Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Σχετικά με το θάψιμο ή μη προϊόντων τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν έχεις οικονομική άνεση αλλα παρόλα αυτά σου αρέσει να ψάχνεσαι θα πάρεις ότι καλύτερο μπορείς με τα λεφτά που έχεις. Έτσι θα κανείς συνειδητούς συμβιβασμούς. Κάποιοι μπορεί να σε ενοχλούν αλλα τι να κανείς και κάποιοι άλλοι απλά να μην τους αντιλαμβάνεσαι ή να μην σε ενδιαφέρουν!

Όταν έχεις άφθονο χρήμα για επένδυση ψάχνεσαι στις λεπτομέρειες κάποιες απο τις οποίες είναι ουσιώδεις και κάποιες όχι . Κάποιες κανουν την διαφορά και κάποιες προςφερουν πολύ μικρή διαφορά για το κόστος που ζητούν.

Ούτε είναι καλό αυτός που δεν μπορεί να αποκτήσει τα πάντα να απαξιώνει τα top specs στην λογική εμένα δεν μου χρειάζονται, αλλα ούτε είναι σωστό αυτός που μπορεί να αποκτήσει τα top specs να ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα γιατι απο αυτά λείπει κάτι το οποίο αυτός το αναγάγει σε κολοσσιαία έλλειψη ενώ δεν είναι φυσικα έτσι.

Τέλος πάντων ο φίλος διάβασε αυτά που ήθελε ας αποφασίσει μόνος του.....πολύ το τραβήξαμε...

Ούτε την επιφάνεια δεν ξύσαμε. Η φωτογράφιση με φλας είναι τεράστιο κεφάλαιο. Κρίμα που δεν σε ενδιαφέρει το θέμα να το αναλύαμε κι άλλο.

Την ερώτηση ενός φίλου τη θεωρώ αφορμή για συζήτηση. Δεν μας δεσμεύει από περαιτέρω ανάλυση. Το ίδιο και οι διαφωνίες, που δεν είναι ακριβώς διαφωνίες αλλά ερέθισμα για ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών κι εμπειριών.

Διπλή φλασιά έχεις δοκιμάσει με το Meike και το ενσωματωμένο φλασάκι της μηχανής ταυτόχρονα; Η απόσταση που αφήνει το Meike το επιτρέπει. Bounce από το ταβάνι γίνεται με το Meike και εξουδετέρωση σκιών με το ενσωματωμένο φλασάκι ως fill.

20965831591_34c19906a4_o_d.jpg

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ενας λογος που θελω φλας ειναι για να μην εχω αυτες τις σκιες (δεξια) οπως αυτη που εχω βγαλει με την 5R με το δικο της φλας.

image.jpg

...λεπτομέρειες κάποιες απο τις οποίες είναι ουσιώδεις και κάποιες όχι . Κάποιες κανουν την διαφορά και κάποιες προςφερουν πολύ μικρή διαφορά για το κόστος που ζητούν.

Σωστά. Μόνο που το HSS στη φωτογράφιση φλας είναι ουσιώδες χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά. Απελευθερώνει τη μηχανή από τα δεσμά της ταχύτητας 1/160 και 1/250. Είναι μεγάλη υπόθεση.
Το τονίζω γιατί κάποιοι νεοεισερχόμενοι στον χώρο μπορεί να προσπεράσουν το HSS χωρίς να γνωρίζουν καν την ύπαρξή του και τη χρησιμότητά του.
Το οικονομικό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός τι αξίζει και τι όχι.
Χρηστικά πάντως το ΗSS αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του.

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

οποιος κουβαλα φλας οφειλει να ξερει τι ειναι το HSS και ποτε το χρησιμοποιει, εγω προσωπικα κουβαλω φλας κυριως την ημερα και οχι το βραδυ (εκει εχω την εξαιρετικη σταθεροποιηση ως οπλο) για την χρηση της συγκεκριμενης λειτουργιας, γιατι θεωρω απαραδεκτο ειδικα το καλοκαιρι που θα κανεις χρηση του υπεροχα φωτεινου φακου σου με ανοιχτο διαφραγμα και που τον εχεις χρυσοπληρωσει π.χ. να εχεις ειτε πορτρετο με σκιες κατω απο τα ματια (απο το καπελο ή την ομπρελλα ή το δεντρο) ειτε fill με το εσωτερικο φλας και καμενα τα παντα γυρω (ουρανος κλπ.) λογω περιορισμου της ταχυτητας σε 1/250, θεωρω την συγκεκριμενη λειτουργια βασικοτατη για την αγορα φλας (ισως πιο πολυ και απο το TTL).

