Sony α6000

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Θα αρχίσει να γρατζουνάει o kit αν πάρει σκόνη και πάπαλα.

Σταθερό φακό θέλει η παραλία.

Του πετάς πάνω ένα Circular Polarizer του 24/1.8 και δεν θα θέλεις να τον βγάζεις τον φακό από τη μηχανή. Μόνο το φίλτρο θα βγάζεις τη νύχτα, τον φακό όχι. :smile:

Από τo unboxing που είχα κάνει το 2012:

zeisse24mmf18za01.jpg

Εμένα γιατί δεν πήρε σκόνη??? πάντα με φακούς ζουμ πήγαινα σε παραλία και ποτέ δεν είχα πρόβλημα και ομολογώ ότι δεν είμαι και προσεκτικός...μήπως υπερβάλλεται λιγάκι??? Και στην τελική αν είσαι γκαντέμης και πάθει τίποτα ε...σιγά έχεις δώσει 100 ευρώ......ενώ αν φάει νερό ή σκόνη ή κανένα πέσιμο ο zeiss να σε δω μετά πως θα είσαι!!!!!χιχι

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Βρε συ φοβαμαι και το δαχτυλιδι του 24 μην παρει τπτ αμμο, δεν ειναι μονο το γυαλι. Φυσικα δεν ειπα να την αφηνεις κατω και τετοια, αλλα ξερω εγω, με την αμμο ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος.

Tzo, σου εχει μεινει κανα 49αρι φιλτρο μηπως?

Βρε συ φοβαμαι και το δαχτυλιδι του 24 μην παρει τπτ αμμο, δεν ειναι μονο το γυαλι. Φυσικα δεν ειπα να την αφηνεις κατω και τετοια, αλλα ξερω εγω, με την αμμο ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος.

Να το ξαναπώ, φακό αξίας 800 ευρώ δεν θα τον έπαιρνα στην παραλία με την καμία.....τα πάντα μπορούν να συμβούν σε μια παραλία, από το να στον κλέψουν την ώρα που είσαι μέσα στην θάλασσα, μέχρι να φυσήξει απότομα και να γεμίσει σκόνη ή να φάει νερό....χίλιες φορές με τον 16-50 που ότι και αν πάθει δεν θα σε πειράξει ιδιαίτερα.....γιατί να έχεις το άγχος......πας στην παραλία να διασκεδάσεις, όχι να προσέχεις τον φακό σου μην πάθει το ένα ή το άλλο ή το παράλλο...

Τι φίλτρο βάζεις στον κιτ που να δικαιολογεί το κόστος του αναλογικά με την αξία του φακού κιτ; Των 10 ευρώ; Τι ποιότητα θα πάρεις από τον κιτ φακό με το polarizer του 10ευρου;

Προτιμούσα το 2012 με τον 24άρη Ζeiss να είμαι σε όλες τις διακοπές με το Β+W Circular Polarizer επάνω, χωρίς καμία αλλαγή φακού (να είμαι δηλαδή από τον έναν μέτριο φακό στον άλλον για να μην τον φοβάμαι, και με μέτρια φιλτράκια).
Το ίδιο έκανα και το 2013 με X-M1 + 23/1.4.

Εννοείται στην παραλία (αλλά και γενικά στις καλοκαιρινές διακοπές) από την τσάντα βγαίνει η μηχανή στιγμιαία και ξαναμπαίνει μέσα, χωρίς αλλαγές φακών.

@ampalaeos
49άρι φίλτρο παίρνει και ο FE55/1.8, όπως και ο FE28/2, οπότε δεν έχω για δόσιμο.

Last edited:

Εσύ με τον 24 στην παραλία ? Που είσαι ο ψείρας του ψείρα ο ψείρας ! χαχαχα

Κράτα τον 16-50, θα σου χρειαστεί σίγουρα για την μεταπώληση και θα τον χρησιμοποιήσεις όταν θες να πάρεις πιο πρόχειρα την μηχανή.

