Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

To bing και το meteo λένε οτι η περιοχή μου έχει 2 βαθμούς, (feels like -1,-2) και το εξ.θερμόμετρό μου δείχνει 9 βαθμούς... Αλλ'αντ'άλλων...

:grandpa: Μήπως το μέτρησες υπό σκιάν;

Άλλη φορά να ψωνίζεις θερμόμετρα από μετεό ή bing να συντονίζονται...:Banane0:

Μπα... δεν με έχει πουλήσει ποτέ 5-6 χρόνια που το έχω... Ηθελα νά'ξερα απο που έχουν τις πληροφιρίες τους αυτα τα σαιτς...

Aυτή τη στιγμή, το Bing λέει για Ξάνθη και γύρω περιοχές -5, το meteo.gr +1, και το θερμόμετρό μου +8...
Να πάνε να πνιγούνε οι ψεύτες... Η θερμοκρασία μια χαρά είναι έξω...

Εdit το skaikairos.gr δίνει την Γενισέα (5km μακριά απο εδώ) στους 0 βαθμούς lol.. Oτι θέλουν δίνουν...

Last edited:
με μια παλια σομπα υγραεριου laminox που ειχα , υπολογισα οτι καιει περιπου 0,5 ευρω την ωρα (η φιαλη με 20 ευρω κρατησε 40 ωρες σχεδον).
Ποσο ειναι αντιστοιχα η καταναλωση αλλων θερμαντικων σωματων ανα ωρα ?
Πχ καλοριφερ λαδιου, σομπα χαλαζια-αλογονου, θερμοπομποι , πανελ υπερυθρης, καλοριφερ , σομπα πελλετ κλπ?

Κάπου στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα με τα φπα και υπόλοιπα πρέπει να είναι.
Πρέπει να υπολογίσεις και την απόδοση που έχει το καθένα.

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

με μια παλια σομπα υγραεριου laminox που ειχα , υπολογισα οτι καιει περιπου 0,5 ευρω την ωρα (η φιαλη με 20 ευρω κρατησε 40 ωρες σχεδον).
Πχ καλοριφερ λαδιου, σομπα χαλαζια-αλογονου, θερμοπομποι , πανελ υπερυθρης, καλοριφερ , σομπα πελλετ κλπ?

δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση.

Ούτε την κατανάλωση μπορείς να υπολογίσεις ούτε ότι αν επιλέξεις κάποιο μέσο θα ζεσταθείς.

Όλα έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο χώρο που θέλεις να ζεστάνεις (μου θυμίζει αυτά που συμβουλεύω για τα στέρεα! χώρος κλπ χαχα)

Ολα έχουν να κάνουν με τη μόνωση.

Παραθέτοντας τη δική μου εμπειρία:

1)Για μεγάλους χώρους άφοβα κλιματιστικό inverter το οποίο επιλέγουμε "με άπλα". Αν θέλουμε 18ρι βάσει specs ας πάρουμε 24ρι. Μακροπρόθεσμα θα κερδίσουμε σε οικονομία.

2)Για μικρούς χώρους ή χώρους όπου δεν επισκεπτόμαστε συχνά μπορούμε να έχουμε ηλεκτρικά σώματα. Εγώ επέλεξα πάνελ υπερύθρων (τα φτηνά). Θα μπορούσα να βάλω και θερμοπομπούς. Τα πάνελ υπερύθρων είναι πιο ακριβά αλλά καίνε λιγότερο. Οι θερμοπομποί είναι πιο φτηνοί αλλά καίνε περισσότερο. Σαν τους εκτυπωτές και τα αναλώσιμα ένα πράμα.

