Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αναγκαστικά Βλάση, προέκυψαν εκτακτα έξοδα και δε γίνεται αλλιώς... Ευκαιρία πάντως να αφιερωθω σε μια μηχανή για λίγο.

τα μόνα μου προβλήματα:

1) κάθισε σκόνη στον αισθητήρα η οποία φαίνεται από f/9 και πάνω. Λογικό φαντάζομαι στις mirrorless...δεν υπάρχει ο καθρέπτης στο ενδιάμεσο να κρατάει λίγη σκόνη κατά την αλλαγή φακών. Να πάρω από το ίντερνετ κάποιο σετάκι ή υπάρχει κάποιος που να τα καθαρίζει επιτόπου στην Αθήνα;

2) αργή εκκίνηση. δεν είναι εύκολο να κυνηγάς στιγμές όταν πρέπει να περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα. Μερικές φορές, δεν έχω καταλάβει γιατί, αργεί πάρα πολύ. Φορτώνει αργά αργά τα εικονίδια στην LCD οθόνη και μπορεί να πάρει ακόμα και 4 δευτερόλεπτα. χχχμμμ...δεν έχω βρει το μοτίβο ακόμα για να εντοπίσω τι το επηρεάζει.

με ενα blower εισαι οκ. Βασικο εξαρτημα για τις dslr. Εγω φυσαω καθε φορα που αλλαζω φακο , τον αισθητηρα και τον φακο.

Για την εκκινηση, δεν τη κλεινω ποτε (οταν ειμαι σε φωτογραφιση φυσικα) , μπαινει σε sleep mode μετα απο λιγο (ειναι ρυθμιζομενο ). Ξυπναει πιο γρηγορα ετσι.

ΥΓ... αν δεν φυγει η σκονη με το blower , τοτε χρειαζεσαι κατι τετοιο

Last edited:

τα μόνα μου προβλήματα:

1) κάθισε σκόνη στον αισθητήρα η οποία φαίνεται από f/9 και πάνω. Λογικό φαντάζομαι στις mirrorless...δεν υπάρχει ο καθρέπτης στο ενδιάμεσο να κρατάει λίγη σκόνη κατά την αλλαγή φακών. Να πάρω από το ίντερνετ κάποιο σετάκι ή υπάρχει κάποιος που να τα καθαρίζει επιτόπου στην Αθήνα;

2) αργή εκκίνηση. δεν είναι εύκολο να κυνηγάς στιγμές όταν πρέπει να περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα. Μερικές φορές, δεν έχω καταλάβει γιατί, αργεί πάρα πολύ. Φορτώνει αργά αργά τα εικονίδια στην LCD οθόνη και μπορεί να πάρει ακόμα και 4 δευτερόλεπτα. χχχμμμ...δεν έχω βρει το μοτίβο ακόμα για να εντοπίσω τι το επηρεάζει.

1) Το blower η αλλιως φυσητηρι κατα βαση ειναι υπεραρκετο για απλη σκονη, ειναι ο αισθητηρας μεν πιο εκτεθειμενος απ οτι σε μια dslr, αλλα ειναι και πιο κοντα στον εξω κοσμο, και με ενα καλο φυσημα σε καθε αλλαγη φακου φευγει ολη η σκονη!

2)Εχω παρατηρησει κι εγω αυτο το μοτιβο, η μεγαλη καθυστερηση στην εκκινηση (ακριβως βλεπεις πρωτα τα νουμερα να φορτωνουν και μετα εικονα) , γινεται παντα οταν αλλαζω μπαταρια, η οταν βγαλω και βαλω μπαταρια! Αλλιως με την ιδια μπαταρια δεν καθυστερει τοσο, και σαφως σε sleep mode με την μηχανη ανοιχτη , γινεται ακομα πιο γρηγορα η εκκινηση!

