Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Δεν τίθεται θεμα σύγκρισης SEL 35 με Sigma 30.
Απλά προσωπικά ,εγώ πιστεύω, ότι κάποιος με περιορισμένο προυπολογισμό , καλύπτει περισσότερες ανάγκες
με τον συνδυασμό (Sigma 30 , SEL 50) από τον 35άρη , στην ίδια τιμή..

Σε αυτό που λες σε ένα βαθμό συμφωνώ.....είναι μια καλή σκέψη αυτό που προτείνεις....
Το θέμα όλο βέβαια προκύπτει ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε τα 400 ευρώ του sony και προσπαθούμε ποιο πολύ να πείσουμε τον εαυτό μας ότι οκ δεν είναι και τόσο καλός ο sony, δεν έγινε και τίποτα που δεν έχει OIS, είναι μόνο f2.8 και δεν έχει υβριδική εστίαση ο sigma κλπ κλπ.....σε αυτή την ζωή σχεδόν ότι πληρώνεις παίρνεις....και ο sigma άλλα και o sony είναι στις τιμές που τους αξίζουν και αντιπροσωπεύουν και τις δυνατότητές τους....να το πω αλλιώς αν έχεις τα 400 ευρώ παίρνεις τον sony και ξενιάζεις, αν δεν τα έχεις παίρνεις τον sigma και συμβιβάζεσαι ή προσπαθείς να πείσεις τον αυτό σου και τους άλλους ότι έκανες εξαιρετική επιλογή και ότι ο φακός σου δεν υστερεί σε κάτι από τον sony....τόσο απλά....

H πρακτικότητα και η χρηστική αξία ενός σταθερού φακού για τον μέσο χρήστη είναι η μέγιστη, όταν δεν έχει λόγο να ξαναγυρίσει στον κιτ φακό, πέρα από τη δυνατότητα ζουμ. Γι' αυτό και υποστηρίζω ότι είναι ιδανικά τα 35mm σε αντιστοιχία ff, παρά τα 50, και ακόμη χειρότερα τα 75mm.

Αν ο σταθερός φακός δεν είναι αρκετά φωτεινός, του στερεί το OSS, του στερεί AF δυνατότητες (στην περίπτωση του Sigma 30/2.8), ή του στερεί το βολικό εστιακό μήκος των 35-50mm, αλλά είναι 75 σε αντιστοιχία ff (στην περίπτωση του 50/1.8 αν τον προτιμάμε αποκλειστικά επειδή είναι φτηνότερος από τον 35/1.8), χάνεται στην πράξη ακόμη και το όποιο vfm είχε η φτηνότερη επιλογή.

Κι εγώ 100-120 ευρώ τον είχα πάρει τον 30/2.8. Ούτε για αυτό το ποσό άξιζε στην πράξη να τον κρατήσω.

Όχι πως ο 35/1.8 είναι ονειρικός φακός, απλά είναι πρακτικός και σε ξελασπώνει.
Παρόλ' αυτά, κι εγώ θα δίσταζα να χαλαλίσω τα 400 ευρώ για τον 35/1.8. Θα προτιμούσα να δώσω 500 ευρώ για μεταχειρισμένο 24/1.8.

Ο 35mm σαφώς και δεν είναι ονειρικός φακός άλλα όπως είπες θα σε σώσει αρκετές φορές και θα καλύψει απόλυτα έναν μέσο χρήστη.....
Ο sigma οκ για 100-120 ευρώ είναι καλή λύση όπως είπαμε άλλα μέχρι εκει....αν έχεις πολύ σφιχτό budget Και οσυσιαστικά μπορείς να έχεις μόνο τον κιτ, ε τότε ο sigma είναι μια λύση να έχεις μια καλύτερη ποιότητα εικόνας και να δεις τι μπορεί να κάνει ο αισθητήρας σου.
Ο 24mm αν τον βρείς κάπου 500 ευρώ σαφώς και είναι καλύτερα από τα 400 του 35mm...έλα όμως που σπάνια τον βρίσκεις κάπου κάτω από 600!!! Προσωπικά τον sony 35mm τον πήρα μεταχειρισμένο στα 300....εκει τι επιλέγεις?? 300 για τον 35mm ή 550 για τον 24mm???.....

δε χρειαζεται σκεψη... αν εχεις 400 ευρω παιρνεις τον 35mm και τελειωνεις.

Αν οχι , παιρνεις τον sigma ... απλα πραγματα.

Ο 24mm αν τον βρείς κάπου 500 ευρώ σαφώς και είναι καλύτερα από τα 400 του 35mm...έλα όμως που σπάνια τον βρίσκεις κάπου κάτω από 600!!! Προσωπικά τον sony 35mm τον πήρα μεταχειρισμένο στα 300....εκει τι επιλέγεις?? 300 για τον 35mm ή 550 για τον 24mm???.....

