Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αυτό που με προβληματίζει να κάνω το βήμα είναι ότι έχω θέμα με τους διαθέσιμους φακούς. Είμαι μεταξύ της Canon 70D με τον 10-22 για υπερευρυγώνιο και τον 17-55 f/2.8 για κανονικό-μεσαίο ζουμ. Το ξαναέγραψα και πιο πάνω και ιδιαίτερα με προβληματίζει πως δεν υπάρχει φακός κανονικού ζουμ με f/2.8 Μόνο ο Zeiss 1670Z είναι διαθέσιμος και αυτός είναι πανάκριβος και είναι σταθερός f/4. Ακόμα κι ένας γενικής χρήσης φακός που ήθελα (πχ ο 18-200) είναι πανάκριβος και με αμφίβολη ποιότητα σε σχέση με τις λύσεις για Canon mount.

Πως πήγε το τεστ της 70D ?. Σου φάνηκε καλύτερη απο την 700D ?. Σε σχέση με την RX10 σε χαμηλά ISO πως τα πήγε ??

Πάντως αν για κάποιο λόγο είσαι κολλημένος στην Canon θα έλεγα να προτιμήσεις ενα μοντέλο που υποστηρίζεται απο Magic lantern. Το dual ISO είναι μεγάλη υπόθεση για την δυναμική περιοχή των Canon (+1 έως 2stop), όπως και πολλά άλλα κόλπα που κάνουν όσον αφορά την έκθεση (autoETTR, raw histograms, zebras) και δυστυχώς η 70D δεν υποστηρίζεται ακόμα.

υποστήριξη Φλας:

έχω τα YONGNUO YN-560 ELECTRONIC SPEEDLIGHT SPEEDLITE FLASH FLASHGUN With The Standard Hot Shoe for Nikon , Canon , Fuji , Olympus , Pentax , DSLR Digital Camera
και συγκεκριμένα ένα έκδοση ΙΙ και ένα έκδοση ΙΙΙ.

Ενεργοποιούνται από τη Sony a6000 μόνο με τους εξής 2 τρόπους:
1) σαν slave του μικρού φλας της sony a6000. Προσοχή. Μπορεί κάποια άλλα φλας να μην ενεργοποιούνται. Π.χ. ένα Metz που είχε πέσει στα χέρια μου παλιότερα ήθελε η κάμερα να είναι στουντιακή με το build-in flash να είναι αρκετό δυνατό για να ενεργοποιηθεί. τα δικά μου πάντως λειτουργούν.

2) ανταπτοράκι στο hot sue, καλώδιο που να φευγει από το αντάπτορα και να πηγαίνει στο flash.

ΔΕΝ ενεργοποιούνται τα φλας με τον εξής τρόπους:
1) όταν τα βάλω κατευθείαν στο hot sue της a6000. Δε ξέρω γιατί. στην fz200 και στην d5100 λειτουργούν. Νόμιζα ότι σε αυτή την έκδοση της Sony το hot sue ήταν standard. μάλλον όμως δεν είναι. Διαφορετικά κάτι παίζει με τα volt που δίνει; δε ξέρω.

2) οταν φορτώσω ένα rf-603 wireles trigger που προοριζόταν για τη nikon. αναμενόμενο. απλά ήμουν αισιόδοξος.

Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

όταν λες CAF εννοείς το όχι PDAF, σωστά; δεν αναφέρεσαι στο AF-C (continuous focus). χμμμ...δε ξέρω που να βρώ αυτή τη ρύμιση...το ψάχνω...

Ναι εννοώ το AF-C , όλες οι μηχανές εχουν μια μέγιστη ριπή π.χ. 11fps αλλα αυτή συνήθως η τιμή πιάνεται με την μηχανή να εστιάζει στο πρώτο καρέ οπότε αν ο στόχος κινηθεί παράλληλα και δεν αλλάξει απόσταση σχεδόν όλη η ριπή ειναι εστιασμένη, αν όμως κινηθεί προς τα εσένα η ριπή παει σχεδόν άχρηστη εκτός απο 1-2 καρέ στην αρχή, εκεί βοηθάει μόνο η συνεχή εστίαση AF-C που δουλεύει συνεχώς και παραλλήλως με την ριπή και τότε έχεις περισσότερα καρέ εστιασμένα ανεξάρτητα που θα κινηθεί ο στόχος, το πρόβλημα ειναι οτι για να κάνει ταυτόχρονα όλα αυτα η μηχανή και να φωτομετρει ρίχνει την ριπή σε χαμηλότερα επίπεδα για να προλαβαίνει να εστιάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα καρέ, επιςης πολλές φορές βλέπεις προσωρινό blackout στο EVF και πολυ σημαντικό ρόλο στην συνεχή εστίαση παίζει και ο φακός ο οποίος πρέπει να εχει πολυ γρήγορο μοτέρ.
Εννοείται οτι όσο το φως χαμηλώνει η συνεχής εστίαση σε μηχανές CDAF δυσκολεύει και αργεί περισσότερο για να ειναι ακριβής.

