Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

από τον ίδιο (αρκετά έμπειρο BIF shooter )τα λεγόμενα του για την Α6000, σε δικό μου ερώτημα σε σχέση με τις DSLR και την εστίαση ....

As for the A6000, I feel the AF-C performance is unquestionably at the entry- to mid-level DSLR performance ability as far as tracking fore-aft movement coming at the camera, and is actually better than most entry to mid-DSLRs due to the ability to track through nearly 100% of the frame with the extensive focus point coverage. When I first picked up the A6000, I knew it was good, but I generally stayed safe in my assessment, calling it roughly 'as good' as my DSLR in most situations, but maybe the DSLR still had an edge. But after getting more familiar with the A6000, and getting better lenses for it, I've come to learn it's in most ways better - it acquires faster, especially quick unplanned shots (I often whip the camera up to my eye and fire a frame in about 1 second at a bird I caught in my peripheral vision and catch it in focus, which my DSLR cannot)...and it's actually a little easier to pan with the bird while continuously focusing because there's less need to keep the center cluster of focus points on target - as long as I can keep the bird anywhere in the frame, the A6000 will keep focus on the subject. And of course, the frame rate is excellent - I don't bother with 11fps as it's simply unnecessary to me - too many frames to dig through - 6fps is perfect and extremely accurate and reliable.

I think only really dedicated action DSLRs, higher-end ones that cost much more (7DII, D750, 5DIII), are better for action and birds in flight - and mostly due to the extensive focus controls and fine-tuning options they have, better ability in extreme low light situations, along with big buffers and battery life and better ergonomics with big lenses. Anything in the entry to mid-level I think the A6000 can match, or exceed, just fine.

Σε ερώτηση επίσης για τα ποσοστά επιτυχίας , έχουμε ακριβώς τα ιδια νούμερα.... (στις δικες μου δοκιμες είχα από 60-80% )

Hit rate as far as focus accuracy is quite good - I'd say in a day of shooting wildlife and birds, probably runs around 65-70% total - with the missed shots often being not 'missed' focus on the camera but missed framing on my part (cut off wings), too low a shutter speed on occasion, or something interrupting the frame like a tree branch or leaves. Of those, I'll usually go through a batch and end up with 15-20% that I'll keep, and delete the rest. The rest I delete are usually duplicate shots where I took several to make sure I got the action, or I'll pick one flight shot out of a sequence of 7-10 as the one I'll keep - the others may all have accurate focus, but I only need one shot.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να δεις ποσο μεγάλο ρολο παίζει ο φωτογράφος και η εμπειρια-τεχνική του, σε πρόσφατη επισκεψη στο πάρκο Τριτση για βόλτα, δοκίμασα να τραβήξω BIFs με τον 18-105 και ήταν μια αποτυχία! Ποσοστό ούτε 20% , όταν ο συγκεκριμένος φωτογράφος έχει 70% στο ίδιο θέμα .

Είμαι εντελώς ερασιτέχνης στη φωτό δράσης, και δεν έχω καμια εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος.... γι αυτό και τα νούμερα αυτά.
Η Α6000 είναι αρκετά περιπλοκη μηχανή , έχει πολλές ρυθμίσεις για εστίαση και θέλει πολύ πειραματισμό κι εξάσκηση .
Θέλει επίσης, άλλο στήσιμο για κάθε είδος φωτογράφησης, όπως άλλωστε οι περισσότερες μηχανές στη κατηγορια της.

Last edited:

Πρέπει σαφώς να γνωρίζεις τι θα τραβήξεις και πώς.
Στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης φωτογράφισα έναν ολόκληρο χρόνο έτσι γνώρισα τα πετούμενα τον τρόπο πτήσης και των ελιγμών τους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλέον με μονή λήψη να έχω επιτυχία σε δε ριπή 9 στις δέκα να έχω 100%

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Τώρα που Μπαίνει άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν δεν κανονίζουμε καμία φωτογραφική συνάντηση οι σονακηδες (και όχι μόνο);

μιλάμε για πάρκο Αντώνης Τρίτσης αυτή την εβδομάδα ..Μεγάλη Εβδομάδα.... μα ο καιρός μάλλον θα μας τα χαλάσει.

Προσφατα κατοχος της α6000 και ενος φακου samyang 12mm.
Τι ρυθμισεις πρεπει να γινουν στη μηχανη για manual φακο και 2ον το διαφρραγμα στην οθονη της μηχανης δεν εμφανιζεται δηλ. f _ ετσι ειναι το σωστο
Ευχαριστω

Ναι, δεν δείχνει διάφραγμα. Μόνο οι Zeiss Loxia από τους χειροκίνητους δίνουν τιμή διαφράγματος, αφού επικοινωνούν με το σώμα.

