Sony α6000

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αυτό γίνεται μόνο με τα βελάκια ..
Εδω δυστηχώς θα ήταν πολύτιμη η οθόνη αφής αλλά η Sony δεν..
Για τον φίλο nikfor:
Kαι στα τοπία το επανακαδράρισμα είναι λάθος τεχνική καθώς μετακινεί το focal plane του φακού και
χάνεις εστίαση σε κάποιες περιοχές του κάδρου. Είναι προτιμότερο δηλ να επιλέξεις με τα "βελάκια" που ακριβώς θέλεις να εστιάσεις.
Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πέρασα σε ακάθρεφτη.

Αυτό πάντως που με προβληματίζει σχετικά με την εστίαση γενικότερα (και ασχέτως μηχανής) δεν είναι το να βρω ένα σημείο εστίασης αλλά το να έχω όλο το κάδρο νεταρισμένο και κυρίως, πέραν του σημείου εστίασης παίζει ρόλο και το διάφραγμα. Εσείς πως δουλεύετε στο συγκεκριμένο θέμα; Δηλαδή άπαξ και επιλέξετε ένα σημείο εστίασης, κάνετε διαδοχικές λήψεις πχ από f/4 έως f/13 και διαλέγετε αυτή που νετάρει καλύτερα; Γενικότερα λένε ότι ένας φακός βγάζει το καλύτερο νετ σε όλο το κάδρο περίπου από f/5.6 έως f/11 αλλά αυτή είναι χρονοβόρα διαδικασία, ακόμα και για τοπία (φυσικά για κινούμενα θέματα ούτε καν).

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Πρέπει να πρώτα να βρείς το σημείο υπερεστιακής απόστασης για να είναι όλο το κάδρο εστιασμένο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance
Εγώ δεν ξεπερνάω το f8 γιατί από εκεί και πάνω έχεις μειωμένες επιδόσεις λόγω περίθλασης.

Last edited:

Πρέπει να πρώτα να βρείς το σημείο υπερεστιακής απόστασης για να είναι όλο το κάδρο εστιασμένο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance
Εγώ δεν ξεπερνάω το f8 γιατί από εκεί και πάνω έχεις μειωμένες επιδόσεις λόγω περίθλασης.
f/8 σε crop ή full frame?

Η αλλαγή από nex 5R σε α6000 ,
σε συνδυασμό με τον SEL 18-200 μου
έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ και με νέα είδη φωτογραφίας.
Η πρώτη μου απόπειρα για birding , πιστεύω πήγε καλά...
Κάποιες φώτο έχουν υποστεί βαρύ cropping..

14030334675_59db5809dd_b.jpg

14027204371_a5e5db1bc2_h.jpg

14030382275_c2b92a7222_h.jpg

14027158772_4d3ae28db3_h.jpg

14050373943_27c02839b5_h.jpg

Έχω ακόμη πολύ υλικό , καθώς η άδεια του πάσχα έπιασε τόπο :2thumb22sup:
Από ποιότητα εικόνα η a6000 με ικανοποίησε απόλυτα.
Από εστίαση τα είπαμε...

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

.... αλλά το να έχω όλο το κάδρο νεταρισμένο και κυρίως, πέραν του σημείου εστίασης.......

Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. :(

Το βάθος πεδίου ήταν ένας - περίπου - μύθος, που δεν ισχύει πια. Για την ακρίβεια, δεν ισχύει από τότε που αρχίσαμε να κοιτάμε τις φωτογραφίες μας σε 100% μεγέθυνση. Έτσι και αλλιώς ήταν ένα υποκειμενικό μέγεθος και βασίζονταν στο μέγεθος που θα τυπώναμε και στην απόσταση θέασης (έτσι ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από το μάτι μας οι κύκλοι σύγχυσης)

Αλλά δεν χρειάζονται και πολλές θεωρίες.
Αν βάλουμε τα στοιχεία της μηχανής μας σε ένα site που υπολογίζει αυτόματα το βάθος πεδίου και την υπερεστιακή απόσταση όπως το πολύ καλό http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/dof-calculator.htm, θα βρούμε πως αν στη a6000 βάλουμε έναν 20mm, εστιάσουμε στα 3 μέτρα και κλείσουμε το διάφραγμα στο f.8, θα έχουμε στην ουσία άπειρο βάθος πεδίου. Ο πίνακας μας λέει πως θα είμαστε εστιασμένοι από το 1,5 μετρο περίπου μέχρι το άπειρο.

