επιφάνεια του πιάτου. Ρύθμισε το μοτέρ σε σχέση με το γεωγραφικό σου πλάτος, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
3. Μη ψάχνεις τις 23,5. Δεν είναι και ο πιο δυνατός δορυφόρος. Έχοντας συμπληρώσει τις σωστές συντεταγμένες σου, ζήτα από το δέκτη να μετακινήσει το πιάτο σου σε ένα ισχυρό δορυφόρο, πχ Hotbird.
4. Βελτιστοποίησε το σήμα σου στο Hotbird, ρυθμίζοντας ανύψωση πιάτου και μετακινώντας το πιάσιμο του μοτέρ γύρω από τη βάση (ουσιαστικά αλλάζοντας τη ρύθμιση του νότου). ΜΗ μετακινήσεις το πιάσιμο του πιάτου στο μπράτσο του μοτέρ. Αυτό πρέπει να παραμένει σταθερό αν το ρύμισες σωστά στο βήμα 2.
5. Αφού βελτιστοποιήσεις το σήμα, δώσε εντολή να κινηθεί το πιάτο σε αντίστοιχα ισχυρό δορυφόρο αλλά από την αντίθετη πλευρά. Στις 36 έχει κάποιες πολύ δυνατές συχνότητες. Δώσε λοιπόν εντολή να πάει στις 36, και βελτιστοποίησε το σήμα.
6. Επέστρεψε πάλι στο hotbird δίνωντας εντολή από το δέκτη. Έλεγξε ότι οι βελτιώσεις που έκανες στις 36 δε χειροτέρεψαν το σήμα στις 13.
7. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο πηγαίνοντας όλο και σε ποιο μακρινούς από το νότο σου δορυφόρους. Πχ 1W (24,5 δυτικά από το νότο σου) και αντίστοιχα 42Ε (19 ανατολικά από το νότο σου).
8. Αν δεις πως όσο απομακρίνεσαι από το νότο, η στόχευση χάνεται όλο και περισσότερο και πως πχ πρέπει και ανατολικά και δυτικά να ανεβάζεις ή να κατεβάζεις ελαφρά το πιάτο για να μεγιστοποιείς το σήμα, τότε είναι λάθος η ρύθμιση του γεωγραφικού πλάτους στο μοτέρ. Άλλαξέ το κατά λίγο και κάνε την αντίστοιχη διόρθωση στην ανύψωση του πιάτου. Η ρύθμιση του γεωγραφικού πλάτους στο μοτέρ είναι σε άμεση συνάρτηση με την καμπύλη που θα ακολουθεί στον ορίζοντα. Επανέλαβε και πάλι τα βήματα από 4 και κάτω.

Τέλος, ένα μικρό σφάλμα είναι πάντα πιθανόν να υπάρχει με το USALS.

Last edited:

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

1) Εξασφαλίζεις ότι η βάση σου είναι εντελώς κάθετη. Το τεστάρεις με ένα αλφάδι.
2) Βάζεις το μοτέρ στη θέση 0
3) Δένεις το μοτέρ στο πιάτο. Προσοχή, πρέπει να είναι ακριβώς κάθετα στο κέντρο του πιάτου.
4) Γυρίζεις με το δέκτη το μοτέρ στις 23,5.
5) Βάζεις το πιάτο με το μοτέρ στη βάση και προσπαθείς να πιάσεις το μέγιστο σήμα στις 23,5 ΔΙΧΩΣ να κουνήσεις μέσω δέκτη το μοτέρ. Γυρίζεις το πιάτο (μαζί με το μοτέρ) δεξιά - αριστερά στη βάση του πιάτου και αφού πιάσεις το καλύτερο σήμα, ανεβοκατεβάζεις λίγο το πιάτο για το μέγιστο σήμα. Η αρχική κλίση του πιάτου νομίζω ότι πρέπει να είναι περίπου 27-28 μοίρες, αλλά δεν ορκίζομαι κιόλας.
6) Μόλις πιάσεις το μέγιστο σήμα στις 23,5 σφίγγεις το πιάτο στη βάση του. Αν όλα πήγαν καλά, μέσα από τον δέκτη (με USALS) θα βρίσκει αυτόματα όλους τους άλλου δορυφόρους.

edit: Βλέπω ότι με πρόλαβαν. :a0210:

Εγώ πέτυχα όλο το τόξο με απόλυτη σχεδόν ακρίβεια West και Εast εκτός απο τον Hellas Sat αν θέλετε να με πιστέψετε.

Η ο δορυφόρος ο ίδιος φταίει ή κάτι με τη τιμή που έχει καθοριμένη το USALS.

Τελικά έχω ξεκινήσει και κατεβάζω δορυφόρους (και τον Hellas SAT).Και πλέον διαπιστώνω για τα καλά πόσο "λίγος" είναι ο δέκτης που έχω καθώς μετά τα 2500 κανάλια κολλάει.Ευχαριστώ τους kanenas και malakudi για την βοηθειά τους.

Κάτι άλλο.Υπάρχει κάποιος κανόνας πώς επιλέγουμε και κατεβάζουμε τους δορυφόρους στον δέκτη (πχ με την σειρά που βρίσκονται) ή όπως τύχει ?

Re: Απάντηση: Αδύνατη η σκόπευση του Hellas Sat.Κάνω κάτι λάθος ?

Κάτι άλλο.Υπάρχει κάποιος κανόνας πώς επιλέγουμε και κατεβάζουμε τους δορυφόρους στον δέκτη (πχ με την σειρά που βρίσκονται) ή όπως τύχει ?

Όπως "τύχει".

Τι δεκτη εχεις ?
Επισης εισαι σιγουρος οτι εχεις κανει την καλυτερη ρυθμιση ?

VisionΝΕΤ 7000 combo:rifle:

Για ρύθμιση δεν είμαι βέββαιος αν είναι η σωστή αλλά τουλάχιστον κατεβάζω δορυφόρους χωρίς να χρειάζεται να πειράξω την κλίση στο πιάτο.Για όρια ποιούς να έχω ? Για Hispasat 1C/D λέω απο την μία πλευρά.

Αν θυμάμαι καλά ο 7000 έχει 4.000 κανάλια μνήμη.....

Ξέρει κανείς σε πιο File φυλάσσονται οι συντεταγμένες USALS; Σκεύτομαι να τις πειράξω γιατί όπως είπα: "Έχω πετύχει όλο το τόξο με απόλυτη ακρίβεια Τέρμα West και Τέρμα Εast εκτός απο τον Hellas Sat αν θέλετε να με πιστέψετε."