Sony α6000

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Στην 6000 μπορεις να βαλεις οποιο φλας θελεις η θελει αποκλειστικα Sony η for Sony ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ελεγα να θυσιασω το EVF και να παω στην 5100 αλλα αυτη απο θεμα προσθηκης αξεσουαρ ειναι ενα μαυρο χαλι. Τουλαχιστον η 5R που ειχα και EVF μπορουσε να παρει (ασχετα αν ηταν πανακριβο) και αλλο φλας και βαση για κανονικο φλας.

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Aν θέλεις TTL τότε μόνο Sony ή for Sony (προτείνω το Νissin i40 for Sony).

Για χειροκίνητο φλας υπάρχουν τα οικονομικά Yongnuo, για τα οποία δεν έχω άποψη. Πάντα προτιμώ TTL.

Για την πτώση ποιότητας και μείωση δυνατοτήτων στα σώματα τα είπαμε. Είναι συνεχής η πτώση από την NEX7 και μετά.

Την α5100 δεν υπάρχει πλέον λόγος να την προτιμήσεις, εκτός αν δίνεις βαρύτητα στην οθόνη που προσφέρει στοιχειώδεις λετουργίες αφής και περιστρέφεται για selfies.
Πριν μπει το XAVC-S στην α6000 με firmware update, υπήρχε και τρίτος πιο ουσιαστικός λόγος.

Last edited:

Οχι ουτε στην 5R ειχα δουλεψει ποτε την οθονη αφης και δεν ειμαι ψωνιο να τραβαω selfies στις 100 φωτογραφιες το πολυ να ειναι δυο με την φατσα μου.

H κατάρα του φωτογράφου είναι αυτή. Πάντα λείπει από τις οικογενειακές φωτογραφίες.
Εγώ δεν είμαι κατά της ύπαρξης selfie οθόνης. Τι και αν είναι σπαστή κατά 90 μοίρες τι και αν αναδιπλώνεται κατά 180 μοίρες.
Γενικά είμαι υπέρ της εκτεινόμενης στο πλάι και περιστρεφόμενης οθόνης, που κλείνει με την οθόνη προς τα μέσα για προστασία, αλλά δυστυχώς λίγες μηχανές την προσφέρουν.

Μια DSLR Nikon που ειχα το ειχε αυτο η 5100 αν θυμαμαι καλα ηταν.

Αυτο το TTL τι ειναι τι κανει; με απλα λογια για να το καταλαβω γιατι ειμαι αγραμματος μονο το δημοτικο εβγαλα. :slapface:

Γενικά είμαι υπέρ της εκτεινόμενης στο πλάι και περιστρεφόμενης οθόνης, που κλείνει με την οθόνη προς τα μέσα για προστασία, αλλά δυστυχώς λίγες μηχανές την προσφέρουν.

+1000

TTL = Through The Lens, "μέσα από το φακό"

Το φλας ρίχνει μια προφλασιά και φωτίζει το θέμα, ώστε η μηχανή να φωτομετρήσει "μέσα από τον φακό" και να ελέγξει τη δύναμη της κανονικής φλασιάς.
Το χειροκίνητο φλας εσύ το ρυθμίζεις μόνος σου, ενώ το TTL φλας το ελέγχει η μηχανή.
Σε χαμηλό φωτισμό με το TTL φλας βλέπεις στην οθόνη ή το EVF της μηχανής φωτεινά το θέμα σου χωρίς να ανεβάσεις ISO.

To TTL φλας γίνεται και πλήρως χειροκίνητο, το χειροκίνητο δεν γίνεται TTL.
Xειροκίνητο προτιμά κανείς επειδή είναι πολύ πιο φτηνό.

Στην 6000 μπορεις να βαλεις οποιο φλας θελεις η θελει αποκλειστικα Sony η for Sony ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ελεγα να θυσιασω το EVF και να παω στην 5100 αλλα αυτη απο θεμα προσθηκης αξεσουαρ ειναι ενα μαυρο χαλι. Τουλαχιστον η 5R που ειχα και EVF μπορουσε να παρει (ασχετα αν ηταν πανακριβο) και αλλο φλας και βαση για κανονικο φλας.

