Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Και πάλι πολύ σωστός....στην Α6000 δυστυχώς δεν μας δίνει την επιλογή...ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που πήγα στην rx10....αν είχε η sony φακό σαν τον 16-50 της sasmung ίσως και να μην πήγαινα, ή έστω θα είχα μια επιλογή για να σκεφτώ, τώρα δυστυχώς δεν είχα επιλογή, ή θα άλλαζα σύστημα ή θα έπαιρνα μια μηχανή σαν την rx10 ή απλά θα πάλευα με τους prime (όπως κάνω και τώρα) να καλύψω τις αδυναμίες του κιτ φακού.....
Στην τελική πόσο δύσκολο είναι να μας δώσει έναν φακό 16-50f2.8-f4???? και ας μην είναι τόσο φωτεινός όσο ο Samsung....
Πάντως συνολικά με την Α6000 και τους (16-50, 16mm+2 αντάπτορες ultrawide/fisheye, 35mm, 50mm) και την rx10 νιώθω καλυμμένος προς το παρών χωρίς να έχω ογκώδη συστήματα και χωρίς να έχω ξοδευτεί τρελά....και έχω 2 επιλογές ανάλογα για το αν θέλω να κινηθώ γρήγορα χωρίς πολύ βάρος ή να έχω μαζί μου την rx10 όταν δεν με νοιάζει η απόλυτη φορητότητα...

Eπειδη είδα σε βιντεάκια διαφορα settings για φωτογραφιση κινουμενων αντικειμένων και ανθρώπων , δεν λένα όλοι τα ίδια, και επειδη πλησιάζουν κάποια παιδικα πάρτυ ποιο σετάρισμα προτείνετε ως πιο ασφαλες για να έχουμε πιο ευκολα και καλυτερα εστιασμενο σε όσο το δυνατόν περισσότερες φώτος με τους πρωταγωνιστές?

Πολύ απλά να κάνεις δοκιμές από πριν με διαφορετικά σετ ρυθμίσεων. Όποιο κρίνεις καλύτερο, αυτό να επαναλάβεις ώστε να το μάθεις καλύτερα και να είσαι έτοιμος για την κρίσιμη μέρα - νύχτα.

Eπειδη είδα σε βιντεάκια διαφορα settings για φωτογραφιση κινουμενων αντικειμένων και ανθρώπων , δεν λένα όλοι τα ίδια, και επειδη πλησιάζουν κάποια παιδικα πάρτυ ποιο σετάρισμα προτείνετε ως πιο ασφαλες για να έχουμε πιο ευκολα και καλυτερα εστιασμενο σε όσο το δυνατόν περισσότερες φώτος με τους πρωταγωνιστές?

Νούμερο μηδέν, autofocus wide-area και AF-Continuous.

Το νούμερο ένα για τους πρωταγωνιστές, ειδικά αν υπάρχουν πολλά παιδιά τριγύρω, είναι να κάνεις register τα πρόσωπα τους. Δίνει προτεραιότητα φόκους σε αυτά τα πρόσωπα μετά.
Διότι με απλή αναγνώριση προσώπου μπορεί να τραβάει όποιο παιδί του έρθει που βρεθεί στην εικόνα.

Το νούμερο δύο είναι να βάλεις tracking focus πάνω στο παιδί που θες. Λίγο πιο δύσκολο αν υπάρχουν πολλά παιδιά με παρόμοια χρώματα ρούχα γύρω του.
Θα μπορούσες να το ενεργοποιείς με το κουμπί του κλείστρου για να μην χάνεις χρόνο. Βάζεις το παιδί στο κέντρο, πατάς το κουμπί μέχρι τη μέση, αρχίζει το tracking focus, καδράρεις ή το κυνηγάς γενικότερα, τραβάς, χαλαρώνεις, πάλι από την αρχή.

Επισης ριπή θα βοηθήσει να πιάσεις στιγμές. Τα 11fps ίσως είναι υπερβολικά. Βάλε το στο Mid που τραβάει 6fps. Βέβαια μετά θα έχεις να σβήσεις μπόλικες.

- Από εκεί και πέρα παίζουν ρυθμίσεις όπως αναγνώριση χαμόγελου για τράβηγμα (δεν το χρησιμοποιώ πάντως παρά μόνο για πλάκα).
- Επίσης πρέπει να δεις με τι ταχύτητα δεν σου βγαίνουν κουνημένες (εκτός και το θες για καλλιτεχνική αποτύπωση στιγμών). Π.χ. 1/100
- Θα μπορούσες να κρατάς με το δάχτυλο το φλας για να βαράει στο ταβάνι για να βγουν πιο καθαρές οι φωτογραφίες (αλλά θα σου τελειώσει πιο εύκολα η μπαταρία).
- Φωτομέτρηση αν έχει παράθυρα με φως το σπίτι, καλύτερα να βάλεις στο κέντρο, γιατί λόγω των παραθύρων στο backround θα σου βγουν σκοτεινά τα πρόσωπα. Οπότε βάλε φωτομέτρηση κέντρικής περιοχής (όχι κεντρικού σημείου γιατί είναι υπερβολικό και επιρρεπές σε λάθος αν κεντράρεις σε μαύρο σημείο καταλάθος).