Τι φίλτρο βάζεις στον κιτ που να δικαιολογεί το κόστος του αναλογικά με την αξία του φακού κιτ; Των 10 ευρώ; Τι ποιότητα θα πάρεις από τον κιτ φακό με το polarizer του 10ευρου;

Προτιμούσα το 2012 με τον 24άρη Ζeiss να είμαι σε όλες τις διακοπές με το Β+W Circular Polarizer επάνω, χωρίς καμία αλλαγή φακού (να είμαι δηλαδή από τον έναν μέτριο φακό στον άλλον για να μην τον φοβάμαι, και με μέτρια φιλτράκια).
Το ίδιο έκανα και το 2014 με X-M1 + 23/1.4.

Εννοείται στην παραλία (αλλά και γενικά στις καλοκαιρινές διακοπές) από την τσάντα βγαίνει η μηχανή στιγμιαία και ξαναμπαίνει μέσα, χωρίς αλλαγές φακών.

@ampalaeos
49άρι φίλτρο παίρνει και ο FE55/1.8, όπως και ο FE28/2, οπότε δεν έχω για δόσιμο.

Απλά δεν βάζω κανένα φίλτρο!!! Εντάξει είναι θέμα γούστου....με τον zeiss έχεις καλύτερη ποιότητα φώτος στην παραλία, άλλα από την άλλη έχεις τον φόβο μην πάθει τίποτα, δεν έχεις την ευελιξία του ζουμ και δεν έχεις σταθεροποίηση για βίντεο...στην τελική στην παραλία δεν με νοιάζει να έχω τις απίστευτες sharp φώτος....άλλα να έχω καλές φώτος των παιδιών σε διάφορα εστιακά μήκη εύκολα, να έχω βίντεο με σταθεροποίηση και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι ότι και αν πάθει ο φακός δεν θα με πολυνοιάξει....επίσης στην παραλία δεν κουβαλάω καν την Α6000...είχα την Α5100 και τώρα που την πούλησα θα πάρω του χρόνου το καλοκαίρι μια μεταχειρισμένη 3n και θα την πετάω όπου βρω χωρίς τσάντες κλπ... με τον 16-50....είναι θέμα τι ζητάει ο καθένας....Στην παραλία όπως είπα θέλω ευελιξία, ευκολία και όχι άγχος και ας χάσω σε ποιότητα φώτος.....όπως είπα έτσι και αλλιώς με το φώς της μέρας κλείνεις το διάφραγμα και είσαι μια χαρά με τον 16-50....στην τελική δεν θέλουμε όλοι την maximum απόδοση....ούτε κοιτάζω Pixel pixel και όσα προβλήματα έχω με τις φώτος, ας είναι καλά το dxo.....μπορώ να πω με σιγουριά ότι τις καλύτερες φώτος μου την φετινή χρονιά τις έχω βγάλει με τον sony 16-50 και όχι με τον 35mm Και τον 50mm.....και αυτό λέει πολλά για μένα!!!

...τις καλύτερες φώτος μου την φετινή χρονιά τις έχω βγάλει με τον sony 16-50 και όχι με τον 35mm Και τον 50mm.....και αυτό λέει πολλά για μένα!!!

...και λίγα για τους 35 και 50 1/8. :p

...και λίγα για τους 35 και 50 1/8. :p

Εννοείται ότι είναι φακουδάρες....άλλα όπως είπα η ευελιξία του ζουμ του 16-50 τον κάνει για μένα τουλάχιστον ποιο χρήσιμο φακό!!! Τον 35mm τον έχω για κάμποσο βίντεο και για βράδυ και τον 50mm όταν θέλω να βγάλω κανένα ποτρέρτο...άλλα συνολικά θα έλεγα ότι ο 16-50 είναι τον περισσότερο καιρό πάνω στην μηχανή μου!!!
Είχα και τον 18-105 άλλα τον πούλησα και πήρα την sony rx10!!!!! Ηταν καλός φακός άλλα βαρύς και ογκώδης, ξεκίναγε δυστυχώς από τα 18mm και εν τέλει δεν ήταν και τόσο καλύτερος οπτικά από τον 16-50....οπότε προτίμησα να πάρω με τα ίδια χρήματα μια μεταχειρισμένη rx10 και δεν το μετάνιωσα καθόλου...ήταν από τις καλύτερες ''κινήσεις'' που έχω κάνει τα τελευταία 2-3 χρόνια!!!....

