Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Σιγουρα παντως βλεπω αποτελεσμα στις ριπες με τα αυτοκινητα.
Θα με βαλετε μεσα να χρησιμοποιησω. Θα ψαχνω για καρτα μνημης μετα :

επειδη εκφραστηκαν καποιες αμφιβολιες για την α6000 οσον αφορα τις ριπες και το af , να ξαναπω αυτα που ηδη εχω πει.
Κατ αρχας, δεν ειμαι ειδικος σε σπορ και bif, καθε αλλο.

Σε μια προσπαθεια μαλιστα για bif με τιςρχ10 και α6000, απετυχα παταγωδως!

Οατν ειδα μαλιστα στο dpreview καποια νηματα που εδειχναν μερικες πετυχημενες προσπαθειες με αυτες τις μηχανες, ειδικα με την α6000, καταλαβα ποσο δουλεια θελουν αυτες οι μηχανες , εμπειρια , σωστο σεταρισμα κλπ

Επισης, αυτο που καταλαβα ειναι, οτι μερικες αποτυχημενες προσπαθειες, οπως σε βιντεο review που εβαλα καπου πριν, απο πολυ γνωστο reviewer, δε σημαινουν οτι φταιει (μονο) η μηχανη.

Η φωτογραφιση κινουμενων θεματων ειναι μια πολυ δυσκολη κατηγορια και θελει εμπειρια και καλη τεχνικη.
Θελει αριστη γνωση της μηχανης και ειδικα στις νεες mirrorless , που εχουν αλλη προσεγγιση στο θεμα.

Εχω καποιες ριπες που ειναι εντελως αστοχες και αλλες που εχω πολυ μεγαλα ποσοστα επιτυχιας.
Στις αποτυχημενες , προφανως και εχω μεγαλο μεριδιο ευθυνης....

Εχω ακομα πολυ δρομο μεχρι να να βγαλω καποια οριστικα συμπερασματα.... καποιες εμπειριες και τεχνικες μου τις εχω αναλυσει και πριν.

Αυτο που φαινεται να υστερει ακομη , ειναι η αδυναμια προβλεψης , στην ουσια στηριζεται στην απουσια καθρεπτη και στο πολυ μικρο shutter lag.
Στο μελλον, πιστευω οτι θα βελτιωθουν οι αλγοριθμοι της σονυ, οπως περιπου κανει και στη νεα SLT A77 MKII.

Δεν θα τη συνιστουσα φυσικα σε επαγγελματιες φωτογραφους σπορ και αγριας φυσης.... δεν απευθυνεται αλλωστε σ αυτους.

Για τους καθημερινούς ομως χρηστες που θελουν να τραβηξουν τα παιδια τους σε αθλητικες εκδηλωσεις, παραστασεις, γενεθλια και γιορτες κλπ σιγουρα αποτελει μια καλη και οικονομικη λυση. Ειναι μικρή και ελαφρια και παρεα με εναν καλο φακο θ αποτελεσει μια πολυ καλη επιλογη.

Last edited:

εγώ πάντως στις αμφιβολίες μου το είπα ξεκάθαρα. Για παιδιά κτλ είναι υπέροχη! Απλά τυχαίνει σε ένα συγκεκριμένο δύσκολο θέμα που προσπαθώ να θέλει περισσότερη προσπάθεια από ότι περίμενα.
Πάντως αν το θέμα το παρακολουθείς από τα πλάγια (σαν να κάνεις panning), τότε δεν έχει κανένα περιορισμό! Πετυχαίνει απίστευτο ποσοστό!

Λοιπόν. Η μηχανή με έχει ενθουσιάσει και στο βίντεο. Τρομερή ποιότητα. Φόρεσα στον 50άρη ένα κίτρινο φίλτρο και είδα τρομερή εικόνα. Τέρμα το colour grading στο post-processing? πολύ πιθανόν...
Επίσης, τράβηξα σήμερα λίγο βίντεο 25fps 1080p σε ένα υπόγειο με χάλια φώτα που με την Nikon d5100 τραβούσα σε ISO 1600 (γιατί πιο πάνω είχε απαράδεκτο θόρυβο), και για να έχω ανθρώπινο DOF είχα f/4, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι σκοτεινή. Σήμερα έβαλα την Sony σε f/4 και η εικόνα ήταν φωτεινή και καθαρή. Τα ψηλά ISO στο βίντεο είναι μια χαρά για τη δική μου χρήση.

Επίσης κάτι σχετικά με το φλας:
Όταν χρησιμοποιείς το δικό του flash, σε περιορίζει να έχεις το πολύ 1/160 shuter speed.
Όμως με τα εξωτερικά φλας, συγχρόνισα σε 1/250 χωρίς κανένα πρόβλημα!
Στο 1/320 εμφανίστηκε στο πάνω μέρος της εικόνας η σκιά από την κουρτίνα του κλείστρου (έχω βάλει μηχανικό κλείστρο μόνο στο τελείωμα και ηλεκτρονικό στο άνοιγμα).

Εχω δει φωτογραφους , κι εγω επισης, ν αποτυχαινουν με D1x.... ποσο μαλλον με α6000!
Θελει πολυ εμπειρια και εξικοιωση.
Στο dpreview υπαρχει ενα θεμα με καποιον που εχει πολυ μεγαλα ποσοστα και με σκυλια κλπ

Οπως ειπα... keep practice !