Για να το καταλάβεις αυτό δοκίμασε ενα πιο αργό στόχο αρχικά που εχει ισσοροπημενη κίνηση προς εςενα και όχι άναρχη και δες πόσες έχεις εστιασμένος με την υψηλή ριπή ενεργή.

Η αλλη περίπτωση ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ειναι να αφήνεις την μηχανή να εστιάζει ακολουθώντας αυτή τον στόχο το λεγόμενο tracking, όλες αυτές οι λειτουργίες εχουν συνήθως επιπλέον ρυθμίσεις μέσα στα μενού που τις επηρεάζουν και θέλουν υπομονή , δοκιμές και πάλι δοκιμές για να βρεις την βέλτιστη λύση αφου έχεις εξοικειωθεί με το τι ακριβώς κάνει κάθε ρύθμιση.
Τότε θα μπορεις να πεις πιο εύκολα τι κάνει και τι όχι η μηχανή, γιατί βλέποντας τις προηγούμενες φωτογραφίες απο την σκυλίτσα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Last edited:

Πως πήγε το τεστ της 70D ?. Σου φάνηκε καλύτερη απο την 700D ?. Σε σχέση με την RX10 σε χαμηλά ISO πως τα πήγε ??

Πάντως αν για κάποιο λόγο είσαι κολλημένος στην Canon θα έλεγα να προτιμήσεις ενα μοντέλο που υποστηρίζεται απο Magic lantern. Το dual ISO είναι μεγάλη υπόθεση για την δυναμική περιοχή των Canon (+1 έως 2stop), όπως και πολλά άλλα κόλπα που κάνουν όσον αφορά την έκθεση (autoETTR, raw histograms, zebras) και δυστυχώς η 70D δεν υποστηρίζεται ακόμα.
Ακόμα δεν τη δοκίμασα γιατι θα την πάρω Δευτέρα μάλλον. Σε σχέση με την 700D χρειάζομαι τα επιπλέον που δίνει (πλήκτρα άμεσης πρόσβασης, HDR, level κλπ.). Αν δω διαφορά με την RX10 θα είναι από ISO400 και πάνω. Έτσι νομίζω. Νεότερα από Τρίτη (Canon 70D + EF-S 17-55 f/2.8 vs Sony RX10).

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ναι είναι 11 fps με autofocus σε όλες!
Έχει συζητηθεί και στο dpreview

Ναι τα εχω διαβάσει αλλα παρόμοια λέγανε και για την ΧΤ1 και η πραγματικότητα απέχει, οπότε μιας και πλέον η μηχανή ειναι στα χέρια του φίλου μας προτιμώ να μας τα πει ο ίδιος αφου εχει εξοικειωθεί φυσικά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν υπηρχε καθόλου ανασβήσιμο του EVF (blackout) όποτε πυροδότησα ριπή (γιατί για πυροδότηση μιλάμε...).
Υπηρχε μία πολύ μικρή αίσθηση lag όταν τραβούσα σε ριπή. Σαν να πάγωνε για κλάσματα του δευτερολέπτου η εικόνα μέχρι να τραβήξει την επόμενη.
Αυτό μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό όμως.

η σκυλίτσα είναι πολύ γρήγορη.
Θα δοκιμάσω με σκύλο/άνθρωπο για αρχή σε ρυθμό περπατήματος.
μετά τη σκυλίτσα να τρέχει με 1/1500 shutter speed.
και με αυτοκίνητο/μηχανάκι ίσως.
αύριο μέχρι το μεσημέρι ελπίζω να έχω τα αποτελέσματα. Αν μπλέξω με κάτι δουλίτσες, τότε θα τις ανεβάσω το βράδυ.