Άρα είσαι χρήστης zoom. Και αφού το μειονέκτημα της μέτριας ποιότητας του φακού κιτ της Sony σε απελευθερώνει ψυχολογικά αφού ξενοιάζεις λόγω του χαμηλού του κόστους, τότε τόσο το καλύτερο για σένα.

Tην ευκολία της αποκλειστικής χρήσης zoom την ένιωσα πιο πολύ φέτος με τον 16-50/2-2.8 της Samsung, αλλά με το πλεονέκτημα ότι ήταν γρήγορος και με πολύ καλή οπτική απόδοση. Ξεχνάς την ανάγκη για συσσώρευση από φακουδάκια στην τσάντα, το ένα για zoom, το άλλο για ευρυγώνιο, το άλλο για το βράδυ, το άλλο για σταθεροποίηση και το άλλο για ξεφοντάρισμα σε πορτραίτο.

Άρα είσαι χρήστης zoom. Και αφού το μειονέκτημα της μέτριας ποιότητας του φακού κιτ της Sony σε απελευθερώνει ψυχολογικά αφού ξενοιάζεις λόγω του χαμηλού του κόστους, τότε τόσο το καλύτερο για σένα.

Tην ευκολία της αποκλειστικής χρήσης zoom την ένιωσα πιο πολύ φέτος με τον 16-50/2-2.8 της Samsung, αλλά με το πλεονέκτημα ότι ήταν γρήγορος και με πολύ καλή οπτική απόδοση. Ξεχνάς την ανάγκη για συσσώρευση από φακουδάκια στην τσάντα, το ένα για zoom, το άλλο για ευρυγώνιο, το άλλο για το βράδυ, το άλλο για σταθεροποίηση και το άλλο για ξεφοντάρισμα σε πορτραίτο.

Ναι είμαι ποιο πολύ των ζουμ....έχω και τους prime άλλα για συμπληρωματικά...το πλεονέκτημα του ζουμ δεν το αλλάζω με καμία οπτική απόδοση κανενός φακού.....έχεις έναν φακό πάνω και τέλος....!!!
Ο κύριος λόγος που έχω τους prime δεν είναι η ποιότητα στης φώτος (έτσι και αλλιώς όπως είπα ακόμα και ο 16-50 με καλύπτει ποιοτικά) άλλα η δυνατότητα που σου δίνουν να κάνεις low light Και να ξεφοντάρεις σε πορτραίτα....
off topic....άλλα η χαρά του τα κάνω όλα με έναν φακό είναι η Rx10....σε πρόσφατη βόλτα με τα παιδιά στην Νέα Μάκρη στην Αθήνα, κυριολεκτικά έκανα μέσα σε 3 ώρες τα πάντα με την μηχανή και τον φακό της..... έβγαλα ποτρερτάκια, τα παιδιά να τρέχουν, τα παιδιά από απόσταση για να μην τα ενοχλώ, τράβηξα βίντεο, έκανα macro κάτι λουλουδάκια, τράβηξα κάτι βάρκες μακριά στην θάλασσα, τράβηξα landscape, τράβηξα το φεγγάρι και το βράδυ το f2.8 με τον σταθεροποιητή μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω και low light τοπία....και όλα αυτά χωρίς καμία αλλαγή φακού!! και το βράδυ στο σπίτι που έφτιαχνα τις φώτος στον υπολογιστή δεν το πίστευα πόσο καλές είναι....χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να είναι η μόνη μηχανή που έχω και να μην μου έλειπε τίποτα.....
Για αυτό το λόγο δεν μπορώ να δικαιολογήσω στον εαυτό μου την αγορά του zeiss 24mm, ναι μεν είναι εξαιρετικός, άλλα κάνει συγκεκριμένα πράγματα για όλα τα υπόλοιπα θέλω άλλους φακούς και με μια μηχανή σαν την rx10 απλά τα κάνεις όλα, όχι στο επίπεδο που θα τα έκανες με 4-5 διαφορετικούς φακούς, άλλα γλιτώνεις κόπο, χρόνο, χρήμα και βάρος...και αυτά τα 4 (κόπος, χρήμα, χρόνος, βάρος) είναι τόσο σημαντικά που δεν τα ανταλλάσσω με καμιά οπτική απόδοση άλλων φακών....