Θα σου πρότεινα για flash το meike 320..
http://www.mkgrip.com/english.php?m=product&a=product_view&tid=224&id=111

Είναι μικρό, όμορφο με σύγχρονο σχεδιασμό, αρκετά ποιοτικό, έχει περιστρεφόμενη κεφαλή πάνω-κάτω, δεξιά αριστερά για bounch, έχει στην συσκευασία difuser, οθόνη lcd φωτιζόμενη με αρκετές ρυθμίσεις, μπόλικες πληροφορίες στην οθόνη και μπόλικα κουμπιά, είναι ttl, 3 φωτάκια lcd που βοηθάνε σε βίντεο ή όπου αλλού θέλεις, έχει θύρα usb που μπορείς να φορτίσεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μέσα στο flash με ένα απλό καλώδιο usb, είναι σχετικά δυνατό και ταιριάζει γάντι σε mirrorless και στοιχίζει από 50 έως 75 ευρώ ανάλογα που θα το πάρεις (φυσικά υπάρχει και στο Amazon)....για ερασιτεχνική χρήση είναι πάρα πολύ καλό και θα σε καλύψει μια χαρά....
Το Nissin i40 είναι συνολικά καλύτερο flash, ποιο δυνατό και με ζουμ στο Flash, άλλα έχει απαρχαιομένες ροδέλες, δεν έχει οθόνη Lcd και στοιχίζει τουλάχιστον τα 3πλα.....
Επειδή το έψαξα αρκετά το θέμα στα 60-70 ευρώ και για ερασιτεχνική χρήση, το meike 320 δεν έχει αντίπαλο....θα μάθεις πολλά με αυτό και δεν θα ξοδευτείς...

...έχει απαρχαιομένες ροδέλες, δεν έχει οθόνη Lcd και στοιχίζει τουλάχιστον τα 3πλα...

To τουλάχιστον τα τριπλά πώς προκύπτει;
159 ευρώ βλέπω τιμή amazon το Nissin i40.

Oι χειροκίνητες ροδέλες ίσα-ίσα που είναι πιο πρακτικές και άμεσες από το να βγάζεις τα μάτια σου στην οθονούλα LCD πατώντας επανειλημμένα το πλήκτρο για αλλαγές.
Πέραν του ότι στο TTL δεν χρειάζεται κιόλας να κάνεις ρυθμίσεις στο ίδιο το φλας.

Για το σώμα της α6000 συμφωνώ ότι και το Nissin i40 είναι ακριβό στο 1/3 της τιμής του σώματος.
Τα 70 ευρώ του Meike ακούγονται πιο καλά αναλογικά με το κόστος της μηχανής.

To τουλάχιστον τα τριπλά πώς προκύπτει;
159 ευρώ βλέπω τιμή amazon το Nissin i40.

Oι χειροκίνητες ροδέλες ίσα-ίσα που είναι πιο πρακτικές και άμεσες από το να βγάζεις τα μάτια σου στην οθονούλα LCD πατώντας επανειλημμένα το πλήκτρο για αλλαγές.
Πέραν του ότι στο TTL δεν χρειάζεται κιόλας να κάνεις ρυθμίσεις στο ίδιο το φλας.

Για το σώμα της α6000 συμφωνώ ότι και το Nissin i40 είναι ακριβό στο 1/3 της τιμής του σώματος.
Τα 70 ευρώ του Meike ακούγονται πιο καλά αναλογικά με το κόστος της μηχανής.

Προσωπικά πήρα το Meike 320 καινούριο στα 58 ευρώ...οπότε στα 159 το Nissin είναι σχεδόν τα τριπλά....ακόμα και στα 71 που έχει τώρα στο Amazon.de είναι κάτω από τα μισά λεφτά και δεν με πείθει καθόλου ότι το nissin είναι 2-3 φορές καλύτερο από το meike....
Επίσης που και που το βγάζει το amazon στα 60 ευρώ ενώ στο ebay το βρίσκεις άνετα σε αυτή την τιμή ή και χαμηλότερα....
Η οθόνη του είναι φωτιζόμενη και πάρα πολύ καλή...σου δείχνει ανά πάσα στιγμή iso και ταχύτητα κλείστρου και αλλάζεις ότι θέλεις πολύ εύκολα....τώρα αν προτιμάς τις ροδέλες πάω πάσο....προσωπικά ούτε καν!! Πάντως με το ttl δεν χρειάζεσαι συχνά ρυθμίσεις. (πέρα από ότι έχω δει και ακούσει για ξεβαμμένα γράμματα πάνω στις ροδέλες του Nissin)....
Πάντως όπως και να είναι για την Α6000 και ερασιτεχνική χρήση είναι πολλά τα 159 ευρώ από την στιγμή που μπορείς να κάνεις άνετα την δουλειά σου με κάτω από τα μισά λεφτά και αν το ψάξεις κοντά στο 1/3 των χρημάτων του nissin....
Τέλος πάντων ότι νομίζει καθένας....απλά σαν κάτοχος του meike 320 είμαι πολύ ευχαριστημένος και το θεωρώ κυριολεκτικά τσάμπα πράγμα για αυτά που προσφέρει.....

