Sony α6000

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ουτε ειδικος ειμαι και εγω ουτε εμπειρος.
O 50mm summilux 1.4 που τον θεωρω διαματι αποδιδει κακιστα, αντιθετα ο entry level 75μμ 2.5 τα καταφερνει καλυτερα. Ο 28ρης με τις φωτιστικες συνθηκες που τραβηξα τα καταφερε καλα αλλα με χαμηλο φωτισμο και με συννεφιά δεν εμεινα ευχαριστημενος.
Οι φακοι leica αποκλειεται να ειναι ελαττωματικοι, άλλωστε με την Μ8 που εχω πανε καλα, δεν ξερω τι λαθος εχει ο συνδυασμος με Α6000.

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Το προβλημα ειναι σε εστιαση ή χρωματικη αποδοση; Αν ειναι εστιασης , μηπως πρεπει να δεις εναν αλλον ανταπτορα;

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Χωρις να ειμαι ειδικος ουτε εμπειρος, εχω την εντυπωση οτι ο,τι φωτογραφια εχω δει απο τους παλιους φακους πανω σε mirroless κατω απο τα 30mm δεν αποδιδει καλα, ενω οι παλιοι 50mm και πανω αποδιδουν πολυ καλα. Σιγουρα θα υπαρχουν και εξαιρεσεις, αλλα οταν εψαχνα εναν 24mm manual απο παλιες φιλματες να αγορασω, σε ολα τα review δεν εβλεπα τα καλυτερα. Αν εχεις καποιον 50mm δοκιμασε τον.

Εχει σημασια και για τι φακους μιλαμε, απο ριφλεξ ή τηλεμετρικους. Σε ακαθρεπτη δεν εχω βεβαια φφ σονυ, παντως πανω στην eos m δεν παρατηρησα προβλημα με τους ευρυγωνιους ριφλεξ. Και της εχω φορεσει μεχρι και τον 14ρη της samyang.

Κυριως στην εστιαση, χανεται ολη η οξυτητα του φακου. Εχω διαβασει καλα λογια για τους ανταπτορες της novoflex και δεν ξερω αν προερχεται απο εκει το προβλημα. Εκανα ενα τεστ που διαβασα για το πως φαινεται η φωτο με την εστιαση στο απειρο και υπηρξε αποτυχια (θαμπαδα).
Θα μου πειτε, γιατι δεν τραβας με την Μ8. Πρωτον γιατι μετα τα 640 iso, για να μην πω μετα τα 320 ο θορυβος ειναι εμφανεστατος και ενοχλητικος, ασε που με το βαρος μηχανης/φακων χανεται το πλεονεκτημα της φορητοτητας. Για Μ9, Μ10, Μ11, Μ12 και οτι αλλο βγαλει το εργοστασιο λεφτα δεν υπαρχουν.

Εγω εχω χρησιμοποιήσει με ανταπτορες κινεζικους, Νικον και M42 φακούς πανω στην α6000.
Μπορεις να μας δωσεις λιγες ακομα πληροφοριες για το προβλημα που αντιμετωπιζεις;
Υπάρχει κάποιο σημείο στην εικονα που να ειναι οσο οξυ θελεις;
Δηλαδή μιλάμε για απλή μετακίνηση του σημείου εστίασης, ή όντως για χάσιμο οξύτητας;
Στο λέω γιατί με μπέρδεψες καθώς εκει που μιλούσες για οξυτητα το γύρισες στα χρώματα.

Δε ξέρω αυτούς τους φακούς, μήπως να βρούμε κανένα σάητ με reviews για αυτους;
Προφανώς φακοί φιλμάτοι καλοί δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι μπορούν να συνεργαστούν πάντα καλά με τους καινούργιους αισθητήρες με τα υπερβολικα πολλά megapixel.

Πάντως, επειδή τραβάς σε jpeg, ενδεχεται να ειναι και αυτο το προβλημα. Εγω δεν ειμαι 100% ευχαριστημένος με το jpeg της μηχανής και τραβώ μόνο RAW.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Υ.Γ. χρησιμοποιεις το focus magnifier κατα τη χειροκινητη εστιαση; εμενα με εχει βολεψει απιστευτα πολύ.

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Εχει σημασια και για τι φακους μιλαμε, απο ριφλεξ ή τηλεμετρικους. Σε ακαθρεπτη δεν εχω βεβαια φφ σονυ, παντως πανω στην eos m δεν παρατηρησα προβλημα με τους ευρυγωνιους ριφλεξ. Και της εχω φορεσει μεχρι και τον 14ρη της samyang.
Εχω δει φωτογραφιες με τον samyang 12mm f2 και τις θεωρω ο.τι καλυτερο για το κοστος του φακου για φωτογραφιση νυχτερινου τοπιου. Μιλαμε για εναν φακο που φτιαχτηκε για mirrorless. Οταν ομως εψαχνα για παλιους manual κατω απο 24mm ωστε να πειραματιστω , τιποτα παλιους m42 , MD κλπ σε ολα σχεδον τα Reviews εβλεπα παραπονα για μη εστιαση στο απειρο soft ακρα κλπ.