Last edited:

Άσχετο, έχει πάρει φωτιά το thread δεν προλαβαίνω να διαβάζω :music-smiley-005: Βεβαια Καλό είναι αυτό, όλο και κάτι μαθαίνουμε

Σε καταλαβαίνω, παρόμοια απελευθέρωση "όλα-σε-ένα και ξενοιάζω" ένιωσα κι εγώ τον λίγο καιρό που είχα την FZ1000, σε μικρότερο βαθμό από την RX10 όσον αφορά τον φακό βέβαια λόγω έλλειψης σταθερού f/2.8 σε όλο το εύρος, αλλά με μπόνους το 4K.

Παρόλ' αυτά, η απελευθέρωση αυτή ξέρεις από ποια δεσμά είναι. Από τα δεσμά των φτηνών, οπτικά μέτριων και πολύ αργών φακών zoom που συνήθως προσφέρονται ως κιτ.
Ενώ φαινομενικά είναι εξυπηρετικοί, στην ουσία σου βάζουν και σου κρατάνε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, μέχρι να αναγκαστείς να συμπληρώσεις το σύστημα με σταθερούς φακούς.

Tην ίδια και καλύτερη απελευθέρωση νιώθω τώρα με τον "όλα-σε-ένα" συνδυασμό NX1 + 16-50/2-2.8 τόσο για φωτογραφία όσο και για βίντεο.
Μακάρι να προσφέρει και η Sony έναν τέτοιο κιτ φακό με την α7000.
Θα γλυτώσει πολύς κόσμος από τους αργούς κιτ και από την από αγγαρεία αγορά συμπληρωματικών σταθερών φακών.
Kαι λέω από αγγαρεία, γιατί θα ήθελαν ο κιτ φακός τους να τους καλύπτει σε όλες τις χρήσεις. Ακόμη και αν δεν ψειρίσουν την οπτική απόδοση του κιτ, το τραγικό f/3.5-5.6 τους αναγκάζει σε συμπληρωματική χρήση σταθερών 1.8 φακών.

Last edited:

Σε καταλαβαίνω, παρόμοια απελευθέρωση "όλα-σε-ένα και ξενοιάζω" ένιωσα κι εγώ τον λίγο καιρό που είχα την FZ1000, σε μικρότερο βαθμό από την RX10 βέβαια λόγω έλλειψης σταθερού f/2.8.

Παρόλ' αυτά, η απελευθέρωση αυτή ξέρεις από ποια δεσμά είναι. Από τα δεσμά των φτηνών, οπτικά μέτριων και πολύ αργών φακών zoom που συνήθως προσφέρονται ως κιτ.

Tην ίδια και καλύτερη απελευθέρωση νιώθω τώρα με τον "όλα-σε-ένα" συνδυασμό NX1 + 16-50/2-2.8.
Μακάρι να προσφέρει και η Sony έναν τέτοιο κιτ φακό με την α7000.
Θα γλυτώσει πολύς κόσμος από τους αργούς κιτ και από την από αγγαρεία αγορά συμπληρωματικών σταθερών φακών.
Kαι λέω από αγγαρεία, γιατί θα ήθελαν ο κιτ φακός τους να τους καλύπτει σε όλες τις χρήσεις. Ακόμη και αν δεν ψειρίσουν την οπτική απόδοση του κιτ, το τραγικό f/3.5-5.6 τους αναγκάζει σε συμπληρωματική χρήση σταθερών 1.8 φακών.