Το αν βγει ασπριλα ή οχι απο την χρηση του φλας ειναι θεμα ικανοτητας του φωτογραφου να το ρυθμισει καταλληλα, μερικες φορες επισης στοχευμενα θα θελησει να γινει καταλληλη χρηση για την δημιουργια σκιων ετσι ωστε να αποκτησει το θεμα του 3d look, (π.χ.μακρο ημερα με φλας ασυρματο και να μην μαυρισει το backround αλλα με υψηλες ταχυτητες κλειστρου).

Ούτε την επιφάνεια δεν ξύσαμε. Η φωτογράφιση με φλας είναι τεράστιο κεφάλαιο. Κρίμα που δεν σε ενδιαφέρει το θέμα να το αναλύαμε κι άλλο.

Την ερώτηση ενός φίλου τη θεωρώ αφορμή για συζήτηση. Δεν μας δεσμεύει από περαιτέρω ανάλυση. Το ίδιο και οι διαφωνίες, που δεν είναι ακριβώς διαφωνίες αλλά ερέθισμα για ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών κι εμπειριών.

Διπλή φλασιά έχεις δοκιμάσει με το Meike και το ενσωματωμένο φλασάκι της μηχανής ταυτόχρονα; Η απόσταση που αφήνει το Meike το επιτρέπει. Bounce από το ταβάνι γίνεται με το Meike και εξουδετέρωση σκιών με το ενσωματωμένο φλασάκι ως fill.
Δεν ήξερα οτι μπορει να λειτουργήσει ταυτόχρονα και το ενσωματωμένο φλας . Με το Nissin δεν γίνεται αυτο που λες;

Μάλιστα...μια ερώτηση Κώστα....σου περιγράφω ένα σκηνικό που είναι και το σύνηθες που χρησιμοποιώ flash και εκει που συνήθως το έχω ανάγκη.....σχετικά σκοτεινό δωμάτιο, 3χρονο παιδί αεικίνητο....με έναν καλό φωτεινό φακό prime θέλω 1/8 ταχύτητα κλείστρου για να βγει με σωστή έκθεση η φώτο...δεν μπάει να έχει και την καλύτερη σταθεροποίηση στον κόσμο, το backround θα βγει sharp, άλλα το παιδί εντελώς κουνημένο...εκει τι κάνεις δεν θες flash??? Πως τα φέρνεις πέρα??? πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου και σε τι σου χρησιμεύει εκει η σταθεροποίηση....επίσης στην παραλία μια χαρά κάνω δουλεία και με το εσωτερικό flash όπου χρειαστεί για fill in, ναι φυσικά θα έκανα καλύτερη δουλειά με ένα εξωτερικό flash, άλλα το εξωτερικό καλό flash κάνει άλλα 200 ευρώ και το κυριότερο προσθέτει και άλλο όγκο βάρος στην μηχανή....οπότε από μένα όχι και πάλι όχι....ότι κάνω με το εσωτερικό flash και αν δεν τα καταφέρω, ξαναπροσπαθώ ελέγχοντας καλύτερα την κατεύθυνση του ήλιου και τις σκιές, και αν πάλι όχι, ας είναι καλά το phtoshop αργότερα και αν και πάλι όχι ε, δεν θα πεθάνω κιόλας ένα κάρο φώτος βγάζω ας μην βγούν και μερικές καλές.....αυτή φυσικά είναι η δική μου άποψη...

Τzo εννοείται ότι το έχω δοκιμάσει το διπλό flash με το meike...είναι πράγματι καλό και σε κάποιες περιπτώσεις μου έχει δώσει καλά αποτελέσματα....
Πάντως ευχαρίστως να ακούσω απόψεις σου, ιδέες ή και τεχνικές όλο και κατι θα μάθω, μιας και είμαι ψιλοάσχετος στα του flash, άλλα να το ξαναπώ, flash εξωτερικό έξω σε βόλτα, παραλία, ταξίδι κλπ δεν κουβαλάω με την καμία!!! Μόνο σε σπίτι ή κλειστούς χώρους.....