Κυριως στην εστιαση, χανεται ολη η οξυτητα του φακου. Εχω διαβασει καλα λογια για τους ανταπτορες της novoflex και δεν ξερω αν προερχεται απο εκει το προβλημα. Εκανα ενα τεστ που διαβασα για το πως φαινεται η φωτο με την εστιαση στο απειρο και υπηρξε αποτυχια (θαμπαδα).
Θα μου πειτε, γιατι δεν τραβας με την Μ8. Πρωτον γιατι μετα τα 640 iso, για να μην πω μετα τα 320 ο θορυβος ειναι εμφανεστατος και ενοχλητικος, ασε που με το βαρος μηχανης/φακων χανεται το πλεονεκτημα της φορητοτητας. Για Μ9, Μ10, Μ11, Μ12 και οτι αλλο βγαλει το εργοστασιο λεφτα δεν υπαρχουν.
Αν ειχες εναν κινεζικο του 5ευρου ανταπτορα να ελεγα οτι οντως φταιει αυτος. Εχω δει φωτογραφιες του φακου σου σε Α7 και ηταν ενθουσιασμενοι απο τα αποτελεσματα.

Δεν τραβαω σε gpeg, αλλα ανεβασα αυτες για την οικονομια του χρονου. Το focus magnifier το χρησιμοποιω παντα στην χειροκινητη εστιαση αλλα ενω εκει νομιζω πως ολα ειναι καλα, το τελικο αποτελεσμα δεν ειναι τοσο καθαρο, ισως να παραειμαι ψειρας.
Ανεβαζω μερικες φωτο για να δειτε
Εδω η εστιαση εγινε στο πρωτο κερι αριστερα. Νομιζω πως μιλαμε για χασιμο οξυτητας. Στο lightroom η διαφορα ειναι πιο εμφανης

DSC00655.jpg by Sokratis_athens, on FlickrDSC00659.jpg by Sokratis_athens, on Flickr
DSC00659.jpg by Sokratis_athens, on Flickr
DSC00597.jpg by Sokratis_athens, on Flickr

Δοκίμασε σε παρακαλώ με τριπόδι. Ειμαι περιεργος εκει τι αποτέλεσμα θα εχεις.
Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα τον Minolta 70-210mm f4. Θαρρώ ότι θέλουν μπουγάδα τα κρυσταλλα του.

με ταχύτητα 1/60 (και τι διάφραγμα ?) , μπορεί να είναι και το "χέρι" σου....
Αν θες να δεις αν πραγματικά υπάρχει θέμα, βαλτή σε τριπόδι, με χρονοκαθυστέρηση και σύγκρινε τα δείγματα (και σε διαφορετικά διαφραγματα) .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αν ειχες εναν κινεζικο του 5ευρου ανταπτορα να ελεγα οτι οντως φταιει αυτος. Εχω δει φωτογραφιες του φακου σου σε Α7 και ηταν ενθουσιασμενοι απο τα αποτελεσματα.

Και εγω τις ειδα, διαβασα και τα διθυραμβικα σχολια και γι αυτο προβληματιζομαι μηπως οι συγκεκριμενοι φακοι δεν τα πανε καλα με τη μηχανη αυτη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

με ταχύτητα 1/60 (και τι διάφραγμα ?) , μπορεί να είναι και το "χέρι" σου....
Αν θες να δεις αν πραγματικά υπάρχει θέμα, βαλτή σε τριπόδι, με χρονοκαθυστέρηση και σύγκρινε τα δείγματα (και σε διαφορετικά διαφραγματα) .

Με το μεγαλυτερο διαθεσιμο του φακου και με 5.6 θα δοκιμασω και με πατεριτσες(τριποδι) αλλα παει περιπατο η φορητοτητα που λεγαμε.

την οξύτητα δε θα τη δεις με το μεγαλύτερο διάφραγμα... με 5.6 ΟΚ.
Το τριπόδι το λεμε για να διαπιστώσουμε αν είναι από το χέρι σου ή από το φακό-μηχανή.

Yπάρχει γενικό πρόβλημα των φακών για φιλμ & Leica-M οταν τους βάζουμε να δουλέψουν σε ψηφιακούς αισθητήρες αλλων εταιριών. Ειναι κατασκευασμένοι για περιπου μηδενικο filter stack (που μόνο το φιλμ και οι Leica-M έχουν)

α) - οσο πιο ανοιχτό το διάφραγμα τόσο χειρότερα
β) - οσο πιο μικρή η "exit pupil distance" τόσο χειρότερα
έχει πίνακες με αρκετές περιπτώσεις το LensRental ..

Οι ευρυγώνιοι Leica-M συνήθως έχουν πολύ μικρή exit pupil distance ..