Μια καλή ρύθμιση για χειροκίνητο φακό είναι να ρυθμίσεις κάποιο από τα κουμπιά να έχει την υποβοηθηση για εστίαση που μεγεθυνει την εικόνα ώστε να εστιασεις με ακρίβεια.
Στο μενού, δεύτερο εικονίδιο με σήμα το γρανάζι, 1η σελίδα, mf assist: on, 6η σελίδα, custom key settings, και βάλε σε κάποιο κουμπί την ρύθμιση focus magnifier. Εγώ το έχω βάλει στο ael button.
Αυτό δεν είναι τόσο απαραίτητο στο 12αρη φακό γιατί λόγω ευρυγωνιου θα είναι πολλά στο φοκους.
Η επόμενη ρύθμιση θα σε βοηθήσει περισσότερΟ.

να βάλεις τα κόκκινα σημάδια που σου δείχνουν τι είναι σε φοκους. Στο μενού, δεύτερο εικονίδιο με σήμα το γρανάζι, δεύτερη σελίδα --> peaking level: high, peaking color: red. Αυτό είναι το πιο βοηθητικό.

Τρομερός ο samyang.

Σ' ευχαριστώ για την βοηθεια, το f-- ετσι παραμένει ως ενδειξη στην οθονη ?

Ναι. Η μηχανή δεν καταλαβαίνει το νούμερο του f στους χειροκινητους φακούς και για αυτό δεν σου δίνει μέτρηση. Το επηρεαζεις εσύ χειροκίνητα περιστρεφοντας την εσωτερική ροδελα. Η εξωτερική ροδελα είναι για το φοκους.
Αλλά δεν σε ενοχλεί αυτό αφού η μηχανή τελικά φωτομετρει σωστά. Αν και δεν ξέρει το f, τελικά ρυθμίζει το Iso και το shutter speed ώστε να έχεις σωστή Φωτεινότητα.

Έχω βγάλει καλές φωτογραφίες με αυτό το φακό. Σχεδόν δεν βγαίνει από την μηχανή πάρα το περίεργο εστιακό μήκος.

Με γεια, ωραιος συνδυασμος για τοπια

Με γεια, ωραιος συνδυασμος για τοπια

και να σκεφτείς εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει καθόλου για τοπία!
από αντικείμενα (από μπίλιες και μικρά αγάλματα μέχρι παιδικές τούρτες γεννεθλίων) μέχρι κοντινά σε σκύλους.

στους ανθρώπους είναι λίγο περίεργος φακός. πρέπει να τους βάζεις στο κέντρο διότι προκαλεί αρκετή παραμόρφωση και γενικότερα τους παχαίνει λίγο ότι και αν κάνεις. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο η παραμόρφωση αυτή δεν φαίνεται τόσο άσχημη στα μωρά που ήδη έχουν μάγουλα για τσίμπημα.

Καλό που το αναφέρεις γιατί ήταν στα υπόψιν για βίντεο πιο πολύ. Φαντάζομαι ότι ο 10άρης samyang θα έχει ακόμα μεγαλύτερες παραμορφωσεις

Καλό που το αναφέρεις γιατί ήταν στα υπόψιν για βίντεο πιο πολύ. Φαντάζομαι ότι ο 10άρης samyang θα έχει ακόμα μεγαλύτερες παραμορφωσεις

Έχε στο νου σου ότι στον δικό μου κύκλο, οι γνωστοί μου δεν δίνουν σημασία στην παραμόρφωση στο βίντεο όσο στη φωτογραφία.
Στην φωτογραφία παρατηρείς αμέσως την παραμόρφωση ενώ στο βίντεο έχεις συνήθως κίνηση οπότε το μάτι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία και επικεντρώνεται εκεί που υπάρχει η δράση.

Επίσης στο βίντεο το μάτι έχει εκπαιδευτεί πλέον από τα χιλιάδες βίντεο τύπου GoPro και POV οπότε το έχει συνηθίσει και δεν είναι πλέον τόσο ξένο το ευρυγώνιο πλάνο.

Αν κάποιος θέλει δείγμα μετά χαράς να δώσω μέσω dropbox.

Υ.Γ. επειδή η a6000 δεν με έχει καλύψει πλήρως σε ότι θέλω (πρέπει να πάρω καινούργιο ακριβούτσικο φακό για να με καλύψει), μπορώ να πω ότι ο Samyang/Rokinon 12mm είναι ο φακός που έχω πάρει και με κάνει να κρατάω την a6000 ακόμα. Αυτός έχει δώσει αξία στον συνδυασμό. Σε εμένα περισσότερο και από τον 50mm f1.8.

Τα ιδια λεω και εγω... Θα παρω την μηχανη με το καλυτερο autofocus σε mirrorless και θα την λειτουργω με manual focus only :flipout:
Α ρε σονυ...