Re: Sony 6300 - video
Γιάννη αv μιλάς και για την φωτογραφία, συμφωνώ απόλυτα κι ας έχω δει σχετικά λίγα αρχεία τους ειδικά για τον τεχνητό φωτισμό. Σε μέρα θα έλεγα ότι έχουν και χαρακτήρα όπως φορτώνουν τουλάχιστο στο lightroom. Αυτό το κλιπάρισμα στο blue light το κάνει πολύ και η Olympus μου στο βίντεο... σε καταστροφικό βαθμό αν δεν υποεκθέσεις αρκετά. Και στο βίντεο δεν έχεις και τον φωτισμό που θες όπως στη φωτογραφία που πχ με ένα φλας ασύρματο με bounce στη οροφή το κάνεις κυρίαρχο.
Πάντως παιδιά η πλειοψηφία των φωτογραφιών που βλέπω από Sony ακάθρεπτες συγχωρέστε με αλλά δεν μου αρέσουν σαν χρώματα. Πολύ τεχνητά, άοσμα, λες και λείπουν τόνοι και διαβαθμίσεις χρωμάτων. Σίγουρα μπορείς να τις φτιάξεις, αλλά υποθέτω οι περισσότεροι "καθοδηγούνται" από το πως ανοίγει μια φωτογραφία αρχικά στο lightroom και ξεκινάνε από κακή βάση ίσως. Μπορεί να είναι και θέμα της adobe και να θέλουν διαφορετικά προφίλ εισόδου. Από την άλλη είναι εντυπωσιακές με την καθαρότητά τους τη νύχτα λόγω έλειψης θορύβου.
Αντίθετα από Α99 που έχω δει μου άρεσαν πολύ περισσότερο. Ίσως ήταν και η ιδέα μου όμως, ίσως να είναι και θέμα γραψίματος των φακών γιατί της Α99 ήταν με zeiss 24-70. Μήπως οι e-mount φακοί "σκληραίνουν" λίγο την εικόνα; Κοιτάξτε λίγο πάνω το χέρι πχ στον αντίχειρα στο πάνω μέρος δεν υπάρχει πληροφορία στα σκοτεινά.
Όσο για το τι είναι "πραγματικό" και τι όχι... μεγάλη κουβέντα. Ούτε με profile on ούτε με off είναι έτσι το ανθρώπινο χέρι. Ούτε πορτοκαλί ούτε magenta. Καφετί είναι. Δεν είναι πάντα πιο όμορφο το πραγματικό. Η Olympus δίνει συνηθως χρώματα πιο κοντά στην πραγματικότητα και από Sony και από Canon, της τελευταίας όμως μου αρέσουν περισσότερο.
Αν θέλουμε να πάρουμε χρώματα κοντά στην πραγματικότητα υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν πχ για ψηφιακά αντίγραφα έργων τέχνης και μάλιστα ξεκινώντας κάθε φορά από την αρχή τη διαδικασία για κάθε διαφορετικό θέμα.
H ουσία είναι να μας αρέσει και να μας εκφράζει αισθητικά το αποτέλεσμα.