Με τα τόσα τεστ...και τόσο browsing στις ρυθμίσεις...η μπαταρία διαμαρτύρεται. αλλα η γνήσια της Sony είναι ακριβή. με βλέπω για amazon ξανά...

Ακόμα δεν τη δοκίμασα γιατι θα την πάρω Δευτέρα μάλλον. Σε σχέση με την 700D χρειάζομαι τα επιπλέον που δίνει (πλήκτρα άμεσης πρόσβασης, HDR, level κλπ.). Αν δω διαφορά με την RX10 θα είναι από ISO400 και πάνω. Έτσι νομίζω. Νεότερα από Τρίτη (Canon 70D + EF-S 17-55 f/2.8 vs Sony RX10).

Τον 20-22 δεν θα τον έχεις ? :(

σημερα ειδαμε τη νεα sony a6000, σε μια παρουσιαση στο Public Συνταγματος ,μαζι με τις Α7/Α7r .
Για τις Α7 δε χρειαζεται να πουμε πολλα, την εχουμε αναλυσει αρκετα στο νημα της...

Η α6000 φαινεται και ειναι πολυ ωραια απο κοντα, σε ασημι και μαυρο. Εγω προτιμω το μαυρο , αλλα οι περισσοτεροι εδειξαν μια προτιμηση στην ασημι!

Υπηρχαν αρκετοι φακοι για δοκιμη, αλλα δεν ειχαν ολοι αναβαθμισμενο firmware για να δουμε το AF και σ αυτους.
Δοκιμασαμε τον κιτ φακο, τον zeis 16-70mm , sony G 18-105mm , (FF) Sony FE 55mm 1.8 kai Sony sel 35mm OSS.
Υπηρχε και ο 55-210 αλλα δεν ειχε το τελευταιο firmware...δεν ειδα επισης και τον sel 50mm 1.8 OSS.

Εχασα τη παρουσιαση στην αρχη (δεν εβρισκα παρκινγκ με τιποτα :slapface:), αλλα πηγα στη καταλληλη στιγμη να δοκιμασω τους φακους και τη μηχανη .

Πολυ στιβαρη κατασκευη, ωραιο μεγεθος και πολυ καλο πιασιμο.
Οι 2 περιστροφικοι διακοπτες (επιλογη προγραμματος - αλλαγη παραμετρων) ειναι οντως τοποθετημενοι αναποδα , απ οτι θα ηθελα κι εγω, αλλα αυτο συνηθιζεται μαλλον γρηγορα. Μου ελλειπε το κουμπι για κλειδωμ εστιασης, αλλα ευτυχως μπορεις να το τοποθετησεις στο AEL , που ετσι κι αλλιως δεν το χρησιμοποιω.
Το EVF ειναι σχετικα μικρο , μετα απ αυτο της Α7 δυσκολα δεχεσαι κατι λιγοτερο), αλλα με καλο κοντραστ και σχετικα γρηγορο, χωρις εντονο lag (οχι φυσικα για πολυ γρηγορες κινησεις). Τα χρωματα καλυτερα απο τα παλια της nex 6 -7 , και η αναλυση δεν μου ελλειψε, πιο πολυ το μεγεθος.

Και τωρα στα δυσκολα... to AF.

Ειναι μηχανη που θελει ψαξιμο, εχει πολλες ρυθμισεις και καθε μια επηρεαζει πολυ τη συμπεριφορα της.

Δεν μπορεσα να βγαλω οριστικα αποτελεσματα, μιας και ηταν η πρωτη φορα που την ειδα απο κοντα, αλλα γι αρχη ισχυουν αυτα...

Ειναι ταχυτατη σε χειρισμο και ριπη, μου θυμισε την Α55 με τα 10 fps!
Δεν εχει καθολου black out kata τη διαρκεια ριπης, απλα δειχνει το τελευταιο καρε πρν τη ληψη, που σημαινει μια πολυ μικρη καθυστερηση ,αλλα οχι κατι που θα προβληματισει σε νορμαλ (οχι σπορ ) καταστασεις.
Αναλογα με τις ρυθμισεις, μπορεις να εχει CAF σε wide area (ολη η οθονη) kai zone area (αυτο προτιμω εγω) - εχεις να επιλεξεις 9 περιοχες , αναλογα με το θεμα σου.
Δεν μπορεσα να καταλβω αν λειτουργει σε center - spot area, σιγουρα εστιαζει πολυ γρηγοροτερα απο τις προηγουμενες nex και μ αυτη την επιλογη, αλλα οχι με τοση διαφορα.