@LLLEFTERIS....για να μην έχεις αυτές τις σκιές θέλεις οποσδήποτε flash με μετακινούμενη κεφαλή και bounce σε ταβάνι ή τοίχο ανάλογα.....ή αν δεν έχεις ταβάνι ή είναι πολύ ψηλό, απλά σηκώνεις το flash προς τα πάνω, βάζεις το difuser και αν είναι και σχετικά δυνατό το flash θα έχεις σχετικά καλά αποτελέσματα με λίγο προσπάθεια και δοκιμές....

Το ξερω αυτο αλλα το χαζο φλας που ειχε η προηγουμενη φωτογραφικη δεν ειχε την δυνατοτητα να το στρεψω προς το ταβανι η δεξια αριστερα.

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Το ξερω αυτο αλλα το χαζο φλας που ειχε η προηγουμενη φωτογραφικη δεν ειχε την δυνατοτητα να το στρεψω προς το ταβανι η δεξια αριστερα.

Ναι δυστυχώς τα εξωτερικά flash που δίνουν μαζί με τις μηχανές είναι για γέλια...είχα ένα αντίστοιχο μαύρο χάλι στην samsung nx300 που είχα...πραγματικά αφού φτιάχνεις που φτιάχνεις εξωτερικό flash πόσο δύσκολο είναι να το κάνεις με μετακινούμενη κεφαλή.....βέβαια θέλεις και μια επαρκή ισχύς για να κάνεις bounce....π.χ. η Olympus em5II έχει εξωτερικό flash με μετακινούμενη κεφαλή, άλλα είναι αδύναμο και ουσιαστικά ακυρώνει αυτή του την δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό......η αγορά ενός εξωτερικού flash είναι δυστυχώς μονόδρομος......

Συν οτι στο τραπεζι του γαμου επειδη ειχε πολυ χαμηλο φωτισμο λες και δεν ειμασταν εκει για να φαμε αλλα για να παρουμε εναν υπνακο δεν μπορουσα με τιποτα να ρυθμισω το φλας, αν το ειχα δυνατο εκαιγα τους μπροστα για να εχω φωτισμενους τους πισω αν το χαμηλωνα τοτε δεν ειχαν σωστο φωτισμο οι πισω. Που να μην ειχα και φακο 1.8

Τα ίδια θέματα έχω και εγώ....προσωπικά το δηλώνω είμαι ψιλοάσχετος και με πολύ προσπάθεια και τύχη καταφέρνω κάτι!!!

Κατσε να μπει το επιδομα τεκνων να συμπληρωσω τα 100 ευρωπουλα που θελω να παρω το σωμα και μετα παιρνουμε και ενα φλασακι που οσο και μαπα να ειναι σιγουρα θα ειναι καλυτερο απο το δικο της.

Σ
Μάλιστα...μια ερώτηση Κώστα....σου περιγράφω ένα σκηνικό που είναι και το σύνηθες που χρησιμοποιώ flash και εκει που συνήθως το έχω ανάγκη.....σχετικά σκοτεινό δωμάτιο, 3χρονο παιδί αεικίνητο....με έναν καλό φωτεινό φακό prime θέλω 1/8 ταχύτητα κλείστρου για να βγει με σωστή έκθεση η φώτο...δεν μπάει να έχει και την καλύτερη σταθεροποίηση στον κόσμο, το backround θα βγει sharp, άλλα το παιδί εντελώς κουνημένο...εκει τι κάνεις δεν θες flash??? Πως τα φέρνεις πέρα??? πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου και σε τι σου χρησιμεύει εκει η σταθεροποίηση....επίσης στην παραλία μια χαρά κάνω δουλεία και με το εσωτερικό flash όπου χρειαστεί για fill in, ναι φυσικά θα έκανα καλύτερη δουλειά με ένα εξωτερικό flash, άλλα το εξωτερικό καλό flash κάνει άλλα 200 ευρώ και το κυριότερο προσθέτει και άλλο όγκο βάρος στην μηχανή....οπότε από μένα όχι και πάλι όχι....ότι κάνω με το εσωτερικό flash και αν δεν τα καταφέρω, ξαναπροσπαθώ ελέγχοντας καλύτερα την κατεύθυνση του ήλιου και τις σκιές, και αν πάλι όχι, ας είναι καλά το phtoshop αργότερα και αν και πάλι όχι ε, δεν θα πεθάνω κιόλας ένα κάρο φώτος βγάζω ας μην βγούν και μερικές καλές.....αυτή φυσικά είναι η δική μου άποψη...