Συμφωνώ απόλυτα!!!
Δεν ξέρεις πόσο θα ήθελα στην Sony έναν φακό σαν τον samsung 16-50/2-2,8.....και όπως είπες όχι τόσο μόνο λόγω οπτικής απόδοσης άλλα λόγω φωτεινότητας του φακού....ενώ τώρα έχω τον 16-50 για ζουμ, και άλλους 2 prime για να καλύψω αυτό που δεν μπορεί ο 16-50, έχω δώσει δηλαδή για τους 3 αυτούς 700 ευρώ και πάλι δεν είμαι καλυμμένος και έχω και το μπλέξιμο με αλλαγές φακών, να τους κουβαλάω, χαμένες λήψεις μέχρι να αλλάξω φακό κλπ....ενώ με έναν φωτεινό ζουμ απλά θα τελείωνε το θέμα.....προσωπικά και ως συμβουλή σε αυτούς που θα πάρουν την Α6000 με τον 16-50 και μετά έναν 55-200 για ζουμ και τέρμα, να μην το κάνουν.....είναι προτιμότερο εαν είναι να μείνεις με αυτούς τους 2 φακούς να πάρεις μια sony rx10....και καλύτερη ποιότητα εικόνας θα έχεις και δεν θα χρειάζεσαι να αλλάζεις φακούς...μια λύση νοικοκυρεμένα......
Και να σου πω την αλήθεια αν δεν με ένοιαζε κάποιες φορές ο όγκος/βάρος εκει που η Α6000 με τον 16-50 είναι αχτύπητη, θα την πούλαγα και θα έπαιρνα την RX10II και θα είχα μόνο αυτή και τίποτα άλλο.....
Υ.Γ. με την rx10 μπορώ να κάθομαι σε ένα σημείο και με την βοήθεια του ζουμ να έχω το κάδρο που θέλω, γρήγορα εύκολα και χωρίς να τρέχω πάνω κάτω, με κάνει η μηχανή να επικεντρώνομαι σε αυτό που θέλω να τραβήξω χωρίς να αγχώνομαι με το βάλε βγάλε φακούς και με το που πρέπει να πάω για να χωρέσω κάτι επιπλέον στο κάδρο....και τελικά τι αξίζει παραπάνω 10 σωστά κάδρα που έχουν πιάσει την κατάλληλη στιγμή αυτό που θα ήθελες (έστω και χειρότερα σε sharpness κλπ.)... ή 10 κάδρα που είναι οπτικά τέλεια άλλα δεν αποδίδουν αυτό που ήθελες να φωτογραφίσεις ή απλά δεν έπιασες την ''στιγμή'' που ήθελες επειδή έτρεχες πάνω κάτω ή άλλαζες φακό???
Ειδικά εάν έχεις παιδιά ξέρεις ότι κάθε στιγμή είναι μοναδική, και υπάρχουν φορές που μπορεί να γίνει ''κάτι'' μια και μοναδική φορά και θα ήθελες να το αποθανατίσεις άλλα πιθανό να το χάσεις επειδή δεν είχες πάνω στην μηχανή τον κατάλληλο φακό, ή απλά επειδή άλλαζες εκείνη την ώρα φακό....τα σκέφτεσαι όλα αυτά και αποφασίζεις τι έχει ποιο πολύ σημασία.....

Ναι για αυτό ανέφερα κιόλας ότι παρόλο που μου αρέσει πολύ η rx10, δεν μπορώ να έχω μόνο αυτή καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που θέλεις κάτι μικρό και ελαφρύ....πάντως ακόμα και έναν καλό φωτεινό φακό ζουμ να είχε η sony πάλι θα ήταν χρήσιμος σε κάποιες περιπτώσεις ο 16-50 μόνο και μόνο λόγο όγκου και βάρους....πάντως και από την φώτο που έβαλες αποδεικνύεται ότι ο 16-50 είναι καλή περίπτωση, είναι μικρός, ελαφρύς, με σταθεροποίηση και ευέλικτο ζουμ και μισός σε βάρος όγκο από τον zeiss 24mm.....o Samsung 16-50 είναι απλά ΤΕΡΑΣ...τον είχα στην nx300 και μου άρεσε πολύ άλλα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ πάνω στην μικρούλα nx300.....