κτλ.κτλ.κτλ...έχει πολλές ρυθμίσεις το θέμα είναι τι θα βολέψει εσένα βέβαια.

Ξεκίνησα τις δοκιμές αλλα δυστυχώς λόγω εργασίας και μωρού, δεν υπάρχει πολυς χρονος και η "υποχρεωση" της μηχανης πλησιάζει γι αυτό έλεγα μήπως κάποιο φίλος που τις παίζει στα δάκτυλα τις ρυθμίσεις βοηθούσε με κάποια ασφαλή tips.

Οσο έγραφα βλεπω ο φίλος πιο πάνω αρχισε να δινει πληροφορια!!!!:music-smiley-005::music-smiley-005:

δεν υπαρχουν ασφαλη tips γι αυτες τις καταστασεις, θελει πειραματισμο αναλογα τη περιπτωση και το φακο!
Πρεπει να μαθεις πολυ καλα τη μηχανη σου και να προσαρμοζεις αναλογα τις ρυθμισεις.

Τα παραπανω tips ειναι καλα για αρχη.

Εγω πχ δε χρησιμοποιω παντα wide area , αλλα zone για να περιορισω τη περιοχη που ψαχνει η μηχανη.

Επισης καλο ειναι σ αυτες τις περιπτωσεις να τραβας με Speed priority, να ρυθμιζεις εσυ τη ταχυτητα κλειστρου , περιπου στο 1/120 και πανω αν τα παιδια κουνιουνται.
Χρειαζεσαι φως φυσικα για τετοιες καταστασεις και αν εισαι σε εσωτερικο χωρο, ο κιτ φακος ειναι ακαταλληλος.....

Aυτο έβλεπα χθες που έκανα δοκιμες στο σπιτι το βραδυ με το φως του φωτιστικου και τον κιτ δεν έβλεπα να πολυ χαμπαριαζε ΑFC. Επίσης είχα πολλες κουνημένες οποτε κρατώ το tip για 1/120 και πανω στην ταχυτητα.

tracking focus στην φωτογραφια έχει η α6000 που γραφεις φίλε dstil? στο μανιουαλ μόνο στο movie mode βλεπω να γράφει ΑF tracking duration

Το 1/120 σου φτάνει ακόμη και αν βάλεις την μηχανή να τραβά με 60frames, κάνε το update για να γράφεις με την ανώτερη ποιότητα xavc s.

Απλά μην δέσεις και κόμπο αυτή την ρύθμιση γιατί μπορεί να είναι πολύ σκοτεινός ο φωτισμός και να χρειαστεί να κατέβεις στο 1/80 ή παρακάτω, αν κατέβεις τράβα με 24frames

Last edited:

ΧΑVC-S εφόσον προμηθευτείς (αν δεν έχεις ήδη) SDXC κάρτα (δηλ. >64GB), αλλιώς δεν ενεργοποιείται.

Aυτο έβλεπα χθες που έκανα δοκιμες στο σπιτι το βραδυ με το φως του φωτιστικου και τον κιτ δεν έβλεπα να πολυ χαμπαριαζε ΑFC. Επίσης είχα πολλες κουνημένες οποτε κρατώ το tip για 1/120 και πανω στην ταχυτητα.
Άνοιξε το φλας, βάλτο με το δάχτυλο να κοιτάζει ταβάνι, και δες αν βελτιώνεται η κατάσταση.
Ο κιτ φακός είναι αργός για εσωτερικό χώρο αλλα´βελτιώνεται με το φλας. Το φόκους βέβαια δεν θα βελτιωθεί.

tracking focus στην φωτογραφια έχει η α6000 που γραφεις φίλε dstil? στο μανιουαλ μόνο στο movie mode βλεπω να γράφει ΑF tracking duration

Για να βρεις τη ρύθμιση.
Μενού --> 1ος τομέας με εικονίδιο την μηχανή --> σελίδα 5 --> Lock-on AF --> On --> Σου βγάζει επιλογή στα αριστερά της οθόνης με τρεις επιλογές:
α) - Off
β) - On
γ) - On (Start w/shutter)

