Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αλλη επιλογή πιο φωτεινού μακρο σε αυτά τα λεφτά μάλλον δεν παίζει σωστά;

Με όλο το θάρρος, μάκρο με διάφραγμα πιο ανοικτό από f3.5, στο χέρι και δίχως καν σταθεροποίηση και σε ενδιαφέρει η ευκρίνεια;

Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα το πετύχεις αυτό και μάλιστα μαζικά, όχι για 1 λήψη μόνο. Εκτός κι αν δεν τραβήξεις σε macro αποστάσεις και πάρεις πιο μακρινές λήψεις.

Ακάμα και την Α6500 να είχες με τη σταθεροποίηση πάλι hit and miss θα ήταν κατά τη γνώμη μου. Αν κάτι χάνω κάποια τεχνική θα με ενδιέφερε έστω και σε pm μη ξεφύγει το θέμα.

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Με όλο το θάρρος, μάκρο με διάφραγμα πιο ανοικτό από f3.5, στο χέρι και δίχως καν σταθεροποίηση και σε ενδιαφέρει η ευκρίνεια;

Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα το πετύχεις αυτό και μάλιστα μαζικά, όχι για 1 λήψη μόνο. Εκτός κι αν δεν τραβήξεις σε macro αποστάσεις και πάρεις πιο μακρινές λήψεις.

Ακάμα και την Α6500 να είχες με τη σταθεροποίηση πάλι hit and miss θα ήταν κατά τη γνώμη μου. Αν κάτι χάνω κάποια τεχνική θα με ενδιέφερε έστω και σε pm μη ξεφύγει το θέμα.

μα αφού είναι κατασκευασμένος ειδικά για macro χρήση:

https://www.youtube.com/watch?v=g1uRLFXIciA

κοιτα δεν εχω εμπειρια ποιος ειναι ο ορισμός του μακρο , μπορει και να εννοω πιο μακρινες ληψεις. Το σίγουρο είναι οτι με τον σταθερο sigma 30 που εχω τώρα εχω πολυ θολούρα δεν μπορω να εστιασω σωστά προφανως γιατι ο φακος δεν ειναι για αυτη την δουλεια και αναγκαζομαι να απομακρυνομαι αρκετα και να χανω το θεμα μου.

Αν κατάλαβα καλά, αυτό που θέλει να σου πει ο Νίκος είναι πως δεν έχει νόημα να κυνηγάς πιο ανοικτό διάφραγμα από 3.5 σε macro φακό , χωρίς σταθεροποιηση, αφού θα τραβάς και χερατα.
Για να έχεις ένα αξιοπρεπές DOF χωρίς focus stacking , πρέπει να κλείσεις το διάφραγμα πολύ.
Δες στην κατηγορία abstract την τελευταία μου φωτογραφία.
Είναι με 90mm Macro και f16.
Το DOF που βλέπεις είναι γύρω στα 3cm max.
Αν τραβούσα στο 2.8 που είναι το πιο ανοικτό του, θα είχε DOF τσιγαροχαρτου.
Ακόμα κι αν υπολογίσεις και τη διαφορά του crop factor στο DOF από APS-C σε FF και πάλι πρέπει να κλείσεις αρκετά το διάφραγμα.
Επίσης το αδιορατο εμπρός πίσω που θα κάνεις τραβώντας χερατα θα κάνει τον υπολογισμό του σωστού σημείου εστίασης και του απαραίτητου DOF κάτι σαν Τζόκερ .

@Thankin
Αν θέλεις πές τι μέγεθος είναι τα μικρά αντικείμενα και πόσο αέρα θεωρείς ιδανικό να έχεις στο κάδρο (π.χ. 1cm με κάδρο που καλύπτει 2cm κάθετα είναι καλά ?) .. επίσης πόσο βαθος πεδίου χρειάζεσαι ?

O Sigma 30mm κανονικά εστιάζει απο τα 30cm και πάνω .. εσύ θέλεις πιο κοντα ?. Μηπως η θολουρα δεν είναι απο την εστίαση αλλά απο το ρηχό βάθος πεδίου ?.

Ο Sony 30mm macro μπορεί να σου δώσει μέχρι 1:1 μεγένθυση (δηλ. το καδρο σου θα χωράει 24Χ16 mm αντικείμενα) αλλά αφενός πρέπει να είσαι πολύ κοντα (10cm) και αφετέρου αυτο θα σου σκοτεινιάσει** το καδρο κατα 2 στοπ δηλ. θα είναι σαν να τραβάς με f7.1). Και επιπλέον το βάθος πεδίου είναι λιγότερο απο 1/2 mm ..