Αυτή η χρονιά θα βγει ότι και να γίνει. Έχω και καμιά 400ριά λίτρα πετρέλαιο από πέρσι, αν χρειαστεί θα το ανάψω το πρωϊ για καμιά ωρίτσα. Έτσι είχα κάνει και πέρσι και "βοήθησα" το κλιματιστικό να φτάσει και να διατηρήσει μια θερμοκρασία 20 βαθμών (με παρατεταμένα 0 ή -κάτι έξω- το θεωρώ αξιοπρεπέστατη επίδοση).
Σήμερα τους 20 βαθμούς "τους έχει" το κλιματιστικό χωρίς βοήθεια ακόμα.
Αν πάει όμως έτσι για καμιά βδομάδα...

Ενδεικτικά τα πάνελ μου καίνε λίγο παραπάνω από μισή κιλοβατώρα την ώρα όταν τα έχεις στην πρίζα χωρίς θερμοστάτη.
Ένα καλοριφέρ λαδιού που έχω στην κρεββατοκάμαρα το καίω στη μικρή σκάλα (1250 βατ) με τον ενσωματωμένο θερμοστάτη καίει 1 κιλοβατώρα.
Οπότε από πλευράς οικονομίας τα πάνελ υπερύθρων είναι καλύτερα. Και το θέμα είναι ότι στα δωμάτια που έχω πάνελ υπερύθρων όταν έχει μέσα 20 βαθμούς αισθάνομαι...θαλπωρή ενώ με τους ίδιους βαθμούς στην κρεββατοκάμαρα με το λαδιού αισθάνεσαι λίγο πιο...υγρά.
Έχει να κάνει με την απουσία υγρασίας, μεγάλη υπόθεση.

Το project μου εκτός από βελτίωση μόνωσης του σπιτιού έχει να κάνει με τοποθέτηση περισσοτέρων πάνελ υπερύθρων και νυχτερινό ρεύμα...

Thanks... το ξερω οτι παει αναλογα με το χωρο.
Αλλα αν εχει καποιος δοκιμασει στο χωρο του καποιες λυσεις (οπως εσυ) , μπορει να μας πει την εμπειρια του.

Οσον αφορα τα πανελ και το νυχτερινο που ειπες... εχουν σχεση ?
Τα πανελ αμα τα κλεινεις την ημερα και τ ανοιγεις τη νυχτα εχουν αποδοση ?

Τι πανελ επελεξες και ποσο κοστισαν ?

Χονδρικά, χρειάζεσαι από 30W εώς 40W ανά κυβικό μέτρο, ανάλογα τη μόνωση που έχεις.

Αν έχεις π.χ. ένα χώρο 100 τετραγωνικών με ύψος 3 μέτρα, δηλαδή 300 κυβικά, θέλεις 300 X 30W αν έχεις πολύ καλή μόνωση ή x 40W αν δεν είναι καλή.
Δηλαδή από 9.000 - 12.000 W.

Μετά πρέπει να κάνεις την αναγωγή για τη χειρότερη περίπτωση + κατιτίς παραπάνω.
Τα pellet π.χ. έχουν θερμογόνο δύναμη κάπου στα 5.5kW / kg.
Μία σόμπα pellet με απόδοση 90% θα σου δώσει 5kW /kg.
Άρα θα χρειαστείς κάπου στα 2.5 κιλά pellet την ώρα για να ζεστάνεις το χώρο των 100 τ.μ.
Με 30 λεπτά το κιλό, χρειάζεσαι (χονδρικά) 0.75 για ΟΛΟ το χώρο σου.

Ανάλογα, αν πάρεις το πετρέλαιο, με 10kW θερμογόνο δύναμη, θα χρειαστείς περίπου 1.3 - 1.4 κιλά για να ζεστάνεις τον ίδιο χώρο.
Με την τιμή του πετρελαίου στο 1.4 το λίτρο, δηλαδή 1.68 το κιλό, για 1.4 κιλά θέλεις 2.35 για όλο το χώρο σου.

