Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

είπαμε προηγουμένως
όσο ζεστοί είναι οι τοίχοι τόσο και το σπίτι.
βασικά δεν πρέπει να κρυώνουν οι τοίχοι.
Εγώ για την ώρα που δουλεύω μόνο ένα απλό 12άρι για δυό δίωρα έχω περιοριστεί σε 45άρι σαλοκουζίνα μέχρι νεωτέρας αγοράς.
Όμως έφτιαξα τη μόνωση στη στέγη κι ας είμαι σε εκτεθειμένη μεζονέτα από 3 πλευρές (τις χειρότερες).
Εδώ και μια εβδομάδα ξυπνάω με 5 έξω και έχω 17 μέσα.
Η σοφίτα έχει γύρω στο 17 το βράδι που πάω για λίγη ακρόαση με ό,τι έρχεται από κάτω. Μόλις ανάψω 3 σάλας μέσα σε μια ωρίτσα έχω ήδη 18.

Σε 1 οροφο με 45τμ σαλονι με 22αρι inverter, με λειτουργια περιπου 5 ωρες την ημερα λογω οτι ελειπα απο το σπιτι περυσι το χειμωνα το διμηνο μου ερχοταν η δεη 140 . Σιγουρα δεν ειχα τη ζεστη των καλοριφερ αλλα δεν ειχα και τα 300 κοινοχρηστων που ειχαν οι υπολοιποι.

Επίσης πρέπει να βρείς απώλειες και να τις περιορίσεις.
πχ μια σημαντική δική μου είναι το τζάκι. Διαγώνια στην σαλοκουζίνα με τον αποροφητήρα έκανε ένα ρεύμα που τα τσάκιζε όλα. Του έβαλα ένα κομάτι φιμπραν στην μπούκα όταν δεν το δουλεύω και ησύχασα. Τώρα θα κλείσω και τους αεραγωγούς του με κάτι ανάλογο.
Επίσης, παράθυρα.
Πιθανές διαρροές είναι στα φινιρίσματα των κουτιών που μαζεύεται το στόρι. Αν είναι εσωτερικά τόσο χειρότερα. Εκλεισα χαραμάδες με παταφίξ άσπρο. Μικρές δεν τις πιάνει το μάτι. Αλλά βάλε χέρι όταν φυσάει να δεις. Επίσης στον βαρδάρη κατέβασμα τα στόρια εντελώς και τράβηγμα κουρτίνας. Εμποδίζει την κίνηση αερίων μαζών γύρω από τα κρύα ανοίγματα, κι ας είναι διπλά. Εξώπορτα (ας έχει αεροφράκτη) χαλάκι.
Τα σώματα ηλεκτρικά αν έχεις βάλτα στους τοίχους, όχι κέντρο.

Οι απωλειες / μονωση ειναι μεγαλη ιστορια

Σε 35αρι σαλόνι, Δυτικό, με κακή μωνηση ενα 24αρι δεν την παλευε στα σοβαρα κρυα.

Φετος του εβαλα ενα καινουργιο, inverter Mitsubishi Heavy 24αρι (30αρι+ στην θερμανση) και ειμαι περιεργος να δω διαφορα.

Το παλιο πηγε για ζεσταμα κουζινας, διαδρομων.

Στα υπνοδωματια (~12+ τετραγωνικα), τα 9αρια inverter δε μασανε.

Last edited:
Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Για να ζεστάνεις ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, 3 μέτρων ύψους (300 κυβικά) θέλεις χοντρικά 12.000W.
Αν ίσχυε αυτό που λένε τότε αντί για 12.000W θα χρειαζόσουν 4.000W.
4.000W = 19.000 BTU
E, αν καταφέρει κάποιος να ζεστάνει 100 τετραγωνικά με 19.000 BTU να μου πει το κόλπο...

Αυτή είναι τόσο μικρή που είναι μη μετρήσιμη.

πως προκύπτει αυτό ρε αδρεφέ?

με 4 κιλοβάτια ταϊζω 2 inverterόνια 22ρια hitachια 24/7 (και όχι ένα όπως αναφέρεις).

Όπως είπαν και οι φίλοι παραπάνω, ζέστη "μπόχα" τέλος. Δεν απαιτώ πλέον με 0 έξω να κυκλοφορώ με το βρακί στο σπίτι.

20-22 βαθμοί με χαμηλή υγρασία είναι μια χαρά...

