Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

μα αναφέρει ο Γιάννης πιο πάνω ότι είχε τις Α7 & Α6000 για φώτογραφίες και για βίντεο την Rx10

ο 50άρης όμως σε κροπ παίζει στα 10 megapixel μόνο.. δεν είναι λίγα για τέτοια δουλειά?
Την rx10 την είχες στήσει σε 3ποδο και τράβαγε? πόση ώρα βίντεο σου βγάζει περίπου?

καθολου.... δεν εκανα καθολου crop σ αυτες και δεν θα τυπωθουν πανω απο Α4.

Στις περισσοτερες φωτο που τραβαω , ειτε 16 Mp ειτε 24 Mp , κανω crop και φτανω στα 12-16 Mp.
Με λιγη προσοχη στην Α7 (καλυτερο καδραρσιμα ), θα εχω ολες τις φωτο τελικα στα 12 Mp.

Υπεραρκετες για αυτο που θα κανω τελικα (βιβλιο - φωτο αλμπουμ , ψηφιακες φωτο και βιντεο κλπ)

καθολου.... δεν εκανα καθολου crop σ αυτες και δεν θα τυπωθουν πανω απο Α4.

Στις περισσοτερες φωτο που τραβαω , ειτε 16 Mp ειτε 24 Mp , κανω crop και φτανω στα 12-16 Mp.
Με λιγη προσοχη στην Α7 (καλυτερο καδραρσιμα ), θα εχω ολες τις φωτο τελικα στα 12 Mp.

Υπεραρκετες για αυτο που θα κανω τελικα (βιβλιο - φωτο αλμπουμ , ψηφιακες φωτο και βιντεο κλπ)

πώς θα τις έχεις στα 12mp αν έχεις τραβήξει στα 10mp με τον 50άρη?

upscale .... μη κολλας με τα Mp.

Εδω πολλοι επαγγελματιες φωτογραφοι και τραβανε στα 12 Mp για εξωφυλλα ... και για μια βαφτιση δε φτανουν ?
Με τρελλαινομαστε.
Υποψην οτι τραβηξα μονο σε RAW για να μπορω να εχω το καλυτερο αποτελεσμα και να ματσαρω καλυτερα τις μηχανες.

Last edited:

Γιάννη επαγγελματίας φωτογράφος υπήρχε ή εσύ έκανες μόνος σου τη δουλειά?

Γιάννη συγνώμη για την παρέμβαση, το πιθανότερο είναι να το ξέρεις και τώρα να γελάς, αλλά το upsize με το bicubic του PS δεν έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σαφώς καλύτερο είναι το upsize με το φίλτρο Lanczos που έχουν άλλα προγράμματα, όπως π.χ. το irfanview.

Εγώ πειράζει που δεν κατάλαβα πως προέκυψαν αρχεία 10mp από μηχανή 24mp ώστε να γίνουν upscale στα 12mp?

ακριβως... δουλευε σε crop mode.

Ο 50αρης ειναι οντως ο φακος που πρεπει να εχουν ολοι στις nex... ενα δειγμα με αυτον και την α6000
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ απλά μπορεί να φορούσε φακό apsc άρα η μηχανή δούλευε σε crop mode.

Παιδιά έχω ένα θέμα με το νετάρισμα της Α6000 (έχω επάνω τον Zeiss 1670Z). Ενώ η λεπτομέρεια που βγάζει είναι καλή, στα τοπία/μακρινά, δεν μπορώ με τίποτα να πετύχω το νετάρισμα σε όλο το κάδρο όπως με την RX10. Καταλαβαίνω ότι ο 1" αισθητήρας είναι πιο "εύκολο" να νετάρει το κάδρο αλλά έχω δοκιμάσει στο ίδιο σημείο εστίασης όλα τα διαφράγματα και ποτέ δεν πήρα το νετάρισμα που δίνει η RX10 (συνήθως στο f/5.6). Η Α6000 δίνει ένα ικανοποιητικό νετάρισμα από f/8-f/10 αλλά πιο πάνω το θόλωμα αυξάνει και σε πιο μεγάλο διάφραγμα τα μακρινά δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Σκέφτομαι τη λύση του focus stacking αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό παντού. Άλλες λύσεις;

Εγώ πειράζει που δεν κατάλαβα πως προέκυψαν αρχεία 10mp από μηχανή 24mp ώστε να γίνουν upscale στα 12mp?

