Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Κίνηση! Βροχή! Κλειστοί σταθμοί μετρό!

Αλλά...επιτέλους...μόλις παρέλαβα!!!! Μάλλον ο πρώτος στην Ελλάδα...χεχεχε....

Δίνω συγκριτικό μέγεθος με nikon d5100, panasonic fz200, kai sony a6000.
Ακόμα δίνω τα περιεχόμενα του κουτιού. Έχει και πρίζα τύπου αγγλίας.
Δεν έχει καπάκι για τη μηχανή όταν βγάλεις το φακό, ούτε καπάκι για το πίσω μέρος του φακού.

DSC_0193.jpg

DSC_0213.jpg

DSC_0194.jpg

Μετά το Πάσχα θα έχω αντάπτορες και θα κυνηγήσω manual φακούς. :-)

Ότι τεστ θέλετε, πείτε ρυθμίσεις, και από αύριο θα ανεβαίνουν στο dropbox :-)

καλοριζικη!!!

2 πραγματα θα ηθελα να μου πεις μονο:

autofocus στην πραξη και αισθηση απο το σκοπευτρο...

Βάζω στοίχημα ότι ο Γιάννης πάει τώρα με τα πόδια να ανοίξει τη sony hellas να του δώσουν μηχανή.:violent-smiley-030:

Τελικα ειπα ν αλλαξω σκεπτικο... δειτε το νημα με τη σονυ Α7
Στο τσακ ημουν να τη παρω το απογευμα, αλλα συγκρατηθηκα!

Αυτο που κυριως ενδιαφερει, ειναι οντως το συστημα εστιασης... θελει ψαξιμο εχει πολλες ρυθμισεις σε φωτο και βιντεο.
Μη βιαστεις να βγαλεις συμπερασμα, γιατο θελει διαφορετικη αντιμετωπισηαπο τις κλασσικες dslr στο θεμα αυτο.

η Nikon θα παει πίσω στην αδερφή μου και τέλος οι dslr.
θα μείνει ο ελβετικός σουγιάς fz200 για κακή χρήση (π.χ. παραλία) και για μεγάλο ζουμ.
Και η a6000 θα είναι η κύρια μηχανή. Οι manual φακοί θα έχουν την τιμητική τους.
Πως ο Σπύρου έχει rx10+a7 ; ε σε μια πιο φτηνή έκδοση παρόμοιας φιλοσοφίας ζευγάρι έφτιαξα :-)

Προς το παρόν αυτόματος θα είναι μόνο ο kit. Οι Zeiss μου είναι πολύ ακριβοί για τώρα.
Οτιδήποτε τεστ για εστίαση λοιπόν θα γίνουν με τον μέτριο kit.
Αντικείμενο θα είναι η σκυλίτσα μου να τρέχει προς τα εμένα (ειναι γρήγορη). Το ίδιο τεστ περνάει όποια μηχανή πέσει στα χέρια μου. Αν θέλετε κάτι άλλο να μου πείτε.

Αν κάποιος θέλει συγκεκριμένα δείγματα από φωτό ή βίντεο (iso, apperture, shutter speed, προφιλ εικόνας), κτλ να μου πει.

Ερώτηση:
αν μετατρέπω τα raw σε DNG πριν την επεξεργασία χάνω σε ποιότητα; έχει μειονεκτήματα αυτό;

Θα ήταν χρήσιμο να δούμε συγκριτικά με τους ίδιους φακούς και τις ίδιες ρυθμίσεις σε ISO, διάφραγμα, εστιακό μήκος κλπ. Εκεί θα δούμε τις διαφορές σε θόρυβο, οξύτητα, λεπτομέρεια, χρώματα κλπ.

* τελικά level στην οθόνη λήψης έχει;

Καλο ειναι οι δοκιμες για εστιαση να γινουν και στα50mm , κυριως,για να υπαρχει και λιγο ξεφονταρισμα
Κανε αρκετες δοκιμες , με διαφορες ρυθμισεις.
Απο οτι εχω δει, πρεπει να δοκιμασεις με wide area, και με focus tracking , lock on af νομιζω το λεει.
Στο βιντεο επισης, εχει 2 ρυθμισεις που επηρεαζουν τν ταχυτητα και ευαισθησια εστιασης.