Πήρα 2 θερμοπομπούς έναν 2000 και έναν 1500 watt.Έχω σκοπό να τους δουλεύω κυρίως με το νυχτερινό ρεύμα.Έχουν απίστευτη απόδοση και πολύ γρήγορη.Δεν υπάρχει πρόβλημα να μπουν και στο μπάνιο.
Οι δεκάρες ασφάλειες του πίνακα ίσα που τους σηκώνουν...πρέπει να δουλεύουν "σόλο" στη γραμμή...Δεν κατέχω πολλά από ηλεκτρικά...περισσότερα θα μπορώ να σου πω μετά τον πρώτο λογαριασμό...

Χρειάζεσαι 16άρες ασφάλειες,οι 10άρες ενδείκνωνται για διακόπτες φωτών ΟΧΙ πρίζες

χρειάζεται ασφάλειες που να προστατεύουν το καλώδιο.
Αν ο ηλεκτρολόγος έκανε την κλασσική μ@λ@κί@ να τραβήξει εναμισάρι σε ρευματοδότη πρέπει να υπάρχει δεκάρα ασφάλεια... Στο Ελλάντα έτσι έχει δυστυχώς. Και κανονικά θα έπρεπε να τραβάνε χωριστές γραμμές για ρευματοδότες με διομισάρι και ξεχωριστές για φώτα με εναμισάρι αλλά...

Η ασφάλεια πάντα προστατεύει την γραμμή, όχι την συσκευή ή την μπρίζα... 10αρα ασφ =1.5 καρε καλώδιο, 16αρα ασφ = 2.5 καρέ...

Επίσης πρέπει να βρείς απώλειες και να τις περιορίσεις.
πχ μια σημαντική δική μου είναι το τζάκι. Διαγώνια στην σαλοκουζίνα με τον αποροφητήρα έκανε ένα ρεύμα που τα τσάκιζε όλα. Του έβαλα ένα κομάτι φιμπραν στην μπούκα όταν δεν το δουλεύω και ησύχασα. Τώρα θα κλείσω και τους αεραγωγούς του με κάτι ανάλογο.
Επίσης, παράθυρα.
Πιθανές διαρροές είναι στα φινιρίσματα των κουτιών που μαζεύεται το στόρι. Αν είναι εσωτερικά τόσο χειρότερα. Εκλεισα χαραμάδες με παταφίξ άσπρο. Μικρές δεν τις πιάνει το μάτι. Αλλά βάλε χέρι όταν φυσάει να δεις. Επίσης στον βαρδάρη κατέβασμα τα στόρια εντελώς και τράβηγμα κουρτίνας. Εμποδίζει την κίνηση αερίων μαζών γύρω από τα κρύα ανοίγματα, κι ας είναι διπλά. Εξώπορτα (ας έχει αεροφράκτη) χαλάκι.
Τα σώματα ηλεκτρικά αν έχεις βάλτα στους τοίχους, όχι κέντρο.

Όντως τα τζάκια θέλουν μεγάλη προσοχή!!

Το καλό με τους θερμοπομπούς (προσοχή... υπάρχουν 2-3 δαφορετικά είδη συσκευών που ονομάζονται "θερμοπομποί...) είναι οτι έχουν μικρή, μεγάλη και συνδιαστική σκάλα... Πχ. ο θερμοπομπός που έχω (εχω δοκιμάσει οτι έχει κυκλοφορήσει σε θερμαντικό :)) εχει μια σκαλα 700 watt, μιά 1300w,και μια τις 2 μαζί... 2000w.

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Όντως τα τζάκια θέλουν μεγάλη προσοχή!!

οταν ειναι σβηστό το τζάκι, κλείσιμο το tabber, αλλοιώς αν κλείσεις τα παράθυρα, οι χαραμάδες σφυρίζουν σαν να απογειώνεται το σπίτι...

πήρε ο πεθερός μου έναν θερμοπομπό 2000 βάτια ο οποίος είναι....τσέρνομπιλ!

Ζεσταίνεται πιο γρήγορα από το καλοριφέρ λαδιού αλλά δε ξέρω τι γίνεται σε σχέση με την κατανάλωση.

Κάτι που μου κίνησε επίσης το ενδιαφέρον είναι οι θερμοπομποί με mica.

Έχει κανείς ιδίαν άποψη?

Η κατανάλωση είναι...2kw... :))
Μιca είναι αυτό το κυψελωτό κεραμικό που χρησιμοποιούν με τις αντιστάσεις... Απ'όσο ξέρω, βoηθάει στην διασπορά της ζέστης και μεγαλώνει την διάρκεια ζωής της αντίστασης... Στη μετατροπή του ηλεκτρισμού σε θερμότητα με αντίσταση, δεν έχεις πολλά να ψάξεις... cop 1 ... και τέλος.