Τώρα έχεις δύο λύσεις - προτείνω την 2 για πάρτυ:
1) βάζεις συντόμευση το αποπάνω μενού π.χ. στο κεντρικό κουμπί. Εγώ αυτό έχω κάνει. Και χρησιμοποιείς το μεσαίο (β). Σου βγάζει κεντρικό σημείο, επιλέγεις και μετά κάνει track. Έχει κάποια κλικ αυτή η λύση αλλά λειτουργεί καλά και όποτε θες εσύ.
2) επιλέγεις το τρίτο (γ) και αρχίζει να λειτουργεί σε κάθε πάτημα του κουμπιού κλείστρου. Σε αυτή την περίπτωση δε θες wide area στο φόκους αλλά κεντρικό σημείο. Μόλις βάλεις το θέμα σου στο κέντρο πατάς μέχρι τη μέση το κουμπί και το κρατάς πατημένο μέχρι να τραβήξεις τελικά τη φωτογραφία. Το tracking θα λειτουργήσει σε όλη την εικόνα άσχετα που έχεις φόκους ορίσει σε κεντρικό σημείο. Το κεντρικό σημείο το θες μόνο για την αρχική στόχευση, και μετά η μηχανή σε αφήνει να εκμεταλλευτείς όλη την περιοχή.

Άλλη λύση για το 2, ποιυ δε θυμάμαι αν λειτουργεί, είναι να αφήσεις wide area, να αφήσεις αναγνώριση προσώπου, και να έχεις ταυτόχρονα το Lock-on focus tracking. Όμως σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως θα σε ταλαιπωρήσει διότι θα κάνει tracking στο πρώτο πρόσωπο που θα εντοπίσει.
Αν μιλάμε για δικό σου παιδί να είναι ο πρωταγωνιστής, έχεις χρόνο να κάνεις το πρόσωπο του register. Θα σε βοηθήσει πολύ.

ΧΑVC-S εφόσον προμηθευτείς (αν δεν έχεις ήδη) SDXC κάρτα (δηλ. >64GB), αλλιώς δεν ενεργοποιείται.

δυστυχως η καρτα που έχω ειναι 32GB oποτε αν και πέρασα το νεο firmware δεν μπορω να γραψω σε XAV-S

δυστυχως η καρτα που έχω ειναι 32GB oποτε αν και πέρασα το νεο firmware δεν μπορω να γραψω σε XAV-S

Πάρε μια κάρτα και δεν θα το μετανιώσεις, η ποιότητα του xavc s είναι πολλές κλάσεις ανώτερη

Για μελλοντικό στήσιμο της μηχανής σχετικά με φακό για πορτραιτα φωτεινό και τηλεφακο για δρόμο τοπία κτήρια βλέπω αυτούς e50 f1.8 στα 249 και τον sal18135 στα 389. Στα λεφτά αυτά υπάρχουν άλλες καλύτερες προτάσεις? ή φυσικα οικονομικότεροι με κοντινό αποτέλεσμα?

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

για τον 50αρη οχι (υπαρχει ο sigma 60mm 2.8 αλλα δεν αξιζει για 60 ευρω διαφορά), αλλα για τον 35αρι (που τον γλυκοκοιταζω κι εγω αλλα πολλα τα ευρω) υπαρχει ο πολυ φτηνοτερος sigma 30mm f2.8 . Απλα δεν ειναι τοσο γρηγορος, δεν εχει OSS και νομιζω δεν δουλευει και το caf.

o 18-135 δεν κανει για τις nex, ειναι για τις alpha DSLR (alpha mount) , παρα μονο με ειδικο ανταπτορα .

Για πορτραιτα και γενικη χρηση ο 50mm 1.8 OSS ειναι ιδανικος.

Αυτο το θηρίο κάνει για την α6000? λέει τπτ? Sony 55-210mm f/4.5-6.3 τεραστιος ειναι....

Νομιζω πως η λυση γιαυτο που ψαχνεις ειναι ο 18-105 f4. Ο καλος τηλεφακος της σονυ ειναι πανακριβος... ο 55-210 ειναι φτηνος αλλα αργος. Αλλιως τον 50 1.8 για πορτρετα.

Τον 55-210 αν τον δεις απο κοντα, δεν ειναι τεραστιος.. ειναι αρκετα λεπτος και δεν φαινεται γκουμουτσα.
Αν βλεπεις γκουμουτσα τον 55-210, τοτε με τον 18-105 μαλλον τα τρομαξεις :p

Υπαρχει και ο 18-200 αλλα νομιζω πως ειναι αρκετα βαρυς, αν και μαζεμενος (κλειστος, γιατι οταν ανοιγει ειναι τε-ρα-στιος και αυτος.)

Last edited:

Εχει συγκρινει κανεις σε αποδοση τον 18-200 σε σχεση με τον 18-105? Υπαρχει μεγαλη διαφορα? (περα απο την ταχυτητα..)