Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

ο 10-18 ειναι πολυ ευρυγωνιος φακος.... δε κερδιζεις τιποτα με την α6000 και αυτο το φακο.

Σε βιντεο μοδε θα τη βαλεις φυσικα , με τις ρυθμισεις που ειπες και auto iso.
διαλεξε και neutral ή νορμαλ picture profile για πιο ουδετερη εικονα και τη πειραζεις οσο θες μετα.

Η α6000 θα ηταν ιδανικη για πορτραιτα με εναν 50mm 1.8 OSS ή κατι παρομοιο....

ευχαριστώ για την απάντηση. σκεφτόμουνα να έχω την RX10 στο τρίποδο να τραβάει το ζευγάρι με τον παπά και να τραβάω γύρω γύρω με την Α6000 και τον 10-18 και καμιά λήψη αφυψηλού με μονόποδο.
Ο χώρος θα είναι σχετικά περιορισμένος, γι'αυτό σκέφτηκα τον 10-18, χωρίς φυσικά να κατέβω κάτω από 14 για να μην έχω παραμορφώσεις.
Εναλλακτικά μπορώ να στήσω την Α6000 στο τρίποδο με 24/1.8, 35/2.8 ή 55/1.8 ανάλογα με την απόσταση και να παίζω περιμετρικά με την RX10. ισως είναι προτιμότερο

Last edited:

Όπως είπε και ο Γ.Σπύρου, με Neutral, Portrait και Sunset Profile και βαζοντας saturation και τα υπολοιπα στο -3, μπορεις στο post processing να πειραξεις αρκετα τα χρωματα.
Αν δεν σε ενδιαφερει να τα πειραξεις στο post-processing (δηλαδη να κανεις colour grading) τοτε καλυτερα να τραβηξεις με ενα συγκεκριμενο προφιλ, π.χ. Sunset χωρίς να κατεβάσεις τις ρυθμισεις στο -3.

Δύο συμβουλες και απο εμενα:

1) Ρύθμισε το white balance!!!! Μην το αφησεις στο αυτοματο διοτι θα αλλαζει πολύ χρωματικά η εικόνα μεταξυ των ληψεων και θα εχεις μετα πολυ δουλεια στην επεξεργασια για να ταιριαξεις τις εικονες μεταξυ τους. Κάνε δοκιμές σήμερα την ιδια ωρα σε παρομοιες συνθηκες (8 με 9) ωστε να βρεις καποιες καλες ρυθμισεις (π.χ. Sunset, ολα στο μηδεν, whitebalance δοκιμαζε απο 4500 μεχρι 5900, κτλ).
Προτεινω το sunset γιατι αν και αρκετα θερμο (αυτο μπορεις να το φτιαξεις με το white-balance) μου δινει την αισθηση οτι αποδιδει πολυ όμορφα τα χρωματα.
Επίσης στις δοκιμές σου να έχεις και καθαρό λευκό ώστε να σιγουρεψεις οτι δεν θα μετατρεψεις το νυφικο σε μπλε ή σε κιτρινιασμένο. Δύσκολα διορθώνεται το white-balance μετά. Την έχω πατήσει...

2) Στις ρυθμισεις που θα επιλεξεις στην α6000, προσπαθησε να φερεις στα ιδια περιπου και την RX10! Σχεδόν σιγουρα θα πρεπει να ταιριαξεις το white-balance μεταξυ τους.
Και να βρεις ενα κοντινο σημειο φωτεινοτητας. Π.χ. δες αν καποια απο τις δυο σου δινει πιο underexposed εικονα με αυτοματο ISO και ρυθμισε αναλογα ωστε να σου δινουν ιδια εικονα. Δηλαδή αν η RX10 σου δίνει με αυτόματο ISO πιο σκοτεινή εικόνα από την α6000, τότε κάνε overexpose την RX10 ή underexpose την α6000 μέχρι να έρθουν στα ίδια.

Αν κανεις αυτα τα δυο θεωρω οτι θα εχεις πολύ ξεκουραστη επεξεργασια μετά. Εγω καταφερα να ταιριαξω την α6000 με την μικρη panasonic fz-200 (τελειως διαφορετική μηχανή) με δοκιμή απο την προηγουμενη μερα και πολύ χάρηκα!!! Και μου φαινεται θα το κανω παντα απο εδω και περα οταν τραβω με 2 μηχανες!!!

πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! ευχαριστώ

θα τραβας μονος σου ?
ειναι πολυ δυσκολο αυτο... εγω παντα εχω κι ενα "βοηθο".

Αυτος κανει τα γενικα , που ειναι και πιο απλα, με εναν ευρυγωνιο , κι εγω τα κοντινα.

Μπορεις πχ να στησεις την rx10 να τραβαει στα 24mm κι εσυ με την α6000 + 50μμ 1,8 να τραβας τα κοντινα, με ανοιχτο διαφραγμα, για πιο κινηματογραφικη αισθηση.

ναι, μόνος μου θα είμαι :(
Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο. Ευτυχώς οι φίλοι μου δεν έχουν απαιτήσεις και γι'αυτό δεν έχουν πάρει και επαγγελματίες. Αλλά τουλάχιστον να προσπαθήσω να τους φτιάξω κάτι που να βλέπεται...
Εξοπλισμός υπάρχει, όρεξη υπάρχει, οι κατάλληλες γνώσεις μόνο δεν υπάρχουν...
Πάντως και τα 2-3 πραματάκια που μου είπες εσύ και ο dstil ήδη είναι σημαντική βοήθεια. Θα κάνω μια δοκιμή την προηγουμένη για να ταιριάξω τις μηχανές

Το σκέφτηκα και το μόνο που με προβληματίζει αρκετά στην περίπτωση σου είναι ο φωτισμός.
Έχω τραβήξει σε γάμο καλά πλάνα εκμεταλλευόμενος όμως τους δυνατούς προβολείς που είχε στήσει ο επαγγελματίας φωτο/βιντεο-γράφος.
Οπωσδηποτε να εχεις μαζι σου τους φωτεινους φακους για την α6000 μηπως καταληξει να ειναι πολυ σκοτεινα.