δεν επιασες το νοημα αυτων που ειπα, φυσικα αν εχω κινουμενο θεμα στα σκοτεινα θα χρησιμοποιησω flash και μαλιστα θα κανω χρηση μανουαλ ρυθμισεων της μηχανης για να εχω και σχετικα ικανοποιητικη ταχυτητα κλειστρου και να μην περιμενω απο το φλας να παγωσει την σκηνη, αλλα στα υπολοιπα βραδυνα χωρις κινουμενο θεμα δεν θα κανω ευκολα χρηση φλας (παντα εχω ενα μαζι απο 4 διαφορετικα σε μεγεθος βαρος και συνηθως ειναι και πανω στην μηχανη), αν εχω οπως συνήθως ενα φωτεινο φακο μαζι μου και μπορω να κανω χρηση χαμηλων ταχυτητων λογω σταθεροποιησης θα το προτιμήσω ...

τα δικα μου παιδια εχουν αλλωστε προ πολλου περασει τα 3 χρόνια ... :music-smiley-005:

τελευταια το HSS ετυχε να το χρησιμοποιησω και σε μυστηριο που πηγα να βοηθησω φιλο φωτογραφο που ξεμεινε απο βοηθο, ο κυριος φωτογραφος ειχε ασυρματη συνδεση με triggers με τα φωτα και δουλεψε ετσι, εγω οχι και ειχα το φλας με μεγαλο difuser καρτα bounce προς τον ουρανο πανω στην μηχανη (συνηθως βαζω μπρατσο αλλα εκει δεν το ειχα μαζι), εγινε διπλο μυστηριο σε εξωτερικο χωρο και σχεδον στα περισσοτερα καρε ο ηλιος ηταν κοντρα πισω και χαμηλα ακριβως πισω απο το ζευγαρι και την κολυμπηθρα, αν δεν εβαζα καθολου φλας θα ειχα τρομερο προβλημα και θα ηθελα συνεχως αλλαγες στην φωτομετρηση και πολλες σκιες, με φλας και χωρις ΗSS θα περιοριζα τις ταχυτητες κλειστρου σε κατω απο 1/250 και καψιματα ή φοντο σκοτεινό αν εκλεινα πολυ τα διαφραγμα και θα χανοταν αρκετα και ολος ο περιβαλλον φωτισμος ενω δεν θα υπηρχε και ο απαραιτητος διαχωρσμος θεματος φοντου , οποτε και το HSS εκεινη την στιγμή το θεωρησα ως το πιο καταλληλο και δεν με απογοητευσε... το προβλημα με το HSS ομως ειναι οτι θελει φουλ δυνατες μπαταριες, ειναι ενεργοφαγο και θελει ιδιαιτερη προσοχή ειδικα σε ριπες αφου μπορει να σε κρεμασει στο 3-4 καρε, κατα τάλλα θα σε βοηθησει να ξεφυγεις σε δυσκολες καταστασεις που τωρα δεν μπορεις καν να φανταστεις ......

Last edited:

Καλά εννοείται και το χειρότερο εξωτερικό flash που υπάρχει να πάρεις από το εσωτερικό της μηχανής καλύτερο θα είναι....
Πάντως καλά τα HSS κλπ. που λένε τα παιδιά άλλα στην περίπτωσή σου που ζορίζεσαι τόσο οικονομικά, βάζοντας και στην εξίσωση ότι δεν γνωρίζεις και πάρα πολλά για εξωτερικά flash, θα έπαιρνα το φτηνότερο που θα έβρισκα με TTL και θα είσαι μια χαρά....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σ