650 καινούριος κάνει ο 24/1.8 από Αγγλία.
Μεταχειρισμένος έχει πουληθεί και κάτω από 500 ευρώ.
http://www.ebay.de/itm/Sony-SEL24F18Z-Carl-Zeiss-E-Mount-24mm-f1-8-Objektiv-/151803330696
http://www.ebay.de/itm/Sony-SEL24F18Z-24-mm-F-1-8-Lens-/171934592585

Αντί 400 ευρώ για καινούριο 35/1.8, θα προτιμούσα να δώσω 500 ευρώ για μεταχειρισμένο 24/1.8.
Και αυτό μόνο αν ήμουν πεπεισμένος ότι θέλω να μείνω στο aps-c.
Αλλιώς θα αγόραζα αποκλειστικά FE φακούς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Eδώ μιλάμε για φακούς που δουλεύουν στις Sony μηχανές....αν είναι να κοιτάμε και σε άλλα συστήματα σαφώς και μπορείς να βρεις και άλλες λύσεις και ακόμα καλύτερες, άλλα ακόμα και έτσι ας δούμε τι προτείνεις... καταρχάς ο sony κάνει 400 και όχι 450 στην Ελλάδα....δεύτερον ο fuji κάνει τουλάχιστον 500 στην Ελλάδα.....
Επίσης ο fuji σέρνεται σε εστίαση καμία σχέση με τον Sony και ναι δεν έχει σταθεροποίηση που είναι για μένα must...όχι μόνο για το βίντεο άλλα κυρίως για φωτογραφίες το βράδυ....σου δίνει την δυνατότητα να κλείσεις το διάφραγμα και να σε σώσει το OIS ή να βγάλει φώτο σε συνθήκες που με τον fuji δεν μπορείς....
Καλά ο Nikon που λες είναι manual focus...αν είναι έτσι βρίσκεις και τον Minolta 50mmf1.2 που τον βρίσκεις και ποιο φτηνό από τον Nikon....
Οπως και να το πάρεις μια χαρά φακός είναι ο sony 35mm και μια χαρά τιμή έχει (οκ θα μπορούσε να είναι λίγο ποιο φτηνός)....αν μου βρεις άλλον φακό σε οποιοδήποτε σύστημα mirrorless με μέγεθος αισθητήρα τουλάχιστον σαν της sony που να είναι f1.8 και να έχει σταθεροποίηση 3 stop και να είναι και σφαίρα στην εστίαση ευχαρίστως να τον κοιτάξω....δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος φακός δεν πέφτει καθόλου η τιμή του και είναι σπάνιο έως αδύνατο να πετύχεις κάποιον μεταχειρισμένο....
Παρόλαυτά και εγώ είπα ότι ο sigma ειδικά αν τον βρεις όπως είπες στα 100-120 ευρώ είναι μια χαρά λύση και τα αξίζει τα λεφτά του, άλλα μέχρι εκει..οποιαδήποτε σύγκριση με τον sony απλά είναι άσκοπη και άδικη και για τους 2 φακούς...
Ο fujinon 35mm εχει 1,4F τι να την κανει την σταθεροποιηση; Τον 35mm sony δεν τον εχει αγορασει κανεις, πως λοιπον να τον βρεις μεταχειρισμενο; θα ηθελα παντως από περιεργεια να ανεβασεις καποιες φωτο με τον 35αρη να δουμε αυτό που λες

Θα σου απαντήσω απλά...ο fuji είναι 0,5 stop ποιο φωτεινός από τον sony...ο sony με την σταθεροποίηση παίρνει 2,5-3 stop οπότε είναι περίπου 2-2,5 stop καλύτερος σε low light από τον fuji...κάπου εδώ τελειώνει η όποια σύγκριση όσον αφορά το low light!!!! Από αυτά που γράφεις μάλλον δεν έχεις δουλέψει ποτέ με φωτεινό φακό με σταθεροποίηση.....
Δεν τον έχει αγοράσει κανείς πως το συμπεραίνεις??? Εχεις κάποιες πωλήσεις??? Κάποιο διάγραμμα???Πέρα από μένα ξέρω τουλάχιστον άλλους 2 γνωστούς μου που τον έχουν και ξέρω και άλλους και εδώ και στο dpgr που τον θέλουν και τον ψάχνουν και μάλιστα μου έχουν στείλει και μήνυμα αν τον πουλάω....
Κοίτα να μιλούσες για Nikon ή Canon να πω εντάξει πουλάνε πάρα πολύ, άλλα fuji???? Ελάχιστοι αγοράζουν και ελάχιστοι ασχολούνται με το σύστημα...θες να σου πω για τότε που είχα την fuji xm1 με τον 18-55 και τον 35mm και όταν τους πούλησα μου βγήκε κυριολεκτικά ο πάτος να τους δώσω και εν τέλει τους έδωσα σε τιμή χώμα γιατί δεν τους έπαιρνε κανένας....

