Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

αν εχεις τα χρηματα , γιατι οχι ?

Εγω δεν μπορω να δωσω (οσο κι αν το θελω) 900 ευρω για 50mm 1.8 χωρις σταθεροποιηση , οσο καλος κι αν ειναι.
Επισης, ενας δευτερος λογος (για μενα) να μην παω σε FF φακους , ειναι οτι δεν υπαρχουν ακομα τα εστιακα μηκη που με βολεψαν στις apsc , οπως ειναι τα 24-105mm και 27-150 που εχω τωρα στην Α6000.
Κ ενας τριτος λογος ειναι το βαρος - ογκος. Πχ ο 10-18mm f/4 OSS που εχω ειναι απιστευτα μικρος κι ελαφρυς , κι αυτο με βολευει αφανταστα.

Αν θες επισης να πας σε καποιο "χερατο" σταθεροποιητη νεας γενιας , οι φακοι αυτοι βολευουν περισσοτερο λογο βαρους και ογκου.

Εξαρταται τι θελει ο καθενας....

μερικές φορές συμβαίνει και το ανάποδο

πήρα τον (full frame) fe 28mm/2.0 & για σώμα aps-c και είμαι ευχαριστημένος

έχει τα πλεονεκτήματα που αναφέρει ο Γιάννης (μικρό μέγεθος και βάρος) και βγαίνει και σε (σχετικά) καλή τιμή - μου δίνει επίσης την επιλογή να τον χρησιμοποιήσω και σε full frame σώμα, (αν και) όταν κάνω τη μετάβαση

υπόψη ο συγκεκριμένος δεν έχει σταθεροποίηση

αντιθέτως ο 10-18mm που επίσης αναφέρθηκε, παρόλο που είναι aps-c φαίνεται πως μπορεί και δουλεύει και σε full frame σώμα σε full ανάλυση σε πιο περιορισμένο εστιακό εύρος όμως - σίγουρα κερδίζεις πάρα πολύ και σε κόστος αλλά και σε μέγεθος-βάρος συγκριτικά με τον αντίστοιχο full frame φακό

Το πρόβλημα απ' οτι κατάλαβα και απ' οσο διάβασα στο ιντερνετ, είναι ότι η χρήση APS φακών σε full frame μπορεί ναι μεν να δουλέψει καλά σε aps crop mode, όμως ρίχνει πολύ την ανάλυση με αποτέλεσμα το video (ή η φωτογραφία) να είναι soft ή χωρίς καλή ευκρίνεια ? καταλαβαίνω καλά ?

Το αντίθετο, δηλ. η χρήση full frame φακών σε APS-C μηχανές, δεν έχει κανένα πρόβλημα ποιότητας και το θέμα είναι μόνο το σαφώς ακριβότερο κόστος και βάρος .
Αν κάτι λέω λάθος πέστε μου

Στο βιντεο δεν ισχυει αυτο, το εχω δοκιμασει πολλες φορες. Μια χαρα ευκρινεια εχω στην a7s με τους apsc φακους.

Η δική μου άποψη είναι ότι ένας φακός σχεδιασμένος για aps-c αποδίδει καλύτερα σε aps-c σώμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε, σε σύγκριση με έναν full frame φακό σε aps-c σώμα.

Σε φωτο ναι, στο βιντεο οχι, γιατι σε crop mode παιρνεις πολυ μικροτερο μερος του φακου . Το εχω δοκιμασει , δεν το λεω ετσι....

Ούτε εγώ το λέω έτσι, μετά από πολλές δοκιμές native φακών πάνω σε aps-c σώμα.
Προφανώς μιλώ για φωτογραφία.

Last edited:
Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Μα το ξεκαθαρισα.... Για φωτο προφανως κι εχει διαφορα, εγω λεω για το βιντεο, που κυριως ενδιεφρε και το φιλο μας .... Απ οτι κατλαβα φυσικα.

Ας μας ξεκαθαρισει ο ιδιος αν ενδιαφερεται πιο πολυ για βιντεο ή φωτο.

Μα το ξεκαθαρισα.... Για φωτο προφανως κι εχει διαφορα, εγω λεω για το βιντεο, που κυριως ενδιεφρε και το φιλο μας .... Απ οτι κατλαβα φυσικα.

Ας μας ξεκαθαρισει ο ιδιος αν ενδιαφερεται πιο πολυ για βιντεο ή φωτο.