Και εγω για το meike με βλεπω αν και Ελλαδα δεν το βρηκα πουθενα και δεν εχω αγορασει ποτε στην ζωη μου απο εξωτερικο.

Πέρα από τη δύναμη του φλας, το Meike υστερεί σε κάτι πολύ σημαντικό.
Δεν υποστηρίζει HSS (High Speed Sync).
Οπότε δεσμεύεσαι στη μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού της μηχανής, που είναι 1/250 με εξωτερικό φλας (1/160 με το ενσωματωμένο).
To Νissin υποστηρίζει HSS κανονικά μέχρι και 1/8000, και είναι και πιο δυνατό φλας, με τέσσερις μπαταρίες παρά το λιλιπούτειο μέγεθός του.
Σύντομα θα το υποστηρίξει η Nissin με βάση-δέκτη για το AIR σύστημά της, κι έτσι θα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί ως wireless slave με radio trigger στη μηχανή, διατηρώντας το TTL και τη δυνατότητα HSS.
To Meike μόνο optical, δηλαδή το ενσωματωμένο φλας πρέπει να κοιτάζει το Meike, με όριο την ταχύτητα συγχρονισμού 1/160 κι επίσης χάνεται το TTL έτσι στο Meike. Χειροκίνητα θα πρέπει να ρυθμίσεις το Meike.

Για μένα αξίζει το i40 τα 88 ευρώ επιπλέον και με το παραπάνω.
71 το Meike, 159 ευρώ το Nissin.

Last edited:
Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Απλά τα έχουμε μπερδέψει τα πράγματα, μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση και για κάποιον που πρώτη φορά καταπιάνεται με τέτοιο προιόν...ποιο High speed, wireless και πράσινα άλογα...εδώ μιλάμε για κάποιον σαν εμένα που απλά θα πετάξει το flash πάνω στην μηχανή, θα το βάλει σε ttl, άντε θα γυρίζει από εδώ και από εκεί την κεφαλή για bounch και τέλος...end of story....ποιο χρήσιμο θα φανεί σε έναν ερασιτέχνη ότι με 2 μπαταρίες επαναφορτιζώμενες και με το καλώδιο usb που φορτίζεις το κινητό σου και την μηχανή σου θα φορτίζεις και το flash παρά radio trigger Και πράγματα που ούτε τα καταλαβαίνει, ούτε θέλει να ασχοληθεί...το meike είναι ένα τίμιο flash Που θα κάνει την δουλειά του εύκολα και κυρίως φτηνά, αν τελικά θέλει κάποιος κάτι καλύτερο θα το δει στην συνέχεια....άλλα για αυτά που ζητάμε τα 159 του nissin είναι εντελώς υπερβολικά....και όπως είπα τα Meike το βρίσκεις και φτηνότερο ανά διαστήματα....δίνεις 60-70 ευρώ ανάλογα και είσαι άρχοντας....αν βέβαια ξέρεις τι θέλεις, έχεις εμπειρία από flash ή θέλεις το κάτι παραπάνω ή wireless κλπ...ε ναι σκάστα για το Nissin.....απλά για τις δικές μου ανάγκες ακόμα και το meike είναι παραπάνω από καλό και παραπάνω από ότι θα ήθελα, με λίγα λόγια με καλύπτει 100% βάζοντας και στην εξίσωση και το κόστος του....εδώ κοιτάμε πως θα εξικονομήσουμε κανένα 50ευρω εδώ και εκει μήπως πάρουμε κανένα φακουδάκι ή τίποτα άλλο και θα δώσουμε 90 ευρώ παραπάνω για ένα Flash που στην τελική ελάχιστα έως τίποτα θα προσφέρει παραπάνω σε έναν ερασιτέχνη??? Ελα ας είμαστε λίγο σοβαροί....εδώ ακόμα σκέφτομαι τα 300 ευρώ που έδωσα για τον sony 35mm μεταχειρισμένο, λες να δώσω 160 ευρώ για flash που το χρησιμοποιώ μια στο τόσο????