Η κατανάλωση είναι...2kw... :))
Μιca είναι αυτό το κυψελωτό κεραμικό που χρησιμοποιούν με τις αντιστάσεις... Απ'όσο ξέρω, βoηθάει στην διασπορά της ζέστης και μεγαλώνει την διάρκεια ζωής της αντίστασης... Στη μετατροπή του ηλεκτρισμού σε θερμότητα με αντίσταση, δεν έχεις πολλά να ψάξεις... cop 1 ... και τέλος.

δε διαφωνώ με αυτά που λες, απλά αυτό που είναι...στάνταρ είναι η κατανάλωση.

Δε ξέρουμε την απόδοση όμως.

Πχ το καλοριφέρ λαδιού που έχω στην κρεββατοκάμαρα "καίει" στη μικρή σκάλα 1200 βάτια αλλά αν το αφήσω ανοιχτό για 10 ώρες δε θα κάψει 12 κιλοβατώρες αλλά λιγότερο.

Ένα νο name αερόθερμο που είχα (2 κβατ) δε σταματούσε σχεδόν καθόλου...

Για το δωματιο της μικρης πηρα εμα fagor θερμοπομπο. Ειναι για 16 τ.μ, 1000w και μια φορα που το αναψα(σε δωματιο 11 τμ) το αποτελεσμα ηταν καλο. Απο καταναλωση δεν ξερω ακομη, αλλα η πωλητρια επεμενε οτι ειναι πολυ οικονομικο :p

Μα την ξέρουμε την απόδοση, είναι 1. Αλλά η διαφορά που εντοπίζεις ίσως οφείλεται σε κάποια απόκλιση στον θερμοστάτη (ποτε 2 θερμοστάτες δεν είναι ίδιοι). Ισως πχ. αυτός του αερόθερμου αντι για 22 (τυχαίο νούμερο) "έβλεπε" 23 βαθμούς (φτηνιάρικος θερμοστατης)... Σε αυτή την περίπωση δεν σταματούσε ποτέ γιατί για να παει απο 22 σε 23 θέλει πολλή ενέργεια (μεγαλώνουν οι θερμοαπώλειες του χώρου όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία). Αν έβαζες και το καλοριφερ λαδιού να πάει στους 23, ίσως κι αυτό να μην σταματούσε...

Στην κατανάλωση, παίζει ρόλο πάντα η ρύθμιση που έχουμε στον θερμοστάτη... Λέμε, τι 22 τι 24 βαθμούς... Κι όμως, αυτοί οι 2 βαθμοί μπορεί να είναι διπλάσια κατανάλωση για την ίδια συσκευή... Οι συσκευές μολις φτασουν την θερμοκρασία που ορίσαμε, κλείνουν και ξανανοίγουν μόλις πέσει λίγο...

Χρειάζεσαι 16άρες ασφάλειες,οι 10άρες ενδείκνωνται για διακόπτες φωτών ΟΧΙ πρίζες

16άρες έχει λίγες και φαντάζομαι είναι στις πρίζες για τα aircondition άντε και 1-2 ακόμη....
Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο λοιπόν θα πρέπει να τα βάζω εκεί?

Μα την ξέρουμε την απόδοση, είναι 1. Αλλά η διαφορά που εντοπίζεις ίσως οφείλεται σε κάποια απόκλιση στον θερμοστάτη (ποτε 2 θερμοστάτες δεν είναι ίδιοι). Ισως πχ. αυτός του αερόθερμου αντι για 22 (τυχαίο νούμερο) "έβλεπε" 23 βαθμούς (φτηνιάρικος θερμοστατης)... Σε αυτή την περίπωση δεν σταματούσε ποτέ γιατί για να παει απο 22 σε 23 θέλει πολλή ενέργεια (μεγαλώνουν οι θερμοαπώλειες του χώρου όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία). Αν έβαζες και το καλοριφερ λαδιού να πάει στους 23, ίσως κι αυτό να μην σταματούσε...

δηλαδή μου λες ότι όλα τα θερμαντικά σώματα ονομαστικής κατανάλωσης 2000W είναι ίδια μεταξύ τους στην απόδοση?

δηλαδή μου λες ότι όλα τα θερμαντικά σώματα ονομαστικής κατανάλωσης 2000W είναι ίδια μεταξύ τους στην απόδοση?
Αν βασίζονται στην θέρμανση μέσω ηλεκτρικής αντίστασης, ναι !...