Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

και τα τρια! :p

επεξεργασια εχουν μικρη, κυριως εχω φερει στα ισια την εκθεση και εχω αυξησει το κοντραστ και το vibrance.

Δεν ειναι ολες τραβηγμενες την ιδια μερα, μερικες ειναι τη Κυριακη του Πασχα, που ειχε λιακαδα, και μερικες (οπως αυτες που ειπες) ειναι σημερα, που ειχε φως αλλα συνεφια ...

Last edited:

για ποιο λογο ?
Εγω τον πηρα κυριως γιατι εχει powerzoom για βιντεο και λιγο μεγαλυτερο ευρος.
Ο zeiss εχει 16mm εναντι 18mm του 18-105 και λιγο καλυτερο micro contrast.

Παντως και sony G 18-105 ειναι πολυ οξυς φακος, με μειονεκτημα ομως τη μεγαλη του παραμορφωση , που στην ουσια αφαιρει μερος της οξυτητας στα ακρα , στα μεγαλα εστιακη μηκη.
Για να κερδίσω κάτι στο tele (αρκεί να μη χάσω σε ποιότητα). Σκεφτόμουν και τη λύση με τον SEL18200 (τον ασημί) για περιπτώσεις όπου δεν θα μπορώ να αλλάζω εύκολα φακούς και θα χρειάζομαι από μικρό έως μεγάλο εστιακό μήκος (όπως πχ σε ένα ταξίδι). Αλλά τότε, καλύτερα να πάρω μαζί μου την RX10 :proud:

στο τελε ακρο δε θα εχεις τη max ποιοτητα, αλλα ετσι κι αλλιως με τον zeiss δεν εχεις καθολου απο 70mm mexri 105mm !
Ο zeiss εχει λιγο καλυτερη ποιοτητα, αλλα οχι σημαντικα καλυτερη.

Αν θελεις παντως εναν all around , ο sony G 18-105 ειναι ιδανικος , και αφου εχεις τον σονυ 10-18 δεν θα εχεις προβλημα με ευρυγωνια πλανα (ετσι εκανα κι εγω).

Το μονο μειονεκτημα που βλεπω εγω , ειναι οτι ειναι μεγαλυτερος (οχι ιδαιτερα βαρυτερος).

Last edited:

Τρία συμβαίνουν:
1)Η τα χρώματα είναι αλλού για αλλού
2)Η η οθόνη του φορητού μου τα έπαιξε
3)Η έχουν πειραχτεί οι φωτογραφίες με επεξεργασία

Δες εδω και τις 2... (τραβηγμενες σε jpg).

DSC00749.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00749.jpg by toxotis70, on Flickr

Last edited:

Θα μπορούσε να μας πει κανείς αν η Α6000 σαν σώμα μπορεί σε τεχνικές προδιαγραφές να ανταγωνιστεί μία Nikon D5300 ή μία Canon 70D στη φωτογραφία; Στα χαρτιά νομίζω πως ναι, ειδικά την 70D.

Αν εννοείς raw αρχεία .. απο τις μετρήσεις της DxO φαίνεται οτι ..

Στη σύγκριση με την Canon κερδίζει πολύ σε δυναμική περιοχή στα χαμηλά ISO και ανεβαίνοντας η κατάσταση εξομαλύνεται φθάνοντας πρακτικά σε ισοπαλία στα ISO1600-3200

Σε σύγκριση με την D5300 χάνει (οχι πολύ) σε δυναμική περιοχή στα χαμηλά ISO (100-200). Παρόλο που κατα βάση είναι ο ἱδιος αισθητήρας η υλοποίηση διαφέρει με την Νικον να έχει καλύτερη διαχείρηση θορύβου στα σκοτεινά σημεία των χαμηλών ISO.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα συνοδά ηλεκτρονικά, ειδικά σε πιο στιβαρή τροφοδοσία και κυκλώματα χρονισμού, και μειωμένη απαγωγή θερμότητας λόγω μικρού σώματος και συνεχούς λειτουργίας Live View.

αλλά και στον τρόπο που χειρίζεται τα raw η Sony. Πρακτικά έχουμε ..

- α6000 12bit με απωλεστική συμπίεση σε 2 επίπεδα α) περιορισμένη διακριτότητα σε γκρουπ 16 πιξελ (11bit απο το φωτεινότερο στο σκοτεινότερο της 16εξάδας) β) αραίωση τιμων οσο ανεβαίνουμε σε φωτεινότητα σε πέντε σχετικά απότομα σκαλοπάτια.

- D5300 14bit και απωλεστική συμπίεση σε 1 επίπεδο (αραιωση raw τιμών οσο ανεβαίνουμε σε φωτεινότητα με ομαλές μεταβάσεις)

Αυτές οι διαφορές προδιαγραφών μπορεί να φανούν σε δυνατό ξεψείρισμα και πιστεύω οτι αντανακλούν και στις μετρήσεις της DxO. Στην πράξη δύσκολο να δείς τέτοιες διαφορές.

To πιο μεγάλο μειον της α6000 είναι η περιορισμένη γκάμα φακών τόσο σε ποιοτητα όσο και σε ποσότητα και οι μάλλον ακριβές τιμές αυτών που υπάρχουν.

Θα το κοιτάξω όταν πάω σπίτι, αλλά γιατί θυμάμαι σε κάποιο δεξί κλικ κάπου σε κάποια properties, τα raw μου εμφάνιζε 14 bit;
εγώ νόμιζα ότι φωτογραφικα στην επεξεργασία θα έχω τις ίδιες δυνατότητες με τη d5300...