2.jpg

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ :-p

Διότι εκεί, γράφει μια λεξούλα acceptable (στο acceptable Sharpness) που είναι πολύ ύπουλη και κάτι μας κρύβει. Μας λέει “αποδεκτή” και εννοεί αποδεκτή όταν κοιτάμε την εικόνα από κάποια απόσταση. Τι κάνουμε όμως εμείς όταν τυπώνουμε μεγάλη μια φωτογραφία και την κοιτάμε από κοντά;

Το Photoshop μας λέει πως τις φωτογραφίες της a6000 μπορούμε να τις τυπώσουμε σε άριστη ποιότητα στα 55 εκατοστά τη μεγάλη πλευρά.

1.jpg

Ωραία, την τυπώνουμε, την κοιτάζουμε από κοντά και μετά βλέπουμε τη φωτογραφία μας φλου στο μεγαλύτερο Μέρος της! Γιατί;

Γιατί το DOF calculator είχε και ένα κουμπάκι advanced που αν το πατούσαμε θα βλέπαμε πως στην ουσία το βάθος πεδίου υπό αυτές της συνθήκες παρατήρησης ήταν πολύ μικρότερο. Δεν είναι άπειρο που μας έλεγε πριν, αλλά μόλις 5 μέτρα!

3.jpg

Και αν προσπαθήσουμε να προσομοιώσουμε αυτό που βλέπουμε όταν κοιτάμε τις φωτογραφίες μας σε 100% μεγέθυνση στον υπολογιστή μας (σε ένα μόνιτορ των 100dpi από απόσταση μισού μέτρου, έχοντας άριστη όραση (αφού υποθέτω φοράμε τα γυαλιά μας))

Τότε βλέπουμε την εικόνα σε μέγεθος 130 εκατοστών (για αυτό χρειάζεται τόσο scroll για να πάμε από τη μια μεριά της εικόνας στην άλλη)

4.jpg

Και τότε το ίδιο calculator μας λέει πως το συνολικό βάθος πεδίου μειώθηκε στο … 1 μετρο!

Το άπειρο, έγινε τελικά 1 μέτρο!

5.jpg

Για αυτό, το να κοιτάμε - όπως κάνουμε όλοι - τις φωτογραφίες μας σε 100% μεγέθυνση είναι μια κακή συνήθεια που μας δείχνει τις αδυναμίες του φακού μας αλλά και την έλλειψη βάθους πεδίου. :-p

Last edited:

..Η πρώτη μου απόπειρα για birding ...

εξαιρετική δουλειά έκανες! Πάρα πολύ ωραίες. Πράγματι έπιασε τόπο η άδεια και η μηχανούλα :)

Ευχαριστώ..
Τελικά η μανία να βλέπουμε τις photo 1:1 μας κάνει κακό!
Λες και θα τυπώσουμε ποτέ σε τόσο μεγάλες διαστάσεις!
Χάνουμε την ουσία!

Τότε τι να την κάνουμε την Α6000? Ας πάρουμε την RX10 για να τελειώνουμε...:flipout:

Εάν πας λίγες σελίδες πίσω ο Γιάννης ανέβασε ένα βιντεάκι του Gary Fong
που εξηγεί για τα οφέλη της εστίασης.
Με λίγα λόγια , ο παραδοσιακός τρόπος να κλειδώνεις εστίαση και να επανακαδράρεις,
έχει τα θεματάκια του. Η ανάγκη της τεχνικής αυτής δημιουργήθηκε
από την έλειψη σημείων εστίασης στις DSLR στα άκρα του κάδρου.
Το επανακαδραρίσματα με κλειδωμένη εστίαση είναι προβληματικό
όταν έχεις πολύ φωτεινούς φακούς δηλ. πολύ μικρό βάθος πεδίου.
Με τις mirrorles δεν υπάρχει πρόβλημα όπου και να είναι το θέμα σου.
Π.χ θέλεις να βγάλεις ένα πορτρέτο με πολύ φωτεινό φακό (f1.4 - f1.8) σύμφωνα με το rule of thirds.
Εάν πας με τον παραδοσιακό τρόπο , πρέπει να εστιάσεις στο μάτι , να επανακαδράρεις
και να περιμένεις το θέμα σου να είναι εντελός ακίνητο γιατί η παραμικρή κίνηση θα έχει αποτέλεσμα ανεστίαστη photo.
Με την a6000 , καδράρεις , eye AF και μπούμ , έτσι απλά! (179 σημεία εστίασης είναι αυτά!)

ΑΚΡΙΒΩΣ !!! :SFGSFGSF:

δεν υπαρχει εστιαση που να εχεις ολο το καδρο 100% sharp.
Οπως ειπωθηκε , αυτο εγινε την εποχη που απλως τυπωναμε τις φωτο και ειχαμε ενα Acceptable sharpness.