Καθε αλλαγη , επηρεαζει σημαντικα παντως.... μη βιαστεις να βγαλεις συμπερασματα.

Ισως τη δοκιμασω κι εγω τη κυριακη. Αλλα μου ετυχαν διαφορα αυτες τις μερες και δε ξερω αν θα προλαβω.

..
Αν κάποιος θέλει συγκεκριμένα δείγματα από φωτό ή βίντεο (iso, apperture, shutter speed, προφιλ εικόνας), κτλ να μου πει.

Ερώτηση:
αν μετατρέπω τα raw σε DNG πριν την επεξεργασία χάνω σε ποιότητα; έχει μειονεκτήματα αυτό;

Με γειά ..

Xε χε .. το περίμενες ξέρω .. δύο-τρια raw απο ριπή 10fps το πρώτο το μεσαίο και το τελευταίο .. θέμα κανένα .. δεν ενδιαφέρει πολύ αλλά καλύτερα να είναι black frames δηλ. σε σκοτάδι με μικρή έκθεση και με το καπάκι του φακού φορεμένο .. ;). Θέλω να δώ αν είναι τα αρχεία 12bit ή λιγότερο στην γρήγορη ριπή.

Με τα DNG δεν χάνεις κάτι απο ποιότητα ισα-ίσα για μερικούς μετατροπείς είναι καλύτερα ... αλλά νομίζω μεγαλώνουν σε μέγεθος .. Και ίσως δεν δουλεύουν τέλεια με τον μανίσιο converter ..

paИ-baL;1057068364 said:
καλοριζικη!!!

2 πραγματα θα ηθελα να μου πεις μονο:

autofocus στην πραξη και αισθηση απο το σκοπευτρο...
:

autofocus στην πράξη:
πολύ καλό για φωτογραφίες! νομιζω ότι για παιδιά κτλ θα είναι πολύ καλό. Επίσης έχει καλό Af tracking (lock-on AF το λέει).
Δοκίμασα με τη πανγρήγορη σκυλίτσα μου και την έπιανε χωρίς να τη χάνει! δυστυχώς η ταχύτητα shutter ήταν μικρή για τέτοια ταχύτητα που έχει όταν τρέχει (1/500 περίπου ενώ ήθελε 1/1500, 1/2000) και παρόλλο που την πέτυχα σε καλές στιγμές είναι λίγο κουνημένη.
Το AF-C όμως αντιλαμβανόταν τι κουνιόταν στην εικόνα παρόλλο που κινούμουν και εγώ και έδειχνε να είναι μόνιμα πάνω στο σκυλί.
Για ένα παιδί που τρέχει το 1/500-1/1000 θα είναι υπερ-αρκετό.
Μην κρίνεις exposure και ποιότητα χρωμάτων. πρώτη φορά τη λειτουργώ και δε ξέρω τις ρυθμίσεις ακόμα.
Επίσης μη κρίνεις οξύτητα, είναι κουνημένες.
Υ.Γ. βαράει σαν αυτόματο πυροβόλο η ριπη των 11 fps. ακούγεται και αντίστοιχα.
Θα κάνω το τεστ ξανά αύριο πρωί.
DSC00216[1].jpgDSC00194[1].jpg

εδώ σου δείχνω μία αντίστοιχη με την nikon d5100 όπου για να την πιάσω μου βγήκε η πίστη. Αντίθετα με την a6000 ήταν παιχνιδάκι.
DSC_0225 (resized).jpg