To HSS δεν είναι πράσινα άλογα. Και δεν είναι "ελάχιστα έως τίποτα περισσότερο". Κάνει τη διαφορά και είναι πολυπόθητο.
Καθιστά το φλας εξαρετικά χρήσιμο, όχι μια στο τόσο, αλλά σε καθημερινή βάση.

Πολύ απλά σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς υψηλή ταχύτητα και να παγώνεις κίνηση, όπως και να νικάς τον ήλιο ως fill. Κάτι που και ο πιο νεοεισερχόμενος στα φλας θα εκτιμήσει αμέσως.
Επιτυγχάνεται έτσι αυτό που καταφέρνουν οι μηχανές με ενσωματωμένο φακό και leaf shutter.
Χαίρεσαι αμέσως ό,τι χαίρεται π.χ. ο κάτοχος Fuji X100S.

q8SEK7.jpg

icNDsz.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=0vlvv-S2VbE

Last edited:

Προσωπικά το εξωτερικό flash το έχω αποκλειστικά για χρήση σε σπίτι, εσωτερικούς χώρους και σκοτεινά περιβάλλοντα με Bounch Κλπ....για έξω σε φωτεινά περιβάλλοντα απλά δεν το κουβαλάω και το πολύ πολύ χρησιμοποιώ αραιά και που το εσωτερικό flash για fill in με μια χαρά αποτελέσματα στα δικά μου μάτια......δεν διαφωνώ ότι μπορεί να είναι χρήσιμο το HSS σε καποιους απλά εμένα μου περνάει αδιάφορο και δεν θα πλήρωνα για αυτό γιατί έχει χρησιμότητα σε περιπτώσεις που απλά συνήθως δεν χρησιμοποιώ flash...
H ταχύτητα 1/250 μου είναι υπερ αρκετή, στην πράξη δεν πάω καν πάνω από 1/80 ή 1/100, το πολύ πολύ να πάω στα 1/160...δεν ξέρω καν αν έχω βγάλει φώτος ποτέ σε 1/250 με flash και αν έχω είναι ελάχιστες........
Επίσης στις φώτο που έβαλες από την fuji, απλά στις περισσότερες δεν θα έβαζα flash, νιώθω ότι τις ''χαλάει'' και θα ήταν οι περισσότερες καλύτερες χωρίς φλας, και στην τελική αν κάτι είναι και ελαφρά σκοτεινό...ε για αυτό έχουμε και το Photoshop....το προτιμώ από την ''λευκάδα'' πάνω στα πρόσωπα...είναι σαφώς δική μου άποψη και δεν το γενικεύω.....

Υ.Γ. Φαντάζομαι τόσοι και τόσοι επαγγελματίες που δεν είχαν ή δεν έχουν flash με HSS θα πρέπει να πετάξουν τα δικά τους στον κάδο ανακύκλωσης!!!!
Y.Γ. Τόσες και τόσες φώτος σε εξωτερικά περιβάλλοντα πως τις έβγαζαν τόσα χρόνια πριν που δεν υπήρχε το HSS?????

Δοκίμασε πρώτα κάτι και μετά το απαξιώνεις.

Ο λόγος που κάνεις περιορισμένη χρήση φλας είναι ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης HSS. Κοινώς, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Υπόψιν ότι το Meike προσφέρει HSS, αλλά μόνο στις εκδόσεις Canon/Nikon, και όχι στις Sony.
Διαβάζω επίσης ότι σε χρήση off-camera αδυνατεί λόγω περιορισμένης ισχύος.

Συμπερασματικά, με δεδομένη την έλλειψη HSS για Sony και τη χαμηλή ισχύ του (με σταθερή κεφαλή στα 26mm χωρίς ζουμ), το μόνο που το σώζει είναι η χαμηλή τιμή, που τελικά δεν είναι και τόσο χαμηλή. Με τα ίδια λεφτά μπορεί κανείς να θυσιάσει το TTL και να προτιμήσει τα πολύ πιο δυνατά χειροκίνητα Yongnuo.