Οσο για την Α6000 και πως εστιαζουμε, το εχουμε πει πολλες φορες οτι καλο θα ηταν να ειχες οθονη αφης, αλλαη σονυ στα μεγαλα μοντελα το αρνειται πεισματικα!

Αλλα, για να το ξαναπω, δε χρειαζονται 2 πατηματα.... με ενα πατημα του κεντρικου κουμπιου (εχοντα φυσικα επιλεξει standart λειτουργια) , μπορουμε να μετακινησουμε το σημειο εστιασης αμεσως , ειτε με τα βελακια ειτε με τις ροδελες.

Αλλα ουτε κι αυτο χρειαζεται πια!

Εγω αυτο που κανω ειναι, εχοντα επιλεξει LOCK ON AF με το πατημα του κλειστρου, ενεργοποιειται το αυτοματο tracking κι ετσι κανω το παλιο κολπο, σε βλετιωμενη εκδοση.
Δηλ. απλα με το flexible spot στο κεντρο (ή το κεντρικο σημειο εστιασης) , επιλεγω το σημειο στο καδρο που θεώ να εστιασω , παταω μεχρι τη μεση το κλειστρο (ωστε να ενεργοποιηθει ο tracker) kai meta ξανακαδραρω... και ο tracker ακολουθει το θεμα οπουδηποτε στο καδρο !

Πρεπει γενικα , να ξεχασετε οσα γνωριζατε μεχρι τωρα και ν ακολουθησετε τις νεες ευκολιες , αν θελετε να αξιποιησετε στο μεγιστο τις δυνατοτητες της μηχανης.

Επισης, αν εχουμε προσωπο για εστιαση, απλα επιλεγουμε το eye AF κι εχουμε αμμεση εστιαση στα ματια, οπου και να βρισκονται αυτα στο καδρο...

Επισης, αν εχουμε προσωπο για εστιαση, απλα επιλεγουμε το eye AF κι εχουμε αμμεση εστιαση στα ματια, οπου και να βρισκονται αυτα στο καδρο...

Και αν είναι 2 ή περισσότερα τα πρόσωπα;

επιλεγεις ποιο προσωπο θελεις και κανεις face tracking....
Eχει και register face , για να δωσεις προτεραιοτητα σε ποιο προσωπο θελεις (νομιζω μεχρι 8 προσωπα).

Last edited:

....Εγω αυτο που κανω ειναι, εχοντα επιλεξει LOCK ON AF με το πατημα του κλειστρου, ενεργοποιειται το αυτοματο tracking κι ετσι κανω το παλιο κολπο, σε βλετιωμενη εκδοση.
Δηλ. απλα με το flexible spot στο κεντρο (ή το κεντρικο σημειο εστιασης) , επιλεγω το σημειο στο καδρο που θεώ να εστιασω , παταω μεχρι τη μεση το κλειστρο (ωστε να ενεργοποιηθει ο tracker) kai meta ξανακαδραρω... και ο tracker ακολουθει το θεμα οπουδηποτε στο καδρο !

Πρεπει γενικα , να ξεχασετε οσα γνωριζατε μεχρι τωρα και ν ακολουθησετε τις νεες ευκολιες , αν θελετε να αξιποιησετε στο μεγιστο τις δυνατοτητες της μηχανης....

για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να πεισθούμε για την αξιοπιστία των νέων ευκολιών και δυστυχώς, η μέθοδος που αναφέρεις δεν είναι καθόλου αξιόπιστη. Μπορεί να δουλεύει όταν το αντικείμενο είναι διακριτό - όπως οι φιγούρες της Disney που δείχνεις - αλλά σε άλλα θέματα είναι σκέτη αποτυχία και χάσιμο χρόνου σε τελική ανάλυση. Έκανα μερικές δοκιμές και απογοητεύτηκα. Δηλαδή, πέταξα 2-3 τσαλακωμένα ρούχα πάνω στο κρεβάτι και (μάλλον λόγω του ακανόνιστου σχήματος) δεν δούλεψε καθόλου καλά. Τα ίδια χάλια και με τα αντικείμενα που έχω πάνω στο γραφείο μου που μπέρδευε το ποντίκι με το φλιτζανάκι του espresso (και πάλι μάλλον λόγω σχήματος). Άσε που μερικές φορές έχει μια αδικαιολόγητη και εκνευριστική καθυστέρηση απόκρισης. Προς το παρόν θα αφήσω το AF-S με κεντρικό κλείδωμα εστίασης.