Για λίγο - θα το κατεβάσω σύντομα - ένα μικρό βίντεο από την a6000 με φορεμένο ένα κίτρινο φίλτρο στον 50mm f/1.8 OSS.
Έπαιξα με το white balance και μου έδωσε αυτό το ιδιαίτερο χρωματικό αποτέλεσμα.
Πολύ ωραίο.

https://www.dropbox.com/sh/9ma5yosc40buobv/I4-LopivB1

25fps, 1080p.

Καλό , κινηματογραφικό ...

Με τον 18-200 , iso 800 - 2500 και μπόλικο crop.

13912980667_3f400bd355_b.jpg

13913010620_6b4f10fe09_b.jpg

13912970697_f85ae6a65d_b.jpg

Last edited:

μια χαρά η εστίαση. έβαζες AF-lock-on; focus area ήταν wide ή zone;

Σωστά AF-lock-on και focus area wide.

1) 200mm , f6.3 , 1/500 , iso 800

2) 156mm , f6.3 , 1/800 , iso 2500

3) 94mm , f5.6 , 1/500 , iso 1250

Γιάννη τελικά πως τα πήγες στην βάπτιση.
Μπορεί να ανταπεξέλθει η μηχανούλα σε μυστήρια;

ηταν το πρωτο σοβαρο τεστ... ειχα και τις 2 , την Α6000 με τον 18-105 και τγν Α7 με τον σταθερο 50μμ 1,8 OSS (μονο φωτο, βιντεο με την rx10 ).

Η μηχανη θελει σωστο στησιμο απο πριν, γιατι εκεινη την ωρα δε προλαβαινεις.
Την α6000 τη δουλεψα manual με auto iso , εστιαση σε κεντρικη ζωνη με face recognition ON και AF-A .
To προβλημα με τα εσωτερικα πλανα, ηταν ο φωτισμος... δυστυχως δεν μου ηρθαν καποια φωτα που εχω παραγγειλει, ουτε προλαβα να δανειστω ενα φλας συναδελφου !:slapface:

Ο φωτισμος ηταν σχετικα χαμηλος... και δοκιμασα το εσωτερικο φλας... πολυ λιγο δυστυχως και το κολπο με το Bounce δεν επιασε , γιατι ηταν ψηλοταβανη η εκκλησια και μικρη η ενταση του εσωτερικου φλας.
Ενα αλλο προβλημα , ηταν οτι με τον 18-105 και το εσωτερικο φλας ειχα σκια στα ευρυγωνια πλανα.

Ετσι αποφασισα να χρησιμοποιησω πιο πολυ την Α7 για τα πορτραιτα (με ανοιχτο διαφραγμα ) και την α6000 για τα γενικα , χωρις φλας και στα μεσαια με λιγο flash σε μικρη γωνια..

Το EVF της Α7 ειναι σαφως μεγαλυτερο , αλλα και με της Α6000 δεν ειχα προβλημα.
Το σπαστο μονιτορ και στις 2 με βολεψε πολυ για δυσκολες γωνιες.
Ριπες δεν εβγαλα γιατι δεν ειχε νοημα με τοσο μικρες ταχυτητες που ειχα (απο 1/50 μεχρι 1/120)

Αυτο που εσωσε τη κατασταση ειναι τελικα ο πολυ καλος αισθητηρας , που ακομα και με μεγαλα ISO μπορεσα και εσωσα πολλες φωτο που φαινονταν δυσκολες και η μεγαλη δυναμικη περιοχη και η ευκολια να σηκωσω καποιες underexposed φωτο.

Φυσικα τη παρασταση εκλεψε η Α7 με τον 50μμ 1.8 , τα πορτραιτα που βγηκαν ηταν καταπληκτικα!

Θα δω αν μπορεσω ν ανεβασω καποια....

Το "κολπο" με τις 2 μηχανες ειναι αυτο που ηθελα παντα, ενα φακο για γενικη χρηση και μια για πορτραιτα.
Αισθανομουν σα πιστολερο σε γουεστερν :violent-smiley-030:

φυσικα τωρα εχω πολυ δουλεια... να βγαλω ρυτιδες, ν αδυνατισω τις κουμπαρες, να φτιαξω τα Backlight κλπ

Ο 50άρης δούλευε σε crop mode στην a7;
Η σταθεροποίηση λειτουγούσε;
Από ότι κατάλαβα το πρόβλημα ήταν μόνο ο φωτισμός.
Με την εστίαση είχες πρόβλημα;
Πιστεύεις ότι με την προσθήκη φώτων θα είχες αποτέλεσμα ανάλογων DSLR μηχανών;

Άσε και καμμιά ρυτίδα να φαίνεται η οξύτητα του φακού :jester:

nai ο 50αρης γινοταν 75αρης , γι αυτο και ιδανικος για πορτραιτα.
Δουλευε κανονικα η σταθεροποιηση.

Με την εστιαση κανενα προβλημα.

Μερικα "ουδετερα" δειγματα...

DSC01585.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC01579.jpg by toxotis70, on Flickr

Η ανιματερ για τα παιδια στο κεντρο , μετα τη βαφτηση (με την Α6000) ....

DSC00209.jpg by toxotis70, on Flickr

Μια χαρά φαίνονται , πολύ καθαρές.
Ο 50άρης τελικά είναι ¨Ο φακός¨ του συστήματος!
Τον έχω και τον λατρεύω ...

ο 50άρης όμως σε κροπ παίζει στα 10 megapixel μόνο.. δεν είναι λίγα για τέτοια δουλειά?
Την rx10 την είχες στήσει σε 3ποδο και τράβαγε? πόση ώρα βίντεο σου βγάζει περίπου?