Αυτά θεωρώντας ότι έχεις πάρει λέβητα pellet και τον έχεις συνδέσει στα καλοριφέρ για να ζεσταίνεις τον χώρο με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχει και πιο μπακαλίστικος τρόπος...
Πολλαπλασίασε τα κιλά του πετρελαίου που έκαψες πέρυσι *1.68 για να δεις πόσο θα σου κοστίσει φέτος σε πετρέλαιο, *0.6 για να δεις πόσο θα σου κοστίσει σε pellet, και δες τη διαφορά, αν αξίζει να κάνεις μία τέτοια επένδυση.
Για μένα η μοναδική μόνιμη λύση είναι καυστήρας pellet (κάπου στα 2.200 ο πιο φτηνός) ή ακόμη καλύτερα καυστήρας θρυμματισμένης βιομάζας (κάπου στα 2.500 ) αγκαλιά με ένα μηχάνημα για να κάνω τα πάντα κομφετί.

Thanks... το ξερω οτι παει αναλογα με το χωρο.
Αλλα αν εχει καποιος δοκιμασει στο χωρο του καποιες λυσεις (οπως εσυ) , μπορει να μας πει την εμπειρια του.

Οσον αφορα τα πανελ και το νυχτερινο που ειπες... εχουν σχεση ?
Τα πανελ αμα τα κλεινεις την ημερα και τ ανοιγεις τη νυχτα εχουν αποδοση ?

Τι πανελ επελεξες και ποσο κοστισαν ?

το νυχτερινό ρεύμα σημαίνει ότι τα καίω όσο διαρκεί το νυχτερινό ρεύμα και ζεσταίνω το χώρο ο οποίος στη διάρκεια του "μή νυχτερινού" θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια (=περισσότερη οικονομία).

Πάνελ πήρα κινεζιά-made in austria από φίλο τιμή χονδρικής 3 κατοστάρικα έκαστο (950άρια είναι).

Εκτιμώ ότι του χρόνου θα είναι πολύ κάτω οι τιμές.

Κάπου στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα με τα φπα και υπόλοιπα πρέπει να είναι.
Πρέπει να υπολογίσεις και την απόδοση που έχει το καθένα.

Το είχαμε συζητήσει και σε άλλο νήμα αυτό με τον supersonic και άλλους.
14 λεπτά δυστυχώς δεν έχει, όχι εάν στηρίζεται κανείς κυρίως ή κατά μεγάλο μέρος στον ηλεκτρισμό για θέρμανση. 14 (παρά κάτι, νομίζω) λεπτά έχει η κιλοβατώρα σε καταναλώσεις μέχρι 1600 kwh/τετράμηνο, τις οποίες τις ξεπερνάς χαλαρά. 16 περίπου λεπτά μέχρι τις 2000, 18 λεπτά μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων, και 20 λεπτά από 3 χιλιάδες και επάνω, που θα πέσουν οι περισσότεροι. Με τα ισχύοντα εννοείται τιμολόγια.

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Το είχαμε συζητήσει και σε άλλο νήμα αυτό με τον supersonic και άλλους.
14 λεπτά δυστυχώς δεν έχει, όχι εάν στηρίζεται κανείς κυρίως ή κατά μεγάλο μέρος στον ηλεκτρισμό για θέρμανση. 14 (παρά κάτι, νομίζω) λεπτά έχει η κιλοβατώρα σε καταναλώσεις μέχρι 1600 kwh/τετράμηνο, τις οποίες τις ξεπερνάς χαλαρά. 16 περίπου λεπτά μέχρι τις 2000, 18 λεπτά μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων, και 20 λεπτά από 3 χιλιάδες και επάνω, που θα πέσουν οι περισσότεροι. Με τα ισχύοντα εννοείται τιμολόγια.