Lογικά ο μόνος που θα δουλεύει κοντα στο τέλειο ανοιχτός θα είναι ο 75αρης

http://www.lensrentals.com/blog/2014/06/sensor-stack-thickness-when-does-it-matter
http://www.lensrentals.com/blog/2014/07/sensor-stack-thickness-part-iii-the-summary

Aν το ψάξεις θα δείς οτι όλοι οι φακοί που αποδίδουν καλά παντού έχουν μεγαλο "exit pupil distance".

ΔΔυστυχώς δεν έχουν όλοι οι αισθητήρες (ακόμα και της ίδιας μαρκας) ίδιο filter stack ίσως γιαυτό και η Α7 απέδωσε καλά .. κατι είχε πάρει το ματι μου οταν ηταν ακόμη φήμη η παρουσία της οτι κατι έλειπε απο το filter stack (microlenses ή καποιο φίλτρο .. ??)

Θα έλεγα να ψαχτείς με τους Metabones SpeedBuster μπας και βγάλουν κατι που να κάνει αυτο το ταίριασμα που χρειάζεται (αντάπτορας με οπτικά στοιχεία) .. αν και απιθανο λόγω πολύ κοντής μοντούρας .. :(
Θα έλεγα να απευθυνθείς κατευθείαν στον Brian Caldwell αναφέροντας σώμα + φακούς, θα σου απαντήσει.
Αν θέλεις να ανοίξεις θέμα σε φορουμ, γραφει στο Dpreview http://www.dpreview.com/members/5764986886/forums/posts

O Sony 10-18 f/4 OSS πολύ καλός φαίνεται. Δείχνει να ξεπερνάει ακόμη και τον Fujinon 10-24 f/4 OIS.

Μια σύγκριση μεταξύ α6000+10-18 vs X-T1+10-24:

http://www.soundimageplus.com/sound...is-lens-compared-to-sony-e10-18mm-f4-oss-lens

Όπως επίσης και σε σύγκριση με τον Panasonic 7-14 f/4 από μ4/3:

http://www.soundimageplus.com/sound...asonic-7.html?q=Fuji 10-24mm Panasonic 7-14mm

είναι όντως καλός, αλλά δεν έχω δοκιμάσει τους άλλους 2 για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Πάντως στο βίντεο είναι εξαιρετικός λόγω μικρής παραμόρφωσης, σταθερού διαφράγματος και χαλαρού ζουμ. Περιμένω ανυπόμονα την Α5100 για να τον επαναφέρω στην ενεργό δράση.
Παίζει και με την Α7ς αλλά παραείναι wide

O Sony 10-18 f/4 OSS πολύ καλός φαίνεται. Δείχνει να ξεπερνάει ακόμη και τον Fujinon 10-24 f/4 OIS.

Μια σύγκριση μεταξύ α6000+10-18 vs X-T1+10-24:

http://www.soundimageplus.com/sound...is-lens-compared-to-sony-e10-18mm-f4-oss-lens

Όπως επίσης και σε σύγκριση με τον Panasonic 7-14 f/4 από μ4/3:

http://www.soundimageplus.com/sound...asonic-7.html?q=Fuji 10-24mm Panasonic 7-14mm

Πανω που αρχισα να ξανακοιταω τον rokinon 12mm f2... Επιτιδες το κανεις, δεν μπορει :p

Τον έχω και εγώ τον Rokinnon εδω και κανα μήνα και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Ωραία αίσθηση φακού. Πολύ καλύ ποιότητα, κτλ κτλ.
Το μόνο αρνητικό ότι δεν έχει κάνει ξαστεριά στην Αθήνα να δοκιμάσω άστρα με θεα την πόλη.

Ηλία, ευχαριστώ για τις υποδείξεις. Οντως ο 75ρης δουλευει καλα, στον 50mm 1.2 εκπαιδευομαι και θα γραψω οταν διαμορφωσω γνώμη. Στους ευρυγωνιους δεν τα καταφέρνω ακομα. Ο αντάπτορας της Metabones έρχεται σύντομα.
Θα δοκιμάσω το πείραμα του Γιάννη με το τρίποδο αν και να πετύχει, δεν υπάρχει περίπτωση να το κουβαλάω μαζί μου όλη τη μέρα.
Προς το παρόν και για να εξοικειωθώ με τη μηχανή, τράβηξα μερικες με τον 18-105 F4. Δυστυχως δεν πηρα μαζι στην Κυριακάτικη βόλτα μου τους φακούς της Leica για να κάνω συγκρίσεις. Ειδα αέρα και φοβήθηκα το σκόνισμα του αισθητήρα στις αλλαγές φακού.
Πάντως θα με ενδιέφερε μια φωτογραφική συνάντηση με κάποιον κάτοχο Α7 για μοιρασμα φακων και εντυπώσεων.
DSC00954.jpg by Sokratis_athens, on Flickr
DSC00928.jpg by Sokratis_athens, on Flickr
DSC00942.jpg by Sokratis_athens, on Flickr