Ναι Γιάννη. Μιλάμε πάντα για βίντεο... Η φωτογραφία είναι μια άλλη υπόθεση (που δεν έχει και πολυ ενδιαφέρον για μένα πλέον)

Τελικά η απουσία ενός φακού τυπου 18-70mm με f 2.8 ή καλύτερο είναι αισθητή καθώς οι prime φακοί δεν βολέύουν για video εκτός αν μέσα στο σκοτάδι ή τη φασαρία φας 10 λεπτά ψάχνοντας να αλλάζεις φακούς και όταν αλλάξεις απλά έχεις χάσει όλο το πλάνο.

Προσωπικά οι φακοί της Sony με έδιωξαν από το σύστημα της, ενώ πήρα τον εξαιρετικό 24/1.8 έπειτα υπήρχε τρομερή δυσκολία να κινηθώ και σε άλλους λόγο υψηλού διαφράγματος κυρίως.

Για αυτό με κέρδισε η NX1, πήρα τον 16-50 με 2.0-2.8 και έχω όλους τους prime που θα έπαιρνα (με κάνα 3000 ) σε ένα φακό.

Προσωπικά οι φακοί της Sony με έδιωξαν από το σύστημα της, ενώ πήρα τον εξαιρετικό 24/1.8 έπειτα υπήρχε τρομερή δυσκολία να κινηθώ και σε άλλους λόγο υψηλού διαφράγματος κυρίως.

Για αυτό με κέρδισε η NX1, πήρα τον 16-50 με 2.0-2.8 και έχω όλους τους prime που θα έπαιρνα (με κάνα 3000 ) σε ένα φακό.

Αυτό βλέπω και εγώ.... και ενώ οι μηχανές της Sony (ειδικά η σειρά A7S SII) είναι καλές για βίντεο, εντούτοις της λείπουν οι φακοί με χαμηλό διάφραγμα.

Αυτό βλέπω και εγώ.... και ενώ οι μηχανές της Sony (ειδικά η σειρά A7S SII) είναι καλές για βίντεο, εντούτοις της λείπουν οι φακοί με χαμηλό διάφραγμα.

Αν δεν σε πειράζει το βάρος τότε μια πολύ καλή λύση είναι ο sigma 18-35mm 1.8 με laea4 ανταπτορα. Βασικο το σταθερο διαφραγμα για βιντεο. Άλλοι μπορεί να πουν ότι είναι μεγάλος κ βαρύς φακός για μικρό σώμα αλλά εγώ θεωρώ ότι όταν θέλεις δύσκολη δουλειά θα αναγκαστείς να συμβιβαστείς σε φορητοτητα κ βάρος αλλά όταν τη θέλεις για ταξίδι πετάς πάνω μικρό φακό κ έφυγες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μόλις διάβασα ότι σε βίντεο λειτουργια κ afc σε αφήνει να δουλέψεις με μέγιστο διάφραγμα 3.5 οπότε άκυρο το low light...

Η αλήθεια είναι ότι λείπει ένας φωτεινός ζουμ φακός, γιατί μια χαρά φακοί οι 18-105f4 και 16-70f4 άλλα σχετικά σκοτεινοί στο ευρυγώνιο κομμάτι τους....Γενικότερα το θέμα είναι ότι η sony δεν δείχνει και ενδιαφέρον να βγάλει νέους φακούς στο σύστημα, έχει επικεντρωθεί μόνο στο FF....βασικά ένας νέος ποιοτικός φακός 16-50 έστω και με f2,8-f4 θα ''ανέβαζε'' αρκετά το σύστημα....

Η αλήθεια είναι ότι λείπει ένας φωτεινός ζουμ φακός, γιατί μια χαρά φακοί οι 18-105f4 και 16-70f4 άλλα σχετικά σκοτεινοί στο ευρυγώνιο κομμάτι τους....Γενικότερα το θέμα είναι ότι η sony δεν δείχνει και ενδιαφέρον να βγάλει νέους φακούς στο σύστημα, έχει επικεντρωθεί μόνο στο FF....βασικά ένας νέος ποιοτικός φακός 16-50 έστω και με f2,8-f4 θα ''ανέβαζε'' αρκετά το σύστημα....

Γεγονος...Αν δεν τον βγαλει μαζι με την Α6100 τοτε δεν υπαρχει ελπιδα...

Τραγικό.... είχα επικεντρωθεί στις καλές κριτικές και στην πολύ καλή τιμή της α6000 αλλά δεν είχα δώσει βάση ότι δεν υπάρχει φακός κάτω από f4 (f3.5) της SΟΝΥ με στοιχειώδες zoom και oss για video. Από τις άλλες εταιρείες έστω και με αντάποτρα δεν παίζει τίποτα ? ή χάνεις το autofocus το stabilization κλπ ?