Γιατί δεν έχει?
Μπορεί να τα έχεις και να μη τα ανάβεις και να φαντάζεσαι την ζέστη, σαν τις βιντεοκασέτες χωρίς βίντεο που είχε ο Ψάλτης.
Κάτσε να μπουν και οι αυξήσεις με τον καινούργιο χρόνο και θα προσπαθούμε για κιλοβατώρες χωρίς το κίλο μπροστά.
Κρασάκι και ρακί είναι η λύση, κάτι ήξερε και ο παππούς μου. :ADFADF1:

κ εγω τελικα θα κανω αυτο που προανεφερα...εβαλα εναν ηλεκτρονικο θερμοστατη (siemens rev 13),παρηγγειλα 300λιτρα πετρελαιο να δοκιμασω πως θα παει κ βλεπουμε...
1.30 εχει καλαματα και 3% επιστροφη απο την πιστωτικη :music-smiley-005:

Τσάμπα πράμα....πάρτε κόσμε να ζεσταθείτε!!!

Λόγω φετινής (και βλέπουμε) εκτάκτου ανάγκης, καλό είναι, όσοι έχουν πολλά παράθυρα, να σκεφτούν το ενδεχόμενο, προσωρινά αυτόν τον χειμώνα να "ακυρώσουν" κανα-δυό... Ξέρω περιπτώσεις όπου πχ. το ενιαίο καθιστικό-κουζίνα έχει 3 μπαλκονόπορτες... Η ανεξάρτητα δωμάτια με 2 παράθυρα... Αν παραμείνουν κλειστές 1 ή 2 φέτος, ή το ένα παράθυρο αντίστοιχα, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος... Κλείνουμε τα εξωτερικά παντζούρια, τοποθετούμε εφαρμοστά χωρίς κολλήματα κλπ ένα ή δύο φύλλο καλού μονωτικού στο πάχος που μας επιτρέπουν οι διαστάσεις, και κατόπιν κλείνουμε το τζάμι... Αν χρειατεί σμιλεύουμε το μονωτικό με ένα κοπίδι για να μην ενοχλεί στα πόμολα κλπ... Για λόγους εσωτερκής αισθητικής και πρακτικής, απλώνουμε και την κουρτίνα να μην μας ενοχλεί το θέαμα... Η βελτίωση στα θερμικά χαρακτηριστικά του χώρου θα είναι άμεσα... Τον Απρίλιο βλέπουμε... Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Με τα θερμαντικά δεν βλέπω να καταλήγω κάπου για μόνιμη λύση... Θα βγάλω τον χειμώνα όπως-όπως με ινβέρτερ αιρκοντίσιον και τα διάφόρων τύπων θερμαντικά που σέρνονται γύρω μου.. Με προβληματίζει πολύ το ενδεχόμενο να δώσω πολλά χρήματα για να εγκαταστήσω κάτι που οι τιμές της κιλοβατώρας (και της νυχτερινής), του πετρελαίου ή των pellets ίσως το καταστήσουν ασύμφορο... Θα περιμένω να δω πως θα πάνε τα πράγματα (αρχίζοντας με την ΔΕΗ), και βλέπουμε... Βέβαια δεν έχω μικρά παιδιά να ζορίζομαι και νομίζω οτι καλύτερα να περιμένω...

Τσάμπα πράμα....πάρτε κόσμε να ζεσταθείτε!!!

Αληθεια,τι τιμη εχει το θερμανσης στην Κερκυρα?
Αν κρινω απο τη βενζινη που χτυπαει απο τις ψηλοτερς τιμες στην Ελλαδα, φανταζομαι
δεν πρεπει να υπαρχει ψυχη εκει, που να το χρησιμοποιει.
Εχετε και παμφθηνα ξυλα (συγκριτικα παντα).
Τωρα που το σκεφτομαι μαλλον γι'αυτο εχουν τοσο ψηλα την βενζινη.
Για να βγαλουν οι βενζιναδες τα λεφτα που δε βγαζουν με το θερμανσης.:twoguns::smash:

Τα window insulation film που έχουν αναφερθεί εδώ κάνουν κάτι για να μένει η ζέστη εντός του σπιτιού και το κρύο εκτός ή όχι;

Στα Ελληνικά πως λέγονται;

εχει χρησιμοιποιησει κανεις πελετ στο τζακι?
μου ειπαν οτι δεν γινεται...