Υ.Γ. Για τις φώτο τι να ανεβάσω, ότι είναι καλύτερος σε Low light o Sony??? Δεν είπα ότι είναι ποιο ποιοτικός άλλα ότι το βράδυ απλά λόγω σταθεροποίησης ισοπεδώνει τον fuji Και είναι λογικό....αν βάλει σταθεροποίηση η fuji στο σώμα ή σε μελλοντικό 35mm να το συζητήσουμε....

στο extra wide angle τι κάνουμε, ειδικά αν αγοράζουμε με προοπτική αναβάθμισης σε full frame σώμα?

είναι καλή επιλογή ο samyang 12mm f2.0 που είναι και μαζεμένος σε διαστάσεις - διότι ο αντίστοιχος της ίδιας εταιρείας στο ff πάει σε άλλη κατηγορία μεγέθους...

στο extra wide angle τι κάνουμε, ειδικά αν αγοράζουμε με προοπτική αναβάθμισης σε full frame σώμα?

είναι καλή επιλογή ο samyang 12mm f2.0 που είναι και μαζεμένος σε διαστάσεις - διότι ο αντίστοιχος της ίδιας εταιρείας στο ff πάει σε άλλη κατηγορία μεγέθους...

Ναι είναι πολύ καλός ο samyang...εξαιρετικός για τα λεφτά του...φυσικά δεν έχεις αυτόματη εστίαση...αν σε ενδιαφέρει αυτό.
Προσωπικά έχω τον sony 16mm και τον ultrawide coverter...δεν το συνιστώ..έχει μέτρια ποιότητα και είναι κυρίως για βίντεο ή για όταν δεν σε νοιάζει η μέγιστη ποιότητα εικόνας στο ultrawide....τον συνιστώ μόνο αν τον βρεις σε τιμή χώμα....(16mm + ultrawide converter στα 150 ευρώ max.)

για μένα το ζουμ δεν είναι απαραίτητο αλλά το μικρό μέγεθος και η χαμηλή τιμή είναι... αν είναι και γρήγορος f(2.X) ακόμη καλύτερα!

στο μέγεθος, είδα φωτογραφία a6000 με τον samyang 12 f2.0 και a7 με τον 14 f2.8 και η διαφορά είναι συντριπτική (λόγω φακού)

με τον 28αρη ff φακό σε apsc σώμα τα έχω πάει αρκετά καλά μέχρι τώρα και θα τον έχω έτοιμο όταν με το καλό αναβαθμιστώ, αλλά επειδή τώρα πλησιάζει ταξίδι και θα ήθελα έναν υπερευρυγώνιο, σκέφτομαι το ανάποδο - θα έχει νοήμα να πάρω apsc φακό και να τον κρατήσω σε ff σώμα?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι είναι πολύ καλός ο samyang...εξαιρετικός για τα λεφτά του...φυσικά δεν έχεις αυτόματη εστίαση...αν σε ενδιαφέρει αυτό.
Προσωπικά έχω τον sony 16mm και τον ultrawide coverter...δεν το συνιστώ..έχει μέτρια ποιότητα και είναι κυρίως για βίντεο ή για όταν δεν σε νοιάζει η μέγιστη ποιότητα εικόνας στο ultrawide....τον συνιστώ μόνο αν τον βρεις σε τιμή χώμα....(16mm + ultrawide converter στα 150 ευρώ max.)

είχα διαβάσει ότι ο 16αρης είναι αρκετά κοντά με τον kit, ο οποίος στο ευρυγώνιο άκρο δε μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις (για να το πω κομψά)... αλλά είναι τόσο μικρός που η κάμερα γίνεται compact! μεγάλο πλεονέκτημα αυτό

Έτσι όπως το περιγράφεις, δεν χρειάζεσαι φακό, αλλά ff σώμα.
Ο FE28/2 που μόλις αγόρασες είναι ιδανικός γι' αυτό που θέλεις, αλλά σε ff σώμα.
Επενδύοντας ξανά σε υπερευρυγώνιο, ουσιαστικά αφαιρείς τα λεφτά από τις οικονομίες που κάνεις για ff σώμα.

Αν επιμένεις σε φακό, και ζητάς κάτι <28mm, τότε Rokinon 12/2, έστω κι αν χρειαστεί να τον πουλήσεις αργότερα όταν πας σε ff σώμα.