Ο λόγος που κάνω περιορισμένη χρήση, είναι πρώτον ότι δεν θέλω το κουβαλάω σε καμία περίπτωση και δευτερον δεν μου αρέσει καθόλου η λευκάδα πάνω στα πρόσωπα και την δέχομαι μόνο αν δεν μπορώ αλλιώς γιατί το περιβάλλον ειναι πάρα πολύ σκοτεινό....
Επίσης να σε ενημερώσω ότι είχα (το κληρονόμησα) το Nissin Di866 MARK II για την Nikon, όταν είχα την D7100 που είχε HSS, ανάθεμα αν κατάλαβα ποτέ σε τι βοηθάει το HSS, 2-3 φορές το πήρα έξω και στο τέλος το έβαλα στην τσάντα γιατί βάραινε την μηχανή μου και χρησιμοποιούσα το εσωτερικό flash της μηχανής...φυσικά το flash πουλήθηκε μέσα σε 1-2 εβδομάδες αν θυμάμαι καλά!!!! Δεν μου έλειψε καθόλου.....μπορεί να είμαι άσχετος ή πολύ απλά δεν μου αρέσουν τα flash Και τα εχω για καταστάσεις που απλά χωρίς Flash δεν βγάζεις φώτο γιατί είναι μαυρα σκοτάδια!!! Τόσο απλά....αν εσυ θέλεις να τραβάς έξω φώτος ντάλα μεσημέρι με μια γκουμούτσα flash πάνω στην μηχανή σου καλά κάνεις, προσωπικά δεν θέλω και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω....μια χαρά κάνω και fill in με το εσωτερικό φλασάκι της μηχανής αν παρυσιαστεί κάποια ανάγκη...

Υ.Γ. Θα μας τρελλάνεις, ποια χαμηλή ισχύ???, μια χαρά είναι και επαρκεί για την πλειοψηφία των περιπτώσεων για ερασιτεχνική χρήση...προσωπικά το βρίσκω και πολύ δυνατό ώρες ώρες και θα ήθελα και κάτι ποιο αδύναμο.....
Υ.Γ. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την συνήθεία σου να απαξιώνεις ότι παίρνει ο άλλος, ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα και ανάγκες.....κάτι που για σένα είναι φοβερο μπορεί για τον άλλο να είναι άχρηστο....
Στο ξαναλέω είχα και το Nissin Di866 MARK II και για τις ανάγκες μου και την χρήση που κάνω είναι καλύτερο το meike 320 όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, πολύ απλά γιατί δεν ξέρεις τις ανάγκες μου, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, απαιτήσεις και ανάγκες...

Οπότε μας λες ότι δεν συμπαθείς τα φλας, είχες αλλά δεν χρησιμοποίησες HSS και ποτέ δεν κατάλαβες τι προσφέρει, και ότι χρησιμοποιείς φλας μόνο στο σπίτι και μόνο στα μαύρα σκοτάδια.
Δεν καταλαβαίνω πού βοηθούν αυτές οι προσωπικές σου πληροφορίες στην αξιολόγηση ενός φλας, πέρα από την απαξίωση της χρησιμότητάς του.

Είναι σαν να μιλάμε για φωτογραφικές και να λες "παιδιά εγώ ποτέ δεν κατάλαβα τι προσφέρουν οι μηχανές, τραβάω μια στο τόσο φωτογραφίες με το κινητό μου, το οποίο πήρα από Κίνα με 50 , έδωσα λίγα λεφτά, άρα έκανα και την καλύτερη επιλογή".
Μας πετάς και μια εξυπνάδα ότι οι επαγγελματίες τόσα χρόνια τι κάνουν χωρίς HSS, λες και η υψηλή ταχύτητα συγχρονισμού τώρα ανακαλύφθηκε. Ανέκαθεν ο τρόπος να νικάς τον ήλιο ήταν η υψηλή ταχύτητα σύγχρονισμού.
Σε όλα τα φόρουμ όπου γίνεται συζήτηση για φλας το πρώτο πράγμα που ρωτάνε με λαχτάρα και αγωνία όλοι είναι αν έχει HSS.

Όσον αφορά το κόστος του Nissin από την αρχή είπα ότι είναι υψηλό αναλογικά με το κόστος της μηχανής.
Για το Meike μετέφερα πληροφορία από χρήστες ότι είναι αδύναμο σε χρήση off-camera. Φάτσα-κάρτα αν τραβάς τη μούρη του άλλου, μπορείς να πεις ότι είναι και πανίσχυρο.
Σε χρήση σαλονιού προτιμότερο είναι ένα πολύ πιο ισχυρό χειροκίνητο φλας Yongnuo off-camera να κοιτάζει το ταβάνι, παρά το Meike πάνω στη μηχανή.
Γι' αυτό και υποστηρίζω ότι αφού δεν υποστηρίζει HSS το Meike, προτιμότερη η αγορά ενός χειροκίνητου φλας Yongnuo.
Το Meike υποστηρίζει HSS σε Nikon και Canon, όχι σε Sony, οπότε είναι λίγο παράδοξο να το προτείνουμε για α6000. Και να υποστήριζε όμως, το HSS θέλει πολύ δύναμη για να είναι αποτελεσματικό, δύναμη που δεν διαθέτει το Meike.