Αίσθηση από το σκόπευτρο:
πολύ καλό. δεν είναι τέλειο. θα σου πω τα αρνητικα.
1) δεν έχει την ίδια απεικόνιση με το live view. δείχνει λιγότερα. η bridge fz200 έχει ακριβώς τα ίδια στο evf και στο lcd και βολέυει γιατί νιώθεις οικειότητα αμέσως. πάντως πολύ καλό το evf από το οπτικό της Nikon στα σκοτεινά. με τη Νικον δεν μπορείς να δεις τιποτα.
2) κάτι περίεργο. Για να δω ικανοποιητικά ότι δείχνει όταν έχω το μάτι μου στο evf, ασυναίσθητα μου προκαλείται η επιθυμία να κουνήσω λίγο τη μηχανή για να δω καλύτερα το πάνω και το κάτω.
θα το συνηθίσω. αν είχα μόνο τη Νίκον θα με είχε ενθουσιάσει. Επειδή έχω και την panasonic απλά είμαι ευχαριστημένος.

ετοιμάζω το τεστ του Γιαρίμη Ηλία και επανέρχομαι.

Γιαρίμη Ηλία!!!
https://www.dropbox.com/sh/9ma5yosc40buobv/I4-LopivB1

είναι τρία raw με φορεμένο το καπάκι του φακού. βάρεσα μία ριπή.
Κάνε την έρευνα και πες μας.
δεν είναι 14 bit τα raw της όπως της Nikon? ή κάνω λάθος και είναι και της d5100 στα 12 bit?

Μειονέκτημα βίντεο:
το PAL υποστηρίζει 50p στα 28 mbps, 25p στα 24 Mbps.
Το NTSC υποστηρίζει 60p στα 28 mbps, 24p στα 24 mbps.
Όταν θέλεις να πας από 50p στα 24p (PAL --> NTSC) πρέπει να κάνεις φορμάτ την κάρτα.

Η Νικον το έκανε άνετα χωρίς φορμάτ. Η panasonic υποστηρίζει μόνο το PAL και όχι το NTSC.

Επίσης το κουμπί για βίντεο είναι ουσιαστικά κρυμμένο για να μην πατηθεί καταλάθος. Μπορεί να δυσκολέψει κάποιους με μεγάλα χέρια. ευτυχώς εγώ έχω μικρά.

NFC/Wi-Fi.

Κατεβάζεις την εφαρμογή Playmemories mobile από το playstore και την βάζεις στο κινητο.
Τυχαίνει και έχω sony με NFC και σε δευτερόλεπτα μεταφέρω τη φωτογραφία στο κινητό. Δεν το είχα σκεφτεί αλλά μου άρεσε τελικά.

Το κομμάτι της εφαρμογής που κάνει το κινητό remote control με εικόνα από την μηχανή δεν μου έπαιξε. crash-άρει η εφαρμογή όταν πάω να το κάνω.
Θα το δοκιμάσω και από άλλο πιο σύγχρονο κινητό μόλις έχω την ευκαιρια.

Υ.Γ. κάνω άλλο ποστ για κάθε θέμα.

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

:

Αίσθηση από το σκόπευτρο:
πολύ καλό. δεν είναι τέλειο. θα σου πω τα αρνητικα.
1) δεν έχει την ίδια απεικόνιση με το live view. δείχνει λιγότερα. η bridge fz200 έχει ακριβώς τα ίδια στο evf και στο lcd και βολέυει γιατί νιώθεις οικειότητα αμέσως. πάντως πολύ καλό το evf από το οπτικό της Nikon στα σκοτεινά. με τη Νικον δεν μπορείς να δεις τιποτα.
2) κάτι περίεργο. Για να δω ικανοποιητικά ότι δείχνει όταν έχω το μάτι μου στο evf, ασυναίσθητα μου προκαλείται η επιθυμία να κουνήσω λίγο τη μηχανή για να δω καλύτερα το πάνω και το κάτω.
θα το συνηθίσω. αν είχα μόνο τη Νίκον θα με είχε ενθουσιάσει. Επειδή έχω και την panasonic απλά είμαι ευχαριστημένος.