Y.Γ. Οσο για τους τηλεφακούς, έχουν νόημα οι ''γρήγοροι'' samsung και sony που έβαλες, αν είναι να πάρεις τους άλλους 2 που είναι τα μαύρα σκοτάδια...ε προτιμώ any time την rx10 και ας την έχεις μόνο για τηλεφακό.....

Οι 2.8 Samsung φακοί όντως, στην NX1 έχουν νόημα να μπουν.

Αλλά και η RX10 δεν είναι μικρή, αν υπολογίσουμε ότι ο φακός είναι εκτεινόμενος, ενώ οι άλλοι δύο 2.8 φακοί της Samsung όχι.

Συγκρίνοντας το γκριπ των ΝΧ1 και RX10 με εκείνο της α6000 στην φωτό πιο πίσω, βλέπουμε ότι το σώμα της α6000 δεν προσφέρει ούτε την εργονομία ούτε τη λαβή για 2.8 zoom.
Οπότε για να παρουσιάσει η Sony 2.8 ζουμ φακό, θα πρέπει να προηγηθεί ανακοίνωση μιας α7000 με μεγαλύτερο σώμα και καλύτερη εργονομία.
Την α7000 θα μπορεί κατ' επιλογήν να τη συνοδεύει ως κιτ, κι έτσι θα έχουν και οι χρήστες α6000 τη δυνατότητα να τον συνδυάσουν με την α6000, με παραχωρήσεις στο κράτημα.

8b8Ywy.jpg

http://camerasize.com/compact/#572.398,489,572.443,ha,t

Last edited:

Άσχετο άλλα αυτή η μανία με το ποιος φακός εκτείνεται γιατί έχει υπάρξει??? Ο φακός έχει νόημα πόσο όγκο πιάνει όταν είναι κλειστός, για να μπορείς να τον βάλεις σε τσάντα και να μην σου πιάνει πολύ όγκο, όσο μικρότερος είναι κλειστός τόσο καλύτερα, τώρα αν όταν τον ανοίγεις επεκτείνεται 3-5-7 πόντους δεν ξέρω προσωπικά δεν με απασχολεί και δεν με ενοχλεί.....
Είχα και τον sony 18-105, δεν μεγάλωνε όταν τον δούλευες άλλα ήταν γκουμούτσα...χίλιες φορές να μεγάλωνε και να ήταν ποιο μαζεμένος κλειστός...ίσως τότε να τον κράταγα.....
Πάντως για να καλύψεις τον φακό της rx10 χρειάζεσαι και τους 2 φακούς S της samsung...και συνολικά ναι μεν θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα άλλα από την άλλη θα έχεις περισσότερο όγκο, μεγαλύτερο βάρος, αλλαγές φακών και θα έχεις δώσει 3-4 φορές περισσότερα χρήματα....οπότε κερδίζεις κάπου χάνεις κάπου αλλού!!!
Το grip της Α6000 περίεργος δεν είναι κακό, είναι ίσως και το καλύτερο grip σε μηχανή τέτοιας κατηγορίας....σίγουρα δεν είναι σαν της rx10 και κυρίως δεν πλησιάζει καν την nx1 άλλα συνολικά τα ψιλοκαταφέρνει!!! Που να πιάσεις και Olympus omd em5/em10 ή Fuji Xt10 να δεις τι πάει να πει ανύπαρκτο grip!!!!

Τον 50-150 με την NX1 τον βάζω άνετα σε πλάγια και οριζόντια θέση στην πιο μικρή μου τσάντα.

Αντίστοιχα και σε toploader μπαίνει ο μη εκτεινόμενος φακός, ακόμη και με αναμμένη μηχανή, άνετα και άμεσα, χωρίς να περιμένεις να σβήσει η μηχανή, να τραβηχτεί μέσα η προέκταση του φακού και όταν θέλεις να βγάλεις φωτό, πάλι ζζζζ να επεκτείνεται. Η μηχανή με εκτεινόμενο φακό είναι μη μου άπτου όταν δουλεύει. Πρέπει πάντα να περιμένεις να σβήσει η μηχανή για να τη βάλεις στην τσάντα και μετά πάλι να την περιμένεις να εκταθεί για να βγάλεις φωτό.