Θα έλεγα επίσης, στην μηχανή με την οποία τραβάς ευρυγώνια πλάνα να έχεις metering center weighted. Ετσι θα παιρνει ρυθμισεις για την φωτεινοτητα απο το κεντρο οπου θα ειναι το ζευγαρι και οχι περιμετρικά όπου αν κρινουμε απο την ώρα μπορεί να ειναι αρκετά σκοτεινά.

αν δω ότι σκοτεινιάζει πολύ θα βγάλω την Α7 απ'την τσάντα. Αλλά νομίζω ότι έχει χειρότερο βίντεο από την Α6000 και την RX10. Γι'αυτό έλεγα να τη χρησιμοποιήσω μόνο για φωτογραφίες με φλας

ένα πρόβλημα που δεν έχω λύσει είναι το εξης:
Όταν η μηχανή είναι στο ON, επανέρχεται ταχύτατα από το sleep σε αντίθεση με το OFF που κάνει δέκα ώρες να ξυπνήσει.
Θα άφηνα την μηχανή στο ΟΝ συνέχεια, αλλά καθώς την έχω κρεμασμένη στο λαιμό ή στον ώμο, ο αισθητήρας του οπτικού σκόπευτρου ακουμπάει πάνω μου, ενεργοποιείται και δεν αφήνει τη μηχανή να μπει σε sleep mode. Έτσι αναγκάζομαι να τη βάζω στο OFF γιατί αλλιώς τελειώνει η μπαταρία :(

Στην δική μου δεν έχει την καθυστέρηση που ειπες μια λύση που βλέπω είναι να απενεργοποιήσεις το live view

ΟΚ, θα το δοκιμάσω.
Πάντως, αν ισχύει αυτό που λέω, όλες οι μηχανές με ηλεκτρονικό σκόπευτρο και proximity sensor, θα έχουν το ίδιο πρόβλημα, δεν μπαίνουν ποτέ σε auto off όσο τις έχεις πάνω σου.. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν διαβάζω γκρίνιες πάνω σε αυτό το θέμα.

Με λουρί τύπου Black rapid που τη στέλνει στα πλευρά σου, και καθορισμο sleep στο 1 min μήπως διορθώνεται κάπως το πρόβλημα;

Ωραία ιδέα το λουρί :) Θα το δοκιμάσω και αυτό και ίσως είναι και καλή λύση για τη χρήση της μηχανής πάνω σε ποδήλατο που υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.

Πήρα πρόσφατα αυτό http://www.ebay.com/itm/CADEN-Camera-Quick-Rapid-Shoulder-Neck-Strap-Belt-for-Canon-Nikon-Sony-Olympus-/221143378104?pt=US_Camera_Straps_Hand_Grips&hash=item337d2c28b8 μετά από διθυραμβικές κριτικές πελατών (στο amazon αλλά εκεί είναι ακριβότερο). Είναι πολύ βολικό, απόλυτα ρυθμίσιμο on the fly, και έχει εξάρτημα για επιπλέον ψιλοπράγματα. Είναι μια χαρά λοιπόν αλλά αξίζει για μηχανή+φακό που έχουν κάποιο βάρος-όγκο π.χ. Olympus OM-D M5+ Panasonic 12-35/2.8 - για μικρότερα "πακέτα" όπως ας πούμε e-pl5+pancake είναι υπερβολικό. Για αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετός ο ιμάντας που συνοδεύει την μηχανή. Για ευελιξία παίρνεις αυτά http://www.ebay.com/itm/191215558525?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 με τα οποία αλλάζεις πανεύκολα (και γρήγορα) ιμάντες χεριού με ιμάντες λαιμού, ή τους αφαιρείς τελείως.

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Μπορεί κάποιος κάτοχος να δοκιμάσει να συνδέσει την Α6000 μεσω HDMI σε εξωτερικό μόνιτορ κατα τη λήψη βίντεο, και να μας πεί άν εξακολουθεί να μένει αναμένη η LCD για ρυθμίσεις κλπ, δίνοντας καθαρή εικόνα στο μόνιτορ σε όλο το κάδρο,
ή σβήνει όπως στις προηγούμενες nex δείχνονας όλες τις ρυθμίσεις στο μονιτορ και κόβοντας θέμα απο δεξιά;

Last edited:
Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

αν βαλεις την επιλογη HDMI INFO DISPLAY : OFF , τοτε εχει καθαρο σημα hdmi στην εξοδο (σε μονιτορ πχ) και ενεργο το lcd - evf με τις ενδειξεις ενεργες για να ρυθμιζεις τη μηχανη.

Μπορεί κάποιος κάτοχος να δοκιμάσει να συνδέσει την Α6000 μεσω HDMI σε εξωτερικό μόνιτορ κατα τη λήψη βίντεο, και να μας πεί άν εξακολουθεί να μένει αναμένη η LCD για ρυθμίσεις κλπ, δίνοντας καθαρή εικόνα στο μόνιτορ σε όλο το κάδρο,
ή σβήνει όπως στις προηγούμενες nex δείχνονας όλες τις ρυθμίσεις στο μονιτορ και κόβοντας θέμα απο δεξιά;