** είναι το belows factor που εξαρτάται απο την μεγέθυνση .. (m + 1)/m δηλ σε μεγένθυση
1:1 -> (1,0 + 1) / 1,0 = 2 στοπ
1:2 -> (2,0 + 1) / 2,0 = 1,50 στοπ
1:3 -> (3,0 + 1) / 3,0 = 1,33 στοπ
1:4 -> (4,0 + 1) / 4,0 = 1,25 στοπ

calculator .. http://www.photopills.com/calculators/dof-macro

Last edited:

Οι περισσότεροι φακοί δεν αποδίδουν και τόσο καλά με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να κλείσεις το διάφραγμά σου.Επίσης με τέρμα ανοιχτο έχεις ρηχό DoF που και αυτό φαντάζομαι δεν σου κάνει.
Αν χρησιμοποιήσεις tubes στον υπάρχον φακό που έχεις θα έχεις ακόμα μικρότερο Dof.
Η λύση που σου προτείνω είναι να πάρεις ένα φακό μάκρο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο 30αρης είναι τίμιος για τα λεφτά που ζητάει ( όπως σου έγραψα και στο thread για τους φακούς μάκρο) και από εκει και πέρα να χρησιμοποιήσεις ένα φλασάκι με diffuser.
Με αυτό θα πετύχεις γρήγορη ταχύτητα ώστε να "παγώσεις" το θέμα σου και θα μπορέσεις να παίξεις και με αρκετά κλειστό διάφραγμα.

Εφόσον μιλάμε για κοσμήματα - σταθερά αντικείμενα (φαντάζομαι για διαφημιστικούς λόγους) δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς 1:1 παρά σε σπάνιες περιπτώσεις και εκεί όπως σου λένε και οι παραπάνω θα χρειαστείς και αρκετά κλειστό διάφραγμα. Σε κάποιο box φαντάζομαι θα είναι το αντικείμενο οπότε το μπορεί να τραβάς από λίγο πιο μακρυά και να κροπάρεις. Παλίοτερα είχα δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο και με είχε βολέψει καλύτερα με 50αρη από ότι με 35αρη σε κροπ μηχανή ενώ δεν με βόλευε με 90αρη που επίσης είχα παρά μόνο σε πολύ κλειστά κάδρα. Το σημαντικό και "δύσκολο" είναι ο φωτισμός ειδικά σε τέτοια θέματα που υπάρχουν αντανακλάσεις ή σκιες νομίζω 1 φλας δεν φτάνει.

Εγώ πιστεύω ότι με ένα φλας θα είναι οκ.Για τις αντανακλάσεις και τις έντονη γυαλάδα ένα φίλτρο CPL.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το boxακι που λέει ο Γιώργος ποιο πάνω + ένα τρίποδο είναι καλή λ´υση αλλά δεν ξερω αν σου κάνει κάτι τέτοιο γιατί είπες ότι θέλεις να κάνεις τις λήψεις στο χέρι.

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Εχω το εξης προβλημα με τον 35/1.8 προσπαθω να βγαλω φωτογραφια ενα ζευγαρι κοντινη τα προσωπα μονο και ενω βαζω περιοχη εστιασης ευρεια ο ενας απο τους δυο θα μου βγει θολος γιατι;

DSC00431.jpg

Τι διάφραγμα βάζεις;

Βασιλη αν ειναι μεσα σε σπιτι η σε μερος με λιγο φωτισμο 1.8 η παραπανω ειναι με F4

Κοντινό σουτ και 1.8 λογικό είναι.

Προσπαθω να βγαζω χωρις φλας και το βαζω 1.8 γιατι ακοοοοομα αγοραζω φλας και αυτο που εχει πανω ειναι ποιο μαπα και απο κινητο.

Η παραπανω που ειναι με το λογικοτατο f4 γιατι βγηκε χαλια;

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ειναι απολυτως λογικο αυτο που συμβαινει και λεγεται βαθος πεδιου (dof) , μπορεις να κανεις μια αναζητηση να καταλαβεις τι και πως. Κοιτα και εδω αν θελεις
http://dofsimulator.net/en/
http://asklens.com/howmuchblur

Αν θες να μην συμβαινει θα κλεισεις κι αλλο το διαφραγμα ή/και θα τραβας απο πιο μεγαλη αποσταση. Επισης οσον αφορα το flash, το εχω ξαναπει και σε παλιοτερα post, στην α6000 μπορεις να το δουλεψεις σαν bounce δλδ να κοιταει πανω, ειτε κρατωντας το με το δαχτυλο (δεικτης) ειτε με πατεντα οπως εδω https://www.google.gr/search?q=a600...KtgzNJ6j5zF1BDDt_NfB-I=#imgrc=Eg8TpUih5SatLM: ειτε με κατι ετοιμα κιτακια που κυκλοφορουν οπως αυτο εδω http://www.ebay.com/itm/Flash-Bounc...910230?hash=item3ad878fa56:g:UgkAAOSw-CpYBPn0

Αν ειναι να χτυπας σε ποτρετα κατευθειαν με το φλας στο προσωπο καλυτερα να τραβας χωρις καθολου φλας κι ας ανεβει το iso.

Φθηνό gimbal για την a6000 και όσο γίνεται μαζεμενο σε μέγεθος τι προτείνετε? Φακός 16-50 η και 0 sel5018.