Δε συνηθιζω να φωτογραφιζω ρουχα.... Οι φιγουρες που εβαλα αντιπροσωπευουν γνωστα σχηματα, ανθρωπους , ζωα κλπ
Τα τεστ που εχω κανει εγω, σε πραγματικες συνθηκες, οπως πχ σε καποια προηγουμενα βιντεο που εβαλα με ριπες απο παιδια, δουλεψαν καλα.

Τελειο και αλανθαστο συστημα εστιασης δεν υπαρχει. Η μηχανη δεν ειναι τοσο εξυπνη, καμια δεν ειναι.
Πρεπει να επιλεγεις το σωστο τροπο καθε φορα... Δεν ειναι ευκολο. Με καμια μηχανη δεν ειναι.

Last edited:

Ας πω λοιπον καποιες απο τις πρωτες εντυπωσεις πανω στο θεμα εστιασης.
Ξερω οτι επιμενωπολυ σ αυτο, αλλα το θεμα με τη ποιοτητα εικονας, για μενα, εχει κλεισει.
Ολες οι νεξ εχουν παρομοια εικονα και επιδοσεις.
Η α6000 εχει λιγο καλυτερη αποδοση στα υψηλα ισο και υπεραρκετη αναλυση για τις περισσοτερες αναγκες.

Σε μερη με ομοιομορφο background, πχ πουλια σε ουρανο, παιδια και κατοικίδια μπροστα απο τοιχους κλπ , η καλυτέρη μεθοδος ειναι caf, wide - zone focus.
Για κινουμενα αντικειμενα αλλα με περιεργο background, καλυτερα να βαλουμε flexible - center focus, caf και tracking me spot on af.

Αν ο κινουμενος στοχος καλυπτει μεγαλο μερος της εικονας, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε zone area... αρκει τα σημεια εστιασης να μην εκτος του στοχου.

Αν εχουμε προσωπα, φυσικα μπορουμε να εχουμε ενεργο το face tracking, συνηθως δουλευει καλα.

Επισης, η σονυ α6000 ειναι πολυ γρηγορη σε caf , αλλα οχι και σε afs ... ειναι πιο γρηγορη απο τις παλιες νεξ, ισως λιγο πιο γρηγορη ο την Α7, αλλα πιο αργη απο τις καλυτερες m4/3.
Δεν μπορει επισης να εστιασει γρηγορα με afs σε λιγο φωτισμο, κατεβαινει μεχρι 0EV ,ενω καποιες m4/3 μεχρι -2 και -4 EV !

Σεμαλο φωτισμο, ειναι ταχυτατη, αλλαεψτει οσο το φως γινεται λιγοτερο.

Γι αυτο κι εγω προτιμω το caf σε λιγο φωτισμο ειδικα . Η ταχυτητα ετσι δε πεφτει καθολου και αν τραβας μικρες ριπες, εχεις σιγουρη τη σωστη φωτο.

Επιστρέφω από Θεσσαλονίκη όπου κινηματογράφησα κάτι αγώνες jujitsu σε εσωτερικό χώρο γηπέδου μπάσκετ. Φοβερή εικόνα για σπορ.
Μόνο το white balance θεωρώ ότι απέτυχε σε κάποιες περιπτώσεις καθώς το είχα στο auto.

το γεγονός ότι έχει μεγάλο αισθητήρα βοήθαει σε εσωτερικό χώρο.
το AF-C λειτουργεί καλά και σε βίντεο. Με απάλλαξε από το manual focus που έκανα με τη Nikon. Το AF-lock on σε βίντεο πάνω στους αθλητές χάνεται όμως. Μάλλον δεν το βοήθαει η πλαϊνή οπτική σε ανθρώπους που μπλέκονται μεταξύ τους.

Θερμανθηκε λιγάκι που με κάνει να πιστεύω ότι για συνεχή λήψη καλοκαίρι θα έχει θέμα όπως όλες οι mirrorless. Ευτυχώς δεν με νοιάζουν οι συνεχείς λήψεις.

Υ.γ. Η Θεσσαλονίκη έχει τρομερα

Ανάθεμα το κινητό..έλεγα λοιπόν ότι η Θεσσαλονίκη έχει τρομερά θέματα για φωτογράφηση! Πολύ μου άρεσε!
Αλλά με τόσο νερό που έριξε εδώ...μάλλον χρειαζόμουν μια αδιάβροχη Pentax!

Επίσης και εγώ παρατήρησα ότι στα σκοτεινά το AF-S ήταν πιο αργό από το AF-C. Περίεργο.