Η Α7 έχει 24mp σε αισθητήρα 36x24 = 864 τετραγωνικά χιλιοστά Δηλαδή περίπου 27777 ανά τετραγωνικό χιλιοστό
Ο 50mm f1.8 είναι για κροπ σώματα 25.1χ16.7 = 369,72 Δηλαδή 27777χ369,72 = ~ 10mp

Αν δεν κάνω λάθος κάπως έτσι βγαίνει Βέβαια ο 50mm μπορεί να δίνει λίγο παραπάνω κάδρο από το 25,1χ16,7 των κροπ, όταν είναι σε FF, δεν ξέρω θα μας πει ο Γιάννης :)

Sorry παιδιά μπερδεύτηκα.. Νόμιζα ότι μιλάμε για την a77 :p

Πάνω από f10 χάνεται λίγο ή πολύ η ανάλυση λόγο περίθλασης - diffraction
https://www.google.gr/#q=diffraction+in+photography
Δηλαδή οι ακτίνες που περνάνε στον αισθητήρα, έχουν μεγαλύτερη γωνία, λόγο μικρότερου διαφράγματος Πέφτουν πιο πλάγια στον αισθητήρα και έχεις αυτή τη μικρή ή μεγάλη θόλωση

Φυσιολογικά από 16mm μέχρι ~ 25 και f10 , θα έπρεπε να ήταν όλα νετ, με την προϋπόθεση ότι εστίαζες περίπου στα 2 - 3 μέτρα και δεν είχες πλάνα κάτω από το ένα μέτρο

Δες εδώ για πιο αναλυτικά, για το βάθος πεδίου
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Μπορείς να δοκιμάσεις και κάποιο τρόπο sharpening
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/72911-Sharpening-στο-φωτοσοπ

Last edited:

ο 50αρης και σε FF mode να τον βαλεις, δε δινει κατι παραπανω... εχει πολυ εντονη βινιετα και αν τη κοψεις ερχεσαι στα ιδια περιπου.

Last edited:

Παιδιά έχω ένα θέμα με το νετάρισμα της Α6000 (έχω επάνω τον Zeiss 1670Z). Ενώ η λεπτομέρεια που βγάζει είναι καλή, στα τοπία/μακρινά, δεν μπορώ με τίποτα να πετύχω το νετάρισμα σε όλο το κάδρο όπως με την RX10. Καταλαβαίνω ότι ο 1" αισθητήρας είναι πιο "εύκολο" να νετάρει το κάδρο αλλά έχω δοκιμάσει στο ίδιο σημείο εστίασης όλα τα διαφράγματα και ποτέ δεν πήρα το νετάρισμα που δίνει η RX10 (συνήθως στο f/5.6). Η Α6000 δίνει ένα ικανοποιητικό νετάρισμα από f/8-f/10 αλλά πιο πάνω το θόλωμα αυξάνει και σε πιο μεγάλο διάφραγμα τα μακρινά δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Σκέφτομαι τη λύση του focus stacking αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό παντού. Άλλες λύσεις;

δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Ειλικρινά. Ψάξε ννα δεις αν υπάρχει διαφορά στην εστίαση σε κοντινές λήψεις, μεσαίες λήψεις, και σε λήψεις στο άπειρο, αλλά με εστίαση π.χ. στα 5-6 μέτρα από σένα. Και δες μετά αν υπάρχουν διαφορές.

Αν η RX10 vετάρει ωραία στο f/5.6 στην α6000 θέλεις 1,8Χ 5,6 = f/10 για ίδιο νετάρισμα. Μην ψάχνεις άλλα διαφράγματα .. αντε να πάς σε f/11. Εξυπακούεται οτι θα εστιάσεις στο ίδιο σημείο που εστιάζεις με την RX10 και σου αρέσει. Καλύτερα βέβαια να ψαχτείς με τις υπερεστιακές αποστάσεις ανάλογα με το τελικό μέγεθος παρουσίασης που θέλεις.

Eξασφάλισε οτι βγάζεις ακούνητη φωτο (ίδια ταχύτητα με την RX10 εφόσον ο 24-70 έχει σταθεροποίηση .. αλλά τώρα που καλοκαιριάζει θα πάς άνετα σε 1/500 και καλύτερα χωρίς σταθεροποίηση ..) και οτι δεν έχεις κραδασμό απο το κλείστρο .. άν έχει ηλεκτρονικό shutter (κουρτίνα 1 ? ) χρησιμοιποίησέ το ή όποιο άλλο κόλπο έχει για τον κραδασμό κλείστρου (καθυστέρηση κλπ).

Αν δεν πιάσουν και αυτά .. τότε κάτι παίζει με τον φακό τον ίδιο ή την συνεργασία του με το σώμα ..

Tα RAW τα πέταξες ?? ;)