Moυ κανει εντυπωση που δεν βλεπεις διαφορες μεταξυ των δυο EVF δεν εχει μεγαλυτερη αναλυση και ταχυτητα της Α6000?,
αυτο to θεματακι που θελεις να πας πανω κατω οφειλεται μαλλον σε παραλαξη και το ειχε και το EVF της GH3,

και μια ερωτηση για την εστιαση με CAF, με την ριπη των 11fps και πατημενο συνεχως κατω το κλειστρο, η μηχανή εστιαζει συνεχως ή μονο στο πρωτο καρε ? δηλαδη οταν βλεπεις τις φωτογραφιες απο μια συνεχομενη ριπη (με 11fps) των 15-30 φωτο με κινουμενο θεμα προς τα πανω σου χωρίς εσύ να κινείσαι, ειναι πανω απο 50% εστιασμενες ?

Last edited:

Αυτό που με προβληματίζει να κάνω το βήμα είναι ότι έχω θέμα με τους διαθέσιμους φακούς. Είμαι μεταξύ της Canon 70D με τον 10-22 για υπερευρυγώνιο και τον 17-55 f/2.8 για κανονικό-μεσαίο ζουμ. Το ξαναέγραψα και πιο πάνω και ιδιαίτερα με προβληματίζει πως δεν υπάρχει φακός κανονικού ζουμ με f/2.8 Μόνο ο Zeiss 1670Z είναι διαθέσιμος και αυτός είναι πανάκριβος και είναι σταθερός f/4. Ακόμα κι ένας γενικής χρήσης φακός που ήθελα (πχ ο 18-200) είναι πανάκριβος και με αμφίβολη ποιότητα σε σχέση με τις λύσεις για Canon mount.

Last edited:

Γιαρίμη Ηλία!!!
https://www.dropbox.com/sh/9ma5yosc40buobv/I4-LopivB1

είναι τρία raw με φορεμένο το καπάκι του φακού. βάρεσα μία ριπή.
Κάνε την έρευνα και πες μας.
δεν είναι 14 bit τα raw της όπως της Nikon? ή κάνω λάθος και είναι και της d5100 στα 12 bit?

Της Nikon 5100 είναι 14bit αλλά συμπιεσμένα ωστε να χωράνε σε 12bit .. αραιώνουν οι τιμές οσο ανεβαίνουμε. Δηλ. είναι 14βιτ στα σκοτεινά μόνο αλλά μόνο εκεί χρειάζεται ουσιαστικά ..

Της Nikon 5300 είναι παρόμοια αλλά ήδη απο τα σκοτεινα οι μισες τιμές είναι κενές οπότε μπορούμε να πούμε οτι ξεκινάει σαν 13bit και μετά αραιώνει.

Στην Α6000 το αρχείο μετά την αποσυμπίεση είναι 14bit (0-16384) αλλά 3 στις 4 τιμές είναι κενές δηλ. έχουν πυκνότητα 12bit. Η SONY επίσης αραιώνει τις τιμές στα 2 πιο φωτεινά στοπ ..

To καλό είναι οτι την ίδια πυκνότητα την κρατάει και στην ριπή ενω παρατηρήθηκε οτι κάποιες Sony FF με 13-14bit αρχεία σε ριπή γίνονται 12bit ....

A6000hSL00100NR0-Full-6024x4024-900.png

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Moυ κανει εντυπωση που δεν βλεπεις διαφορες μεταξυ των δυο EVF δεν εχει μεγαλυτερη αναλυση και ταχυτητα της Α6000?
ναι. αλλά και πάλι καταλαβαίνεις ότι είναι evf και όχι live view. Η μικρή panasonic, μπορεί να είχε χειρότερο χρωματικά evf αλλά επειδή ήταν πολύ κοντά σε σχέση με το τι έδειχνε η LCD, δεν σε παραξένευε στο μάτι. Ενώ στη a6000, επειδή το evf είναι χειρότερο από την lcd οθόνη, ο εγκέφαλος μου αντιδρά μόλις βάλω το μάτι στο σκόπευτρο.