Δοκιμασαμε και το face detection kai lock on af , αλλα τ αποτελεσματα δεν μπορω να τα αξιολογησω ακομη με σιγουρια.

Σε wide - zone area, sinai οντως εντυπωσιακη, και να και μερικες φορες μπερδευει το θεμα με το background, το πσοσοστο επιτυχιας ειναι πολυ καλο, πλησιαζει αυτο της παλαιας μου canon 7d , γυρω στο 60-70% .

Και μονο γι αυτο, εμενα με εξεπληξε θετικα, μιας και η εμεπιρια μου με τις nex , ηταν παντα αρνητικη οσον αφορα την εστιαση.
Ειναι ενα πολυ μεγαλο βημα μπροστα, σιγουρα θελει καποια βελτιωση στον αλγοριθμο διαχωρισμου for-backgkround, αλλα μπορω να πια να τη προτεινω σε περιπτωσεις που πριν θα ελεγα με σιγουρια οχι!

Ο κιτ φακος ηταν πολυ γρηγορος, το ιδιο ηταν και οι 2 ζοομ zeiss 16-70 kai 18-105mm .

Εξισου εντυπωσιακος ηταν και ο 55mm .

Δεν ξερω αν θα την εχω παλι (και ποτε) στα χερια μου, ελπιζω οι φιλοι που την εχουν και θα την παρουν , να μας πουν περισσοτερα.
Ενα μεγαλο βημα παντως μπροστα, που ελπιζω να το κανει η σονυ και για τε επομενα μοντελα , και τα FF .

Μερικα μικρα δειγματα απο ριπες και CAF , με wide kai zone focus, σε κλειστο χωρο, με πολυ λιγο φως .

Sony a6000 - FE 55mm 1.8 με μοντελο εμενα!

https://www.youtube.com/watch?v=6Y9PcEeNs0E

sony a6000 , zeiss 16-70mm @ 70mm - f/4 με μοντελο τον φιλο μας GMAK

https://www.youtube.com/watch?v=SdJ47XVFADU

sony G 18-105 f/4 @50mm f/4 kai μοντελο τον ανηψιο μου!

https://www.youtube.com/watch?v=W8JJvyTNOZM

κι ενα δειγμα απο φωτο , με τον πολυ καλο zeiss 16-70mm f/4 @ 70mm f/4.
Δεν ξερω τι κανει για τοπιο στα 16mm, αλλα για πορτραιτα , που αρεσκομαι πολυ , ειναι καταπληκτικος!

_DSC8926.jpg by toxotis70, on Flickr

Μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι το lock-on στο focus λειτουργεί εξαίσια.
Χάνει δύσκολα το θέμα.
Επιπλέον, οταν φύγει τελείως το θέμα σου από το κάδρο αλλά το βάλεις σχετικά γρήγορα πίσω, το lock-on συνεχίζει να λειτουργεί!!!

Το μόνο μου θέμα είναι η ακρίβεια. Βάζεις το lock-on αλλά ενδέχεται να μετακινηθεί λιγάκι από εκει που το θέλεις ακριβώς.
Σε σκύλο που έχει ίδιο χρώμα το σώμα του μερικές φορές από το κεφάλι παρατηρώ ότι περνάει στο σώμα.
Δεν το χάνει. Δεν πάει στο δρόμο. απλά μετακινείται λίγο πάνω στο σώμα.
Σε άνθρωπο φαντάζομαι θα είναι πιο εύκολο γιατί έχει και το face/smile detection.

Μονο πρόβλημα ο 16-50 κιτ φακος που ειναι..."κιτ φακός". Δεν είναι οξύς.
Αλλά είναι μινιόν και για street (ασπρόμαυρο με επιπρόσθετο grain) νομίζω ότι είναι μια χαρά.
Εγώ αυτό που είδα είναι ότι το μέγεθος τελικά είναι πιο σημαντικό από ότι νόμιζα. Τόσες φωτογραφιες μέσα σε 2 μέρες δεν έχω ξαναβγάλει. Παντού και πάντα μαζί.
Ίσως τελικά σε αυτό το κομματι οι μ4/3 να υπερέχουν καθώς έχουν πιο πολλές επιλογές pancake.