δεν επιασες το νοημα αυτων που ειπα, φυσικα αν εχω κινουμενο θεμα στα σκοτεινα θα χρησιμοποιησω flash και μαλιστα θα κανω χρηση μανουαλ ρυθμισεων της μηχανης για να εχω και σχετικα ικανοποιητικη ταχυτητα κλειστρου και να μην περιμενω απο το φλας να παγωσει την σκηνη, αλλα στα υπολοιπα βραδυνα δεν θα κανω ευκολα χρηση φλας αν εχω ενα φωτεινο φακο μαζι μου και μπορω να κανω χρηση χαμηλων ταχυτητων λογω σταθεροποιησης ...
τα δικα μου παιδια εχουν αλλωστε προ πολλου περασει τα 3 χρόνια ...
τελευταια το HSS ετυχε να το χρησιμοποιησω και σε μυστηριο που πηγα να βοηθησω φιλο φωτογραφο που ξεμεινε απο βοηθο, ο κυριος φωτογραφος ειχε ασυρματη συνδεση με triggers με τα φωτα και δουλεψε ετσι, εγω οχι και ειχα το φλας με μεγαλο difuser καρτα bounce προς τον ουρανο πανω στην μηχανη (συνηθως βαζω μπρατσο αλλα εκει δεν το ειχα μαζι), εγινε διπλο μυστηριο σε εξωτερικο χωρο και σχεδον στα περισσοτερα καρε ο ηλιος ηταν κοντρα πισω και χαμηλα ακριβως πισω απο το ζευγαρι και την κολυμπηθρα, αν δεν εβαζα καθολου φλας θα ειχα τρομερο προβλημα και θα ηθελα συνεχως αλλαγες στην φωτομετρηση και πολλες σκιες, με φλας και χωρις ΗSS θα περιοριζα τις ταχυτητες κλειστρου σε κατω απο 1/250 και καψιματα ή φοντο σκοτεινό αν εκλεινα πολυ τα διαφραγμα και θα χανοταν αρκετα και ολος ο περιβαλλον φωτισμος ενω δεν θα υπηρχε και ο απαραιτητος διαχωρσμος θεματος φοντου , το προβλημα με το HSS ομως ειναι οτι θελει φουλ δυνατες μπαταριες , ειναι ενεργοφαγο και θελει ιδιαιτερη προσοχή ειδικα σε ριπες αφου μπορει να σε κρεμασει, κατα τάλλα θα σε βοηθησει να ξεφυγεις σε δυσκολες καταστασεις που τωρα δεν μπορεις καν να φανταστεις ....

Ναι Κώστα δεν διαφωνώ σε αυτά που λες, άλλα εδώ μιλάμε για ερασιτέχνες, η κατάσταση που περιγράφεις είναι πολύ συγκεκριμένη που δύσκολα έως απίθανο να βρεθεί ένας ερασιτέχνης, παρόλαυτά, ο LLLefteris που ξεκίνησε την κουβέντα ζορίζεται ακόμα και για τα 100 ευρώ, δεν έχει και αυτός σαν εμένα εμπειρία και γνώσεις για flash και του λέμε να πάει να δώσει 200 ευρώ για ένα flash???? Για αυτό ανέφερα το meike 320....φτηνό με κόστος που μπορεί σχεδόν ο καθένας να τα δώσει..ε ναι δεν έχει HSS ok τι να κάνουμε...μακάρι να μπορούσαμε όλοι μας να πάρουμε αυτό που θα θέλαμε, άλλα δυστυχώς τα οικονομικά μας έχουν ένα όριο, για άλλους μεγάλο και για άλλους μικρό. Δεν απαξιώνω το HSS άλλα όταν δεν μπορείς οικονομικά, δεν έχεις τις γνώσεις και γενικά δεν πολυτρελλένεσαι και με τα εξωτερικά flash, ε συγγνώμη θεωρώ υπερβολή να σκάσεις 200 ευρώ που θα μπορούσες να τα δώσεις κάπου αλλού.....
Να πω και ένα παράδειγμα...προχτές σε σπίτι φίλων μας είχαμε συνολικά 4 πιτσιρίκια να πάνε πάνω κάτω με σχετικά χαμηλό φωτισμό, είχα μαζί μου τον sony 35mmf1,8 και sony 50mmf1,8...και στην τσάντα ευτυχώς το meike 320...ε ανάθεμα αν κατάφερα να βγάλω μια σωστή φώτο...ή κουνημένα ήταν τα παιδιά ή στον θεό το iso με τρελό θόρυβο...ακόμα και το f1,8 δεν επαρκούσε...ε έβαλα πάνω το meike, το γύρισα σε Μ, έπαιξα με τις ρυθμίσες και με bounce σε ταβάνια, τοίχους, difuser κλπ...κατάφερα να βγάλω αξιοπρεπείς φώτος που δεν θα μπορούσα με τίποτα χωρίς εξωτερικό flash....ε για τα 58 ευρώ που έδωσα για το meike συγγνώμη μια χαρά τα βγάζει τα λεφτά του και μια χαρά δουλειά κάνει!!!