και μια ερωτηση για την εστιαση με CAF, με την ριπη των 11fps και πατημενο συνεχως κατω το κλειστρο, η μηχανή εστιαζει συνεχως ή μονο στο πρωτο καρε ? δηλαδη οταν βλεπεις τις φωτογραφιες απο μια συνεχομενη ριπη (με 11fps) των 15-30 φωτο με κινουμενο θεμα προς τα πανω σου χωρίς εσύ να κινείσαι, ειναι πανω απο 50% εστιασμενες ?

όταν λες CAF εννοείς το όχι PDAF, σωστά; δεν αναφέρεσαι στο AF-C (continuous focus). χμμμ...δε ξέρω που να βρώ αυτή τη ρύμιση...το ψάχνω...

Αυτό που με προβληματίζει να κάνω το βήμα είναι ότι έχω θέμα με τους διαθέσιμους φακούς. Είμαι μεταξύ της Canon 70D με τον 10-22 για υπερευρυγώνιο και τον 17-55 f/2.8 για κανονικό-μεσαίο ζουμ. Το ξαναέγραψα και πιο πάνω και ιδιαίτερα με προβληματίζει πως δεν υπάρχει φακός κανονικού ζουμ με f/2.8 Μόνο ο Zeiss 1670Z είναι διαθέσιμος και αυτός είναι πανάκριβος και είναι σταθερός f/4. Ακόμα κι ένας γενικής χρήσης φακός που ήθελα (πχ ο 18-200) είναι πανάκριβος και με αμφίβολη ποιότητα σε σχέση με τις λύσεις για Canon mount.

Είχα παρόμοιο προβληματισμό με εσένα και κοιτούσα τη Nikon. Μην ξεχνάς ότι με αντάπτορες χάνεις το γρήγορο AF αλλά μπορείς να φορέσεις όλους τους φακούς. Ακόμα και παμπάλαιους. ήδη έχω έναν φτηνό helios 44-4 με f/2 φωτεινό. Σε αντίθεση η Nikon σε περιορίζει. Η Canon ίσως είναι καλύτερη σε αυτό αλλά...
στο βίντεο δε με νοιάζει το ζουμ προσωπικά ούτε το γρήγορο AF. τραβω manual όχι επειδή είμαι pro ή μάγκας. αλλά πραγματικά επειδή με βολεύει.

Για εμένα έπαιξε ρόλο το βίντεο στα πολλά fps στα 1080p (η Canon 70d δεν έχει τέτοιο βίντεο. με το magic latern αν υποστηρίζεται πιθανόν να φτιάχνει κατά πολύ). Εσένα μπορεί να σε ενδιαφέρει μόνο το 24p οπότε εκεί πάω πάσο.
και ο αισθητήρας που είναι πολύ καλός σε low light και για φωτογράφηση.
Το γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολη για μεταφορά από την nikon, και το ότι παίρνει και φακούς του 1970 :-)

Την εργονομία της θα τη συνηθίσω.

Υ.Γ. εάν έχει κάποιος αντάπτορα m42 to e-mount ώστε να φορέσω το Πάσχα τον helios 44-4 θα το εκτιμούσα.
Είτε να το αγοράσω είτε να μου το δανείσει για το Πάσχα μέχρι να πάρω το δικό μου από amazon/e-bay. Είμαι Αθήνα Ανατολικά και Βόρεια.

Υ.Γ. εάν έχει κάποιος αντάπτορα m42 to e-mount ώστε να φορέσω το Πάσχα τον helios 44-4 θα το εκτιμούσα.
Είτε να το αγοράσω είτε να μου το δανείσει για το Πάσχα μέχρι να πάρω το δικό μου από amazon/e-bay. Είμαι Αθήνα Ανατολικά και Βόρεια.

Επίσης αν κάποιος από τους πιο έμπειρους έχει αντάπτορα που δεν μπορεί να τον δανείσει αλλά μπορεί να βρεθούμε για να κάνουμε τεστ (και να βοηθήσει λίγο και εμένα έτσι να αποφασίσω για φακούς), εγώ είμαι διαθέσιμος.