Θα το κοιτάξω όταν πάω σπίτι, αλλά γιατί θυμάμαι σε κάποιο δεξί κλικ κάπου σε κάποια properties, τα raw μου εμφάνιζε 14 bit;
εγώ νόμιζα ότι φωτογραφικα στην επεξεργασία θα έχω τις ίδιες δυνατότητες με τη d5300...

Το αρχείο ειναι 14bit αλλά χρησιμοποιούνται μόνο μια στις τεσσερις διαθέσιμες τιμές και ουσιαστικά το περιεχόμενο είναι 12bit σε 14bit container .. ανεβασα πριν μερικές σελίδες το raw ιστόγραμμα ..

Διόρθωση .. η D5300 δίνει ουσιαστικά 13bit raw καθώς λείπει μια στις δυο τιμές ..

Και αυτά στις σκοτεινές περιοχές πριν αρχίσουν τα αραιώματα ..

Υπαρχουν ακριβοι, αλλα υπαρχουν και οικονομικοι φακοι...

Τον 50mm 1.8 OSS τον πηρα 180 , απο μαγαζι του κεντρου, μετ/νο με εγγυηση... Ιδανικος φακος πορτραιτου και με σταθεροποιηση.

Ειχα βρει γυρω στα 300 τον 35mm oss , αλλα δεν τον οηρα τελικα.

Τον 10-18 OSS F/4 τον πηρα 500 , και το ιδιο τον 18-105 , που ειναι πολυ καλη τιμη.

Και φυσικα υπαρχουν οι sigma , σε τιμες χωμα.

Άρα φωτογραφικα η d5300 δίνει κάτι λίγο παραπάνω. Οκ θα ζήσω.
ερωτεύτηκα το μέγεθος και το βάρος της mirrorless. Δεν το περίμενα.
Για τέτοιες μικρές διαφορές δεν με πειράζει λοιπόν.
έτσι κι αλλιώς αναβάθμιση είναι από αυτές που χρησιμοποιούσα.
;-)

Αύριο παραλαμβάνω την Α6000 (μόνο σώμα). Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει με τον 1670Ζ και τον 1018...

Ήμουν έτοιμος να την αγοράσω αλλά κάτι δεν μου αρέσει στις φωτογραφίες που βλέπω γενικά. Το κακό ειναι οτι δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Επίσης επειδή είμαι κυρίως jpeg τύπος, μάλλον θα προσπαθήσω να δοκιμάσω από κοντά και την Olympus OM-D10 πριν αποφασίσω.
(Απαραίτητη προϋπόθεση για μένα η ύπαρξη EVF..)

Ναι, από αύριο τα νεότερα. Πάντως πρέπει να βρω τρόπο να τεστάρω τον Zeiss 1670Ζ με τον 18105G :chinscratch:

*να ρωτήσω και κάτι: όταν φωτογραφίζετε τοπία, που εστιάζετε μέσα στο κάδρο και τι ρύθμιση διαφράγματος βάζετε για να τα έχετε όλα νεταρισμένα; Κινείστε μεταξύ f/7.1 και f/13?

Last edited:

αν εισαι Αθηνα, μπορεις να ερθεις να τον τεσταρεις απεναντι στον 18-105 που εχω!

Για τοπια , πρεπει να βαζεις απο f/8 και πανω.... και εστιαζεις στην υπερεστιακη αποσταση, χοντρικα στο 1/3 του υψους του καδρου σου.

ενα δειγμα επισης για το rolling shutter , σε 25 p.
Ειναι ελφαρως καλυτερη η κατασταση απ οτι στις προηγουμενες nex, οχι πια ιδιαιτερα ενοχλητικο.

https://www.youtube.com/watch?v=4HSH_S0PQkY

το Πασχα τραβηξα μερικες "ριπες" ακομα , προσπαθοντας να μαθω το συστημα εστιασης.
Εχει οντως πολλες παραμετρους και φυσικα θελει αναλογη ρυθμιση ανα περιπτωση.

Εφιαξα και 3 μνημες γι αυτο το θεμα, θα τα πω στη συνεχεια αναλυτικα.

Πρεπει παντως να κανω ακομα καποιες δοκιμες για να βγαλω τελικα συμπερασματα.

Sony A6000 - Sony G 18-105mm @70mm , f/4, 1/1000, RAW, ISO 800
Απο τις 16 φωτο οι 11-12 ειναι εστιασμενες σωστα.... ποσοστο περιπου 70% .

https://www.youtube.com/watch?v=wU0Fj27IEeI

Kι ενα ακομη , σε εσωτερικο χωρο, ISO 3200, @60mm , f/4, 1/1000 με τον ιδιο φακο ... ποσοστο περιπου 80% !

https://www.youtube.com/watch?v=Qp-dyy7e6PM

αν εισαι Αθηνα, μπορεις να ερθεις να τον τεσταρεις απεναντι στον 18-105 που εχω!

Δυστυχώς είμαι από Μακεδονία, οπότε ολίγον δύσκολο :(

Πάντως αυτές τις μέρες θα γίνει καλό τεστάρισμα με τον 1670 και τον 1018...

αν καποιος θελει να "βελτιωσει" τα χρωματα της Α6000 με καποια profile για το Adobe Lightroom.... κατεβαστε απο εδω τα αντιστοιχα (για ολες τις sony)
http://www.piraccini.net/2011/02/profili-colore-sony-a900-per-adobe-lr.html

και βαλτε τα εδω...

Windows:
"C:\Users\yourusername\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles"

MAC OS:
"HD/users/yourusername/LibraryApplicationSupport/Adobe/CameraRaw/CameraProfile"