Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)
Όπως είπε και ο Γ.Σπύρου, με Neutral, Portrait και Sunset Profile και βαζοντας saturation και τα υπολοιπα στο -3, μπορεις στο post processing να πειραξεις αρκετα τα χρωματα.
Αν δεν σε ενδιαφερει να τα πειραξεις στο post-processing (δηλαδη να κανεις colour grading) τοτε καλυτερα να τραβηξεις με ενα συγκεκριμενο προφιλ, π.χ. Sunset χωρίς να κατεβάσεις τις ρυθμισεις στο -3.
Δύο συμβουλες και απο εμενα:
1) Ρύθμισε το white balance!!!! Μην το αφησεις στο αυτοματο διοτι θα αλλαζει πολύ χρωματικά η εικόνα μεταξυ των ληψεων και θα εχεις μετα πολυ δουλεια στην επεξεργασια για να ταιριαξεις τις εικονες μεταξυ τους. Κάνε δοκιμές σήμερα την ιδια ωρα σε παρομοιες συνθηκες (8 με 9) ωστε να βρεις καποιες καλες ρυθμισεις (π.χ. Sunset, ολα στο μηδεν, whitebalance δοκιμαζε απο 4500 μεχρι 5900, κτλ).
Προτεινω το sunset γιατι αν και αρκετα θερμο (αυτο μπορεις να το φτιαξεις με το white-balance) μου δινει την αισθηση οτι αποδιδει πολυ όμορφα τα χρωματα.
Επίσης στις δοκιμές σου να έχεις και καθαρό λευκό ώστε να σιγουρεψεις οτι δεν θα μετατρεψεις το νυφικο σε μπλε ή σε κιτρινιασμένο. Δύσκολα διορθώνεται το white-balance μετά. Την έχω πατήσει...
2) Στις ρυθμισεις που θα επιλεξεις στην α6000, προσπαθησε να φερεις στα ιδια περιπου και την RX10! Σχεδόν σιγουρα θα πρεπει να ταιριαξεις το white-balance μεταξυ τους.
Και να βρεις ενα κοντινο σημειο φωτεινοτητας. Π.χ. δες αν καποια απο τις δυο σου δινει πιο underexposed εικονα με αυτοματο ISO και ρυθμισε αναλογα ωστε να σου δινουν ιδια εικονα. Δηλαδή αν η RX10 σου δίνει με αυτόματο ISO πιο σκοτεινή εικόνα από την α6000, τότε κάνε overexpose την RX10 ή underexpose την α6000 μέχρι να έρθουν στα ίδια.
Αν κανεις αυτα τα δυο θεωρω οτι θα εχεις πολύ ξεκουραστη επεξεργασια μετά. Εγω καταφερα να ταιριαξω την α6000 με την μικρη panasonic fz-200 (τελειως διαφορετική μηχανή) με δοκιμή απο την προηγουμενη μερα και πολύ χάρηκα!!! Και μου φαινεται θα το κανω παντα απο εδω και περα οταν τραβω με 2 μηχανες!!!