Ναι ο 16mm είναι πάρα πολύ κοντά στον κιτ, ελαφρά καλύτερος μεν άλλα κοντά...άλλα όπως είπες είναι μια σταλιά και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα και με τους converters τον κάνεις και ultrawide ή fisheye, μέτριους μεν άλλα αξιοπρεπείς αν τους βρεις φτηνούς.......
Πάντως αν θέλεις καλό Ultrawide ο δρόμος για τον samyang είναι μονόδρομος δυστυχώς......

σας ευχαριστώ και τους δύο

full frame σώμα όταν ακόμα μαθαίνω τα βασικά νομίζω είναι overkill αν και νοιώθω πως κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση - αυτή τη στιγμή πάντως εγώ είμαι ο αδύναμος κρίκος και όχι η κάμερα

ίσως το λάθος να είναι ότι θεώρησα ότι τα 12mm (18mm ff equiv) έχουν μεγάλη διαφορά από το 28mm ff equiv -
πράγμα που ισχύει στην παρούσα κατάσταση (όπου με apsc σώμα θα είχα 18mm και 42mm αντίστοιχα) αλλά όχι σε ff σώμα με 18mm vs 28mm

με απλά λόγια δε συνειδητοποίησα ότι μιλάω για 2 υπερευρυγώνιους (στο ff) φακούς

να πω δοθήσεις της ευκαιρείας ότι με την sony και τα "χάλια" μενού της, τα οποία κράζει κόσμος και ντουνιάς, έμαθα πολλά περισσότερα και πολύ γρηγορότερα απ'οτι με την olympus - ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ασχολήθηκα και αρκετά περισσότερο

Θεωρητικά υπευρυγώνιος θεωρείται ο φακός του οποίου το εστιακό μήκος είναι μκρότερο από τη μικρότερη πλευρά του αισθητήρα, δηλ. στο aps-c <15mm και στο ff <24mm.

Πρακτικά ο FE28/2 θα σε κάλυπτε σε ταξίδι, ώστε να μη χρειαζόσουν καθεαυτού υπερευρυγώνιο, δηλ <24mm, γι' αυτό και έγραψα ότι θεωρώ περιττή την εκ νέου επένδυση σε υπερευρυγώνιο τώρα με προοπτική αναβάθμισης σε ff, από τη στιγμή που ήδη έχεις πάρει τον FE28/2, που μπορεί υπερευρυγώνιος να μην είναι, αλλά είναι αρκετά ευρυγώνιος ώστε να σε καλύψει αργότερα σε ff σώμα.

Πρότεινα τη μετάβαση σε ff, γιατί έκανα μια σκέψη ότι δεν χρειάζεσαι ουσιαστικά υπερευρυγώνιο για το ταξίδι σου, αλλά ποιοτικά 24-28 ff equiv. που δεν έχεις τώρα με τον κιτ. Αν φαντάζομαι λάθος, και πραγματικά ψάχνεις για υπερευρυγώνιο και γνωρίζεις πόσο απαιτητικές είναι οι λήψεις στα 18mm equiv., τότε ο Rokinon/Samyang 12/2 είναι η καλύτερη επιλογή.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η διαφορά μεταξύ 28 και 43 είναι μεγάλη, αλλά η διαφορά μεταξύ 28 και 18 ακόμη μεγαλύτερη, θα έλεγα χαώδης, γιατί πέρα από το ότι ανοίγει το κάδρο, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, παραμορφώσεων φακού και προοπτικής, συν της δυσκολίας επιλογής κάδρου, όπου πρέπει να έχεις κάτι στο foreground για να δώσεις διάσταση και νόημα στη λήψη σου.

το τελευταίο δεν το είχα υπόψη μου - όπως επίσης και πόσο απαιτητικές είναι οι λήψεις σε αυτό το εστιακό μήκος

συνηθισμένος να τραβάω (πολύ) συχνότερα στο πιο ευρυγώνιο που μπορώ αλλά και επειδή μου αρέσουν αυτές οι φωτογραφίες περισσότερο, σκεφτόμουν να κοιτάξω να το καλλιεργήσω πιο πολύ

θα τηρήσω στάση αναμονής προς το παρόν και βλέπουμε...

Samyang 12mm f/2 e-mount σήμερα από τις 20:30 στις προσφορές ημέρας του amazon.de:
http://www.amazon.de/gp/product/B00JF0DLAC

Aν πέσει κάτω από 300 ευρώ το σύνολο μαζί με τα μεταφορικά καλώς, αλλιώς:
http://foto-klik.si/en/lenses-for-sony/samyang-12mm-f/2.0-ncs-cs-sony-e-mount-black.html

300 παρα ενα ευρω συν τα μεταφορικα :) Δωρεαν ειναι για το prime αν δεν κανω λαθος