αυτο που περιγραφεις ειναι ο γενικος κανονας χρησης του φλας που τον ξερει και η κουτση Μαρια, δεν χρειαζεται καν να το γραφεις... η συζητηση γινεται για την χρησιμοτητα ή μη μιας λειτουργιας που νομιζεις οτι ειναι περιτη ή πολυτελεια και σου περιγραφουμε καθημερινες καταστασεις που μπορεις να χρειαστει οχι μονο στον επαγγελματια αλλα και στον ερασιτεχνη ειδικα στον δευτερο που δεν εχει συνηθως πολυ καλο εξοπλισμό ή δεν ξερει πολλα απο ρυθμίσεις για να μην παρει μια μετρια εως κακη λήψη, στην Ελλάδα με την ηλιοφανεια που υπαρχει σχεδόν ολο τον χρονο ειναι αναποφευκτο να αποφυγουμε την φωτογραφηση σε δυσκολες μεσημεριανες συνθηκες, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ένα βασικό όπλο στα χερια του για τετοιες λήψεις , ανάλογο του ISO στα βραδυνα ....:worshippy: το κόστος αγορας του φλας το συγκρινεις με το πλεονεκτημα που περνεις, το ίδιο δεν κανουμε αλλωστε με τα συν και πλην των μηχανών....

Ακόμη και με την A7s έχω πάντα μαζί μου φλας για fill.
Δίχως φλας μισή φωτογραφία, μετά παίζεις στο Photoshop υποχρεωτικά

Απλά βάζεις το φλας που "σηκώνει" η μηχανή σου! Και αφου δοκιμάσεις και δεις ότι δεν σε καλύπτει το ενσωματωμένο.

Δλδ σε μια μηχανή κόστους 600 ευρώ μαζί με τον φακό αν βάλεις ενα φλας αξίας του 1/3 της μηχανής, είναι σαν τους κάγκουρες που έχουν ενα αμάξι των 6000 ευρώ και βάζουν πάνω ζαντολάστιχα 2000!

Με λίγα λόγια ενα φλας μέχρι 60-70 ευρώ δλδ στο 10% της αξίας της μηχανής κιτ φακού είναι ενα αξεσουάρ που σηκώνει η α6000. Και προφανώς το meike που πρότεινε ο φίλος είναι υπεραρκετό για την μηχανή.

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

αυτο που περιγραφεις ειναι ο γενικος κανονας χρησης του φλας που τον ξερει και η κουτση Μαρια, δεν χρειαζεται καν να το γραφεις... η συζητηση γινεται για την χρησιμοτητα ή μη μιας λειτουργιας που νομιζεις οτι ειναι περιτη ή πολυτελεια και σου περιγραφουμε καθημερινες καταστασεις που μπορεις να χρειαστει οχι μονο στον επαγγελματια αλλα και στον ερασιτεχνη ειδικα στον δευτερο που δεν εχει συνηθως πολυ καλο εξοπλισμό ή δεν ξερει πολλα απο ρυθμίσεις για να μην παρει μια μετρια εως κακη λήψη, στην Ελλάδα με την ηλιοφανεια που υπαρχει σχεδόν ολο τον χρονο ειναι αναποφευκτο να αποφυγουμε την φωτογραφηση σε δυσκολες μεσημεριανες συνθηκες, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ένα βασικό όπλο στα χερια του για τετοιες λήψεις , ανάλογο του ISO στα βραδυνα ....:worshippy: το κόστος αγορας του φλας το συγκρινεις με το πλεονεκτημα που περνεις, το ίδιο δεν κανουμε αλλωστε με τα συν και πλην των μηχανών....