Το πρόβλημα με τον εκπληκτικό zeiss είναι το μέγεθος.

Τα είπε και τα έδειξε όλα ο Γιάννης!
Εγώ να συμπληρώσω ότι μάλον η α6000 που δοκιμάσαμε, ήταν μοντέλο προπαραγωγής,
καθώς κανένα πρόγραμμα, δεν μου αναγνώρισε το μοντέλο (LR 5.4 , Sony PlayMem)
Η δοκιμή στο C-AF, ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο σενάριο .
Χαμηλός φωτεινός , διάφραγμα 1,8 και 55mm (FE 55 1.8).
Η μηχανούλα τα κατάφερε μια χαρά ,από όσο μπορώ να κρίνω ,
καθώς είχαμε υψηλό iso και πειραματιζόμασταν με τις ρυθμίσεις.
Έδωσε περίπου 60% εστιασμένες φωτό , εστίαζε συνεχώς, παρόλο που πυροβολούσε στα 11 fps! :violent-smiley-030:
Δεν έχω κανένα ενδοιασμό πλέον , θα κάνουμε ανάσταση παρέα:ernaehrung004:

Έκανα και την παρθενική μου εμφάνιση στο forum!

Last edited:

Έχω ήδη SEL18-200 , SEL 50 1.8 και sigma 30 2.8
Σώμα σκέτο ή με τον 16-50;
Για Zeiss δεν με παίρνει..

εισαι καλος με τους 2 prime.
an kai o 18-200 ειναι τοσο γρηγορος στην εστιαση οσο ο κιτ, τοτε θα εισαι μια χαρα.
) 18-200 για all around και οι 2 prime για τα δυσκολα.

δε νομιζω οτι χρειαζεσαι τον κιτ.... κρατα τα λεφτα γι αργοτερα !

Να σημειώσω ότι στην ριπή, αν έχεις auto iso, η κάθε φωτογραφία έχει διαφορετικό iso.
προλαβαινει και επαναπολογιζει την φωτεινοτητα!

Απάντηση: αφού εχεις τους φακούς άσε τον κιτ. ειναι απλα ενας ακομα κιτ. τιποτα ιδιατερο.
Εγω βιαστηκα και εχασα λεφτα αλλα την ηθελα να την εχω μαθει μεχρι το Πασχα. Ετσι κι αλλιως περιμενω πολυ καιρο για να παρω μηχανη.

Last edited:

Ενδιαφέρομαι για εγώ για την a6000 και καθώς οι περισσότερες κριτικές συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι μια αρκετά αξιόλογη vfm μηχανή η προσοχή μου στρέφεται στους φακούς που θα την συνοδεύσουν. Απο ότι καταλαβαίνω ο 16-50 που εμπεριέχεται στο kit δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο οπότε προσανατολίζομαι στις προτάσεις που έχετε κάνει σε προηγούμενες σελίδες. Απλά θα ήθελα τη γνώμη σας. Τα θέματά μου θα έιναι κυρίως πορτραίτα και τοπία. Η πρωτη επιλογή μου για κύριο φακό κλίνω να είναι ο Sony E50mm F1.8 SEL50F18. Θα με καλύψει άραγε και στα τοπία ή θα πρέπει να πάω και στον Sigma 19mm F2.8? Ή μήπως αξίζει να πάω σε prime μια και έξω Sony 35mm f/1.8 Prime Lens;
Διαβάζω επίσης οτι ο 55-210 mm είναι και αυτός vfm. (εμπεριέχεται στο kit των χιλίων και κάτι euros). Αξίζει να προβληματιστώ ή απο τη χρήση που σας περιέγραψα ότι θέλω να κάνω, δεν αξίζει να σπαταλήσω χρήματα γι´αυτόν καθώς η χρήση του θα είναι σπάνια (ή μήπως όχι;)?

Ερωτήσεις ενός χαμένου... που ψάχνεται. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ο sony sel 50mm 1.8 OSS ειναι ιδανικος φακος πορτραιτου , οχι για τοπια .

Για τοπια χρειαζεσαι καποιον ευρυγωνιο... ο πιο φτηνος και καλος ειναι ο sigma 19mm 2.8.
Υπαρχει βεβαια και ο sony 10-18 f/4 OSS , αλλα ειναι ακριβος.

Για τον 55-210 δεν ξερω , γιατι δεν τον εχω δει ποτε.