Επίσης τον μη εκτεινόμενο φακό τον χουφτώνεις άνετα κατά τη λήψη, δεν φοβάσαι σε ποιο σημείο θα τον πιάσεις για να μην εμποδίσεις το powerzoom.

Σε αντοχή σε χτυπήματα και σε αδιαβροχοποίηση πάλι υπερτερεί ο μη εκτεινόμενος.

Ναι, θέλεις και τους δύο ζουμ 2.8 της Samsung για να καλύψεις το εύρος με 2.8 της RX10.
Αλλά βέβαια στόχος δεν είναι μόνο η κάλυψη εστιακού εύρους.
Ως προς το κόστος είναι 3200 vs 1600 για την RX10II. Την τιμή της RX10II πρέπει να υπολογίσουμε, αν θέλουμε να πλησιάσουμε στα specs (4K, αργή κίνηση, BSI κτλ).

Ενδεικτικά τα αναφέρω αυτά για το τι έχουμε να περιμένουμε από τη Sony από άποψη όγκου/βάρους/κόστους, αν θέλουμε zoom φακούς 2.8 και δυνατά specs από μία επερχόμενη α7000.

Last edited:

Ναι έχει πλεονεκτήματα δεν διαφωνώ, άλλα συνήθως αυτοί οι φακοί είναι ποιο ακριβοί σε υλοποίηση, που αυτομάτως ανεβάζουν το κόστος και κυρίως για να μην επεκτείνεται είναι συνήθως ποιο μεγάλος κλειστός από όσο θα ήταν αν επεκτεινόταν....π.χ. αν η sony rx10 είχε φακό μη εκτενόμενο και σε μέγεθος περίπου σαν αυτό που έχεις στην φώτο πιο πάνω, sorry δεν υπήρχε περίπτωση να την αγόραζα ποτέ!!!
Τώρα για τσάντα, σκέψου ότι σε τσαντούλες που χρησιμοποιώ με χίλια ζόρια στριμώχνω την rx10!!!
Και αυτό είναι θέμα άποψης φυσικά....
Γενικότερα η nx1 και οι φακοί S είναι σχετικά μικροί για αυτά που προσφέρουν, άλλα συνολικά είναι τεράστιοι σε όγκο/βάρος με τα δεδομένα των Mirroless....
H nx1 μαζί με τον 16-50 έχουν περάσει ήδη τα 1.200 γρ. για πλάκα...και έχεις και άλλα 900+ γρ. για τον 50-150...μιλάμε μαζί για περίπου 2,2 κιλά βάρος...που ναι μεν είναι μικρό για την ποιότητα και τις δυνατότητες του συστήματος, άλλα και πάλι είναι πάρα πολύ αν θέλεις να είσαι light......την στιγμή μάλιστα που μπορώ να καλυφτώ έστω και σε ένα βαθμό από την rx10 των 810 γρ.....

Υ.Γ. Προσωπικά προς το παρών δεν με ενδιαφέρει το 4Κ, ενώ το slow motion με καλύπτει και αυτό που έχει η πρώτη rx10!!! Την rx10II θα την αγόραζα μόνο αν την έβρισκα σε κόστος κάτω από 1.000 ευρώ....
Οσο για την sony δυστυχώς δεν το βλέπω να βγάζει σύντομα φωτεινούς φακούς ζουμ, προς το παρών μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.....

Last edited:

Ούτε η α6000 ούτε η NX1, oύτε και η μέση λύση η δική σου της RX10 είναι προβληματικές.

Το θέμα είναι να υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής.

Και δυστυχώς η Sony δεν μας προσφέρει στο aps-c τη δυνατότητα της επιλογής.
Η Samsung μπαίνει κα στα σαλόνια και στα αλώνια με την top NX1 και τους "S" φακούς και αντίστοιχα με την NX500 και τον φτηνό κιτ ή και συνδυασμούς μεταξύ τους.
Η Sony μάς δεσμεύει στο aps-c σε μηχανές αποκλειστικά μικρές και με τον μικρό, αργό φακό ζουμ χωρίς να μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής.
Αυτό κρίνω ως προβληματικό.