Καλησπέρα παιδιά
Να εκφράσω απορία μου ...
Εφόσον φυσάμε τη σκόνη προς τα μέσα αυτή θα πάει στο εσωτερικό της κάμερας έστω και ανάποδα αν την έχουμε. εκεί τη ζημιά αναμένουμε;
Είναι κανόνας στα ηλεκτρονικά δεν φυσάμε αέρα μα τραβάμε αέρα

μα δεν πάει μέσα ο αέρας ακριβώς. Δημιουργεί μια δίνη που παρασέρνει τη σκόνη προς τα έξω. Ε, αν την κρατάς και προς τα κάτω, βοηθάει και η βαρύτητα να φύγει η σκόνη έξω. Πάντως και εγώ έχω παρατηρήσει πως η 6000 και η α7 καθαρίζουν πολύ πιο εύκολα με το blower από ότι οι dslr

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πηγαινει μέσα η σκόνη προσωπική μου άποψη
Θα προτιμούσα κάτι να τραβά τη σκόνη

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Την μια ώρα και βάλε που έπαιξα με την μηχανή μου άρεσε πολυ, αλλα τα δυο αρνητικά που παρατήρησα αμεςα ειναι αυτα ακριβώς που γράφετε, αργό ξεκίνημα στην μηχανή και μικρό buffer πολλές φορες με ριπή κλείδωνε την μηχανή και δεν μπορούσα οσο έγραφε να κανω συγκεκριμένες λειτουργίες π.χ. Να δώ γρηγορα την τελευταία φωτό , πίστευα οτι οφείλονταν στην καρτα μνήμης αλλα το επιβεβαιωνει και ο Γιάννης που εχει γρηγορη ΚΑΡΤΑ ,
η Sony φτιάχνει μια ταχύτατη μηχανή με αργό buffer και startup, γιατι ?
φτιάχνει μια μηχανή 4Κ που στην ουσία ειναι άχρηστη χωρίς το έξτρα accessory για 4K εγγραφή, τι να πω μόνιμα θέλει να προβληματίζει παρότι εντυπωσιάζει με τα προϊόντα της ,:grinning-smiley-043

:idea: Για την σκόνη ας δώσει κατι τις παραπάνω στην κολλητή της Οlympus και να ενσωματώσει το πολυ καλό της συςτημα αυτο καθαρισμού, να ξενίασει και ο Γιάννης που κυκλοφορεί με το blower στο χέρι ....:smash:

Αμα κολλησει βεβαια η σκονη, δεν βγαινει με blower. Εγω προσφατα καθαρισα τη μηχανη μου με το Lenspen Sensorklear loupe kit (το προτιμησα απο υγρο καθαρισμο για αρχη).

Μεχρι εδω, καταφερα να φτασω με το blower.

SAM_1169_zps9c2d0214.jpg

Μετα απο 5 λεπτα με sensorklear (3-4 σωματιδια σκονης μου ξεφυγαν και βαριομουν να προσπαθησω να τα αφαιρεσω, γιατι το πιθανοτερο ηταν να εμπαιναν αλλα)

SAM_1174_zps9126a42b.jpg

Γι' αυτους που αναρωτιουνται τι δειχνουν οι φωτογραφιες, ειναι ενας συννεφιασμενος ουρανος με clarity/contrast +100 και Blacks -100 στο Lightroom (αλλιως φαινονται ελαχιστα). Επισης, να προσθεσω οτι παρολα τα δεκαδες σωματιδια στην πρωτη φωτογραφια, ημουν προσεκτικος στις αλλαγες φακων, οι οποιες ηταν γρηγορες, με την μηχανη να κοιταει προς τα κατω, σε εσωτερικους χωρους, τις περισσοτερες φορες φυσωντας με blower κτλπ.

αγαπητοί συνιδιοκτήτες της a6000 λίγη βοήθεια!!!