Μα εγώ δεν είπα ότι δεν είναι χρήσιμο το HSS, ανέφερα αρκετές φορές μάλιστα ότι δεν θέλω να κουβαλάω σε βόλτες έξω, εκδρoμές, ταξίδια κλπ. εξωτερικό flash...είτε είναι HSS, είτε όχι...ανέφερα μάλιστα ότι είχα flash με HSS....και δεν το χρησιμοποιούσα λόγω όγκου και βάρους (δεν το είχα αγοράσει) και το είχα και καθόταν σπίτι και όταν το χρησιμοποιούσα την ίδια χρήση του έκανα με τον πάφτηνο meike 320 και δεν έπαιρνα και καλύτερα αποτελέσματα....το δοκίμασα και μερικές φορές έξω σε μέρα και μάλιστα την τελευταία φορά σε πάρκο με HSS με την κόρη μου άλλα δεν τρελλάθηκα κιόλας με το αποτέλεσμα (ίσως και λόγω ασχετοσύνης βέβαια), ε δεν το έψαξα και παραπάνω βέβαια, μου την έσπαγε και ο τεράστιος όγκος βάρος πάνω στην D7100...ε μπήκε στην τσάντα και σύντομα βρήκε άλλο ιδιοκτήτη....λάθος, σωστό δεν ξέρω...απλά αυτή ήταν η εμπειρία μου......ήταν η τελευταία φορά που έβγαλα έξω σε μέρα εξωτερικό flash και δύσκολα θα το ξανακάνω.....τι να κάνουμε ο κάθε ένας έχει τα χούγια του.....έχω και γνωστό μου φωτογράφο που ούτε θέλει να ακούσει για flash βγάζει πάντα με το υπάρχοντα φωτισμό,,ε τι να κάνουμε έτσι του αρέσει, έτσι βολεύεται, έτσι εκφράζεται......προσωπικά δεν με βολεύει το εξωτερικό flash, δεν μου αρέσει η ασπριλα που βγάζει, δεν ξέρω πως να την διορθώσω και το έχω κυρίως για περιπτώσεις που χωρίς αυτό απλά δεν παίρνεις φώτο ότι και αν κάνεις......καλώς ή κακώς έχω ''μισή φωτογραφία'' που λέει και ο φίλος Apollwn....άλλα από την στιγμή που είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που παίρνω, αυτό δεν είναι που μετράει στο τέλος της μέρας???
Από εκεί και πέρα καλά κάνετε και το χρησιμοποιείται το HSS, να το χαρείτε και εύχομαι σε όλους καλές λήψεις.....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απλά βάζεις το φλας που "σηκώνει" η μηχανή σου! Και αφου δοκιμάσεις και δεις ότι δεν σε καλύπτει το ενσωματωμένο.

Δλδ σε μια μηχανή κόστους 600 ευρώ μαζί με τον φακό αν βάλεις ενα φλας αξίας του 1/3 της μηχανής, είναι σαν τους κάγκουρες που έχουν ενα αμάξι των 6000 ευρώ και βάζουν πάνω ζαντολάστιχα 2000!

Με λίγα λόγια ενα φλας μέχρι 60-70 ευρώ δλδ στο 10% της αξίας της μηχανής κιτ φακού είναι ενα αξεσουάρ που σηκώνει η α6000. Και προφανώς το meike που πρότεινε ο φίλος είναι υπεραρκετό για την μηχανή.

Αυτό λέω τόση ώρα άλλα ο κάθε ένας έχει την δική του άποψη, και ο Tzo, και ο Kbouk και ο Apollwn είναι άτομα που ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε φωτογραφικό εξοπλισμό και καλά κάνουν, και σαφώς έχουν καλύτερες γνώσεις από εμάς τους υπόλοιπους...απλά όταν κάποιος με το ζόρι δίνει 500 ευρώ για μια μηχανή και που ταλαιπωρήθηκε και πολύ να τα μαζέψει...το να δώσει άλλα 200 ευρώ για flash ενώ δεν έχει καν σοβαρό φακό και δεν έχει την παραμικρή γνώση για εξωτερικό flash κλπ...είναι στην καλύτερη υπερβολή της υπερβολης.....ένα ένα τα σκαλοπάτια....τέλοςπάντων έχει κρατήσει πολύ το όλο θέμα, ας πράξει ο καθένας αυτό που νομίζει.....

Το ότι ξοδευεις χρήματα για το χόμπι σου δε σε κάνει αυτόματα και γνώστη αυτού.
(Karamela ποιο είναι το όνομα σου);