Δεν απαξιώνω ό,τι αγοράζει ο άλλος όπως με κατηγορείς. Κρίνω προϊόντα κι επισημαίνω θετικά και αρνητικά. Όταν κάτι το μόνο θετικό είναι η χαμηλή τιμή του, δεν το θεοποιώ κιόλας. Ο αναγνώστης κρίνει για τον εαυτό του αν αξίζει να δαπανήσει τα έξτρα χρήματα για κάτι καλύτερο.
Στην προκειμένη περίπτωση της σύγκρισης Meike-Nissin ισχύει το ό,τι δίνεις παίρνεις.
Το απόλυτο vfm ανήκει στα Yongnuo ούτως ή άλλως, οπότε χάνεται και το μοναδικό πλεονέκτημα της τιμής του Meike.

Αγορά φλας από Κίνα δεν την προτείνω για εξοικονόμηση 10-15 . Τα φλας είναι ευπαθή προϊόντα και η ευρωπαϊκή εγγύηση και υποστήριξη από σοβαρό κατάστημα απαραίτητη.

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες ούτε έχω κάτι μαζί σου, ούτε σε κατηγορώ, γενικότερα συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις και ταυτίζομαι με τις απόψεις σου. Αυτό που αναφέρω είναι ότι όλοι μας δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες, όπως κάποιος τραβάει φώτος αποκλειστικά π.χ. με έναν 50mm φακό κάποιος άλλος δεν θέλει ούτε να τον βλέπει...έτσι και με τα flash μπορείς να κάνεις άπειρα πράγματα, εσυ το ξέρεις καλύτερα από μένα...ε λοιπόν δεν χρησιμοποιούμε όλες του τις δυνατότητες ή απλά κάποιες δεν μας νοιάζουν. Εμένα προσωπικά δεν με συναρπάζουν τα flash Και τα χρησιμοποιώ μόνο σε σκοτεινά μέροι....δεν με νοιάζει τι άλλο κάνουν...
Οπoτε θα ήθελα ένα flash όσο το δυνατόν ποιο μικρό Και ελαφρύ, που να κάνει bounch και να είναι λίγο ποιο ισχυρό απο το εσωτερικό και φυσικά ας έχει και κάποιες ευκολίες όπως led για βίντεο ή για ψιλοmacro φωτογράφηση...και όλα αυτά σε μια χαμηλή τιμή...ε το meike 320 κάνει τικ σε όλα όσα ζητάω...δεν είναι το καλύτερο flash του κόσμου, άλλα για αυτά που θέλω είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.....
Από εκει και πέρα μια χαρά bounce σε ταβάνι κάνω σε σαλόνι και είναι μια χαρά δυνατό για τις ανάγκες μου....το τι γράφει ο καθένας προσωπικά το διαβάζω άλλα δεν σημαίνει ότι είναι και έτσι....π.χ. πολύς κόσμος θάβει τον sony 16-50 και αρκετοί άλλοι μέσα σε αυτούς και εγώ τον θεωρεί αξιοπρεπή και μια χαρά φακό...ποιος έχει δίκιο?? όλοι μας και κανένας μας...γιατί όλοι κρίνουμε με τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις......
Για αυτό υπαρχουν και τόσες δεκάδες προιόντα σε όλες τις κατηγορίες που να καλύπτουν όλους.....αν όλοι ειχαμε τα ίδια γούστα όλοι μας θα αγοράζαμε τα ίδια πράγματα...άλλα δεν είναι έτσι....π.χ. εμένα το Yongnuo που λες και να μου το χαρίζανε κυριολεκτικά δεν θα το έπαιρνα.....
Στην τελική όλα είναι και θέμα χρημάτων!!! Τέλοςπάντων ο φίλος διάβασε αυτά που ήθελε ας αποφασίσει μόνος του.....πολύ το τραβήξαμε...

Πάντα φιλικά και χωρίς καμία παρεξήγηση!!!!