Flash:
δε ξέρω τι ρύθμιση έχω βάλει και δεν βρίσκω πως να το αλλαξω πάλι.
Όποτε ανοίγω το flash, βγαζει τρεις φορές ένα pre-flash πολύ γρήγορα και μετά κάνει την κυρίως φωτογράφηση.
Μόνο όταν βάλω το flash στο "rear" χτυπάει μόνο μία φορά.
Στο "fill-in" και στο "slow" προκαλεί επιληψία!

Μου έχει σπάσει ολίγον τι τα νευρα γιατί είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τρόπος να βαράει μόνο μία φορά. Θυμάμαι ότι στις αρχές δεν έιχα τέτοιο θέμα (να θυμάμαι λάθος;).
Το έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να κάνει trigger τα εξωτερικά μου flash και είχε δουλέψει μια χαρά. Τώρα με 3 επιπλέον pre-flash μου δημιουργεί πρόβλημα.

Για κοιτάχτε το λίγο πως συμπεριφέρεται σε εσάς γιατί θέλω να αποφύγω το settings reset

To Red eye reduction ειναι στο OFF;

To Red eye reduction ειναι στο OFF;

Σε ευχαριστώ!
Ήταν τόσο απλό να πάρει!
Αλλά τι red eye reduction ειναι αυτό; Με 3 pre-flash τα έχει κλείσει το θέμα σου τα μάτια έτσι κι αλλιώς!

...Αλλά τι red eye reduction ειναι αυτό; Με 3 pre-flash τα έχει κλείσει το θέμα σου τα μάτια έτσι κι αλλιώς!

Χαχα! Έχεις απόλυτο δίκιο! :)
Για μένα το πιο σωστό είναι να τραβάμε με το Red eye reduction στο Off και απλώς να τραβάμε 2 ίδιες φωτογραφίες με διαφορά δυο τριών δευτερολέπτων . Στην πρώτη θα έχουν κόκκινα μάτια, αλλά στη δεύτερη όχι και -κυρίως- οι φωτογραφιζόμενοι θα έχουν μια αξιοπρεπή έκφραση και όχι σαν αυτή του στραβωμένου που προκαλεί το χαζό Red eye reduction.

Υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Η καλύτερη λύση για μένα είναι να γυρίσεις το φλας με το δαχτυλο να κοιταζει προς τα πάνω ώστε να γίνει diffused το φως και να μην χτυπήσει απευθείας τα μάτια. Δυστυχώς σε εξωτερικό χώρο αυτό δεν γίνεται.
Οπότε εξωτερικό φλας σε γωνία από το θέμα μας.
Διαφορετικά θεωρώ πολυ εύκολο πλεόν να επεξεργαστούμε μετά την φωτογραφία σε κάποιο πρόγραμμα και να μαυρισουμε τα κοκκινα σημεία.

Κατά λάθος για δοκιμή το είχα βάλει μάλλον και μετά το ξέχασα με αποτέλεσμα να μου σπάσει τα νεύρα για λίγες μέρες.

παιδιά καλημέρα. θέλω μεθαύριο να τραβήξω ένα γάμο φίλου με την Α6000 (βίντεο μόνο) & τον 10-18/4 (θα παίζει και μια RX10 σε τρίποδο). Θα είναι σε νησί σε εξωτερικό χώρο, θα έχει πέσει ο ήλιος πίσω από το βουνό (θα έχει σκιά) και η ώρα θα είναι 7:45 μέχρι 9 παρά...
Επειδή την έχω πάρει πρόσφατα τη μηχανή και δεν έχω προλάβει να τη ρυθμίσω, έχει πειραματιστεί κάποιος, για να μου προτείνει κάποιες ρυθμίσεις?
Σκέφτομαι κατ'αρχήν να τη βάλω στο Μ και στα 25p, 1/50, f4, και να παίξω με το ISO (400-1600), αλλά δεν ξέρω τί άλλο θα ήταν σκόπιμο να ρυθμίσω... Ή μήπως να τη βάλω στο video mode?

Last edited: